Een avontuurlijk leven rond 1900 De dagboeken van Margarethe von Uexküll Güldenband (1873-1970) In maart verscheen een uitgave van de dagboeken van baronesse Margarethe von Uexküll Güldenband. Zij was de architecte van het ‘Kasteeltje’ aan de Jan van Goyenkade, dat vanuit de trein naar Utrecht zo mooi te zien is.
Margarethe werd geboren in Kowno, Litouwen, als jongste uit een gezin van acht. Al op jonge leeftijd bleek haar kloek verstand, maar omdat er in de wijde omtrek van haar ouderlijk huis geen geschikt onderwijs voor meisjes was, besloot zij (haar ouders waren gestorven) in Bern naar het gymnasium te gaan; haar voogden werden van dit besluit niet in kennis gesteld. Via Zürich en München belandde zij, met een doctoraat in de biologie op zak, in ’s Lands Plantentuin te Buitenzorg, in het voormalig Nederlands-Indië. Daar ontmoette zij haar toekomstig echtgenoot Anton Nieuwenhuis, met wie zij zich in Leiden zou vestigen. Zij kregen vier kinderen.
Maatschappelijk was Margarethe zeer actief: samen met Aletta Jacobs streed zij voor de vrouwenbeweging, zij was mede-oprichter van de Bond voor Vrouwenkiesrecht. De wetenschap bleef lonken: om haar werk te kunnen voortzetten kochten zij een eilandje in de Leidse buurt Vreewijk, waarop zij in 1911 hun huis ‘Ons Eiland’ bouwden. Dat huis is tegenwoordig bekend als ’t Kasteeltje; Marja Herfst, kleindochter van de baronesse, is er de ‘kasteelvrouwe’. In haar familiehuis vertelt zij over haar bijzondere grootmoeder, de tuin die zij in Leiden aanlegde en over – ’t Kasteeltje.
Na afloop van de lezing is het boek Een avontuurlijk leven rond 1900. Een autobiografisch verslag (uitg. Ginkgo) te koop. U kunt het laten signeren.