Agenda

Download als een iCal bestand
Een avontuurlijk leven rond 1900: over de architecte van het 'Kasteeltje' door Marja Herfst
Woensdag 30 Oktober 2024, 20:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In de week van de Leidse Geschiedenis organiseert de HVOL naast de vaste onderdelen (P.J.Bloklezing en het symposium van de Stichting Leidse Geschiedenis) dit jaar een bijzondere avond. Zó bijzonder, dat u zich van tevoren moet aanmelden, zie mailadres onderaan de pagina. Let op: er zijn 50 plaatsen.

Een avontuurlijk leven rond 1900
De dagboeken van Margarethe von Uexküll Güldenband (1873-1970) In maart verscheen een uitgave van de dagboeken van baronesse Margarethe von Uexküll Güldenband. Zij was de architecte van het ‘Kasteeltje’ aan de Jan van Goyenkade, dat vanuit de trein naar Utrecht zo mooi te zien is.

Margarethe werd geboren in Kowno, Litouwen, als jongste uit een gezin van acht. Al op jonge leeftijd bleek haar kloek verstand, maar omdat er in de wijde omtrek van haar ouderlijk huis geen geschikt onderwijs voor meisjes was, besloot zij (haar ouders waren gestorven) dat zij in Bern naar het gymnasium te gaan; haar voogden werden van dit besluit niet in kennis gesteld. Via Zürich en München belandde zij, met een doctoraat in de biologie op zak, in ’s Lands Plantentuin te Buitenzorg, in het voormalig Nederlands-Indië. Daar ontmoette zij haar toekomstig echtgenoot Anton Nieuwenhuis, met wie zij zich in Leiden zou vestigen. Zij kregen vier kinderen.

Maatschappelijk was Margarethe zeer actief: samen met Aletta Jacobs streed zij voor de vrouwenbeweging, zij was mede-oprichter van de Bond voor Vrouwenkiesrecht. De wetenschap bleef lonken: om haar werk te kunnen voortzetten kochten zij een eilandje in de Leidse buurt Vreewijk, waarop zij in 1911 hun huis ‘Ons Eiland’ bouwden. Dat huis is tegenwoordig bekend als ’t Kasteeltje; Marja Herfst, kleindochter van de baronesse, is er de ‘kasteelvrouwe’. In haar familiehuis vertelt zij over haar bijzondere grootmoeder, de tuin die zij in Leiden aanlegde en over – ’t Kasteeltje.

Locatie Jan van Goyenkade 44
Huis open om 19:30 uur
Na afloop van de lezing is het boek Een avontuurlijk leven rond 1900. Een autobiografisch verslag (uitg. Ginkgo) te koop. U kunt het laten signeren.