Agenda

Download als een iCal bestand
Jan van Hout-lezing 2022
Zondag 11 December 2022, 14:30 - 00:00

De Jan van Hout-lezing 2022 gaat over Lucretia van Merken (Amsterdam 1721 – Leiden 1789). Zij was in de tweede helft van de 18e eeuw zonder twijfel de beroemdste Nederlandse schrijfster. Haar werk werd door tijdgenoten gezien als het beste wat de Nederlandse literatuur te bieden had. Heel vernieuwend is dat zij daarin aan de kracht van vrouwen een bijzondere plaats toekende.

De lezing wordt gehouden door Cor de Vries. Hij is de samensteller van het onlangs verschenen boek ‘Brieven uit Bijdorp’ (uitgeverij Verloren, 2022), met de correspondentie van Lucretia van Merken en haar man Nicolaas Simon van Winter. Met haar man, ook schrijver, had Lucretia een buitenhuis, Bijdorp, aan de Rijn bij Leiderdorp. Vanaf circa 1770 woonden zij in Leiden, aan het Rapenburg. Zij werd in 1774 tot ereburger van Leiden benoemd.

Lucretia stond sympathiek tegenover de patriottenbeweging die de invloed van de burgerij wilde vergroten. Met haar literaire boodschap van vrijheid, gelijkheid, religieuze tolerantie en menselijkheid probeerde ze de maatschappelijke werkelijkheid te veranderen.

Locatie Sociëteit Amicitia, 2de Binnenvestgracht 21, Leiden