Agenda

Download als een iCal bestand
Dagexcursie naar vestingstad Heusden
Zaterdag 10 Juni 2017
HELAAS IS DE EXCURSIE NAAR HEUSDEN OP 10 JUNI VOL!
Na inschrijving komt u op onze wachtlijst.
 

HEUSDEN is een stadje gelegen aan de Bergsche Maas. Zij telt ongeveer 1500 inwoners. In 1968 is begonnen met het in de oude stijl restaureren van de vestingstad, de hoofdstad van het land van Heusden. Er hebben zich verschillende rampen voorgedaan. In 1569 werd de stad door de Spanjaarden belegerd en geheel verwoest. Meerdere keren werd de stad getroffen door de pest. Tijdens de grote brand in 1572 werd bijna de hele stad in de as gelegd. In 1680 werden het kasteel en omliggende huizen verwoest doordat de bliksem in de kruittoren sloeg. De laatste tragische gebeurtenis vond plaats tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben vanaf de Bergse Maas het stadhuis en 2 kerktorens opgeblazen. Boven op de vestingwallen heb je een mooi uitzicht over het Brabantse en Gelderse landschap. Wandelend door de schilderachtige straatjes ontdek je tal van eeuwenoude monumentale panden met mooie gevelstenen.

Programma: We vertrekken ’s morgens met de bus vanaf de opstapplaatsen in Oegstgeest (Wilhelminapark) en Leiden (Lammenschans). In Heusden aangekomen krijgen we tijdens de koffie in stadsherberg Kareltje een korte inleiding. Daarna maken we onder leiding van een stadsgids een wandeling van ongeveer anderhalf uur door Heusden. We komen langs diverse bezienswaardigheden o.a. de Catharijnekerk, de Vismarkt, de Visbank, de standerdmolens, de drie stadpoorten, de stadshaven en de vestingwerken.
De lunch vindt plaats in restaurant in den Verdwaalde Koogel. Na de lunch brengen we een bezoek met rondleiding aan het Gouverneurshuis. Het Gouverneurshuis opgericht in 1964 is sinds 1985 gevestigd in een monumentaal pand daterend uit 1592. Het museumcomplex bestaat uit een hoofdhuis en bijgebouwen waaronder een wijnschuur, een bedeelhuis omgeven door een prachtige neoclassistische tuin. De locatie ademt de sfeer van een hofje of kloostertuin. Hierna is er nog een uurtje om zelf de stad met vele leuke winkeltjes en mooie galerieën te bezichtigen. Voordat de bus weer vertrekt naar Leiden is er nog een gezamenlijk drankje in de Kruidentuin van het Gouverneurshuis.

De aanmelders krijgen ongeveer een week voor de excursie nadere informatie.
De excursieprijs is € 36,50 voor HVOL leden en € 38,50 voor introducés,
Bij een duolidmaatschap kan één introducé per duo worden ingeschreven.

 

Inschrijven voor de excursie

 

 

 

TERUG NAAR FIETSEXCURSIE WASSENAAR - 20 MEI