Oud Leiden trekt in bij ARS

Na een jarenlange zoektocht heeft de Historische Vereniging Oud Leiden voor de Beeldbank en, op termijn, het Winkeltje met Leidse boeken een passend onderkomen gevonden bij Ars Aemula Naturae (ARS) aan de Pieterskerkgracht in Leiden. De vereniging is erg blij dat ARS aan Oud Leiden onderdak wil bieden op deze mooie historische locatie.

Op 17 juni wordt de huurovereenkomst getekend door de voorzitters van Ars Aemula en de Historische Vereniging.

De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) was al geruime tijd op zoek naar vervangende huisvesting voor de Beeldbank en het Winkeltje met Leidse boeken. Beide kunnen tegen het einde van dit jaar geen gebruik meer maken van de locaties waar ze nu zijn gehuisvest. De Beeldbank heeft nu nog een ruimte bij Erfgoed Leiden en Omstreken aan de Boisotkade en moet daar met het oog op de verbouwing vertrekken. Het Winkeltje was tot voor kort ondergebracht in een bedrijfspand aan de Hoge Rijndijk, dat op de nominatie staat om plaats te maken voor woningbouw, en is tijdelijk elders gehuisvest.

Verhuizing in fasen
Het gebouw van ARS wordt nog verduurzaamd en verbouwd, maar de Beeldbank van de HVOL verhuist op 17 juni naar een geschikte zolderruimte in het pand, die al is opgeknapt. Na de gewenste verbouwing kan ook het Winkeltje vanuit ARS worden gerund.

Voorzitter HVOL Gerda van den Berg: “Ik vind het prachtig dat Oud Leiden bij ARS intrekt. Zo maken we optimaal gebruik van een pand met een culturele functie. Een pand dat ook nog eens een heel mooi monument is. Het kan niet beter.”

Tienduizenden afbeeldingen van de stad
De Beeldbank van de Historische Vereniging Oud Leiden bestaat uit een databank met vele tienduizenden historische afbeeldingen van de stad Leiden, die op de website van de HVOL zijn te vinden. De meeste foto’s zijn aangeleverd door leden van de vereniging. De beelden worden vóór de publicatie bewerkt waardoor de kwaliteit verbetert. Ook voegen de vele vrijwilligers die bij de Beeldbank werken, informatie toe. De ruimte bij ARS biedt de Beeldbank letterlijk en figuurlijk meer speelruimte. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de inventarisatie van de collectie van de bekende Leidse fotograaf Jan Holvast met zo’n 800.000 foto’s, waaraan nu hard wordt gewerkt.

Veel publicaties over Leiden
Via het online Winkeltje op de website van de HVOL zijn tientallen publicaties verkrijgbaar die betrekking hebben op Leiden. Voor HVOL-leden geldt een aantrekkelijke korting. Na bestelling kunnen de boeken worden opgehaald of thuisgestuurd. Binnen de Leidse regio worden ze zelfs thuisbezorgd.

Voorzitter ARS Conny Broeyer: “Voor ARS is het fijn samen te kunnen werken met de HVOL. We vullen elkaar mooi aan!”

fotos