Agenda

Download als een iCal bestand
Lezing bij gelegenheid van Open Monumentenweekend: 'Hofjes als middeleeuwse erfenis, tussen mededogen en devotie'
Vrijdag 10 September 2021, 20:00

Op de vrijdag voorafgaande aan het Open Monumentenweekend organiseert de HVOL altijd een lezing over een onderwerp dat goed past bij het OMD-thema. Dit jaar is het OMD-thema: 'Mijn monument is jouw moniment'.

De OMD-lezing van dit jaar is getiteld 'Hofjes als middeleeuwse erfenis - tussen mededogen en devotie'. Daarin gaat Dick de Boer in op de oorsprong van het typisch Nederlandse verschijnsel van de hofjes. Leiden was één van de steden waar deze specifieke vorm van zorg voor (bejaarde) behoeftigen vroeg tot ontwikkeling kwam. Het verhaal van die individuele hofjes is goed bekend, maar er gaat nog veel achter schuil. Door hofjes te vergelijken met andere vormen van vrijwoningen, godskameren en gasthuizen en door te kijken naar de motieven van de stichters ontdekte hij een aantal opmerkelijke hoofdlijnen in het zorglandschap van de Middeleeuwen. Eén van die ontdekkingen is het feit dat de hofjes tussen Zegersteeg en Kaiserstraat (vroeger Cellebroedersgracht geheten) een waarlijk Jeruzalemskwartier vormden, dat bovendien past in een landelijk beeld. Het is een mooi voorbeeld hoe het verhaal van monumenten kan winnen aan diepgang en kwaliteit, als ze in een bredere context worden geplaatst. 

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden
Op 10 september geldt de 1,5-meterregel nog steeds. Dat brengt met zich, dat slechts 30 belangstellenden welkom zijn in het RMO. Het is daarom noodzakelijk dat belangstellenden zich vooraf aanmelden door een mailbericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De lezing zal ook via live stream gevolgd kunnen worden. Ook daarvoor is aanmelding tevoren noodzakelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U ontvangt tijdig de link voor toegang tot de live stream.