Agenda

Download als een iCal bestand
Minisymposium 'Leidse identiteit(en)'
Vrijdag 03 November 2017, 14:00 - 17:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op vrijdagmiddag 3 november zal er in de mooie traditie van het ‘minisymposium’, ingebed tussen de P.J. Bloklezing en de dies van de HVOL, weer een studiemiddag plaatsvinden waarin de aandacht zal uitgaan naar nieuwe onderzoeksperspectieven op het gebied van de Leidse geschiedenis.

Bij de minisymposia ligt de nadruk op uitdagingen, nieuwe mogelijkheden, lopend onderzoek en work-in-progress. Daarbij streven we naar een opzet waarbij allerlei aspecten en benaderingen van het verleden tot hun recht komen. Dat levert telkens een mooi palet van sprekers op die in een ‘flitslezing’ hun onderwerp zullen presenteren. Deze keer zal er ook actief aan het symposium worden meegewerkt door studenten van de opleiding Nederlandse taal en cultuur, die in de pauze graag aan de deelnemers persoonlijk verslag van hun onderzoek willen doen met posterpresentaties.

Dit jaar is het symposium gewijd aan het thema ‘Leidse identiteiten’ in al hun verscheidenheid. Van buitenaf presenteren steden zich al eeuwenlang bij voorkeur met een gemeenschappelijke identiteit. Elke stad gebruikt beelden, wapens, mythes en rituelen om zichzelf te representeren, om zich van een eigen karakter te voorzien. Deze symbolen zijn uniek en werken als een visitekaartje. Door concentratie van de specifieke kenmerken wordt actief een stedelijke identiteit gecreëerd. Tegelijkertijd spelen ook andere identiteiten van de stedelingen een rol, zoals hun gemeenschappelijke religieuze oriëntatie of buitenlandse herkomst, hun familie- en beroepsverbanden of deelname aan politieke facties binnen de stad. Het onderzoek naar de interessante spanningen die deze tegenstellingen tussen eenheid en verscheidenheid opleveren, zal op dit symposium centraal staan.

Als sprekers zullen optreden Olga van Marion (neerlandica), Manon van der Heijden (historica), Dick de Boer (historicus), Zoran Kwak (kunsthistoricus), Julia Duijvekam (studente Nederlands), Chrystel Brandenburgh (ELO) en Cor de Graaf (ELO). Olga van Marion zal openen door nader in te gaan op de vraag uit haar Historische Lezing van 2016 naar de stedelijke identiteit in de Leidse stadsliederen, waarna we gezamenlijk een van die liederen ten gehore zullen brengen. In de volgende flitslezingen vertellen de sprekers over een breed scala aan onderzoeksprojecten, van vreemdelingen voor de Leidse rechtbank, loterijbriefjes van rederijkers, Leidse schilders (en de vraag of er een typisch ‘Leidse school’ bestaat), de onlangs ontdekte Leidse opera De Vrijheydt over het Leidse Oproer van 1784 (in de opera raken orangisten, patriotten en migranten slaags in een kroeg aan de Oranjegracht) tot een slotpresentatie van ELO over bronnen voor Leidse identiteiten.

Het symposium zal op vrijdag 3 november 2017 van 14.00 tot 17.00 plaatsvinden in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Breestraat.

Locatie Burgerzaal stadhuis, Breestraat
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Leiden en de gemeente Leiden. De toegang is gratis.