De Stem van Leiden zoekt interviewers

Levensverhalen van gewone Leidenaren zijn er heel veel, maar tot nu toe nog nauwelijks bewaard voor volgende generaties. Wij weten wel veel over wat bestuurders, burgemeesters en andere bekende persoonlijkheden deden. Met De Stem van Leiden richten wij onze aandacht op hoe het dagelijkse leven van de gewone Leidenaar er vroeger uitzag. Voor dit project zoeken wij nog vrijwilligers die interviews willen doen. Heb je de juiste vaardigheden en wil je meewerken aan dit project lees dan verder.

Waarom zijn deze verhalen belangrijk?
Onze kennis over het verleden is meestal gebaseerd op schriftelijke bronnen. Maar daardoor weten we juist een heleboel niet, zoals de gewone en bijzondere dingen uit het leven van ‘gewone’ mensen en hoe deze mensen aankijken tegen wat zij mee hebben gemaakt.
- Over hoe zij zijn opgegroeid, naar school zijn gegaan;
- Hoe zij (eventueel) hun partner hebben ontmoet en zelf hun kinderen hebben opgevoed (als ze die hebben);
- Hun ervaringen met werk, het huishouden, werk of werkeloosheid; over het leven in de buurt, de omgang met familie, vrienden, collega’s;
- Over hun vrijetijdsbesteding; over hoe zij de veranderingen in de stad en de wereld hebben beleefd, etc.
Die verhalen zijn belangrijk genoeg om te bewaren. Daarom willen wij zo veel mogelijk levensverhalen van Leidenaars verzamelen.

Inwerkperiode
Bij De Stem van Leiden werken twee vrijwilligers altijd samen aan de interviews. In het begin zul je meewerken met een ervaren vrijwilliger. Twee mensen samen houden de interviews met daarbij een duidelijke taakverdeling; één persoon stelt vooral de vragen en de ander houdt bij wat er zoal aan de orde komt. Soms stelt deze tweede persoon ook enkele vragen. Voordat je start, krijg je een handleiding en volg je een korte training.

De interviews
De interviews worden opgenomen met een voicerecorder, die beschikbaar wordt gesteld door De Stem van Leiden. Wij maken gebruik van de zogeheten vrije attitude-interviews. Het gaat er daarbij om de respondent op zijn/haar praatstoel te krijgen en hem/haar zo veel mogelijk over zijn/ haar leven te laten vertellen.

De interviews transcriberen
Door de interviewers zelf worden deze geluidsopnames uitgetypt, waarna ze worden overgedragen aan de organisatie van De Stem van Leiden. Deze draagt het over aan Erfgoed Leiden en Omstreken (het voormalig Gemeentearchief). Het uittypen van de interviews kost wel tijd. Bij elk interview gaan wij uit van één of twee gesprekken van ieder maximaal 2 uur: een kennismakingsgesprek en het eigenlijke interview. Het transcriberen van één uur interview kost ongeveer acht uur tijd. Sommigen zullen het vast sneller kunnen, maar dit is een algemeen uitgangspunt.

Wat gebeurt er verder met de interviews?
De geluidsopnamen, de uitgewerkte interviews en een korte samenvatting worden opgeslagen bij Erfgoed Leiden. Daar kunnen zij via de website worden geraadpleegd door onderzoekers – wetenschappers én belangstellenden. Wil je meer weten over dit leuke project of je aanmelden? Neem dan contact op met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De werkgroep de Stem van Leiden is een commissie van de Historische Vereniging Oud Leiden en werkt samen met Erfgoed Leiden en Omstreken en de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Leiden.