‘De Stem van Leiden' vertelt ongeschreven geschiedenis

Historische Vereniging Oud Leiden-voorzitter Steven Engelsman overhandigde 4 februari aan burgemeester Henri Lenferink het eerste exemplaar van een boekje met vierentwintig levensverhalen van oudere Leidenaren. Het boekje De Stem van Leiden – Vierentwintig levensverhalen bevat een selectie van de ruim honderd interviews afgenomen door vrijwilligers van De Stem van Leiden, een werkgroep van de HVOL, die de gesproken geschiedenis vastlegt. Dat gebeurt omdat veel Leidenaren een levensverhaal hebben dat eigenlijk niet verloren mag gaan. Op deze manier weten we hoe het dagelijkse leven van de gewone Leidenaar er vroeger uitzag en wordt dit bewaard voor volgende generaties.


“Ik ben hier heel blij mee”, zegt burgemeester Lenferink. “Ik heb in het verleden ook zelf oral history-projecten opgestart en begeleid. Het is zo belangrijk dat de verhalen uit het dagelijks leven worden vastgelegd. En, ik heb nu een passend geschenk bij huwelijksjubilea en als ik honderdjarigen bezoek.”

Onze kennis over het verleden is meestal gebaseerd op schriftelijke bronnen. Maar daardoor weten we juist een heleboel niet, zoals de dagelijkse en bijzondere dingen uit het leven van mensen en hoe zij aankijken tegen wat zij mee hebben gemaakt. Over hoe zij zijn opgegroeid, naar school zijn gegaan. Hoe zij (eventueel) hun partner hebben ontmoet en zelf hun kinderen hebben opgevoed. Ook gaat het over hun ervaringen met werk of werkeloosheid en over het leven in de buurt. Maar ook de omgang met familie, vrienden, collega’s en over hun vrijetijdsbesteding kan aan bod komen. Of hoe zij de veranderingen in de stad en de wereld hebben beleefd, en ga zo maar door.

ZOVEEL MOGELIJK LEVENSVERHALEN
De Stem van Leiden wil zoveel mogelijk levensverhalen van Leidenaars vastleggen en de vrijwilligers van De Stem hebben al meer dan honderd Leidenaars van 75 jaar en ouder geïnterviewd. Deze verhalen zijn te beluisteren en te lezen op de website van Erfgoed Leiden en Omstreken. Wetenschappers en andere belangstellenden kunnen ze daar raadplegen. Van de interviews worden ook korte verhalen gemaakt, die eveneens, met eventuele foto’s, op de website worden gepubliceerd. 

Vierentwintig verhalen zijn nu gebundeld in een boekje De Stem van Leiden – Vierentwintig levensverhalen. De selectie, en deels redactionele bewerking, van deze verhalen is uitgevoerd door een redactiecommissie, bestaande uit vrijwilligers van De Stem van Leiden: Cees Meijer, Irene de Nooy, Maaike ven Soest en Mieke Okker. Piet de Baar heeft de verhalen gecheckt op historische feiten.

DE STEM VAN LEIDEN
De Stem van Leiden is een werkgroep van de Historische Vereniging Oud Leiden en werkt samen met Erfgoed Leiden en Omstreken en de opleiding Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Maaike van Soest of Cees Meijer van de Stem van Leiden Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: Emile van Aelst