Kroniek juni 2014

1. Ivo de Nooijer wordt directeur van Leiden University Research and Innovation Services (LURIS). Hij brengt ondernemende academici en ondernemers met elkaar in contact en denkt aan thematische bijeenkomsten, bijvoorbeeld over patiënten en techniek. De Universiteit Leiden besluit deze maand het Valorisation Grant Programme in het leven te roepen. Leningen waarmee kansrijke uitvindingen een zetje worden geven. De website gaat medio juli de lucht in. Het past volgens De Nooijer precies in wat LURIS nastreeft. (UL08-07).

1. Ernst de Kiviet, directeurbestuurder van het in Leiden gevestigde Reos, het adviesorgaan voor huisartsen, apothekers en direct toegankelijke hulpverleners gaat met pensioen. Hij is er sinds de oprichting op 1 januari 2005 werkzaam. Daarvoor was hij directeur van de Districts Huisartsenvereniging Rijnland en Midden Holland. De Kiviet gaat verder als zelfstandig adviseur. (LD28-01).

1. Tot en met 15 juli rijden er wagens van het bedrijf CycloMedia door de stad die 360 graden panoramafoto’s maken in opdracht van de gemeente. De opnamen worden gebruikt voor bijvoorbeeld inspectie en beheer van de openbare ruimte, of het ontwikkelen van ruimtelijke plannen. De opnamen worden niet openbaar gemaakt of gepubliceerd op internet. CycloMedia heeft haar activiteiten aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens. (Gem03-06, LN11-06, St11-06).

1. Njord-roeister Marie Anne Frenken (28) behaalt bij de EK roeien in het Servische Belgrado zilver op de lichte skiff. Clubgenoot Nicole Beukers wint brons in de sterk bezette zware dubbeltwee met Inge Jansen. (LD02-06).

1. In de zonovergroten Leidse Hout vieren zo’n 3.000 bezoekers de vierde editie van het SummerJazz-festival. Er zijn twee podia en is er meer ruimte voor cultuur. Cabaretier Jan Jaap van der Wal treedt op evenals PS|Theater. Verder betreden tijdens het tien uur durende evenement onder anderen de Newyorker José James, de Malinese singer-songwriter Rokia Traoré, Antibalas en Celine Cairo de podia. Tim Eijmaal, gitarist van Sven Hammond Soul houdt de Leidse eer op het hoofdpodium hoog. De Zuid- Koreaanse pianiste Yoonmi Choi, die op 25 mei de Leiden Jazz Award won, opent het programma met jazz, soul, funk, elektro en wereldmuziek. Ten opzichte van het vroegere Jazz on Sunday of de Jazzweek - twee begrippen in het Leidse – ligt de gemiddelde leeftijd een stuk lager, de groep 30+ is stevig in de minderheid. Er zijn huiskamers nagebootst uit grootmoeders tijd. Het evenement begon ooit als een initiatief van studentenvereniging Quintus. (Sl213-05, WW28-05, LD30-05, LD02-06, Sl01-06, HOZ01-06, Mare05-06).

2. De overlast door hangjongeren in de wijk Stevenshof valt erg mee. Van drugsgebruik is de gemeente niets bekend en daarom komt er geen onderzoek, melden B en W op vragen van de CDA-raadsfractie. Bewoners klaagden in april over (drugs)overlast door jongeren met name op de Dobbedreef en de Theda Mansholtstraat. (LD03-06).

2. Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Zoeterwoude en Oegstgeest gaan samen een ‘subregionale detailhandelsvisie’ opstellen om een eind te maken aan de gekibbel over vestiging van onder meer supermarkten en winkels op bedrijventerreinen. Wethouder Robert Strijk zegt het verzet tegen een supermarkt in Zoeterwoude op te geven als blijkt dat bewoners van Meerbrug en Roomburg daardoor het beste worden bediend. (LD02/26-06).

2. Het Haagse communicatiebureau Topaz geeft het nieuwe gemeentebestuur en pluim voor de effectieve en eenvoudige communicatie over de coalitievorming van D66, VVD, PvdA en SP. Een jury van politici en ambtenaren beoordeelde de akkoorden in vijftien gemeenten. (LD02-06).

2. Speeltuin Prinses Beatrix in Zuid-West krijgt van het Oranjefonds 3.000 euro voor de aanschaf van nieuwe stoelen. (LD02-06).

2. De Jo Visser Award (5.000 euro) voor waardige zorg gaat naar Studio Moio. Dit Leidse initiatief betrekt jongeren bij sociale vraagstukken. Van dat bedrag wil de organisatie samen met jongeren nadenken over ouderenzorg, de laatste levensfase en dementie. (LD02-06).

2. Eddy Casteels volgt bij basketbalclub Zorg en Zekerheid Leiden coach Toon van Helfteren op. De 53-jarige bondscoach van België tekent met voorzitter Marcel Verburg en bestuurslid technische zaken Rob van Hooven een contract voor twee seizoenen. Casteels: ‘Ik kijk er naar uit en het motiveert mij om samen iets moois op te bouwen in het Nederlands basketbal’. Na zijn spelersloopbaan debuteert Casteels als coach in 1995 in de eerste klasse bij Racing Basket Antwerpen. In 1998 en 1999 eindigt de club als tweede in de Belgische competitie. In 2000 pakte Casteels de double en stapt daarna over naar Ieper. Met Oostende wordt Casteels in 2002 kampioen van België en na drie seizoenen lijft Verviers Casteels in. In 2006 stapt hij over naar Charleroi en dat levert in 2008 een nieuw kampioenschap op. Weer twee jaar later keert Casteels terug in Antwerpen en is er vijf jaar coach. Vier keer op rij deden de Antwerpenaren mee aan de EuroChallenge. Afgelopen seizoen was Casteels niet verbonden aan een club. Drie keer is hij uitgeroepen tot Coach van het Jaar in België. Sinds 2005 leidt hij ook het Belgische nationale team. Dat eindigt op het EK van 2013 in Slovenië als negende. In 2007 schreef de Belg het boek ‘Time-out - de passie van een basketbalcoach’. (Sl30-05, LD31-05, LD02/03-06, LN04-06, WW04-06).

2. De politie gaat vaker opvallend surveilleren in de Transvaalbuurt en sneller optreden na meldingen over drank- en drugsgebruik, staat in een brief aan alle buurtbewoners. Het komt voort uit overleg tussen de wijk, de wijkagent en het sociaal pension. Volgens Mart Meeuwsen, manager Zorg bij Binnenvest, de organisatie achter het sociaal pension, is er een toename van drugshandel en drankgebruik te zien. ‘De overlast is niet direct van ons afkomstig. Als cliënten betrokken zijn nemen we maatregelen. Secretaris Hans Nieuwint van de wijkraad: ‘Dit moet we meteen aanpakken. Buurtbewoners moeten bij verdachte situaties 112 bellen’. Mensen moeten hier veilig en prettig kunnen wonen’. De wijkagent kreeg op zijn spreekuren de afgelopen weken veel klachten over toegenomen drugsgebruik. Een vrouw die al 26 jaar in de wijk woont, wil met haar dochtertje verhuizen nu haar nieuwe buurman dealer blijkt te zijn. Op vragen van D66 zegt burgemeester Henri Lenferink het probleem in de kiem te willen smoren. Hiervoor zal hij advies inwinnen bij de gemeentecontacten en sleutelfiguren in de wijk en de verzamelde informatie van de politie gebruiken.
Lenferink meldt op 15 juli dat medewerkers van het pension de afspraken, waaronder het niet mogen rondhangen in de wijk verder hebben aangescherpt.
De wijkagent heeft wekelijks overleg met een vaste groep bewoners, de wijkclubs Transvaal en De Put, de gemeente en medewerkers van het Sociaal Pension. In september gaat Lenferink opnieuw om tafel om te bepalen of er aanvullende maatregelen moeten worden genomen. (LD03/05/12-06, LD17-07).

2. Leidenaar Hans van der Veen pleit voor verhuizing van het bronzen beeld van dichter Piet Paaltjens van de Klikspaanweg naar de hoek Hooigracht/Nieuwe Rijn, langs het water. Bij onderzoek naar werk en leven van Paaltjens (1835-1894), die in Leiden theologie studeerde als François HaverSchmidt, bleek dat hij woonde op de Hogewoerd en praeses van Minerva was. Op de hoek Hooigracht/Nieuwe Rijn hangt een plaquette met de eerste regels uit een van zijn bekendste gedichten Immortellen IX. Volgens Van der Veen heeft de gemeente Paaltjens in 1959 op de verkeerde plek gezet. ’De gemeente heeft Klikspaan (pseudoniem van de in Leiden geboren auteur Johannes Kneppelhout) en Paaltjens door elkaar gehusseld’, schrijft Van der Veen in een open brief aan de gemeente. Volgens hem is de verhuizing via crowdfunding snel te regelen. (LD02-06).

2. Het contactpunt van vrijwilligersorganisatie iDOE verhuist van de Breestraat naar de hoofdbibliotheek BplusC aan de Nieuwstraat 4. (Info iDOE30-05, Sl04-06, LN11-06).

2. Het Bio Science Park heeft een nieuwe directeur Cluster Development: Saco de Visser. Hij volgt Nettie Buitelaar op, die ‘business developer’ wordt van het nieuwe biotech trainingscentrum waarvan de bouw eind oktober begint. De Visser wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de lifesciences cluster. Thijs de Kleer runt de financieel organisatorische zaken van de stichting. De Visser blijft ook coördinator Goed Gebruik Geneesmiddelen bij de organisatie ZonMw. (LD28-05).

2. Het lustrumfeest van 1.750 Minervanen op 2 juii op het Wassenaarse strand is van de baan. De 200-jarige Leidse studentenvereniging trekt de vergunningaanvraag in na commotie onder de strandtenthouders. Eén van hun ergernissen is dat de Minervanen het feest in eigen beheer wilden houden. Anouk Steenbeek zegt namens de paviljoenhouders dat Minerva komt met tenten, shovels en trekkers. Omdat er gedronken wordt vrezen zij voor de veiligheid. Bovendien valt het precies in het hoogseizoen’. Organisator Frank Lameijer: ‘Er zou volop beveiliging aanwezig zijn en we hebben een eigen ordecommissie. Ook zorgen we zelf voor het sanitair, water en elektriciteit’. Hij benadrukt dat het geen wild feest met harde muziek wordt. De ‘buitendag’ is bedoeld om lekker te relaxen, te zwemmen en een biertje te drinken. De gemeente Wassenaar stak vele uren in overleg met Minerva, hulpdiensten en strandtenthouders. Ook zochten burgemeester Jan Hoekema en wethouder Leendert de Lange de ondernemers op. Een van de voorwaarden van de gemeente was dat Minerva zou samenwerken met een strandtenthouder. Paviljoen ‘Sport’ was bereid te praten maar het liep stuk, omdat de lustrumcommissie niet reageerde op telefoontjes en mailtjes. Volgens B en W liet Minerva ook e-mails van de gemeente ’in de laatste belangrijke fase’ onbeantwoord. Volgens Hoekema wijt Minerva het stopzetten van de samenwerking aan ’onwetendheid en slordigheid van de lustrumcommissie’. De vereniging heeft excuses aangeboden. Minerva wil het feest nu in Vlietland houden. (LD08-05, Mare15-05, LD03-06, RTVW03-06, Mare05-06).

2. Het nieuwe college van Wassenaar, draagt een duidelijk ‘Leids stempel’. Oud-D66-raadslid Sabine Verschoor is wethouder financiën, economische zaken, dienstverlening en aanbestedingen. GroenLinks levert voor het eerst een wethouder. Het is de oud-journalist van het Leidsch Dagblad en communicatieadviseur Leo Maat. Hij was eerder wethouder in Leiderdorp en krijgt ruimtelijke ordening, milieu en duurzaamheid en subsidiebeleid onder zijn hoede. Burgemeester Jan Hoekema heeft ook Leidse ‘roots’.(Sl27-05, RTVW27-05, LD28-05).

2. Bouwmaat opent de nieuwe vestiging aan de Roosevelstraat. De winkel heeft een oppervlakte van 4.200 vierkante meter. Dat is een derde groter dan de zaak aan de Draadbaan in Leiderdorp die op 6 juni de deuren sluit. Bouwmaat is de Sligro of Makro onder de bouwmarkten. Er wordt uitsluitend verkocht aan bedrijven. (LD11-01).

2. De website Leidsch.nu met allerlei nieuwtjes gaat over in Alphense handen. Trudy Kwik begon de site in februari 2013. Alphens.Nu neemt de organisatie onder haar hoede. Een andere site met Leids nieuws ging in mei onder een andere vlag verder. Na anderhalf jaar nam Maurits van Heijden afscheid als uitgever van Leiden.nu. Die site wordt nu door reclamebureau Van Zessen Klaar geëxploiteerd. (Sl02-06).

2. Oprichter van de Dutch CAA Foundation Jan Fens begint aan een wandeling van 750 kilometer van Zuid-Frankrijk naar Santiago de Compostella. Hij loopt de tocht terwijl hij door de hersenziekte CAA ofwel de Katwijkse ziekte met een tikkende tijdbom in zijn hoofd loopt. Elk moment kan hij weer een hersenbloeding krijgen. Met de veertig dagen durende tocht zamelt Fens geld in voor onderzoek in het LUMC. Tot nu toe haalde de Rotterdamse zakenman al 25.000 euro op. (LD04-06).

2. Marijke Fleuren, voorzitter van de Europese Hockey Federatie en oud-bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond KNHB wordt benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. Minister Edith Schippers reikt de Leidse de versierselen uit tijdens het WK Hockey dat in Den Haag wordt gehouden. Fleuren was actief in de Leidse en Oegstgeester Mixed Hockey Club, bestuurslid en vicevoorzitter van de KNHB, lid van de Disciplinaire Committee van de Federation International Hockey FIH, lid van de Executive Board van de Europese Hockey Federatie en is nu voorzitter van deze federatie. Naast haar werk binnen de hockeywereld was Marijke Fleuren onder andere curator van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest, bestuurslid van de Vereniging voor Arbeidsrecht en vicevoorzitter van de Werkgeversorganisatie in de Sport WOS. Voor het ministerie van WVC leidde zij het programma Samen voor Sportiviteit & Respect. In 2002 werd Fleuren benoemd tot erelid van de hockeybond. (FeedGem03-06, Sl04-06, LD04-06, HOZ08-06)

3. Diny Arslanagic-Van der Nat en haar man Aldo openen in de Morsstraat het eethuis ‘Nico’. De zaak is vernoemd naar haar vader die tot 1972 in hetzelfde pand een kruidenierszaak had. Daarna was er tot twee jaar geleden een hobbyzaak gevestigd maar Nico van der Nat bleef eigenaar. Het duo exploiteert al 25 jaar hotel-restaurant Engelbertha Hoeve aan de Hoge Morsweg. In de zaak kun je speciaal voedsel en drank kopen maar er ook iets eten en drinken. Zo is er een wijn en een broodjesbar. De dagelijkse leiding is in handen van Fleur Körper en Dorus Loef en ook de kleindochter van Nico is er af en toe actief. Het pand is zowel in- als extern ingrijpend verbouwd. (LD19-06).

3. Op het Vijf Meiplein 146 wordt Oudshoorn Witgoed geopend. Eigenaar is Paul Oudshoorn die de zaak samen met zus Coby runt. De winkel verkoopt alleen Beko-witgoed. Oudshoorn is al 25 jaar werkzaam in de sector, eerst in een winkel later als vertegenwoordiger. (WW04/18-06).

3. Een Parijse rechtbank veroordeelt drie mannen tot straffen tot 2,5 jaar cel voor de zware mishandeling van Wilfred de Bruijn en zijn partner. Een vierde verdachte verschijnt binnenkort voor de kinderrechter. Volgens justitie was homofobie daarbij het motief. De Bruijn werd april 2013 zwaar toegetakeld toen hij met zijn vriend hand in hand van een feest naar huis liep. De voormalige Leidenaar woont al ruim tien jaar in de Franse hoofdstad. De 39-jarige Bruijn ondervindt nog altijd last van de mishandeling. Voor de gevolgen van de mishandeling is een schadevergoeding geëist en toegekend. (Sl04-06).

3. Microscopen zijn straks niet meer nodig om pollen te identificeren. Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum toont aan dat apparaten die de DNA-volgorde van pollen aflezen een beter alternatief zijn. Het LUMC is een van de twee centra in Nederland die bijhoudt welke planten op enig moment stuifmeelkorrels (pollen) verspreiden. Hooikoortspatiënten kunnen deze informatie raadplegen. Het stuifmeel wordt nu met een soort stofzuiger op het dak van het LUMC opgevangen, zorgvuldig bekeken en geteld. Omdat DNA-technieken steeds goedkoper en sneller worden, zullen de analyses in de toekomst sneller, beter en goedkoper gedaan worden. Volgens onderzoeker van de afdeling Humane Genetica en Longziekten Ken Kraaijeveld is met de techniek de mate waarin ze een allergisch reactie kunnen opwekken, goed uit elkaar te houden. Ook kunnen met pipetteerrobots op meer plaatsen pollen worden gemeten. Pollenkorrels van honderden grassoorten zien er identiek uit maar het DNA verschilt. Om bij het DNA te komen moet de keiharde schil eromheen kapot worden gemaakt door de strip in een plastic buisje te stoppen met stalen kogels erbij en in een apparaat enorm hard te schudden. Met een nieuwe machine van het Leiden Genome Technology Center lukt het om soorten uit elkaar te halen. Voor het onderzoek worden ook allergische klachten van vrijwilligers met hooikoorts verzameld via de website Allergieradar.nl. ((Sl04-06, RTVW05-06, LD18-06).

3. Uitkeringsinstantie UVW verwacht dat de forse stijging van het aantal werklozen in de afgelopen drie jaar in 2015 zal stoppen. Die conclusie wordt getrokken uit een arbeidsmarktprognose. Het aantal vacatures zal in het Holland Rijnlandgebied toenemen door het aantrekken van de economie. Het aantal WW-uitkeringen steeg van 2009 tot en met 2013 met 5.000 tot 11.000. Dit jaar komen er nog 700 bij. De regio Holland Rijnland telt 215.000 banen. (LD04-06).

3. De voetbalverenigingen Docos, Lugdunum en GHC krijgen versneld nieuw kunstgras, besluit de gemeente. De clubs protesteerden tegen de verouderde velden, waarop honderden spelers en vele schoolkinderen sporten. ’Onverantwoord vanwege het gevaar van zware blessures’, aldus de clubs. De velden voldoen niet meer aan normen van sportkoepel NOC*NSF. De KNVB ontraadt het om op zulke velden te spelen. Het veld van Docos is met dertien jaar het oudst. Leverancier Arcadis garandeerde in 2001 een bruikbaarheid van tien jaar. De gemeente wilde met extra borstelen en wat rubber strooisel de velden weer goed bespeelbaar te krijgen. Op dat plan komt Leiden terug. Hoe de gemeente de nieuwe velden betaalt is nog onbekend. Voor het kunstgras van Docos zou pas in 2015 geld vrij komen. ‘Beter kan niet’, reageert voorzitter Jasper van Marwijk na een telefoontje van wethouder Frank de Wit. Het bedrijf FieldTurf heeft aangeboden om het veld voor grofweg 180.000 euro (ex. BTW) te vervangen. Mits de gemeente garant staat, wil het bedrijf dat bedrag ook voorschieten en in termijnen uitbetaald krijgen. (Zie ook 19-05). (LD04-06, WW18-06)

3. Samantha Janssen (24) opende onlangs in de Vrouwensteeg 12 de boetiek ‘Musthaves by S’. In de winkel worden kleding en accessoires verkocht. Ze runt de zaak samen haar moeder. (LD03-06, Sl04/06).

3. Het mogelijke medicijn drisapersen tegen de ernstige spierziekte Duchenne dat het biotechbedrijf Prosensa onderzoekt, mag van de Amerikaanse autoriteiten een versnelde registratieroute volgen. Een opsteker voor Prosensa, na een lastig 2013, met een mislukte studie. De goedkeuring betekent dat in VS voldoende vertrouwen is in het proces en een positieve uitkomst ervan. De registratie kan worden gestart terwijl het onderzoek nog loopt. Prosensa is ook in gesprek met de Europese autoriteiten over een EU-registratieaanvraag. ’Duchenne’ is een zeer zeldzame aandoening en maar weinig patiënten - meest jongens - halen hun dertigste levensjaar. Het medicijn moet een omweg vinden langs een gemuteerd stukje in het gen, dat eiwitproductie verhindert. (LD04-06).

3. Het Leidse Bio Science Park en de ’Plesmanboulevard’ stijgen op de jaarlijkse ranglijst voor kantorenlocaties van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) van plek 22 naar de negentiende plaats. Volgens JLL is de stijging vooral te danken aan de specialisatie van het Leidse kantorenpark. Bovendien profiteert Leiden van de trend dat de beste vestigingsplaatsen in de Randstad liggen en steeds aantrekkelijker worden voor bedrijven. JLL onderwerpt 239 kantorenlocaties aan een toets op basis van 57 criteria. De Leidse eindscore bedraagt 63,6 procent. De leegstand is er gedaald tot 4,4 procent. (LD04-06)

3. Voor de taalontwikkeling van kinderen moet je al met voorlezen beginnen als de baby drie maanden is. ‘Bij kinderen van vijftien maanden zie je al verschil in de woordenschat’ , zegt Heleen van den Berg die promotieonderzoek doet naar BoekStart, een programma dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen. Ouders krijgen als hun kind drie maanden is een waardebon voor een informatiekoffertje van de bibliotheek. In 2013 haalden 54.000 ouders het koffertje op waarmee ze een jaar lang gratis boekjes kunnen lenen. De bibliotheken hebben veel materiaal en medewerkers geven informatie hoe je het beste kan voorlezen’, zegt begeleidend hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus. Beiden volgden in hun onderzoek 800 baby’s die meededen en een controlegroep die niet meedeed. Bij 22 maanden was het verschil nog duidelijker te zien. Vooral het verschil bij ’lastige’ kinderen was opvallend, volgens Bus: Een paar keer per dag, maar langer dan een paar minuten hoeft niet. En voorlezen versterkt de band tussen ouders en kind’. (LD04-06)

3. De manier waarop het universitair onderwijs in Nederland wordt beoordeeld, leidt niet tot beter onderwijs. Dat concludeert de Universiteit Leiden na onderzoek op een symposium in Leiden. Najaar 2013 evalueerde de universiteit de onderwijsvisitaties en onderzocht of de methodologie verbeterd kan worden. Volgens de onderzoekers ligt er zoveel nadruk op verantwoording, dat het doel niet gehaald wordt. Het effect moet zijn dat het onderwijs verbetert door een stimulerend gesprek tussen opleiding en beoordelingspanel. Maar er is te weinig aandacht voor inspiratie en verbetering. Bovendien moet de beoordeling beter. Simone Buitendijk, vicerector magnificus van de UL, pleit ervoor de universiteiten meer eigen verantwoordelijkheid te geven. Daarbij zou de opleidingskwaliteit extern getoetst moeten worden. Op het symposium spreken ook vertegenwoordigers van de universiteiten van Oslo en Twente. (UL03-06, LD04-06, Mar05-06).

4. Het Leiderdorps Museum De Sterrentuin toont een gouden muntstukje dat in 630 werd geslagen in Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. Wethouder Jeff Gardeniers en museumvoorzitter Jos Gerrese tekenen daarvoor een schenkingsovereenkomst en de laatste neemt de aanwinst in ontvangst. Het waardevolste bezit van het museum is onderdeel van de tentoonstelling ’De groei van Leiderdorp, 500 - 1300’. De gemeente kocht de munt van de man die het in 1983 vond bij bouwwerkzaamheden in de wijk Buitenhof. Het lag jaren in de kluis. Het muntje, ongeveer zo groot als een dubbeltje, was lange tijd een veel gebruikt betaalmiddel. Volgens conservator Arent Pol van het toen nog in Leiden gevestigde Koninklijk Penningkabinet, die het in 1997 onderzocht, is het een van de gaafste van de ongeveer 400 Dorestadmuntjes die in ons land zijn gevonden. Pol schatte de waarde destijds op 6.000 gulden (ruim 2.800 euro). (LD30-05, LD05-06)

4. Sander Dubbeldeman en Jean Paul Dersjant zijn de nieuwe eigenaren van café De Uyl van Hoogland aan de Nieuwstraat. Het café bestaat al sinds 1977 en Dersjant kwam hier al in zijn jeugd. In 2007 kocht hij Studio de Veste op de 2e Binnenvestgracht en later werd Dubbeldeman compagnon. Samen maakten ze er een muziekcafé van. De nieuwe ‘Uyl’ heeft een statafel, nieuwe wijnen en bieren, hippe muziek en op zondag is er een speciale activiteit zoals klaverjassen, muziek of een haringparty. Maar het blijft een echt borrelcafé, aldus het duo. (LD04-06).

4. Een gehoorimplantaat bij dove kinderen zorgt voor een betere sociaal-emotionele ontwikkeling. Maar zij zijn minder goed in staat om andermans gedrag te voorspellen. Daarom blijft passende begeleiding noodzakelijk, zegt Lizet Ketelaar die promoveert aan de Universiteit Leiden. Zij testte kinderen tot zes jaar met en zonder een implantaat en liet zij ouders vragenlijsten invullen.
Daaruit bleek dat de eerste groep minder in staat is morele emoties te tonen in reactie op het falen of slagen in een taak. (UL03-06, LD04-06).

4. Sreenivasa Ramaiahgari slaagde er in om in een laboratorium, een driedimensionaal model van de lever te maken, opgebouwd uit levende celculturen. Met het model kan de farmaceutische industrie in een vroeg stadium testen of een medicijn veilig is voor mensen. Het maakt bovendien experimenten met dieren overbodig. Het moeilijkst was volgens Ramaiahgari om voor de cellen de beste groeiomstandigheden te vinden. ‘De lever in ons lichaam wordt omgeven door een soort gel van eiwitten. Wij gebruikten een soortgelijke gel. We wisten alleen nog niet precies wat daarvoor de beste temperatuur of luchtdruk was. Dat zoekproces heeft zes maanden geduurd.’ Afkomstig uit India, studeerde hij eerst in Groot Brittannië en promoveert aan de Universiteit Leiden. Hij werkt bij het Leiden Academic Centre for Drug Research. (UL03-06, LD04-06).

4. De brief, van de zoon van de Amerikaanse wetenschapper Benjamin Franklin, blijkt nep te zijn. Op internet en bij de Universiteit Leiden ontstaat flinke opwinding na de vondst van de twee Haagse studentes Camille Steens en Robin. Ze beweren de brief gevonden te hebben in een wetenschappelijk boek uit de 18de eeuw over elektriciteit. De door de studenten gemaakte brief van de zoon van Franklin zou aantonen dat zijn vader het roemruchte ‘vlieger-experiment’ heeft uitgevoerd. Daarmee liet hij destijds zien dat er een verband is tussen bliksem en elektriciteit. In de wetenschap was altijd grote twijfel of Franklin dit experiment heeft uitgevoerd. Het zou waarschijnlijk zijn leven hebben gekost. Doel van de studenten was om te onderzoeken wat het effect is van een neppublicatie op internet. Benjamin Franklin was zelf ook een berucht vervalser en waarschijnlijk heeft hij zo zelf zijn beroemde ‘vlieger-experiment’ de wereld in geholpen. (RTVW04/06-06, Mare19-06).

4. Zorg en Zekerheid behaalde in 2013 ruim 40 miljoen euro winst. Een jaar eerder was het resultaat van de Leidse zorgverzekeraar nog bijna 70 miljoen. Dat komt onder meer omdat Z & Z vorig jaar 16 miljoen euro investeerde in de premieverlaging voor 2014. Het positieve resultaat in 2013 schrijft voorzitter van de raad van bestuur Ton van Houten onder meer toe aan de scherpe inkoop van farmacie en ziekenhuiszorg. ‘Meevallers gebruiken we om de premie te verlagen of te investeren in onze dienstverlening’. De Nederlandse Bank verplicht zorgverzekeraars financiële reserves aan te houden om veranderingen in de zorg op te vangen zonder dat de premie teveel schommelt. Voor Z en Z ligt die eis op minimaal 105 miljoen euro. In werkelijkheid ligt de reserve inmiddels op 293 miljoen. In 2013 groeide het aantal verzekerden met 5.000 naar 410.000. (LD05-06).

5. Matteo Brogi promoveert aan de Universiteit Leiden op onderzoek bij de Sterrewacht naar ’exoplaneten’ ‘De kans is groot dat er de komende tien jaar planeten worden gevonden die lijken op de aarde. We missen nu nog de juiste instrumenten, maar onze techniek biedt alvast een ontbrekend puzzelstukje’, aldus Brogi. Hij ging voor zijn onderzoek naar de Atacamawoestijn van Chili, waar de Very Large Telescope (VLT) staat. Hij richtte die op sterren dichtbij onze zon. Om deze sterren draaien enorm grote en hete gasachtige planeten die op Jupiter lijken. Die bekeek hij in infrarood om te zien welke moleculen de atmosfeer van zo’n planeet bevat Over niet al te lange tijd zal het mogelijk zijn om deze ‘aardachtigen’ te bekijken, wanneer de European Extremely Large Telescope (E-ELT) klaar is die ook in Chili wordt gebouwd. De E-ELT zal de grootste telescoop op aarde zijn en 16 keer scherpere plaatjes kunnen maken dan de Hubble Space Telescope. (LD02-07, UL23-06).

5. Voor de verbouwing van de bètacampus wordt 7,7 miljoen meer uitgegeven dan begroot, zegt universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke. De totale investering bedraagt 107 miljoen euro. Vrees dat verbouwing van het WSD-complex daardoor in de knel komt heeft zij niet. Precieze plannen voor geesteswetenschappen zijn er nog niet. Alleen het skelet laten staan is een optie maar ook slopen is mogelijk. Eind juni is er meer duidelijkheid. (Mare05-06).

5. Guido van Woerkom wordt de nieuwe Nationale ombudsman. In een verklaring zegt hij ‘het vertrouwen dat in mij gesteld is niet te zullen beschamen’. Een Kamermeerderheid gaat akkoord met de benoeming. Bij een schriftelijke stemming krijgt hij 91 van de 102 uitgebrachte stemmen. Op 3 juni wordt de stemming uitgesteld wegens discussie rond een discriminerende uitspraak. De ANWB-directeur zei in 2010 dat hij zijn vrouw niet met de taxi liet gaan, omdat er ‘nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten’. De Oegstgeestenaar bood direct excuses aan, maar de discussie laaide weer op. Op 17 juni schrijft hij Kamervoorzitter Van Miltenburg van de functie af te zien. Volgens Van Woerkom moet de Nationale Ombudsman in zijn handelen boven elke twijfel verheven zijn. Hij concludeert dat dit voor hem niet geldt omdat ophef is ontstaan dat een vertrekpremie van 325.000 euro had gekregen bij de ANWB terwijl hij onvrijwillig vertrok. Door zijn onverwachte stap zit hij vanaf 1 augustus zonder werk. Hij vertrekt dan na 15 jaar bij de ANWB waarover al in 2013 afspraken waren gemaakt. (RTVW05/17-06, LD16/18/23-06).

5. De gemeenteraad wil dat snackkarren verdwijnen binnen een straal van 100 meter rondom scholen voor basis- of middelbaar onderwijs. Dat staat in de gezondheidsnota ‘Ruimte maken voor gezondheid’. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vergunning Garenmarkt/Levendaal nabij het Luzac. Als de gemeente ook bestaande snackkarren wil saneren kunnen vier tot zes plekken niet meer gebruikt worden om een vette hap te verkopen. Uitbaters Vu en Le van de snackkar bij station Leiden Lammenschans zien de bui al hangen. Vu: ‘Al onze klanten zijn reizigers en buurtbewoners. Hier komen nooit scholieren. Als we weg moeten kan ik wel inpakken. De bus kostte 100.000 euro, we staan hier nu vijf of zes jaar. Ik ga gewoon failliet’. Leerlingen van het Da Vinci College Lammenschans vinden als de reden gezond eten is, ze eens in de kantine komen kijken. Daar verkopen ze dezelfde slechte troep zoals kipcorns en hamburgers. Wij mogen de school niet eens uit tijdens de pauzes. De uitbater van Expresshop op Leiden Lammenschans Caner Cakiroglu is verbaasd: ‘Pakt de gemeente dan ook snackbars en tankstations aan bij scholen? Of supermarkten? Die verkopen dezelfde spullen’. Het plan omvat nog een grijs gebied. Zoals seizoensgebonden kramen die oliebollen verkopen. (LD05-06).

5. Het LUMC heeft een nieuwe aanpak waardoor de meeste patiënten binnen één tot drie dagen na het bezoek aan de huisarts weten of de kwaal aan kanker doet denken. ‘Iemand die zich bijvoorbeeld meldt met slikklachten, krijgt binnen één of twee dagen een onderzoek’, zegt maag-, darm- en leverarts Alexandra Langers die is gespecialiseerd in oncologie. Bij de maagscopie, die ongeveer tien minuten duurt, weet de arts vaak al of er een verdenking is op kanker. Bij ruim 90 procent gaat het om een onschuldige aandoening zoals een ontsteking. Dat wordt meteen na de scopie verteld. Hoofd van de afdeling oncologie, Koos van der Hoeven: ‘Negentig procent heeft dus maar één of twee slapeloze nachten. De overige tien procent krijgt zo snel mogelijk een behandelplan’.
Het LUMC begon in september 2012 met de sneldiagnostiek, als eerste bij tumoren die niet veel voorkomen. Daarna volgden mogelijke tumor in de prostaat, de slokdarm of maag. De melanomen en tumoren aan de alvleesklier, het hoofd en de hals, de schildklier en de hypofyse volgen binnenkort. Met longkanker wordt nu begonnen. Van der Hoeven: ‘Poli voor poli, elf in totaal, werken we af om de nieuwe werkwijze in te voeren’. Langers vult aan: ‘Om de patiënt snel te kunnen helpen, houden we plekken open op de scopie- en röntgenafdeling. De artsen benadrukken dat het alleen tegemoet komt aan de gemoedsrust. Bij de behandeling geldt: zorgvuldigheid gaat boven snelheid. (LD06-06).

5. Negen van de tien molenaars zijn tegen het plan van de provincie om bouwen in de buurt van molens te versoepelen. Dat blijkt uit onderzoek van de SP onder 57 molenaars in de provincie. Als wieken minder wind vangen, staan de molens vaker stil en dat geeft hogere onderhoudskosten. Vooral in het poldergebied ten oosten en noorden van Leiden staan veel historische molens. Exact 77 procent van de ondervraagden zegt nu al last te hebben van aantasting van de molenbiotoop. Als het aan het Leidse statenlid Bart Vermeulen ligt worden de biotopen extra beschermd: ‘We moeten zuinig zijn op ons erfgoed’. (LD06-06)

5. Het bestuur van Gezinscentrum Slaaghwijk in de Merenwijk maakt bekend per 1 oktober op te stappen wegens een verschil van mening met de gemeente over de werkwijze. Het centrum richt zich vooral op allochtone vrouwen die niet of nauwelijks buiten komen en daarin vaak door hun man beperkt worden. Naar het centrum aan het Valkenpad mogen zij wel, omdat daar uitsluitend vrouwen komen. De gemeente vindt dat de vrouwen veel actiever moeten worden en gestimuleerd worden om vrijwilligerswerk of betaald werk te gaan doen. ‘Deze vrouwen hebben veel meer potentie’, zegt wethouder Roos van Gelderen en verwijst naar het Vrouwkindcentrum aan de Langegracht. ‘De gemeente overschat de doelgroep’, vindt bestuurslid Selda Yokus. Collega Sonja van Uden: ‘Mensen maken hier babystapjes. Als ze na verloop van tijd vrijwilligerswerk op school gaan doen, is dat al heel wat’. Het tweede conflict is de financiering. Het gezinscentrum gaat in twee jaar van 96.000 naar 27.000 euro subsidie per jaar. De wijkagent en de GGD betreuren als het gezinscentrum zou verdwijnen. (LD06/11-06, LN25-06).

5. Het Leids Zeemanskoor ‘Rumor di Mare’ en de maritieme folkgroep ‘Act of Mutiny’ organiseren voor het derde jaar het festival met maritieme muziek: ‘Naar Zee, Naar Zee !’. Het festival start met een lezing door Judith Brouwer samen met BplusC in de bibliotheek in de Nieuwstraat over de duizenden Nederlandse brieven uit de 17de en 18de eeuw die destijds door de Engelsen zijn gekaapt. De lezing wordt omlijst met maritieme muziek uit die tijd. Burgemeester Henri Lenferink opent op 7 juni het festival op het Burchtplein. Bij de Burcht en op Hooglandse Kerk treden - behalve de organiserende groepen - diverse binnen- en buitenlandse groepen op, zoals Les Mâles de Mer (België),The Longest Johns (UK), Shantymen Kaap (Hoorn) en Onstuimig Schuim (Noord-Kennemerland). Verder wordt het maritieme verleden van de stad over het voetlicht gebracht, waarvan de Kweekschool voor Zeevaart een mooi voorbeeld is. Als educatief element verzorgen Rumor di Mare en Act of Mutiny gastlessen over shanties en zeemansliederen op de Leidse Houtschool. (LN04/11-06, Sl06-06).

5. Carel van Rhee (50) stopt na ruim 35 jaar met zijn haringkraam bij Molen de Valk als over enkele maanden de bouw van de parkeergarage op de Lammermarkt begint. De gemeente wil hem een alternatieve plek toewijzen, maar daar ziet hij geen brood in. ‘Ik mag de komende twee jaar op de Garenmarkt staan. Maar dan moet ik tien keer per jaar mijn hele handel weghalen als er evenementen zijn. Die zijn allemaal in de zomer. Dan moet ik ze juist verdienen’. Over twee jaar terug naar zijn plek, ziet hij ook niet zitten: ‘Mensen parkeren niet voor een paar euro in de garage om een harinkie te kopen. Ik moet het hebben van mensen die even snel hun auto neerzetten, een visje halen en weer doorrijden’. Op 15-jarige leeftijd komt hij bij z’n vader in de zaak werken. Op 1 oktober loopt zijn vergunning af maar over een maand of twee stopt Van Rhee: ‘Wat ik daarna ga doen? Ik heb nog geen idee’. Als voorbereiding voor de bouw starten op 23 juni boringen door Lankelma Geotecnniek tot een diepte van zestig meter om de grondlagen in kaart te brengen. Ook worden peilstations geplaatst om de hoogte van het grondwater in de gaten te houden. (Sl05/26-06).

5. Het Kenniscentrum Plantenstoffen krijgt in het Franse Châlons-en-Champagne een innovatieprijs en een cheque van 2.500 euro voor de extractenbibliotheek. Het is een digitale verzameling van extracten uit planten waaraan ook organismen als schimmels en bacteriën worden toegevoegd. Het is de bedoeling dat de Nederlandse tuinders, als leveranciers van de extracten, worden gekoppeld aan producenten die op zoek zijn naar specifieke stoffen. Zoals farmaceutische bedrijven of de cosmetische industrie. De Leidse bibliotheek moet medio 2015 klaar zijn en bestaat dan uit zo'n 1.500 plantenfamilies. (LD06-06).

5. Buurtvereniging Pancras-West vreest extra filevorming op de Hooigracht als na de reconstructie de voorsorteerstrook naar de Ir. Driessenstraat is verdwenen. Dat staat in het wijkblad van de buurtclub. Voorzitter Jaap van Meijgaarden vreest dat de files langer worden en het aantal ongelukken toeneemt. (LD05-06, WW11-06).

5. Leiden stijgt in de jaarlijkse ‘Atlas Voor Gemeenten’, waarin de vijftig grootste gemeenten worden vergeleken. Met ‘aantrekkelijk wonen’ en in de sociaaleconomische index wordt plek acht bezet. Wat opvalt is dat de gemeente veel hoogopgeleiden en laagopgeleiden telt en de middengroep ontbreekt. Koploper is Leiden als het om de ranglijst voor jongeren gaat, die een havo- of vwo-diploma halen. Dat ligt rond de zeventig procent. De derde plek bezet Leiden bij de grootste banengroei. Leiden is tweede met het minste aantal arbeidsongeschikten. Bij de gemiddelde prijs van een koopwoning staat Leiden zevende. Wat de horeca betreft is de gemeente elfde met het aantal cafés en vierde bij de restaurants. Op toneel en muziekgebied scoort Leiden beneden de middenmoot. (LD05-06).

5. De man, die met ontbloot bovenlijf een gewapende overval op een snackbar in de Haarlemmerstraat pleegt, wordt de volgende ochtend rond drie uur opgepakt. De 45-jarige Leidenaar gaat er na een gevecht met de eigenaar zonder buit vandoor. Met een helikopter en een speurhond is de politie de hele avond op zoek naar de man. Buurtonderzoek en camerabeelden leiden tot identificatie waarna de politie hem thuis opzoekt. De Leidenaar is een bekende van de politie, hij kwam eerder in aanraking met justitie voor overvallen en wapenbezit. (LD06/07-06, RTVW06-06).

5. Tot en met 7 juni kan Leiden weer films in de open lucht bekijken. De Leiden International Filmfestival Summer Special op het Pieterskerkplein biedt drie dagen ruimte aan 600 filmbezoekers. Vanaf 22.30 uur wordt de klassieker ‘Breakfast at Tiffany's’ met Audry Hepburn vertoond. Een dag later is het de Indiase film ‘The Lunchbox’ en op de slotdag is de Amerikaanse comedy ‘The Way Way Back’ aan de beurt. (Sl02-06, LD05-06).

5. Natuurkundige Dirk Bouwmeester en Corine Hofman van de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden krijgen een NWO-Spinozapremie. De hoogste onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan drie of vier in Nederland werkzame topwetenschappers. Zij krijgen elk 2,5 miljoen euro om hun onderzoek te bekostigen. Bouwmeester is hoogleraar aan de Universiteit Leiden en de University of Santa Barbara. Hij combineert experimenten bij extreem lage temperaturen en nanotechnologie. In Leiden zette hij een Europese onderzoeksgroep op. Hofman regisseert het internationale transdisciplinaire megaproject Nexus 1492, gefinancierd door de European Research Council. Hierin werken ruim 50 onderzoekers samen om de kolonisatie van de Amerika’s te beschrijven vanuit Indiaans perspectief. (LD07-06, UL06-06, Mare19-06).

5. De nieuwe wethouder financiën, Marleen Damen, overhandigt de jaarrekening over 2013 aan Pieter Kos, plaatsvervangend vice-voorzitter van de gemeenteraad. De gemeente sluit af met een positief resultaat van ruim 17 miljoen euro. Ruim 12 miljoen vloeit terug in diverse reserves, zodat het beschikbaar blijft voor lopende projecten die vertraging opliepen. Het uiteindelijke netto-resultaat wordt daarom 5 miljoen. Dat bedrag voegt het college toe aan de algemene reserve die op het gewenste niveau van 10 miljoen komt. In het afgelopen jaar waren er bij enkele projecten, waaronder het Aalmarktproject, financiële tegenvallers. (Gem05-06, LD06/11-06, Sl06-06, LN11/18-06, WW18-06).

5. Loco-burgemeester Frank de Wit reikt op een afscheidssymposium een koninklijke onderscheiding (ridder in de orde van Oranje-Nassau) uit aan Paul Went, vertrekkend hoofd van het Opleidingsinstituut Specialisme Ouderengeneeskunde van het LUMC. Went deed in verpleeg- en verzorgingshuizen jarenlange ervaring op met de zorg en behandeling van chronisch zieke en ernstig beperkte ouderen. Vanaf die tijd zet hij zich in om door onder andere nascholing tot een betere medische behandeling te komen van verpleeghuisbewoners. In 1996 werd Went benoemd in het LUMC en zet hij de opleiding tot verpleeghuisarts op en ontwikkelt die. Verder speelt hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland. En hij maakte langdurig deel uit van de Stuurgroep eerstelijnsgeneeskunde. Hij is nog penningmeester van de Samenwerkende Opleidingen tot Specialist Ouderengeneeskunde Nederland. (FeedGem06-06, WW11-06).

6. Als de gemeente de Aalmarktplannen volledig wil realiseren moet er zes miljoen extra in gestoken worden. Het college besluit met tegenzin die gelden vrij te maken omdat het project te belangrijk is om ermee te stoppen. Toen Leiden jaren geleden de contracten tekende met ontwikkelaar ASR werd uitgegaan van mooie rendementen op het nieuwe winkelgebied. Omdat die door de crisis deels zijn verdampt heeft de ontwikkelaar een ontbindende bepaling uit het contract ingeroepen. Als het project niet kan worden ondergebracht bij een institutionele belegger, kan ASR onder het contract uit. Dat dreigt te gebeuren. De plannen worden onder het vorige college, met name door wethouder Pieter van Woensel, vlotgetrokken. Het megaproject is in drie stukken geknipt. Het Waagblok, met daarin het vernieuwde V&D, een fietsenstalling, The Sting en Grand Café De Waag is zo goed als klaar. Deel twee is het Stadsgehoorzaalblok met een nieuwe winkelstraat tussen de Breestraat en de Aalmarkt. Alle nieuwe winkelruimtes zijn bijna verhuurd. Het laatste deel ligt aan de overkant van het water. Tussen de Stille Rijn en de Haarlemmerstraat moet het ‘Haarlemmerstraatblok’ tot ontwikkeling komen. ASR heeft ook hier problemen om de afspraken gestand te doen. De beoogde huurder is afgehaakt hoewel er inmiddels wel een nieuwe geïnteresseerde partij is. (LD06-06)

6. Directeur Chris Verplancke van Stadsparkeerplan Leiden baalt van de overlast die junks veroorzaken op een stuk grond achter het parkeerterrein aan de Haagweg. ‘Junkies kamperen illegaal in tentjes achter ons parkeerterrein, de instanties doen niks met onze klachten en ondertussen krijgen wij de schuld van omwonenden’, foetert de parkeerbaas. De zwervers Cees(56) en Arie(49) en drie andere thuis- en daklozen zitten er al twee weken en weg krijgen is nog niet gelukt. Verplancke hoopt dat de politie snel ingrijpt, want de situatie is onhoudbaar. De junks lopen onder invloed van drugs en drank over het parkeerterrein. (LD07-06, Sl07-06).

6. Cees van der Voort gaat aan het begin van de zomervakantie met pensioen bij basisschool De Arcade in de wijk Roomburg. Vandaag krijgt hij zijn afscheidscadeau: een sponsorloop, waarvan de opbrengst (ruim 7.325 euro) naar zijn stichting in Kenia gaat. Van der Voort werkte 42 jaar in het onderwijs. Eerst op de Hammarskjöldschool in Zuid-West, daarna op de Teldersschool, asielzoekersschool ’t Meer, de Merenwijkschool en tot slot De Arcade. Zijn beroepskeuze dankt hij aan zijn moeder. Na de mulo wist ik niet wat ik wilde. Mijn moeder drong aan om naar de kweekschool aan de Paulus Buysstraat te gaan. Det bleek een gouden greep. Zij heeft daarmee mijn toekomst bepaald’.
Hij was enige tijd plaatsvervangend directeur op de Teldersschool, maar gaf dat stokje snel over. Het leukst is om te onderwijzen. In Roomburg geef ik les aan kinderen waarvan ik de ouders op de Telders in de klas had’. Op de asielzoekersschool zag hij dezelfde gretigheid om te leren als bij kinderen uit de sloppenwijken van Mombassa. Daar kwam hij twaalf jaar geleden terecht via de Anne Frankschool, die er een school sponsorde. Van der Voort richtte samen met zijn vrouw Mieke de stichting ‘Voort-in-Kenya’ op. Inmiddels steunen twintig mensen uit hun omgeving elk een kansarm kind uit een sloppenwijk. De kinderen gaan naar school en krijgen daar een volwaardige maaltijd en medicijnen. Tijdens hun verblijf in Kenia geeft hij les en voert zijn vrouw gesprekken met de moeders. Ook zorgen ze voor de bouw van nieuwe scholen. Na zijn pensionering hopen Cees en Mieke vaker naar Mombassa te kunnen. De plannen voor een nieuwe school liggen klaar. Hij wordt voor een groot deel gebouwd met Leids geld: de opbrengst van de sponsorloop en geld van de Lorentzschool, die zijn stichting drie jaar steunt. Op 5 juli geeft Van der Voort een afscheidsfeest in café Doesbrug in Leiderdorp. (LD06-06, LD03-07).

6. Een festival voor de echte liefhebbers van popmuziek, noemt Mark Siera het festival ‘Peel Slowly and See’ dat zijn vierde editie beleeft. Kraak en Smaak, Celine Cairo, Wooden Saints, Afterpartees en The Incredible Stacks zijn enkele van de optredende acts. Na drie edities in het Imperium Theater biedt nu Q-Bus onderdak. In de oefenruimte staat een tweede podium, waar plaats is voor tachtig toeschouwers. Hier staan rustiger acts geprogrammeerd. Siera is er ook trots op The Afterpartees te hebben binnengehaald. ‘Zij spelen een dag later op Pinkpop’. (LD06-06).

6. Ramsj, tweedehands boeken en antiquarisch materiaal van de voormalige boekenketen De Slegte zijn tijdelijk te koop in een pop-up store aan de Haarlemmerstraat 216. Na de sluiting van de winkel in de Breestraat wordt het onder de naam Online De Slegte voortgezet. Directeur Michel de Vries, van origine Gronings antiquaar en manager van het project, wil er een reizend circus van maken en na Leiden andere steden aandoen. ‘In Leiden proberen we het winkelconcept uit’. De voormalige ramsjketen voortgezet onder de naam Polare ging in het voorjaar failliet. Het gaat onder meer om een miljoen ramsjboeken. Er worden ook boeken van particuliere aanbieders ingekocht. (LD05-06, RTVW05-06, Sl06-06, WW11-06).

6. De Haagse rechtbank veroordeelt een 35-jarige Leidse draaideurcrimineel tot twee jaar celstraf. Daarna komt hij in een begeleidwonentraject. De officier van justitie eist twee weken eerder veertig maanden cel waarvan tien maanden voorwaardelijk wegens een overval op kinderwinkel Lila op 15 januari. Hij bedreigde de eigenares met een mes en brak dezelfde avond in bij een slijterij waar hij tien flessen cognac stal. Een voorwaardelijke straf van een half jaar uit 2011 loopt nog. De cocaïneverslaafde wordt door zijn moeder aangegeven bij de politie. (LD26-05, LD07-06).

6. De honderdste kaderhuisarts Ouderengeneeskunde studeert af aan het Leids Universitair Medisch Centrum en dat wordt gevierd met een symposium in Oegstgeest. De tweejarige opleiding voor meer specialistische kennis over kwetsbare ouderen startte in 2007. Annet Wind, coördinator van de opleiding: ‘Ze zijn gefocust op de wensen en mogelijkheden van ouderen zelf en willen zelfredzaamheid stimuleren met hulp van familie en vrijwilligers’. (LUMC05-06, LD05-06).
((CV7. Martine Heruer (36), studie maatschappelijk werk, zorgadviseur bij Topaz, ‘kroegbaas’ van het Alzheimer café, lid van 5 mei comité Bevrijdingsfeesten, voorheen commissaris 3 October Vereeniging en dochter van HVOL-voorzitter Rene Heruer. (LD07-06)).

7. De 30ste editie van Leidse Orgeldag wordt georganiseerd door de Stichting Orgelstad Leiden. Onder meer worden twee recentelijk gerestaureerde orgels bespeeld: het Hillorgel in de Pieterskerk en het Steevens-Van Assendelftorgel in de Waalse kerk. Het concours voor jonge organisten vindt geen doorgang door te weinig aanmeldingen. Organist Jan Verschuren sluit de dag af in de Hartebrugkerk. Andere organisten zijn Theo Visser, Henk Gijzen en Geertgen van de Wetering. (LN04-06, LD06-06).

7. Een 61-jarige Leidse snorfietser overlijdt nadat hij op de Agaatlaan tegen een buspaal rijdt en hard ten val komt. (RTVW08-6, LD10-06, Sl11-06).

7. Tijdens de cultuurweken ‘Signatures’ kunnen gasten onder de blote hemel slapen in door kunstenaars en vormgevers ontworpen buitenkamers. Het is de vijfde editie van ‘Openluchthotel’ met het Rijksmuseum Volkenkunde als centrale locatie. Fields of Wonder, platform voor theater en cultuur, schreef daarvoor een wedstrijd uit. Vijf ontwerpers kregen 750 euro voor hun creatie. Zo maakte meubelmaker en timmerman Joost Koster een bed met metershoge takken van een gekapte dennenboom van twaalf meter in Woerden. Geert van der Velden, artistiek leider van Fields of Wonder, vroeg of hij het winnende ontwerp van leerlingen van het Da Vinci College Lammenschans wilde uitwerken. De creaties zijn binnen een uur te (de)monteren en kunnen tegen een stootje. Gemiddeld slapen er 80 mensen per keer op bijzondere buitenplekken zoals in binnentuinen bij musea, op balkons en in tuinen van particulieren. Ook zijn er slaapplekken bovenop de watertoren en in de Burcht. Fields of Wonder haalde de inspiratie uit het werk van Jimmy Nelson die exposeert in volkenkunde. Hij reisde de hele wereld over om verdwijnende culturen vast te leggen. Het Openluchthotel verhuist na Leiden naar Utrecht (28 juni) en Haarlem (23 augustus). (LD07-03, LN28-05, LD05-06, HOZ29-06).

8. ‘De Goliath’ of ‘De Reus’ heet het pand aan de Breestraat 117, tegenover het stadhuis, in historische documenten. In de onderste twee verdiepingen van het monument opent familiebedrijf Van de Leur Leiden er een lunchroom annex koffiebar en een audiospeciaalzaak. Een aparte combinatie. ‘Met mijn vader maak ik sinds 2008 luxe geluidsapparatuur’, zegt Pim van de Leur (23) die van Rotterdam naar Leiden verhuisde. ‘We wilden een zaak maar speakerwinkels zijn altijd zo leeg. Toen ik met mijn ouders koffie dronk in een fietsenzaak, wist ik: dit wil ik ook’. Pim volgde samen met zijn zus Joella (25) een barista-opleiding, om alles over koffie te weten en ging op zoek naar aparte producten. ‘Onze cola heeft een week staan pruttelen in een Engelse brouwerij en we verkopen alleen speciaalbiertjes van kleinschalige makelij’. Het grootste deel van het pand stamt uit de 17de eeuw, maar in de kelders vonden archeologen sporen van vroeg middeleeuwse bewoning. Onder meer resten van een wapensmederij. Volgens vader Rob van de Leur (57) zitten de oudste elektriciteitskabels van Leiden in het pand. De kern is van staal en er omheen zit een soort katoen’. Tijdens de opening exposeert kunstenaar Jeroen Spijker en met het filmfestival wordt gesproken over samenwerking. Er zijn ook plannen voor een terras en een wijnwinkel in de kelder, maar voorlopig wordt alleen de begane grond gebruikt. ’s Avonds kan de zaak worden gehuurd voor (huwelijks)feesten voor maximaal zestig mensen. Bouwbedrijf Burgy kocht het monumentale pand van de gemeente en restaureerde het ingrijpend. Op de bovenverdieping kwam onder meer appartementen. (LD31-05, LD01-07)

8. Kunstenaar Merijn Tinga presenteert tijdens de World Ocean Day in Scheveningen zijn plastic surfboard en maakt zijn opwachting bij de Kiteboard Open in Noordwijk. Het ‘soup board’ is in zijn werkplaats aan de Herengracht gemaakt van afval dat hij langs de vloedlijn aan de kust verzamelde. Met brandertjes en strijkijzers en in pannetjes smolt hij het plastic. Hij kreeg hulp van professionele kant: Eddy van de Versusshop in Scheveningen. Verder wordt hij gesponsord door Peter Lynn en Tomra, producent van machines voor de verwerking van petflessen. Documenairemaker Bie Muusze maakt een film over het project. De Leidenaar die al surft sinds zijn achtste toen hij op Curaçao woonde, wil het record ‘downwinden’ verbeteren door op zijn zelfgemaakte ‘soup board’ met de wind mee te kiten van Oostende in België naar het Duitse Waddeneiland Borkum. Op 5 juni doet hij met de plank een geslaagde test op ‘Wet ’n Wild’ in Alphen aan den Rijn na een eerdere mislukking. (LD27-05, LD07-06).

8/9. Wethouder Robert Strijk opent de zesde editie van de Leidse Hofjesconcerten bij de Burcht waar Hanna Shybayeva en het Tsaÿe Trio een bewerking van de derde symfonie van Beethoven ten gehore brengen. In twee dagen worden er meer dan 200 concerten gegeven in 24 hofjes die drukbezocht worden. Extra speellocaties zijn het Gravensteen bij het Gerecht, Scheltema, de concertzaal van Emile van Leenen Piano's aan de Lammermarkt, de Burcht en Ars Aemula Naturae. Er zijn diverse routes voor klassiek, jazz,, Spaanse en volksmuziek. Ook is er een speciale ‘jong talent route’. Er komen vele prijswinnaars naar Leiden zoals Nicolas van Poucke die de Steinway International Competition won en blokfluitist Lucie Hors die Nederland vertegenwoordigde op het Eurovision Young Musicians 2014 in Keulen. Op 9 juni wordt het evenement afgesloten bij de Morspoort met een optreden van onder andere de salsaband ‘La Fundación’. Volgens artistiek leider Michiel van Westering waren er vorig jaar meer dan 10.000 bezoekers. (LN04-06, Sl05-06, LD05/07/10-06, RTVW06-06, HOZ08-06).

9. De politie en de Belastingdienst houden een grootschalige verkeerscontrole op de Kooilaan. In totaal worden er 6.688 voertuigen gecontroleerd. Bij dertig bestuurders wordt een blaastest afgenomen, twee hadden te diep in het glaasje gekeken. Verder deelt de politie bekeuringen uit voor het rijden door rood licht, het vervoeren van een passagier op een niet juiste zitplaats, telefoneren en het rijden zonder rijbewijs. Een taxichauffeur wordt bekeurd voor het rijden zonder verzekering. Tijdens de controle worden bij drie personen openstaande boetes geïnd en één bestuurder aangehouden omdat hij gesignaleerd stond. De Belastingdienst haat 19.406 euro op en legde beslag op 22 voertuigen. (Sl10-06, LD11-06).

9. Aan de Admiraal Blanckertweg brandt ’s nachts een camper uit. Bij forensisch onderzoek vindt de politie sporen van brandstichting. Die worden vergelen met sporen bij de uitgebrande auto in de Corantijnstraat een maand geleden. (RTVW09-06, LD10-06).

9. De Breestraat wordt open gegraven om groot onderhoud uit te voeren aan de gasleidingen en het elektriciteitsnet. De gemeente wilde de straat vanaf eind juni opnieuw inrichten en Liander zou pas over enkele jaren aan de slag gaan. Na spoedoverleg besluit de netwerkbeheerder de gasleidingen eerder te vervangen. ‘De opknapbeurt gaat aanzienlijk langer duren dan gepland’, schrijft wethouder Robert Strijk aan winkeliers en de gemeenteraad. Vijf miljoen euro is ervoor opzij gezet. Tijdens het grondwerk blijven bussen er rijden. Die worden vanaf eind juni omgeleid via Hooigracht en Langegracht. ‘Overmacht, hier valt niets aan te doen’, reageert Max van Praag, voorzitter van de Breestraat-winkeliers. De VVD-raadsfractie wil weten of het vervroegen andere werkzaamheden, zoals bij de Klokpoort, doorkruist en vreest dat de binnenstad volledig onbereikbaar wordt waardoor ondernemers nog meer de dupe worden. (Sl17/26-05, LD20/28-05, WW28-05).

10. Twee vmbo-leerlingen Sanne van Veen van Tycho Redegeld van het Vlietland College Leiden winnen een prijs voor het beste sectorwerkstuk van Nederland, uitgeschreven door de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer. Voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet overhandigt de prijs en dineert samen met het duo en de winnaars van de havo- en vwo-prijzen. Sanne en Tycho kozen als onderwerp ‘rondkomen van weinig geld’ en kregen een compliment van docent Linda van der Zwaan. (LD11-06)

10. Leidse studenten gaan minder vaak uit dan studenten uit andere steden. Zo’n 27 procent gaat zelfs nooit uit, blijkt uit het Studenten Uitgaven Onderzoek in de twaalf grootste studentensteden. Als Leidse studenten uitgaan, kiezen ze het liefst voor een club. In andere gemeenten wordt meestal gekozen voor de kroeg.
Over het algemeen drinken studenten drie tot vijf glazen alcohol. In Leiden drinkt de student het liefst een mixdrankje. Landelijk is bier de absolute favoriet, gevolgd door mixdrankjes en wijn. Verder blijkt dat 40 procent van de studenten één tot twee keer per maand uit eten gaat. Meestal wordt het goedkoopste gerecht van de kaart gekozen en geven ze geen fooi. Vakanties worden in de regel online geboekt. Bijna 80 procent van de ondervraagden zegt te sparen, vooral voor vakanties en onvoorziene uitgaven. Daarna volgen een woning, een studie en een motor of auto.(Sl10-06, RTVW10-06, HOZ15-06).

10. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben opnieuw een belangrijke stap gezet bij de ontwikkeling van een medicijn tegen artrose. In 2008 werd in Leiden al het gemuteerde gen dat artrose veroorzaakt ontdekt. Onlangs kwamen de onderzoekers er ook achter, hoe dit DIO2-gen schade aanricht aan het kraakbeen in gewrichten van de patiënt. Door deze ontdekking moet het in de toekomst mogelijk zijn om de ziekte af te remmen en zelfs te genezen. Bij gekweekte cellen in het laboratorium is dit al gelukt. ‘In een celmodel lukte het om met een bepaalde stof het gen actiever te maken en af te remmen’, zegt onderzoeker Ingrid Meulenbelt. ‘Nu onderzoeken we of deze methode hetzelfde effect heeft bij dieren en mensen’. Het kan nog jaren duren voor er een medicijn op de markt is, want de onderzoekers moeten ook de langetermijneffecten in kaart brengen. Tot nu toe bestaat er geen behandeling. Als kraakbeenslijtage op een röntgenfoto te zien is, is het eigenlijk al te laat. Patiënten krijgen pijnstillers en fysio tot het gewricht zo ver versleten dat het vervangen moet worden. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat artrose in 2020 wereldwijd de op drie na belangrijkste oorzaak van invaliditeit is. (RTVW10-06).

10. De gemeente verlaagt de komende vier jaar de OZB elk jaar met 1,5 procent.
Het nieuwe stadsbestuur wil Leiden financieel gezond houden en tegelijkertijd extra geld uittrekken voor de nieuwe zorgtaken die gemeenten krijgen op het gebied van de AWBZ en de WMO. Ook wordt de zogeheten declaratieregeling verruimd. Dit is een subsidie waarbij mensen met lage inkomens een tegemoetkoming kunnen krijgen voor kosten van bijvoorbeeld sport of cultuur. Nu geldt de regeling voor iedereen met een inkomen tot 110 procent van het bijstandsniveau, dat wordt 120. (RTVW10-06).

10. Juwelier Rob van Gerner kan de verbouwing van het leegstaande Jugendstilpand aan Breestraat 90, hoek Maarsmansteeg afronden. Zijn vergunningaanvraag die hij in januari indiende is goedgekeurd door B en W waarbij negatieve adviezen van de welstand- en monumentencommissie ter zijde zijn geschoven. Vooral zijn plannen om de historische kelder aan te passen, stuitten bij de commissies op weerstand. Volgens het stadsbestuur weegt een nieuwe levensvatbare winkel in de binnenstad zwaarder.Van Gerner: ‘Maart 2013, toen we het pand kochten, hoopten we nog dat jaar te kunnen verhuizen. Nu zien we ook de hoop op augustus 2014 al een beetje verdwijnen. Misschien voor de Kerst?’ Van Gerner heeft bijna een kwart eeuw zijn juwelierszaak enkele meters verderop in de Maarsmansteeg. Het wordt volgens hem een compleet ander soort winkel; goed in het zicht en met duizenden voorbijgangers. Nu is hij specialist die alleen op afspraak open is, straks verwacht Van Gerner zeven dagen per week mensen te kunnen ontvangen. Hij noemt de nieuwe plek de ’eredivisie’ van het Leidse centrum. De firma Timmermann liet het pand, ontworpen door architect J. van der Heyden, bouwen en opende er op 8 april 1905 het ’Engelsch Heeren Mode-Magazijn Specialiteit in Heerenhoeden, Mode- en Sportartikelen’. Gerner kocht het pand anderhalf jaar geleden. (LD02/13-06, Gem10-06, LN18-06).

10. Görtz & Crown timmert aan de weg. De nanny-opleiding opent een vestiging in België en maakt plannen voor filialen in andere Europese landen en breidt uit met vervolgopleidingen. Oprichter Hansje Görtz, die onder meer drie jaar voor het koninklijk huis werkte, verliet onlangs het Leidse bedrijf. ‘Een technisch faillissement was de meest praktische manier om een doorstart te maken’, adus manager Ingrid Kolk. Görtz blijft betrokken als adviseur. ‘Jaarlijks koppelen we dertig tot veertig dames aan een gezin. Een nanny werkt minimaal dertig uur per week bij één gezin en gaat vaak ook mee op vakantie. Het is zeker geen negen- tot-vijfbaan’, zegt Kolk. (LD10-06).

10. Meer terrassen en aanlegplaatsen, maar ook meer vaarregels, eenrichtingverkeer op sommige grachten en een langzaam uitsterfbeleid voor woonboten. Die plannen heeft de gemeente voor de Leidse wateren, die de laatste jaren te druk, te vuil en te gevaarlijk zijn geworden. Eenrichtingverkeer bijvoorbeeld op de Nieuwe Rijn, zou dat kunnen verhelpen en borden met elementaire vaarregels. Ook ontnemen woonboten vaak het zicht op grachten. Bovendien zijn ze de afgelopen jaren steeds groter geworden en daarnaast richten de bewoners vaak kleine stukjes walkant in alsof het hun terrein is. Daar gaat de gemeente paal en perk aan stellen en bovendien volgt een uitsterfbeleid op de langere termijn. Verder mogen dekschuiten zonder (terras)functie niet meer in de binnenstad liggen en komen er nieuwe aanlegsteigers voor kleine pleziervaartuigen. Het totale plan wordt dit jaar nog behandeld in de gemeenteraad en de eerste gevolgen moeten in 2015 duidelijk worden. (LD11-06).

10. B en W besluiten dat de koopovereenkomst met Hillgate hotel Rapenburg B.V. weer van kracht is. Een eerder besluit om de aanvraag voor een omgevingsvergunning en het ontbinden van de koopovereenkomst is teruggedraaid. De komst van een hotel aan het Rapenburg blijkt nog niet van de baan. De Wassenaarse projectontwikkelaar Hillgate presenteerde twee jaar geleden een plan voor een luxe hotel in het voormalige Inloophuis Psychiatrie tegenover het Academiegebouw. Na een verbouwing van naar schatting zes miljoen euro een aantal vergaderzalen en 76 kamers gaat tellen. Sandton Hotels was de beoogde exploitant. Diverse monumenteninstanties uitten kritiek op onderdelen van het ontwerp waardoor een vertraging in de plannen ontstond. Toen Hillgate begin dit jaar alsnog met een vernieuwd eindresultaat op de proppen kwam, kwamen vooral buurtbewoners in het geweer. Zij vonden de plannen te massaal voor de historische Pieterswijk. Die weerstand en kritische vragen vanuit de raad, deed het stadsbestuur begin dit jaar besluiten de koopovereenkomst te ontbinden. Dat is plotseling teruggedraaid, mede op advies van de stadsadvocaat. Hillgate zelf is optimistisch over het doorgaan van het plan. ‘We gaan er van uit dat het goed komt’, zegt woordvoerder Michiel Kal eind juni. ‘Door aanpassingen duurt het wat langer dan we hadden verwacht’. Het Leidse architectencollectief Mulder Van Tussenbroek + Van Veen architecten is inmiddels buitenspel gezet. Zij maakten het oorspronkelijke plan dat zo’n zes miljoen zou kosten en de gemeentelijke- en rijksmonumentencommissies waren akkoord. Maar Hillgate liet een eigen plan maken. Inmiddels hebben de drie architecten hun plan een andere ontwikkelaar met een nieuwe exploitant gevonden, die hun plan willen voortzetten. Het nieuwe 5-sterren Conservatorium hotel in Amsterdam is een project van deze ontwikkelaar. Volgens wethouder Paul Laudy is Hillgate de partij waarmee de gemeente in gesprek is. ‘Pas als hun aanvraag niet doorgaat ontstaat een nieuwe situatie’. (FeedGem10-06, LD13/28-06, LN18-06, Sl260-06, Sl03-07, LD12-07).

10. Liander begint in de Breestraat met het vervangen en uitbreiden van ondergrondse kabels voor gas en elektriciteit. De komende weken liggen vooral de stoepen open. Dat betekent dat de meer dan 700 bussen per dag nog een paar weken door de Breestraat kunnen blijven rijden. Eind van de maand, na de Lakenfeesten en de Maskerade van Minerva die in het kader van hun lustrum door de Breestraat trekt, wordt er steeds een stuk van de Breestraat afgesloten en opnieuw ingericht. De bussen rijden dan tijdelijk via de Hooigracht en de Langegracht. De gemeente is daar dan klaar met alle werkzaamheden rond de herinrichting van de kruising Hooigracht- Ir. Driessenstraat en de kruising Langegracht-Klokpoort. (Zie ook 30-06). (Sl12-06).

10. Margot Bisschops van ‘NannyInc’ uit Voorhout wint de achttiende finale van de LEF-wedstrijden voor startende ondernemers in de regio Rijnland in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn. De winnaar met haar bemiddelingsbureau voor nanny’s krijgt een cheque van 5.000 euro en professionele adviezen. De andere finalisten zijn Mei Ling Tan van ‘House of Einstein’ in Leiden die voor hoogopgeleide man van 30-55 de garderobe verzorgt. Ellen Devilee en Pauline Muller van ‘Fleur de Dag’ geven mantelzorg aan de moderne oudere die actief is maar niet steeds een beroep wil doen op de kinderen of anderen in de omgeving. Hessel De Gelder en Peter Struiwigh van ‘Transport Tender’ hebben een speciale ’app’ die bedrijven inzicht geeft hun transportkosten. De zaal geeft TT de publieksprijs. Janbert Heemstra was voor de laatste maal juryvoorzitter van LEF. (LD03/11-06, WW04-06).

10. Naturalis krijgt er een publiekstrekker bij: een reuzenpanda. Na twee jaar onderhandelen met het museum in Shanghai is het gelukt om een dode panda te krijgen. In de ruil krijgen de Chinezen een potvis. Een reuzenpanda stond al lang op het lijstje van het natuurhistorisch museum. ‘Iedereen kent het zwart-witte beest met een hoge aaibaarheidsfactor. Maar het staat ook voor bedreigde diersoorten. Dat dier wil iedereen wel eens van dichtbij zien‘, zegt directeur Edwin van Huis. Slechts drie musea in Europa hebben er één. In een van de fokcentra in China overleed recent een panda. Het museum in Shanghai wil een van onze vijf potvissen. Later dit jaar is de ruil’. Het liefst heeft Naturalis de dode panda in ingevroren toestand, zodat ze die zelf kunnen opzetten. (LD11-06).

11. Wassenaar eist - als er 5.000 woningen worden gebouwd op het voormalig vliegkamp Valkenburg - een groene buffer van minimaal 1.500 meter tussen de nieuwbouw en de bebouwing van Wassenaar. Dat meldt die gemeente aan de provincie die een nieuw beleid voor de invulling in de komende jaren opstelt. Op 9 juli nemen provinciale staten er een besluit over. De provincie zegt vast te houden aan bebouwing vanuit het noorden en langzamerhand richting Wassenaar te gaan. Een garantie dat de buffer minimaal 1.500 meter blijft, geeft de provincie niet. (LD12-06).

11. Op initiatief van het Leids Universitair Studentenplatform delen vijftig Leidse studenten hun ideeën en verbeteringen met vicerector magnificus Simone Buitendijk. Erwordt gebrainstormd over internationalisering, de arbeidsmarkt en de studieomgeving. (Mare19-06).

12. De gemeente en de combinatie Dura Vermeer-Besix ondertekenen het contract dat moet leiden tot de ondergrondse parkeergarage Garenmarkt. De parkeergarage biedt plek aan 425 auto’s verdeeld over vijf parkeerlagen. Zowel de inrit als de uitrit van de garage ligt in de Korevaarstraat en de voetgangersentree komt aan de rand van het plein. Het ontwerp is gemaakt door het Leidse Architectenbureau VVKH Architecten. Belangrijke kenmerken van het ovaalvormige ontwerp zijn verkeersveiligheid, licht en transparantie. In de hele garage is eenrichtingverkeer en er zijn weinig kruisende autobewegingen. Ook krijgt de garage elektrische oplaadpunten. Er wordt een trillingvrije en geluidsarme bouwmethode toegepast en grond wordt grotendeels via leidingen afgevoerd. (FeedGem12-06, LN18-06, St18-06, WW18-06).

12. Bekende Leidenaar en dj Armin van Buuren onthult bij Madame Tussauds zijn wassen evenbeeld. Het beeld is in Londen door vier beeldhouwers vervaardigd. In maart mocht Van Buuren het beeld al even bewonderen maar het uiteindelijke resultaat bleef ook voor hem geheim. Van Buuren is niet de enige dj in het wassenbeeldenmuseum. Ook Tiësto is er te vinden. (RTVW13-06).

12. Elf hoogleraren worden geïnstalleerd bij twee Nederlandse universiteiten: een unicum. De wetenschappers krijgen een dubbelbenoeming bij de Universiteit Leiden en de TU Delft of de Erasmus Universiteit Rotterdam. De plechtigheid in Delft is tijdens een symposium van Medical Delta, waarin de drie universiteiten samenwerken op het gebied van bio science, medische technologie en gezondheidszorg met zo’n 300 bedrijven. De wetenschappers, onder wie vier LUMC’ers, zijn Ton van der Steen, Boudewijn Lelieveldt, Wiro Niessen, Jenny Dankelman, Frank Willem Jansen, Nico de Jong, Hans Tanke, Richard Goossens, Edward R. Valstar, Frans van der Helm en Lucas van Vliet. In een oratiemarathon lichten zij toe wat zij vanuit hun eigen vakgebied bijdragen aan vernieuwingen in de medische technologie, zodat de gezondheidszorg van hoog niveau blijft en ook efficiënt en betaalbaar. Bij 'minimaal invasieve’ behandelingen bijvoorbeeld gaat het om kleinere littekens, sneller herstel en een korter verblijf in het ziekenhuis. Een ander voorbeeld is de ontwikkeling van 3D-prints van het menselijk lichaam. Daarmee kunnen chirurgen eerst oefenen, voordat ze een bepaalde gecompliceerde ingreep moeten uitvoeren. (LD11-06, LUMC06-06, UL06/13-06, Mare19-06).

12. De Leidse uitgeverij Brill neemt uitgeverij Editions Rodopi uit Amsterdam over. Rodopi publiceert jaarlijks meer dan 130 nieuwe wetenschappelijke titels op het gebied van geschiedenis, filosofie, theologie, sociale wetenschappen, taalkunde, literatuur en cultuurstudies. De werken zijn geschreven in het Engels, maar ook in het Frans, Duits en Spaans. Dit past goed bij de uitgaven van Brill, die sinds 1683 boeken uitgeeft over het Midden-Oosten, religie, Aziëstudies, de klassieke oudheid, geschiedenis, taalkunde en internationaal recht. Rodopi zet elk jaar ongeveer een miljoen euro om. Brill koopt de aandelen en wordt met terugwerkende kracht op 1 januari 2014 eigenaar. (LD13-06).

12. Wethouder Robert Strijk opent een speciale wandeling in de binnenstad langs plekken die te maken hebben met mensenrechten. De wandeltocht is uitgezet door Amnesty Leiden en voert onder meer langs het Gerecht, het voormalige politiebureau aan de Zonneveldstraat, Het Heilig Geest Weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht. De route is voor één euro te koop en komt ook als app beschikbaar. (LD11-06).

12. De bijna 100-jarige Piet Moerman, op 15 juni wordt is hij ‘eeuweling’ wordt in het zonnetje gezet door de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding, waarvan hij al 75 jaar lid is. Uit handen van KVLO-voorzitter Jan Rijpstra ontvangt hij een verguld speldje met een groene steen. Moerman, van origine Rotterdammer, woont in verzorgingshuis Haagwijk. Eigenlijk wilde hij piloot worden maar hij werd afgekeurd omdat hij op 14-jarige leeftijd een nierbekkenontsteking kreeg. Docent lichamelijke opvoeding bleek een schot in de roos. In 1939 werd hij lid van de KVLO en in de Tweede Wereldoorlog en daarna werkte hij 31 jaar als gymleraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. In 1943 trouwde hij met Ans van den Berg. In 1964 was hij actief op de Olympische Spelen in Tokio als internationaal scheidsrechter. Hij beoefende ook volleybal, hockey en zeilen. (RTVW12-06, WW18-06).

12. Huurder Mike van Doorn (19) van een kamer in het pand van ‘huisjesmelker’ Hans Zaalberg aan de Hoge Rijndjk start een actie tegen zijn huurbaas op Facebook. Hij mag geen koelkast hebben, de vloer in zijn keuken is drassig en het huis lekt aan alle kanten. Ook in de andere huizen van Zaalberg klagen de bewoners over het totale gebrek aan onderhoud. In een studentenhuis op de Hogewoerd regent het klachten. ‘We hebben overal vochtplekken en onze douche zat helemaal onder de schimmel. Dat hebben we zelf geverfd, maar de schimmel zie je er al weer doorheen', aldus een studente. Bij een huisgenote was een raamkozijn zo verrot dat het raam eruit viel. Zaalberg: ‘Ze had het raam openstaan tijdens de storm, dan kun je dit verwachten’. Ook bij een meisjeshuis op de Oude Singel zijn ze Zaalberg beu omdat er niets gebeurt na klachten. ‘Toen we vorig jaar zelf een koolmonoxidealarm installeerden in de keuken, ging die meteen af. Zaalbergs reactie was: jullie zullen dat zelf wel veroorzaakt hebben’, vertelt een huurster. Zaalberg komt ook onaangekondigd het pand binnen, zeggen de meisjes. Zaalberg. ‘Als ik een kamer binnenga klop ik altijd netjes. Ik ben nooit zomaar naar binnengelopen’. Drie huizen ontvingen een brief van de deurwaarder dat watertoevoer op 10 juni zou worden afgesloten. De rechter gaf Dunea daarvoor al op 5 maart toestemming maar Zaalberg wachtte tot 5 juni met het treffen van een regeling. Waarom wil Zaalberg niet zeggen. SP-raadslid Han Dirks vroeg de gemeente om actie te ondernemen. Maar omdat er geen klachten zijn ontvangen neemt de gemeente geen maatregelen. (RTVW12-06, Mare19-06, LD21-06).

13. Hoessein Yousoufi opent in de Flemingstraat in Noord een nachtwinkel. Zijn tweelingbroer exploiteert diverse nachtwinkels in het centrum waar hij ook heeft gewerkt. (LD05-08).

13. Het Hovo, het hoger onderwijs voor ouderen, viert het 20-jarig bestaan. De leerlingen van het onderwijsplatform voor 50-plussers zijn gemiddeld rond de 70 jaar. Zo’n 1.100 ouderen uit Leiden en omgeving bezoeken geregeld een collegereeks. Zo’n 65 procent van hen studeerde ooit in Leiden. Zo ook de oudste deelnemer, de 95-jarige Lodewijk Went, die na zijn studie biologie hoogleraar genetica werd in Leiden. Cursussen zitten vrijwel altijd vol, zegt Laetitia Smit, coördinator bij het Hovo. Cursuskosten variëren van 100 tot 250 euro, afhankelijk van het aantal colleges (vier tot tien). (LD11-06, LN18-06).

13. De Veenfabriek werkt mee aan ‘Oerol’ dat tot en met 22 juni wordt gehouden op Terschelling. De Leidse inbreng is dit jaar de voorstelling ’One hot minute’, die de afgelopen weken te zien was in de oude ambulancepost achter het LUMC en wordt gespeeld in een zandafgraving. Ook de voorstelling ’Arianna’ van De Veenfabriek, vorig jaar een hit op het parkeerterrein aan de Haagweg, krijgt een reprise op Oerol. (LD12-06).

13. De Leidse Studenten Vereniging Minerva reikt een cheque van 53.392 euro uit aan het LUMC Kankerfonds. De vereniging brengt de donatie in vijf jaar bijeen. De cheque wordt in ontvangst genomen door Fred Falkenburg namens het fonds. Van de donatie worden twee ‘Minerva Studentfellows’ aangesteld in LUMC voor een jaar. Ze werken onder leiding van Mirjam Heemskerk en Inge Jedema, aan een nieuwe behandelmethode tegen leukemie, lymfklierkanker en de ziekte van Kahler. (LUMC13-06, LD14-06, UL17-06, Mare19-06, LN18-06)

13. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren reikt in kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest de Hugo van Poelgeestprijs voor alternatieven van dierproeven uit aan het team van Christine Mummery en Robert Passier van het LUMC en Stefan Braam van het Leidse bedrijf Pluriomics BV. De prijs van 15.000 euro en een kunstwerk wordt om de vier jaar uitgereikt. Het team ontwikkelde een alternatief voor het gebruik van proefdieren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van menselijke pluripotente stamcellen die worden opgekweekt tot kloppende hartcellen. Daaraan worden stoffen en medicijnen toegevoegd om te kijken of deze het hartritme verstoren. Een indicatie voor ritmestoornissen bij mensen. In het midden van de vorige eeuw was Hugo van Poelgeest voorzitter van de Dierenbescherming die zijn vermogen, opgebouwd met een steenfabriek, onderbracht in de Stichting Bouwstenen. (LUMC13-06, LD14-06, LN18-06).

13. Door decentralisatie krijgt de gemeente vanaf 2015 fors meer geld van het rijk. In 2015 gaat het om zo'n 80 miljoen euro, de jaren erna daalt het in stappen tot een slordige 70 miljoen in 2018. Daarvoor moet Leiden drie taken uitvoeren die nu nog door rijk en provincie worden gedaan: de jeugdzorg, de AWBZ en de ParticipatieWet. In het extra geld zit een forse bezuiniging vergeleken met de bedragen die het rijk zelf uitgeeft. Om eventuele klappen op te vangen trekt Leiden de eerste jaren extra geld uit. ‘Een zachte landing’ wordt dat genoemd. Daarna zullen de bezuinigingen op die extra zorgtaken ook in Leiden worden doorgevoerd. (Sl13-06).

14. De tuin van Museum Volkenkunde is de nieuwe locatie voor de jaarlijkse Leidse Bijenmarkt. Standhouders laten alle aspecten zien van het bijen houden: demonstraties honing slingeren, een steekvrije bijenstal, de verkoop van bijenvolkjes en een filmpresentatie over het leven van de bij. Imkers verkopen hun honing en staan er natuur- en milieuorganisaties naast ambachtelijke kramen met onder andere kaas, aardewerk, textiel en bijzondere planten. Ook voor kinderen zijn er speciale activiteiten. (Sl02-06, HOZ08-06, LN11-06).

14. In het kader van het eeuwfeest organiseert Die Leythe een ‘Allebotentocht’. Alle 90 boten met 200 roeiers en stuurlieden varen vanaf de botenloodsen aan het Galgewater naar de binnenstad. Voorop gaat een vier met stuur, met aan boord jong en oud talent (Klaartje Roovers, Chris Albers, olympisch kampioen Ronald Florijn, topcoach Jan Klerks en stuurman Niek Pieterse). Aan boord is ook het eerste exemplaar van het lustrumboek dat op de hoek van de Stille Mare en de Stille Rijn wordt overhandigd aan wethouder Frank de Wit. Het Jubileumboek: ‘Die Leythe 1914 – 2014: van wherry tot olympisch goud’, beschrijft de geschiedenis van de roeivereniging: bijzondere gebeurtenissen en personen, het verenigingsleven, het toer- en wedstrijdroeien, de vele internationale en Olympische successen, de unieke locatie aan het Galgewater, en de strijd om de kwaliteit van het roeiwater. Het boek kost 25 euro en is te koop bij Leidse boekhandels of te bestellen bij uitgeverij Gingko. De 600 leden tellende vereniging werd opgericht op 13 februari 1914 en viert dat tot eind van het jaar met allerlei activiteiten. Op 13 september is er een roeidag met reünie voor leden, oud-leden en introducés. (HOZ11-05, HOZ01-06, Persber. Die Leythe11-06, Sl16-06, LD16-06, LN18-06, WW18/25-06).

14.Wethouder Frank de Wit opent het vernieuwde sportpark Montgomery. Hij gooit met een American footballhelm op een handbal in een korf. Het park wordt gebruikt door korfbalvereniging KZ Danaïden, handbalvereniging Saturnus en American footballvereniging Lightning Leiden. De Wit zegt trots te zijn op de uitstekende samenwerking tussen de sportclubs, de architect, de aannemer en de omwonenden. Binnen korte tijd zijn er nieuwe kleedkamers en twee prachtige clubhuizen gerealiseerd.(LD13-06, FeedGem16-06, WW18-06).

14. Foodtruckfestival Rrrollend Leiden en het Biggg! Smallbandgfestival gaan samenwerken. Rrrollend Leiden verplaatst het festival van september naar het laatste weekend van augustus, de dagen waarop Biggg! al gepland stond. Het slotoptreden van Biggg! is 31 augustus tussen de foodtrucks. Ondernemers hebben gemengde gevoelens over de nieuwe datum. Daardoor gaf een andere organisator die in dat weekend een foodtruckfestival in de Leidse Hout zou houden, er de brui aan. (LD14-06).

14. De populariteit van komiek Jochem Myjer is ongekend groot in zijn woonplaats Leiden. Fans staan in een enorm lange rij om kaartjes te bemachtigen voor zijn voorstellingen in het Circustheater in Scheveningen.
Hij staat er speciaal voor het Leidse publiek. Kaartjes zijn alleen te koop in de de Stadsgehoorzaal. Jochem komt zelf even kijken bij de start, voelt zich vereerd en fans gaan met hem op de foto. In totaal zijn 3.500 kaarten beschikbaar. (LD14/16-06, WW18-06).

14. De 10.000 meter in de avonduren vormt een schitterend slotstuk van de 43ste Gouden Spike op de nieuwe atletiekbaan in de Leidse Hout. Dertien nationaliteiten staan aan de start. Lokale held Noah Schutte brengt het publiek in vervoering door aan de limiet voor de WK junioren in juli in Eugene (VS) te voldoen. Een stressfractuur in zijn linkervoet gooide de voorbereiding van de 19-jarige Schutte in de war. Hij moet acht weken rust houden. Zijn eindtijd van 30.25,27 is twaalf seconden onder de limiet. ‘Dit is een fantastisch einde’, jubelt toernooidirecteur Norbert Groenewegen. De 1.500 toeschouwers stemmen hem tevreden. In de bocht hangt een groot videoscherm, waarop de verrichtingen van de atleten te volgen zijn. Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar wint de Gouden Spike. Tessa van Schagen wint de 100 en 200 meter en klokt op de kortste sprintafstand een persoonlijk record in 11,61 seconden. De Leidse (20) baalt dat een limiet voor het EK in Zürich uitblijft. Ze heeft zich eerder wel geplaatst met de estafetteploeg. (WW12-03, WW28-05, LN11/25-06, LD13/16-06).

15. Liefhebbers van tweedehands kleding en dito spulletjes kunnen terecht in de winkel; ’Hartendief’ van Marjolijn van Scherpenzeel aan de Breestraat 171. Dertien jaar huurde ze steeds tijdelijke winkelruimte. Wie zijn garderobe wil opruimen, kan er kleding brengen. De prijzen variëren van vijf tot 200 euro. Ze koopt vintagekleding maar ook merkkleding als Alexander Wang en Karen Miller. Je kunt er ook terecht voor Perzische tapijten, (nieuwe) sieraden, reiskoffers, leren tassen, jaren vijftig vlinderbrillen en schoenen. (LD15-07).

15. Op de Kanaalweg wordt de 16-jarige Nina Zweistra uit Leiderdorp rijdend op de fiets op de oversteekplaats bij de spoorbrug door een auto geschept. In het ziekenhuis overlijdt zij aan haar verwondingen. Na de komst van een traumahelikopter uit Amsterdam werd zij ter plaatse gereanimeerd maar dat mocht niet baten. De 20-jarige automobilist is voor verhoor meegenomen naar het bureau. Op 28juni wordt op de plaats van het ongeval een reconstructie gehouden met onder meer remproeven met het voertuig van de bestuurder. (RTVW16-06, LD17/18-06, WW18-06, Sl16/30-06, WW02-07).

16. Horecaman Richard van Leeuwen opent The Harbour Club op Ibiza. Het moderne restaurant aan Talamanca Beach op het Spaanse eiland zou in augustus 2013 al op volle toeren moeten draaien maar door gedoe met bouwvergunningen en zelfs een bouwstop werd dat telkens uitgesteld. Er zijn zo’n 1.000 gasten bij de opening, onder wie ook genodigden uit Leiden. Op het feest ontbreken oesters, sushi, muziek, dj’s en zangeressen niet. The Harbour Club is ook te vinden in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam als onderdeel van de Van Leeuwen Horeca Groep (VLHG), van de Leidse gebroeders Richard en Wouter van Leeuwen. In Leiden behoren Cityhall, Stadscafé Van der Werff, De Kaag Sociëteit en La France tot hun imperium. ‘We zijn snel gegroeid, het is even tijd om pas op de plaats te maken’. (LD16-06).

16. Op zoek naar nieuwe panden voor Stichting Diogenes Leiden stuitte bestuurder Hans van Klinken op een nog niet eerder ontdekte middeleeuwse gevel aan de Dwarskoornbrugsteeg. Onderzoek van bouwhistoricus Edwin Orsel wees uit dat het pand is gebouwd rond 1580. Het huis werd vermoedelijk speciaal voor een bakkerij gebouwd. ‘Op de bovenverdieping is een groot luik te zien en beneden zit een brede deur’, aldus Van Klinken. ‘Het meel werd op zolder bewaard omdat de kelder te nat was. Via het luik werden de balen naar beneden gebracht waar ze door de brede deur de bakkerij binnen kwamen’.
Het brood werd vermoedelijk verkocht in een winkel aan de Breestraat, de voorkant van het pand. Uniek aan het huis is de zogeheten osendrup of drupgoot, een smalle ruimte tussen twee huizen waardoor regenwater werd afgevoerd. Dit duidt erop dat het vroeger om twee huizen ging. In de 18de eeuw zijn er nieuwe, grotere ramen ingezet, maar aan de dakspanten, het metselwerk en de deur met authentiek slot is goed te zien hoe oud het huis is. ‘Leiden heeft duizenden huizen uit die tijd, maar bijzonder is de oorspronkelijke staat’. Van Klinken hoopt dat de eigenaar de gevel ‘terughoudend renoveert’ zodat hij zijn oorspronkelijke karakter behoudt. (LD16-06).

16. De oude conservenfabriek Tieleman & Dros aan de Middelstegracht krijgt een nieuwe bestemming. Acht van de benodigde zestien gezinnen tekenden onlangs een optie om er over een paar jaar te gaan wonen. In het najaar als het er twaalf zijn, wordt de vergunningaanvraag ingediend. Saskia Dorrestein en Rick van Santen vormen met de andere bewoners bouwgroep Woonfabriek Leiden en mogen het pand naar eigen wensen herinrichten. De groep krijgt hulp van aannemer Vink Bouw, architect Gaaga en bouwkundig ingenieur OntwerpJeWoning. Met impressies en een plattegrond toont Esther Stevelink van Gaaga hoe delen van de fabriek een eigen karakter hebben. In het linkerdeel zijn grote houten balken zichtbaar. terwijl het middelste gedeelte wordt gekenmerkt door een stalen constructie. ‘Onder de vroegere kantoorruimtes op de eerste verdieping komt de ingang naar het eigen Tieleman & Droshofje. Aan de rechterzijde wordt een nieuw stuk 'fabriek' gebouwd’. (LD16-06).

16. De nieuwe muziektempel ‘Gebr. de Nobel’ is wind- en waterdicht, de restauratie van de monumentale gevel aan de kant van de Marktsteeg is begonnen en in de Lange Scheistraat zijn de 'cortenstalen' gevelplaten aangebracht. Nog deze zomer komen er zonnepanelen op het dak en worden op het dak aan de Marktsteeg de oude dakpannen teruggelegd. Medio oktober is de overdracht van het poppodium aan de exploitant en in december is de officiële opening. Dat staat in een voortgangsbrief die wethouder Robert Strijk naar de gemeenteraad stuurt: In december 2011 stemden negen van de tien partijen in met de uitgave van 12,5 miljoen euro. Alleen de ChristenUnie was tegen. (Sl16-06).

16. Een 25-jarige Leidenaar moet van de Haagse rechtbank een jaar de cel in voor het toetakelen van zijn ex-vrouw in haar Alphense woning in de tweede helft van 2013. Het is de derde keer dat hij is veroordeeld voor het mishandelen van de vrouw. Eerder kreeg hij ook al drie keer een straf opgelegd voor het slaan van een of meer andere levensgezellinnen. De softdrugverslaafde heeft twee kinderen die hij te weinig te zien krijgt naar zijn zin. Daarom slaat en schopt hij zijn ex, dreigt hij haar te verkrachten en maakt hij met een mes een snee in haar arm. Er was 21 maanden cel geëist tijdens de behandeling twee weken geleden. De officier van justitie vond dat er sprake was van pogingen tot toebrenging van zwaar lichamelijk letsel. De rechtbank acht de verdachte alleen schuldig aan ’gewone’ mishandelingen en past de strafmaat daarom aan. Hij krijgt wel een maand extra opgelegd omdat hij loopt in de proeftijd van een eerdere veroordeling. (LD18-06).

16. Een ruime meerderheid van de omwonenden en gebruikers van het Kooiplein vindt dat de monumentale fontein van Constant Nieuwenhuis ook in de toekomst een plek op het plein moet houden. De komende jaren worden het plein en de omgeving getransformeerd tot het hart van Leiden Noord. Via een poll op de website mooinoord.nl wordt belanghebbenden om hun mening gevraagd. Ruim tweederde van de stemmers wil de fontein houden. Het laatste monumentale ruimtelijk werk van Nieuwenhuis. De kunstenaar is bij de meeste mensen bekend als schilder en medeoprichter van de Kunstbeweging Cobra in 1949. In 1966 werd het Kooiplein versierd met de fontein. Bij de herinrichting van het plein in 1999 wordt ook de fontein onder handen genomen. Nieuwe apparatuur zorgt er sindsdien voor dat het winkelend publiek geen hinder meer ondervindt van het waterspel. (Sl16-06, LD19-06, LN25-06).

16. Een leraar van het Stedelijk Gymnasium is geschorst omdat hij ‘afspraken over de omgang tussen docent en leerling heeft geschonden’. Dat staat in een brief aan ouders van de leerlingen. Op wat er precies tussen de docent en de leerling uit de bovenbouw is voorgevallen, wordt niet ingegaan. De school laat verder weten dat het vooralsnog gaat om een verdenking en dat met de leraar, de leerling, haar ouders, de GGD en de vertrouwenscommissie is gesproken. De kwestie wordt ook met de medeleerlingen overlegd. De schoolleiding noemt het een ‘nare en precaire kwestie’. ‘We zijn hierdoor geschokt, aldus rector Hans Buijze. Het Stedelijk Gymnasium heeft twee vestigingen: de locatie Athena aan de Fruinlaan en de vestiging Socrates aan de Nieuwe Marnixstraat. Op welke vestiging het voorval plaatsvond, wil de school niet zeggen. (LD17/18-06, RTVW17-06).

17. Wielershop Habraken opende onlangs een tweede vestiging op de hoek van de Haarlemmerweg en de Maresingel. Kleinzoon Koos Habraken (26) nam in februari 2013 de zaak van zijn opa (67) over die dertig jaar geleden begon aan de 3e Binnenvestgracht. Eerst vanuit een garagebox en later in een echte werkplaats. Koos studeerde bedrjfseconomie maar vindt het leuker om een eigen bedrijf te runnen.(LD17-06).

17. Het Leonardo College verhuist in het schooljaar 2016-2017 van de Noachstraat naar de plek waar nu nog de Teldersschool staat. Binnenkort wordt een bouwplan gemaakt. De nieuwe school gaat rond de 10 miljoen euro kosten. Rector Steven Mijnsbergen: ‘Al een jaar of tien vormt een flink aantal noodlokalen ongeveer een kwart van de school. Op het gebied van ict kunnen we nieuwbouw zeker gebruiken’. De school, onderdeel van scholengroep Leonardo Da Vinci, heeft zo'n 800 leerlingen en is een Topsport Talentschool, waar leerlingen school en sport kunnen combineren. Aan de Telderskade zit het Leonardo straks tussen de sportvoorzieningen: aan de ene kant de voetbalvelden aan de Boshuizerkade, waar nu al gymlessen in de buitenlucht worden gegeven. En aan de andere kant naast de nieuwe Vijf Meihal, die daar over een paar jaar komt. De kans is groot dat de hal tegen de school aangebouwd wordt. Zolang de nieuwe Vijf Meihal nog niet klaar is, sporten de leerlingen in de oude hal, even verderop. De Teldersschool krijgt, samen met basisschool de Sleutelbloem, een nieuw pand aan de Hoflaan. De bouw daarvan moet al na de zomervakantie beginnen. (HOZ15-06, LD18-06).

17. De Amerikaanse historica en Japanologe Carol Gluck (1941) is de nieuwe Cleveringa-hoogleraar aan de Unuiversiteit Leiden. Gluck houdt op 26 november de Cleveringa-oratie. In haar rede wordt belicht hoe in Azië de Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. Ze is hoogleraar geschiedenis aan Columbia University en doet er onderzoek naar modern Japan en Oost-Azië, internationale relaties, geschiedschrijving en collectieve herinneringen in Azië en het Westen. Volgens de Leidse decaan geesteswetenschappen Wim van den Doel is zij om die reden gevraagd. ‘In Nederland gaan lezingen over de Tweede Wereldoorlog vaak over de verschrikkingen in Europa. Wij willen ook graag de blik richten op Azië. Het was immers een wereldwijd conflict’. In Azië is het nog steeds een heel groot en actueel onderwerp. Er spelen nog allerlei slepende kwesties zoals de vraag naar Japanse excuses voor het aangedane leed’, aldus Van den Doel. Ze schreef diverse boeken en is lid van de Council of the American Academy of Arts and Sciences en zit in diverse besturen waaronder die van de Japan Society en de Weatherhead Foundation. Ze was eerder gasthoogleraar aan de Universiteit van Tokyo, de Ca' Foscari Universiteit van Venetië en Harvard University. Behalve haar oratie zal Gluck in Leiden onder meer een werkcollege geven aan studenten van het Honours College. (UL17-06, Mare19-06, LD18-06).

17. Leidse wetenschappers zijn een stapje verder in de zoektocht naar de wijze waarop afweercellen bacteriën vernietigen. Sinds kort is bekend dat afweercellen bacteriën kunnen ‘opeten’. Dit doen ze als de bacteriën dreigen uit te breken. Een groep onderzoekers, onder wie de Leidse biologen Annemarie Meijer en Michiel van der Vaart schrijven hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Host & Microbe. Ze ontdekten dat het eiwit met de naam Dram1 het proces stimuleert en selectief werkt onder andere bij de tbc-bacterie. Daarvoor werden embryo’s van zebravissen onderzocht. Deze visjes kunnen ziek worden van een bacterie die verwant is aan tuberculose. Het eiwit is mogelijk geschikt om toe te passen in nieuwe medicijnen. (UL17-06, LD18-06, LN18-06).

17. Op de jaarlijkse haringparty van het 3 October Gilde brengt de veiling meer op dan het voorgaande jaar: 13.500 euro tegen 12.262 in 2013. Het gilde, dat naast de bekostiging van de traditionele hutspotmaaltijd tijdens Leidens Ontzet een goed doel uitkiest, geeft de opbrengt dit keer aan de Taptoe voor de aanschaf van duurzame verlichting. Voorzitter Gerda Schukking stelt vast dat de stad er nog jaren profijt van heeft: ‘We willen de verlichting van de Taptoe verduurzamen. Die kindjes lopen al tijden achter van die dieselaggregaten. Van de opbrengst van vorig jaar hebben we daar al een deel voor opzij gezet. Dit jaar willen we het realiseren’. Voor Alexander Pechtold is het zijn tiende optreden als veilingmeester. Het vaatje haring is dit keer goed voor 8. 675 euro. Henny Wiggers, oprichter van kledingzaak Henny’s Rits, gaat ermee vandoor. Ton Bakker trad onlangs terug als secretaris van het gilde en wordt door Schukking in het zonnetje gezet voor de grote inzet in de afgelopen zeven jaar als bestuurslid. (LD18-06, Sl18-06).

17. Het Leids parkeersysteem heeft nooit foutloos gefunctioneerd. B en W besluiten dat de blauwe infoborden in de binnenstad eind 2016 worden vernieuwd als de bouw van twee nieuwe ondergrondse garages op streek is. Eind jaren negentig werd het Parkeer Route Informatie Systeem, kortweg Pris ingevoerd. Kosten die opliepen tot 1,3 miljoen euro. Voormalig wethouder John Steegh betitelde het systeem in 2007 als ’echt bagger’. Eind 2013 nam de gemeenteraad een motie aan om een nieuwe poging te wagen om Pris aan de praat te krijgen. Het stadsbestuur wil nu geen duur systeem aanschaffen maar werkt aan de voorbereidingen, zoals de plekken voor detectielussen en het verwerken van parkeergegevens. In 2015 worden de plannen voor een nieuw werkend parkeersysteem gepresenteerd. Dat wordt mogelijk gekoppeld aan navigatiesystemen in auto’s en smartphones. (HOZ15-06, LD17-06).
17. Wandelen met hoogleraren als gids, langs gebouwen met een ‘juridisch verhaal’, is een van de programmaonderdelen van het derde Leiden Law Festival. Het evenement van de faculteit rechtsgeleerdheid van de Universiteit wordt tot en met 19 juni voor de derde keer gehouden. Die dag is er open huis in het Kamerlingh Onnesgebouw aan het Steenschuur en presenteren instanties als de Leidse Rechtswinkel en de Kinderrechtswinkel en juridische studieverenigingen zich aan het publiek. (LD10-06).

18. Het plantsoentje aan de Hoefbladtuin in de Merenwijk blijft nog even. Na klachten van omwonenden en vragen van D66 is de gemeente gestopt met het verwijderen ervan. De aanleg van vijf nieuwe parkeerplaatsen is uitgesteld. Bewoners van Hoefbladtuin en naastgelegen Weegbreetuin stuurden begin deze maand een brandbrief aan de politiek, toen zij erachter kwamen dat hun groen plaats moest maken voor parkeervakken. Zij zeggen dat de gemeente oudere plannen zonder hun medeweten heeft veranderd. In een gesprek op 10 juli belooft wethouder Robert Strijk alternatieven te laten uitzoeken. (LD20-06, L:D12-07).

18. Voor de Haagse rechtbank barst de juridische strijd los tussen Erfgoed Leiden en Omstreken - voorheen het regionaal archief - en auteursrechtenorganisatie Lira. Erfgoed wil Lira niet betalen voor het via internet te raadplegen archief van regionale kranten. En doet daarmee auteurs tekort, zegt Lira. ‘En tientallen, zo niet honderden archieven verschuilen zich achter de rug van Erfgoed Leiden’, zegt de organisatie. Op de website zijn Leidse kranten vanaf 1720 te vinden. In totaal 750.000 gedigitaliseerde pagina’s zijn een schatkist voor, onder meer, mensen die schrijven over regionale geschiedenis. Lira zegt de belangen van de freelance medewerkers van de kranten te vertegenwoordigen en wil geld zien. Dat Erfgoed Leiden weigert te betalen noemt Lira ’sabotage’. Met een vergoeding van tienduizenden euro’s per jaar had Lira kunnen worden ’afgekocht’. ‘We wilden recht doen aan de auteurs van de artikelen’, zegt Jan-Jaap de Haan, als wethouder destijds verantwoordelijk voor de zaak. ‘We hebben ons uiterste best gedaan ze allemaal op te sporen en een disclaimer op de website gezet, dat zij zich alsnog konden melden als ze meenden recht te hebben op een vergoeding’. Een succes voor Erfgoed Leiden was het manifest dat negentien freelance medewerkers van onder meer het Leidsch Dagblad in maart 2012 tekenden en waarin zij het archief het recht gaven hun werk gratis digitaal aan te bieden. Eén van hen was Hans Blom, oud-directeur van het NIOD, emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en oud-voorzitter van de Historische Vereniging Oud Leiden. ‘Wij vinden het niet in de geest van de Auteurswet als een archief moet betalen voor een voor het publiek bedoelde dienst, waaraan het zelf geen cent verdient’. Blom spreekt harde woorden over de wijze waarop Lira de Auteurswet interpreteert. ’Geld roven’, noemt hij het, en ’cultuurvijandige hebzucht’. Blom: ‘We konden kranten altijd kosteloos raadplegen in de studiezaal. Nu zou dat, in gedigitaliseerde vorm, niet meer kunnen. Dat is idioot’. Volgens Lira is het digitaliseren van kranten een ’hernieuwde publicatie’, waarvoor aan alle auteurs toestemming moet worden gevraagd en opnieuw moet worden betaald. De rechtszaak is volgens De Haan van nationaal belang. ‘Als Lira hierin haar zin krijgt, wordt het vele instellingen moeilijk gemaakt om haar archieven te digitaliseren. De vraag is ook of het auteursrecht geschikt is voor dit type bronnen. Krantenartikelen zijn geen literatuur. Het is nieuws waar de volgende dag de vis in gaat. Ze hebben vooral een publieke waarde voor de geschiedschrijving’. Dat Lira de zaak aanhangig heeft gemaakt, snapt De Haan. ‘Lira is bezig de Buma/Stemra van het geschreven woord te worden. Die erkenning kunnen ze alleen krijgen via jurisprudentie. Auteurs kunnen alleen recht worden gedaan door Lira, zegt Lira. ‘Liever besteedt Erfgoed Leiden een paar ton per jaar aan brieven of e-mails aan individuele auteurs dan een regeling te treffen met beheerorganisaties als Lira, ook al kost zo’n regeling veel minder’, schrijft de organisatie in het jaarverslag. (LD19-06).

18. Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland stemt in met het Meerjarenperspectief 2015-2018 dat een ’vloedgolf’ aan investeringskosten in het vooruitzicht stelt. Om die op te vangen moet de waterschapbelasting omhoog naar 6,4 procent in 2016 en 7,4 procent in 2017. Kiest het algemeen bestuur in oktober, bij de begrotingsbehandeling, voor een lagere belastingstijging van vijf procent, dan moet in 2016 en 2017 respectievelijk 2,5 tot zeven miljoen euro extra worden bezuinigd. Het dagelijks bestuur denkt aan uitstel van nieuwe projecten, om hoge investeringkosten uit te smeren over een langere periode. Schrappen is moeilijk want veel maatregelen, om wateroverlast te voorkomen en de waterkwaliteit te verbeteren, zijn hard nodig. Rijnland probeert de achterstand op dit gebied juist in te halen. VVD, CDA, LBRS en een vertegenwoordiging van boeren/ondernemers willen dat het waterschap de komende jaren tien miljoen euro extra bezuinigt. Een motie van de vier partijen wordt aangehouden tot de begrotingsbehandeling. Volgens het college van dijkgraaf en hoogheemraden, is tien miljoen euro schaven een ’onmogelijke opdracht’. ‘We zijn al zes jaar bezig met het terugdringen van kosten’, aldus dijkgraaf Gerard Doornbos. De hoog oplopen kosten hebben ook te maken met overheveling van taken van provincie en rijk. (LD19-06).

18. Het laatste gebed voor de 25-jarige Yunus die twee dagen eerder sterft aan zijn verwondingen na een mishandeling trok een paar honderd bezoekers. De kist staat op een tafel voor de Mimar Sinan Moskee als de mannen en daarachter de vrouwen, in lange rijen het laatste gebed voor de overledene uitspraken. De Curaçaostraat is aan beide kanten afgezet. Het lichaam wordt na het gebed direct naar Schiphol vervoerd. ‘s Avonds vliegt de familie samen met het stoffelijk overschot naar Turkije waar het de volgden dag ter aarde wordt besteld. Een dag eerder wordt hij in het J.P. Coenhof herdacht waarbij circa 200 mensen aanwezig zijn die bloemen leggen en een minuut stilte in acht nemen. Ook burgemeester Henri Lenferink houdt een korte toespraak bij de herdenking.
De overledene kreeg op 9 juni in het Jan Pieterszoon Coenhof ruzie met zijn 31-jarige buurman. Er ontstond een vechtpartij, waarbij de Leidenaar zwaargewond raakte. Hij werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, waar hij op 16 juni overleed. De buurman wordt aangehouden en zit in arrest. (Sl12/18-06, RTVW12/16/17-06, LD17/19-06, WW18-06).

18. Op 92-jarige overlijdt Joop Riethoven. Enkele weken eerder vierde hij nog zijn verjaardag. Riethoven tobde al enige tijd met zijn gezondheid. Hij is voor veel mensen bekend als sportorganisator, is ereburger van Leiden en de Franse steden Fleurance en Germigny l’Eveque en werd koninklijk onderscheiden met de eremedaille in goud van de orde van Oranje-Nassau. Hij maakte vooral naam als de man die de Tour de France tot tweemaal toe naar Nederland haalde. In 1978 ging de proloog vanuit de Groenoordhallen van start. Riethoven kreeg op de avond ervoor een hersenbloeding waarna hij zes dagen in coma lag. Ook organiseerde hij de eerste Ronde van Nederland voor vrouwen. Bij de Leidse wielervereniging Swift was hij erevoorzitter. ‘Riethoven was van onschatbare waarde. Als renner, maar vooral als bestuurder. Jarenlang spaarde hij kosten noch moeite om Swift sportief en sociaal vooruit te helpen’, aldus de website van Swift. De Koninklijke Nederlandse Wielrenners Unie onderscheidde hem met Zilveren Wiel. Aad van der Luit, die Riethoven zo'n 50 jaar kende, spreekt van een verlies voor Leiden: ‘Weer zo'n icoon is heengegaan’. Riethoven leefde voor de sport. Niet alleen als organisator van allerlei sportieve evenementen, zelf was hij ook een begenadigd sporter. Nederlands kampioen op de 100 meter sprint, baanwielrenner en voetballer bij ZLC. Totdat een ongeluk een vroegtijdig einde maakte aan zijn actieve sportleven. Hij had jarenlang een schildersbedrijf. De laatste maanden woonde Riethoven met zijn vrouw en dochter in verzorgingstehuis Overrhijn aan de Willem de Zwijgerlaan. Hij kreeg daarvoor zijn dood nog bezoek van bekende wielrenners als Joop Zoetemelk, Jan Janssen en Rinie Wagtmans. Riethoven werd in familiekring gecremeerd. (Sl19-06, LD19/25-06, RTVW20-06).

18. De mannen die nog vastzitten voor het schietincident bij café ‘Het Plantsoen’ op 27 mei aan het Jacques Urlusplantsoen wilden een overval plegen. Dat blijkt uit de tenlastelegging. In totaal werden er vijftien mensen opgepakt, van wie tien in het café. De andere vijf gingen er in een auto vandoor. Agenten kwamen de auto tegen en zetten de achtervolging in. Bij de Zeemanslaan sprongen er drie uit de auto en werden opgepakt. Op de Haagse Boslaan konden ook de twee andere verdachten worden aangehouden. Tien opgepakten zijn weer vrijgelaten. Burgemeester Henri Lenferink liet na de schietpartij het café sluiten totdat het politieonderzoek is afgerond. (RTVW18-06).

18. De bouw van het nieuwe appartementencomplex op de hoek van de Hooglandse Kerkgracht en de Koppenhinksteeg bereikt het hoogste punt. Wethouder Paul Laudy plaatst een kopie van de originele windvaan op de opnieuw opgetrokken klokgevel aan de waterkant. Ooit stond er al eentje, maar die is ooit verloren gegaan. Alleen op een oude foto was nog een stukje zichtbaar. De rest verzon ontwikkelaar Hans Bakker van Atrium Vastgoed, dat het complex realiseert, erbij. Smid Sjaak van de Geijn maakte hem met hulp van zoon Pim die het vergulden van de sierlijke 'E' voor zijn rekening nam. De zeventien appartementen die allemaal verkocht zijn, komen deels in de nieuwbouw aan de Hooglandse Kerkgracht en deels in de voormalige drukkerij Eduard IJdo aan de Koppenhinksteeg. Het pand werd vanaf 1968 bewoond door krakers en bood ruimte aan de Vrijplaats met onder meer een weggeefwinkel. In 2010 werd het ontruimd door de gemeente. De windwijzer markeert de doorstart van het in april failliet verklaarde Hillegomse aannemingsbedrijf Veenman & Vink. Die wordt vandaag definitief en krijgt daardoor een extra accent in Leiden. De renovatie is de kurk waarop de doorstart van de aannemer drijft. Rond 3 oktober zijn de steigers verdwenen en wordt er binnen verder gewerkt aan de afwerking. In maart 2015 krijgen de bewoners de sleutel. (HOZ15-06, LN18-06, LD19-06, Sl19-06).

19. De gemeente heeft woonwagenbewoners van het Trekvaartplein onvoldoende duidelijk gemaakt hoeveel ze vergoed zouden krijgen voor een verhuizing op het kamp. Daarom beslist de rechter dat bewoner George Kersten 25.000 in plaats van 19.000 euro krijgt voor de verplaatsing van zijn onderkomen die deze week met vertraging alsnog gebeurde. Hij had 33.000 euro geëist. De gemeente sleepte hem op 17 juni voor de rechter omdat de renovatie van het kamp vertraging dreigde op te lopen. B en W eisten dat hij voor 22 april zijn boeltje zou hebben verplaatst maar Kersten vroeg de rechter in kort geding om hem een hogere vergoeding toe te kennen. De rechter stemt daarmee in. De gemeente vreest dat nu ook andere woonwagenbewoners op de stoep staan. (LD18/20-06).

19. Met een enorme knal start een groot nieuw wetenschapsproject. Onderzoekers blazen de top van een berg in Chili op en bouwen daar de grootste telescoop ter wereld. Met explosieven wordt de 3.064 meter hoge Cerro Armazones, zo´n 40 meter lager en gaat een miljoen ton gesteente aan gruzelementen. De Leidse astronoom Ignas Snellen werkt mee aan het project: ‘De telescoop wordt veel groter en sterker dan we nu hebben. De waarnemingen zijn misschien wel 100 of 1.000 keer beter’. Het enorme apparaat kan onder meer helpen bij de zoektocht naar bewijs van buitenaards leven. Als dat lukt, zou een grote wens van Snellen in vervulling gaan. ‘De mooiste uitkomst zou zijn dat we een planeet als de aarde vinden, de gassen in de atmosfeer meten en de eerste aanwijzing van leven zien’. Het complex, de Europese Extreem Grote Telescoop (E-ELT), moet rond 2020 klaar zijn en kost ongeveer 1 miljard euro. Het is een project van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), een wetenschappelijk samenwerkingsverband van vijftien landen, waaronder Nederland en België. (RTVW18-06).

19. De Leidse advocaat Mark Aukema houdt in museum Boerhaave de jaarlijkse Jan van Houtlezing georganiseerd door de gelijknamige vereniging en de Historische Vereniging Oud Leiden. Hij belicht daarin de financiële situatie van de schilder Rembrandt van Rijn. Een faillissement heeft hij weten te voorkomen door ‘boedelafstand’. (LN18-06, LD18-06).

19. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt van de Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) en het Diabetes Fonds 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar onder meer een vaccin. Eerder ontdekten onderzoekers hoe insulineproducerende cellen in het lichaam worden vernietigd. Een mogelijk vaccin wordt op proefpersonen getest. ‘Over twee jaar hopen we erachter te zijn of het vaccin veilig is. Met wat geluk weten we dan ook of het vaccin werkt’, aldus onderzoeker Bart Roep Diabetespatiënten lopen verhoogde kans op orgaanfalen, amputatie van ledematen en hart- en vaatziekten. (LD21-04, RTVW20-04, LUMC20-07).

19. Dagelijks kort zonnen remt de groei van darmtumoren. Dat ontdekken onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onder leiding van Frank de Gruijl en Els Robanus. Dat de sterfte aan darmkanker lager is in landen met veel zon was al bekend. Bij een proef met speciale muizen werd een deel geschoren en zes weken dagelijks aan UV-straling blootgesteld, waarbij hun vitamine D-niveau sterk steeg zonder dat ze verbrandden. Een ander deel kreeg vitamine D toegediend via het dieet. Een derde controlegroep kreeg geen van beide. Bij de eerste twee groepen werd de groei van de darmtumoren geremd. De hoogtezon had meer effect dan de vitamine D. De tumoren van ‘UV-muizen’ groeiden niet zo hard en werden veel minder vaak kwaadaardig. Volgens de onderzoekers is bekend dat er onder invloed van UV in zonlicht ook ontstekingsremmende signaalstoffen vrijkomen. Voor mensen betekent dit dat kansen op darmkanker kleiner worden door ‘s winters onder de hoogtezon te gaan, denkt De Gruijl. ‘Je hebt maar een kwartiertje zomerzon per dag nodig voor een goed vitamine D-niveau en waarschijnlijk ook om de gunstige effecten op de ontwikkeling van darmkanker te ondervinden. De tekorten ontstaan ‘s winters. Het wetenschappelijke artikel is verschenen in het International Journal of Cancer. (LUMC19-06, UL24-06).

19. De Leidse Egyptoloog Olaf Kaper heeft een van de grootste mysteries in de archeologie opgelost. Het gaat om de verdwijning van een 50.000-koppig Perzisch leger in de Egyptische woestijn rond 524 voor Christus. Volgens oude verhalen zou het leger onder een zandduin bedolven zijn na een grote storm. Volgens Kaper is het leger niet verdwenen, maar verslagen. De leider van het leger schaamde zich er voor en verzon dat zijn mannen waren gesneuveld door de natuurlijke elementen. De Perzische koning die ook van de nederlaag wist, stierf plotseling en dus kon verder bijna niemand het verhaal ontkrachten. Kaper ontcijferde oude tempelblokken waarop precies de goede informatie stond om de geschiedenis te kunnen reconstrueren. Hij licht zijn vondst toe op een internationaal congres. (RTVW19-06, UL24-06, LN25-06).

19. Als vertrekkend kabinetschef Hein van Woerden in een stampvolle Hooglandse Kerk wil beginnen aan zijn afscheidsspeech, gaat in zijn jaszakje zijn mobiele telefoon af. ‘Ik begin dit soort bijeenkomsten altijd met de vraag of mensen hun telefoon willen uitzetten, maar dat kon ik nu niet doen’, verontschuldigt hij zich. Van Woerden neemt na 42 jaar afscheid van zijn baan maar niet van Leiden. Burgemeester Henri Lenferink merkt op dat Van Woerden beslist niet onzichtbaar was bij de lange reeks officiële gelegenheden die hij in de loop der jaren organiseerde en bijwoonde. ‘Er zijn er die vinden dat een kabinetschef altijd op gepaste wijze moet volgen, bijna onzichtbaar, zeker bij een staatsbezoek. Dat zag Hein anders. Zijn standaardprocedure was om de delegatie vooraf te gaan’. Lenferink ziet zijn kabinetschef - die in zijn carrière vijf burgemeesters en zo’n zestig wethouders meemaakte en een gigantisch groot netwerk heeft in de stad - met lede ogen vertrekken. Hij deed volgens Lenferink zijn werk steeds met een bijzondere toewijding, een aanstekelijke betrokkenheid en met groot enthousiasme. Hij krijgt de Jan van Houtpenning, een bijzondere onderscheiding voor ambtenaren die zich jarenlang op bijzondere wijze onderscheiden. De commissarissen van de 3 October Vereeniging zingen hem toe en het muzikale duo Joop Visser en Jessica van Noord krijgen de hele kerk mee: ‘Hein heeft het gehaald, hiep hiep hoera’. Zijn opvolger is Michael Juffermans. Omdat hij verknocht is geraakt aan de stad wil Van Woerden dingen voor Leiden blijven doen. (Sl19-06, LD20-05, LN25-06, WW25-06).

19. Het nieuwe dagelijks bestuur van Servicepunt71 wordt geïnstalleerd. Voorzitter is de Leiderdorpse wethouder Michiel van der Eng. Ook Liesbeth Bloemen, burgemeester van Zoeterwoude, Marien de Boer, wethouder van Oegstgeest, Marleen Damen wethouder in Leiden maken er deel van uit. De organisatie voert voor Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude werkzaamheden uit op het gebied van ict, hrm, financiën, juridische zaken, inkoop en facilitaire zaken. (HOZ19-07).

19. Twee Leidenaren van 22 en een 23 jaar worden aangehouden door de politie als ze zich daar melden. Op 13 oktober 2013 liepen drie vrienden door Hoog Catharijne in Utrecht richting het treinstation. Onderweg ontstond er een woordenwisseling met vier onbekende mannen, waaronder de Leidenaren. Dit mondde uit in een vechtpartij waarbij één van de drie vrienden - op de grond liggend - meerdere malen tegen zijn hoofd werd getrapt. Hierbij liep het slachtoffer een dubbele kraakbreuk op. Een 21-jarige verdachte uit Leiderdorp die op 29 april werd aangehouden, zit nog vast. (LD24-06, RTVW23-06).

20. De Haagse rechtbank verklaart café ’t Uilenest aan de Aaltje Noordewierlaan failiet. Curator Jeanette Kok uit Noordwijk zoekt naar een nieuwe exploitant. Het buurtcafé wisselde sinds eind jaren zeventig herhaaldelijk van eigenaar. (LD24-06).

20. Centrum Eetstoornissen Ursula verhuist van Leidschendam naar het recent gebouwde ‘Rijnveste’, op loopafstand van station Leiden Centraal en het LUMC. Veel specialisten werken in dit gebouw samen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Ursula is onderdeel van GGZ Rivierduinen. In ‘Rijnveste’ zijn ook Centrum Autisme, Kristal, GGZ Kinderen en Jeugd en GGZ Leiden gevestigd. (LD05-06).

20. Het onderzoek naar de middeleeuwse nederzettingen in Oegstgeest is afgerond. Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden doen de afgelopen vijf jaar opgravingen in de omgeving van Corpus. ‘Zo’n grote opgraving is uniek in Nederland’, aldus archeoloog Jasper de Bruijn. Hij coördineert de opgraving en heeft de veldcursus opgezet voor de eerstejaars. De nederzettingen dateren uit de zesde en zevende eeuw. Er werden kadewerken en steigers gevonden langs de oevers van de vroegere Rijn die wijzen op handel via schepen met nabijgelegen dorpen. Alle historische voorwerpen worden uit de grond gehaald en de sporen worden uitgewist. De Bruijn: ‘De vondst van houten borden en kopjes is bijzonder. Dat gebeurt niet vaak’. (LD20-05).

20. Bij een watertemperatuur van ongeveer achttien graden en een frisse bries, gaan 260 zwemmers met elkaar de strijd aan tijdens de Speedo Swim-in van Leidse Zwemclub 1886 en studenten zwemvereniging Aquamania. Ondanks aanmoedigingen vanaf de kant lukt het niet alle deelnemers om de eindstreep te halen. Op het programma staat ook het Nederlands Studentenkampioenschap Open Water Zwemmen. De studenten zwemmen 1500 meter, vanaf de Beestenmarkt tot het eind van de Oude Vest en terug. Fergil Hesterman wint bij de mannen. Bij de vrouwen pakt Jasmijn Ruijgrok, zwemmend voor De Zijl en Aquamania, de titel. Er zijn ook wedstrijden voor kinderen tot 12 jaar, recreanten en wedstrijdzwemmers. De zwemmers komen uit de wijde Leidse regio, maar ook uit Hippolytushoef, Breda, Enschede en zelfs Duisburg en Dresden. De jongste deelneemster is de 8-jarige Fieke Hoogduin, de 80-jarige Peter Labruyjère, uitgedost als Neptunus, is de oudste. (LD06/21-06, Sl23-06).

20. Vrijwilligers en bezoekers van Gezinscentrum Slaaghwijk komen in actie tegen de sluiting. De ruim twintig vrijwilligers pleiten in een brief aan B en W voor behoud. Allochtone vrouwen die de ontmoetingsplaats bezoeken, hebben met hulp ook een brief opgesteld en zijn een handtekeningenactie begonnen.
De subsidie van het centrum daalt in twee jaar van 96.000 naar 27.000 euro. Per 1 oktober is het budget op en sluit het centrum zijn deuren. De gemeente wil dat het centrum op een andere manier gaat werken of aansluit bij andere organisaties. Volgens initiatiefneemster en vrijwilligster Bregje Pallandt maken 150 tot 200 vrouwen gebruik van de diensten van het centrum. GroenLinks-raadslid Stéphanie Bakker en Liza Soffner van Sportenderwijs, een organisatie die met sport vrouwen helpt integreren, betuigen hun steun aan de vrijwilligers. Wethouder Roos van Gelderen belooft de raad er iets op te verzinnen. In september ligt er een plan, stelt zij in een brief aan de raadscommissie Samenleving. Op 2 juli is er een gesprek en wordt de petitie aangeboden. (LD20-06).

20. Het Leidsch Dagblad publiceert de laatste wekelijkse foto van stadsfotograaf Rob Vermeer. De foto’s hadden het afgelopen jaar als thema ‘Mensen die vaak in de anonimiteit hard aan het werk zijn voor de stad’. Van de foto’s wordt in de Pieterskerk een tentoonstelling ingericht en er komt een fotoboek. De pas opgerichte Stichting Stadsfotograaf kiest een opvolger uit de kandidaten die zich de afgelopen maand hebben aangemeld. Secretaris Jan Kleingeld wil minimaal vijf jaar doorgaan om zo de stadsgeschiedenis van Leiden vast te leggen. (LD23-05).

20. Honderden belangstellenden wonen het feestje bij dat de Moslimgroep Leiden viert op het terrein aan de Ter Haarkade waar de eerste paal voor islamitisch centrum ‘Al Hijra’ wordt geslagen. ‘Een heel bijzonder moment’, vindt de Marokkaanse ambassadeur in Nederland Abdelouahab Bellouki die de bijeenkomst bijwoont: ‘Er wordt hier een monument van vrede en vriendschap gesticht. Zeker geen plek voor angst’. Woordvoerder Said Kaamouch spreekt over ’een moment waarop we tien jaar hebben gewacht’ Een aantal omwonenden weigert zich neer te leggen bij de komst van de moskee. Demonstratief hangen er drie de vlag aan hun woning aan de Ter Haarkade halfstok. Woordvoerder Mauk Kager kondigt bovendien een kort geding aan: ‘Zodra de eerste paal geslagen is vragen we de rechter via een voorlopige voorziening om een bouwstop’. Als protest is een spandoek op het terrein gehangen met de tekst ‘Stop de Islam, ook in Leiden’. Volgens een persbericht is dat een gezamenlijke actie van het ‘Identitair Verzet’ en de ‘Kritische Studenten Leiden’. Kaamouch benadrukt dat ‘we met elkaar in gesprek moeten blijven’ en noemt de goede gesprekken met de belangenvereniging Haagwegkwartier. Een handvol raadsleden en oud-wethouder Pieter van Woensel zijn aanwezig. Onder zijn bewind werden de plannen voor de moskee goedgekeurd door de gemeenteraad. Aannemer Blanksma-groep legt op 23 juni de heiwerkzaamheden stil. Leefbaar Leiden maakte ten onrechte bekend dat de politie de bouw heeft stopgezet. Omdat er klachten kwamen over geluidoverlast is besloten om die te onderzoeken en het werk even stil te leggen. De volgende daag is de bouw hervat. Leefbaar Leiden dient namens een aantal omwonenden bij de rechtbank een verzoek tot de bouwstop in. (Sl20/23/25-06, LD21/25-06).

20. De afgezaagde bomen in de Breestraat krijgen vooruitlopend op de herinrichting een nieuwe tijdelijke bestemming. Winkelstraatmanager Ronald van der Steen vindt de stompen een rotgezicht en verzint met een aantal winkeliers een ludieke manier om ze nuttig te gebruiken. Als schaakbord (bij Anne & Max), koffiezitje (Coffee Company) of gewoon bankje (bij Hunkemöller). Als eerste neemt de eigenaar van Anne & Max het op tegen die van de Coffee Company.ā€‹ De komende weken is Liander nog aan het werk in de winkelstraat om gas- en elektriciteitsleidingen te vervangen. (Sl20-06).

20. Kunstenaar Willem Van Scheijndel (62) heeft een nieuwe woning annex atelier aan de Pieterskerkgracht 11. Het pand is 400 jaar oud. Daarvoor zat hij 28 jaar aan het Rapenburg. Hij exposeert zijn werk op twee plekken. Tot en met 12 juli zijn z’n schilderijen te bewonderen in galerie Van der Vlist aan de Nieuwe Rijn 26, die zijn broer beheert en tegelijkertijd ook in zijn atelier. In 1984 maakte hij een vliegende start met zijn kleurrijke creaties in de Taffehzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Zijn tuin met bronzen beelden van Marti de Greef grenst aan de Latijnse school, Ars Aemula Naturae en de bibliotheek van ‘Oudheden’. (LD20-06).

21. Onder grote belangstelling worden tijdens het gala van leidenamateurvoetbal.nl op het veld van Lugdunum de beste spelers van het seizoen 2013/2014 uit Leiden en omgeving gehuldigd. Voorafgegaan door een wedstrijd tussen twee prominententeams, geleid door voormalig topscheidsrechter Dick Jol. De prijzen worden onder meer uitgereikt door gastspeler Erik Falkenburg (voorheen Oegstgeest, UVS, Sparta, Jong Oranje, NEC, Go Ahead en volgend seizoen NAC Breda) en diverse trainers van regionale clubs. Initiator en hoofdredacteur van de website is Hennie Kanbier. Een groep van al ruim 25 redacteuren en columnisten ondersteunt hem. (Sl23-06, WW25-06, LN02-07).

21. De Leidse schrijver Gerwin van der Werf presenteert en signeert zijn boek 'Schooldagen' in de Rijnlandse Boekhandel in Oegstgeest. Het is een bundeling
van columns die hij in dagblad Trouw schrijft over zijn leven als muziekdocent op het Rijnlands Lyceum. Hij geeft al zeventien jaar les. Van der Werf: ‘Ik wil de indruk wekken dat ik een docent ben die precies weet wat hij doet. Geen malloot die wankele puberbreinen ontregelt, en zichzelf nog het meest, die het toestaat dat zijn lokaal een bende wordt’. Een rode draad in mijn columns is dat ik mezelf niet spaar. En ik het vaak opneem voor de stille, teruggetrokken leerling omdat ik vroeger ook zo’n leerling was. Ik zou serieus willen onderzoeken of je kunt toetsen zonder proefwerken. Die proefwerkweken, vier keer per jaar: het is alleen maar oplepelen van stof die de leerlingen al geleerd hebben. Er gebeurt niks, het onderwijs staat stil. En er kan zoveel meer’. (LD21-06).

21. Slechts 25 baby’s zijn uitverkoren om zich te laten fotograferen op de Victoria amazonica in de Hortus Botanicus. Dat gebeurt ter gelegenheid van de viering van het tiende Midzomernachtfeest. Hoewel de tropische waterlelie prachtige bloemen produceert is het blad nog niet op z’n grootst. Toch wil de hortus, aldus woordvoerster Saskia Jacobs, het erop wagen. Het nachtfeest staat in het teken van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Zweden en Nederland en gaat gepaard met muziek, dans, toneel, doorlopende rondleidingen in de Sterrewacht en een wijnproeverij. De ’zingende bloemist’ van de hortus, Theo Teske, vertolkt hoogtepunten uit beroemde opera’s en wordt bijgestaan door semiprofessionele operazangers. Al Dente brengt beetgaar toneel en ook is er toneel door studenten van de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen. (LD18/19/23-06, RTVW19-06, WW25-06, HOZ29-06).

21. Duurzaam Leiden organiseert een midzomermarkt bij kinderboerderij Merenwijk. Er zijn streekproducten te koop en er is interessante informatie over duurzaam leven. De markt biedt kraampjes met en over eten, verticaal tuinieren, eerlijke kleding, stadslandbouw en buurtinitiatieven. Duurzaam Leiden zet zich in om samen met inwoners, bedrijven, instellingen en beheerders te investeren in duurzaamheid. (Gem18-06, LD20-06).

21. Het team van vier renners en twee ploegleiders vormen samen het project Leiden-Kopenhagen en rijden non-stop naar de Deense hoofdstad. Iedere renner krijgt na zes uur fietsen een rustpauze van drie uur in de volgauto. In totaal zal de tocht van circa 1.000 kilometer ongeveer vijftig uren duren. Het project, opgezet ten bate van de dodelijke ziekte ALS, probeert 30.000 euro in te zamelen om een boek uit te brengen in samenwerking met de stichting ALS. In het boek wordt in kinderperspectief uitgelegd wat de spierziekte doet en wat er met papa/mama zal gebeuren tijdens de ziekte. Er wordt ook een cd opgenomen waaraan bekende artiesten meewerken. (LN30-04).

21. De Dag van de Architectuur concentreert zich op twee plekken: de Meelfabriek en de wijk Nieuw Leyden. ‘Nieuw Leyden is af’’, zegt Patrick Colly van het organiserende Rijnlands Architectuur Platform (RAP). ‘Dus wordt het tijd om eens architectuurrondleidingen door deze nieuwste woonwijk van Leiden te houden’. Een wandeling van een uur langs de elf mooiste projecten op het voormalige slachthuisterrein dat zich ontwikkelt tot een hippe buurt net buiten de singels. Het RAP laat een gratis waterbus varen tussen de Meelfabriek en Nieuw Leyden langs twee verschillende routes: een lange (60 minuten) en een korte (15 minuten). Tijdens de lange route wordt er uitleg gegeven over het Singelpark, waarvoor plannen in de maak zijn. In voormalige Meelfabriek aan de Zijlsingel zijn ook allerlei activiteiten. (LN18-06, LD20-06, WW25-06).

21. Arian van Rijssen is komend jaar voorzitter van Stadslab en volgt Esther Barfoot op. Hij verhuisde ruim een jaar geleden van Zwolle naar Oegstgeest en raakte betrokken bij het Leidse burgerinitiatief. Twee maanden geleden werd hij benaderd en praatte veel met de oprichters en oud-voorzitters. Stadslab startte vijf jaar geleden en wordt vooral geassocieerd met het project Singelpark, een stadspark van zes kilometer langs de Leidse singels. Dit jaar wordt ook samengewerkt met de Universiteit Leiden om studenten te betrekken bij de verbetering van het stadsleven. Inmiddels heeft Stadslab een onderkomen op het terrein van de Meelfabriek en zijn er ruim 1.000 ‘stadslaboranten’. Van Rijssen: ‘Onze kracht is dat ideeën echt worden gerealiseerd. Het is een groot netwerk en het zorgt ervoor dat de liefde voor de stad van veel inwoners wordt gekanaliseerd’. (LD24-06).

21. Begraafplaats Rhijnhof heeft direct bij de entree een koffie- en theehuis waar bezoekers na begrafenissen en crematies terecht kunnen om na te praten. De opening heeft plaats na een ‘wandelend’ concert over de begraafplaats. (LD23-06)

21/22. Turners van Excelsior Leiden pakken meerdere plakken op het Nederlands Kampioenschap Turnen in Rotterdam. Alex Klinkenberg wordt Nederlands juniorenkampioen en wint een gouden en twee zilveren medailles. Vincent Schnorhk behaalt een zilveren medaille bij het onderdeel brug en Jango Mensah wint zilver bij het onderdeel sprong. (Sl23-06, LD23-06).

22. Het is een traditie: op Sacramentsdag trekken vele tientallen parochianen en geestelijken van de Petrus- en Paulusparochie in een lange processie door Leiden. De gelovigen uit Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en Stompwijk vertrekken bij de Sint-Josephkerk en eindigen een uur later bij de H. Lodewijk. (LD23-06).

23. GroenLinks Leiden verliest de nummers 1 en 2 en daarmee de helft van de zittende fractie. Drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen vertrekt fractievoorzitter Pieter Kos naar zijn geboorteplaats om daar wethouder te worden namens de Stadspartij Den Helder. Ook Stéphanie Bakker stapt uit de raad. Na de zomervakantie gaat ze fulltime aan de slag bij het Stedelijk Gymnasium en kan dat niet meer combineren met het raadswerk. Duoraadslid Jos Olsthoorn en oud-raadslid Yvonne van Delft komen in de fractie. (Sl23-06, RTVW24-06).

23. Basisschool Roomburg aan de Van Vollenhovekade stapt met ingang van het nieuwe schooljaar als eerste school in de Leidse regio over op het ‘vijf gelijke dagen-model’. Leerlingen gaan alle werkdagen van half negen tot twee uur naar school. Tussen de middag eten ze in de klas samen met de leerkracht. ‘We nemen afscheid van de overblijfkrachten zodat de kinderen met minder opvoeders te maken krijgen’, zegt directeur Beatrix van Maanen. ‘Het biedt ouders de kans om de woensdag als werkdag te zien. Het ministerie van onderwijs onderzoekt landelijk of deze schooltijden als effect hebben dat ouders meer gaan werken. Om kinderen meer uit te dagen, geeft Roomburg na schooltijd een uur creatieve en educatieve lessen, zoals dansen of schaken. Hiervoor betalen ouders iets meer dan de huidige verplichte overblijfbijdrage. Kinderopvangorganisatie ‘De Kinderhaven’ opent in de school een dependance van ‘De Batavieren’ aan de IJsselkade. ‘Onze naschoolse opvang sluiten aan op de nieuwe schooltijd’, aldus Kristel Akerboom van De Kinderhaven. (LD23-06).

23. Meer dan negentig procent van de bewoners van de 110 huizen in de Zeeheldenbuurt, die volgens woningcorporatie Portaal gesloopt moeten worden, gaat daarmee akkoord. Portaal heeft alle huurders persoonlijk benaderd en een overeenkomst getekend met degenen die instemmen met sloop. Met die ruime steun stapt de corporatie nu naar de gemeente om een sloopvergunning aan te vragen. Portaal werkt al jaren aan herstructurering van de Zeeheldenbuurt. Van de 364 huurhuizen worden de overige 254 opgeknapt. Over de plannen daarvoor wordt nog overlegd met de bewonerscommissie. Ook de nieuwbouwplannen voor de buurt staan nog niet vast. Zo worden voor de Oosterstraat plannen ontwikkeld om er enkele tientallen appartementen te bouwen, terwijl daar oorspronkelijk zes gezinswoningen zouden komen. (LD24-06).

24. Van de 212 bachelor- en masteropleidingen in de geesteswetenschappen zijn er 26 onder de maat, maakt de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) bekend. De opleidingen krijgen twee jaar om op het gewenste niveau te komen. Bij de Universiteit Leiden scoren twee opleidingen een onvoldoende.
Vooral de opleidingen Geschiedenis, Kunst en Cultuur en Communicatie- en Informatiewetenschappen blijken onder de maat. Volgens NVAO-voorzitter Anne Flierman zit het probleem vooral in het eindniveau. Verder kwamen onvoldoendes voor bij het academisch gehalte, de samenhang tussen programmaonderdelen of het functioneren van de examencommissie. De opleidingen zijn beoordeeld door zeven visitatiecommissies. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ziet het als ‘een duidelijk signaal dat er meer aandacht moet komen voor onderwijs bij universiteiten’. (RTVW24-06, LD25-06).

24. De bouwtekeningen voor het nieuwe Leo Kannercollege aan de César Franckstraat in Zuid-West zijn klaar. De school voor voortgezet onderwijs aan leerlingen met autisme, wachtte drie jaar op de nieuwbouw die na de zomervakantie moet starten. De lokalen op de eerste verdieping grenzen aan een dakterras. ‘Dat betekent minder ruis van buitenaf voor onze leerlingen. Een mooie vondst’, aldus directeur Rick van het Maalpad. De inpandige gymzaal wordt verdiept aangelegd. Bovendien komt er voor vmbo-t, havo en vwo een practicumlokaal voor biologie, scheikunde en natuurkunde. De school zit nu in drie oude panden aan de César Franckstraat 5 en 9 en aan het Bizetpad die herrie geven en lekken. Het pand op nummer 9, dat plaats maakt voor de nieuwbouw, is inmiddels ontruimd. Leerlingen krijgen les in noodlokalen. Als de nieuwbouw in 2016 klaar is blijft het pand op nummer 5 in gebruik. Want de nieuwbouw is voor 200 leerlingen terwijl de schoolt 260 leerlingen telt. (LD24-06).

26. Een pasgeboren baby direct op de borst van de moeder leggen en wachten met het doorknippen van de navelstreng. LUMC-verloskundige Marrit Smit promoveert op onderzoek waarbij ze ontdekte dat de gevolgen een lagere hartslag en een hogere zuurstofconcentratie zijn. ‘Dat is gunstig voor de baby’, aldus Smit. ‘Als je de navelstreng snel afknipt, voordat het kind goed heeft doorgehuild en voordat de longen zich ontplooien, gaat ter compensatie de hartslag enorm omhoog. Bij onze methode blijft de hartslag mooi rustig’. Er werd een zogeheten saturatiemeter gebruikt om het verschil te meten. Dat is
een apparaat dat via een pleisterbandje om het polsje van de baby de zuurstofconcentratie in het bloed en de hartslag meet. Wanneer de baby ongemerkt ernstig ziek is, een infectie of aangeboren hartafwijking heeft, wordt dat gesignaleerd. Zeven verloskundigenpraktijken in Leiden en omgeving werkten mee bij de geboorte van 138 baby’s. De meter (kosten 50 euro) zou een vast attribuut moeten zijn in de tas van de verloskundige’. (LD24-06, RTVW25-06).

24. De man, die begin juni werd aangehouden op verdenking van een overval op een snackbar in de Haarlemmerstraat, blijkt er niets mee te maken te hebben. Hij is weer vrijgelaten en de overvaller wordt nog steeds gezocht. Het opsporingsprogramma Team West toont duidelijke beelden van hem. De dader kwam op 5 juni de zaak binnen, bedreigde de eigenaar met een vuurwapen en eiste geld. Toen een buurman op het tumult af kwam, vluchtte de man zonder buit. (RTVW24-06).

24. De OV-poortjes op station Leiden Centraal blijven voorlopig open, zegt de gemeente. NS zegt dat vanaf 9 juli alle reizigers moeten in- en uitchecken maar heeft met de gemeente afgesproken daarmee in elk geval te wachten zolang een onderzoek loopt naar een mogelijke tunnel annex fietsenstalling onder het station door. Als die tunnel er komt gaan de poortjes bovengronds dicht, maar kunnen niet-reizigers gratis en zonder ov-chipkaart onder het station doorlopen van de stads- naar de zeezijde. (Sl24-06).

24. Burgemeester Henri Lenferink onthult op de muur van het stadhuis het 108ste muurgedicht in Leiden. Jan Willem Bruins van de stichting Tegen-Beeld schilderde zes korte werken van de Leidse dichter Cees van Hoore op de muur bij de fietsenstalling. Op een blinde muur van de flat Kiekendiefhorst werd ooit Van Hoore’s gedicht ‘Avond op het land’ geschilderd. Maar dat is door weer en wind vergaan. Volgens Lenferink is er geen stad waar je zoveel gedichten aantreft. Van Hoore en Tegen-Beeld maakten de gedichten in opdracht van de gemeente. Dat was ook voor het eerst. Ze moesten gaan over de dialoog tussen de Leidse bevolking en het stadsbestuur. De gedachte van Van Hoore daarover? ‘Modder maar voort met je beraadslagingen. Er komt toch geen klote van terecht’. Hij pleit voor meer werken van Leidse dichters. ‘Frank Koenegracht en Anton Korteweg moeten ook tegen de muur’. Het project Gedichten op Muren startte in 1992 met een gedicht van de Russische dichteres Marina Tsvetajeva. Het is een initiatief van de stichting Tegen-Beeld. (Sl24-06, LD25-06, HOZ29-06).

25. Ruben van Merweland (27) volgt Evert Karsten op als voorzitter van Rotary Leiden AM. Volgens de fundationcommissaris een levend bewijs voor de verjonging van de serviceclub. De gemiddelde leeftijd ligt nu rond de 50 jaar. Van Merweland is twee jaar lid en hanteert de voorzittershamer een jaar. Naar eigen zeggen is hij de jongste voorzitter in de geschiedenis van Rotary wereldwijd. ‘Het beeld is dat er veel oude heren lid zijn, die voornamelijk geld uitgeven en sigaren roken. Maar we zijn heel maatschappelijk betrokken en er zijn mannen en vrouwen uit verschillende professies lid. Dat verkeerde beeld gaan we veranderen’, aldus Van Merweland. In Nederland zijn er zo’n 500 Rotary’s. De club komt tweewekelijks samen om te ontbijten. Van Merweland komt uit het onderwijs en heeft een bedrijf dat onderwijspersoneel detacheert. (LN25-06, WW02-07, LD08-07).

25. De schoorsteen van Timp achter de Haarlemmerstraat is in oude luister hersteld. Jarenlang verkeerde de pijp in slechte staat en moest met houten stutten overeind worden gehouden. Voor de restauratie hebben de gemeente (47.500 euro ), de Stichting Diogenes (5.000 euro) en eigenaar - familie Van Exter - geld beschikbaar gesteld. De schoorsteen werd in het begin van de 20ste eeuw gebouwd voor de oven van koek- en banketbakkerij van Timp aan de Haarlemmerstraat 247. Eind jaren dertig van de vorige eeuw kocht Arie van Exter het bedrijf en tot 1953 werd er gebakken. Nu is er een kledingzaak gevestigd. Het bijzondere element aan de schoorsteen is de decoratie met gekleurde bakstenen in een ruitvormig patroon. (LN25-06).

25. Zowel herrie als stilte is niet goed voor kinderen in een crèche, blijkt uit onderzoek van de Leidse promovenda Claudia Werner. Zij deed onderzoek in 64 kinderdagverblijven. Het geluidsniveau was er gemiddeld 61,69 decibel. Dat is hoger dan bij gastouders (56,54 decibel). Volgens haar is het opvallend hoeveel lawaai er op sommige kinderdagverblijven is. Ze adviseert het gebruik van een geluidmeter. (LD25-06, UL24-06, WW09-07).

25. Acht tot twintig miljoen ton per jaar wordt er wereldwijd aan sinaasappelschillen weggegooid. Masterstudenten aan het instituut voor biologie van de universiteit Leiden Lizah van der Aart (22) en Blair Berger (30) bedenken nuttiger toepassingen dan eindigen op de vuilnisbelt. Ze krijgen 27.000 euro om deze zomer hun theorie te onderzoeken. Met hun Delftse medestudent Ryan Bogaars deden ze mee aan de Topsectoren student competitie van de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO). Berger: ‘Er zijn al toepassingen bekend, maar die processen zijn of slecht voor het milieu of voor de industrie veel te duur. Met combinaties van vaste stoffen als suikers of zuren (nades) kun je nuttige stoffen uit de schillen halen. Zoals pectine, verdikkingsmiddel voor voedingsmiddelen, essentiële oliën voor gebruik in bijvoorbeeld zeep en stoffen voor geneesmiddelen als medicijn of hulpstof. (LD25-06).

25. Paul van der Heijden is herbenoemd tot voorzitter van de mensenrechtencommissie van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO. Van der Heijden is hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit Leiden. Hij is sinds 2002 voorzitter van de Committee on Freedom of Association van de VN-organisatie. Hij werd gekozen voor een vijfde termijn tot 2017. De ILO bestaat uit overheden, vakbonden en werkgeversorganisaties. De commissie van Van der Heijden behandelt wereldwijd klachten over schending van organisatie- en onderhandelingsvrijheid en stakingsrecht. (UL24-06, LD25-06).

25. Zorgorganisatie Marente heeft het Elisabeth Gasthuishof, het monumentale pand in de Caeciliastraat,verkocht aan vastgoedbedrijf Holland Property Group uit Warmond. In 2004 werd de verpleegafdeling gesloten en bleef een kleine afdeling voor zorg aan terminale patiënten over. De rest van het gebouw is verhuurd aan onder meer de Gemiva SVG Groep, die er een woonlocatie voor verstandelijk gehandicapten heeft. In het gebouw zitten ook appartementen. ‘Het pand past niet in ons vastgoedbeleid’, zegt Marente. Het gebouw was vroeger eigendom van de Oegstgeestse stichting Wonen Welzijn en Zorg die na een fusie met Valent (Bollenstreek) is opgegaan in Marente. De palliatieve afdeling verhuist naar woonzorgcentrum Hofwijck in Oegstgeest dat eind 2015 gerenoveerd moet zijn. Dan biedt het verpleeghuiszorg aan zestig ouderen in kleine groepen. Verder komen er acht appartementen voor ouderen en een palliatieve afdeling. Op de benedenverdieping komen eerstelijns zorgvoorzieningen. Holland Property Group is onder meer betrokken bij de verbouwing van het voormalige politiebureau aan de Zonneveldstraat en het oude LDM-pand in de Ir. Driessenstraat. (LD25-06).

25. Hans Schikan, directeur van het Leidse bedrijf Prosensa, is toegetreden tot de adviesraad van de Amerikaanse biotechkoepelorganisatie BIO. Schikan kwam bij de Amerikanen in beeld vanwege de Nasdaq-notering sinds vorig jaar van Prosensa, de recentelijke toestemming voor versnelde registratie van een kandidaat-medicijn tegen spierziekte Duchenne en zijn ervaring met het opbouwen van het bedrijf. Schikan is al lid van het Nederlandse Top Instituut Pharma, ook in Leiden, en van het kernteam van de Nederlandse ’Top sector Life Sciences & Health’. (LD25-06).

25. Een steigerbouwer valt van tien meter hoogte maar blijkt na onderzoek niets te mankeren. Hij is bezig een steiger op te bouwen in de Kaiserstraat als het mis gaat. Door onbekende oorzaak stort een paar trapdelen van de steiger in. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in. (LD26-06, Sl26-06, HOZ29-06)

25. Met imponerende zwaailichten stopt voor de hoofdingang van het LUMC een miniambulance. ROC-leerlingen maakten het kleine broertje voor het project ’berendokters’. Dat is erop gericht kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de gezondheidszorg. Het helpt bij de verwerking van hun ziekte en vermindert de angst voor dokters, is de ervaring. (Sl25-06, LD26-06, WW02-07).

25. Op initiatief van dierenarts Marie-José van Lochem van Dierenkliniek Stevenshof wordt een petitie georganiseerd om het dierentuintje van Sam Botermans (74) en zijn vrouw Henny (70) aan de Ommedijkseweg te sparen bij de aanleg van de rotonde voor de Rijnlandroute. Het paar moet daarvoor de woning verlaten, maar hoopt dat er een hutje mag worden gebouwd op het terrein waar al jaren dieren worden gehouden. Veertig jaar geleden streken ze neer in buurtschap Tienhuizen ingeklemd tussen de A44 en het Valkenburgse Meer. In de natuurtuin houdt hij een ezel, veertig tot vijftig uilen, duiven, siereenden en ganzen. Ook zijn er een oehoe en een sneeuwuilen op het terrein. De provincie krijgt de petitie medio september aangeboden en wil niet reageren. (LD25-06).

25. Er is een impasse ontstaan over de toekomst van het gebouw op de hoek van de Stationsweg en het Stationsplein. Vier jaar geleden werd het gebouw gekocht door de Amsterdamse woningcorporatie Ymere en NS om het op te knappen en geschikt te maken voor studentenhuisvesting. Dat zou zo’n 5,5 miljoen euro kosten met een miljoen steun van de gemeente. Ymere raakte in financiële problemen en bood het gebouw te koop aan voor 11 miljoen euro, maar de gemeente heeft geen belangstelling. B en W zeggen in een brief Ymere en NS aan de gemaakte afspraken te houden maar die zeggen onder het akkoord uit te kunnen. In de kantoorflat zouden voor tien jaar 90 studentenwoningen komen. Ymere is bezig zich uit Leiden terug het trekken. Eerder werd al de ‘Van Voorthuijsenlocatie’ op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Gooimeerlaan afgestoten. De bouw van sociale huurappartementen is overgenomen door corporatie De Sleutels en start binnenkort. De bouw van woningen in Groenoord loopt inmiddels forse vertraging op en wordt mogelijk geschrapt. De bouw van de resterende drie kavels begint waarschijnlijk pas begin 2015 en hoogbouw stelt Ymere in elk geval uit tot na 2017. (LD25-06, Sl26-05, LN02-07).

26. De Leidse Lakenfeesten werkt dit jaar samen met museum de Lakenhal. Bij de traditionele peurbakkentocht is ‘laken’ het thema, Leidenaars worden aangespoord een laken buiten te hangen en de expositie ‘Zeven Eeuwen Leids Laken’ wordt tijdens de 29ste editie gepromoot. Verder is er een optreden van singer-songerwriter Nielson, finalist van het tv-programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ van Giel Beelen op 28 juli op het Stadhuisplein. Aan de traditionele Peurbakkentocht een dag eerder doen dit jaar 49 bakken mee. De Dragonboatraces staan 28 juli op het programma. Verder zijn er een sleepbootdag en een groot Nederlandstalig festival op het Stadhuisplein. Ook wordt de uitslag bekendgemaakt van de Tientje voor T.rex-actie van Naturalis. Vaste waarden als diverse themamarkten, drakenbootraces, Leiden Culinair, kermissen, het bierfestival en optredens bij de Morspoort staat ook dit jaar weer geprogrammeerd en het straatmuziekfestival de Gouden Pet sluit de evenementen op 28 juli af. (LD13-06, WW18-06, LN25-06, St. 25-06, WW25-06, Sl25-06, HOZ29-06).
26. Het mislukte project Nieuweroord aan de Rijnsburgerweg 124 wordt nieuw leven ingeblazen. De gemeente zoekt een nieuwe projectontwikkelaar en komend najaar besluit de gemeenteraad wat er op de plek kan en mag komen. Het hoge gebouw was eigendom van de Universiteit Leiden en deed jaren dienst als zusterflat. Eind vorige eeuw nam de gemeente het over en maakte er een asielzoekerscentrum van tot 2009. Daarna wilde de gemeente het gebied meer laten aansluiten bij het Bos van Bosman en het Van Eijsingapark. Dat liep uit op een debacle. Ontwikkelaar Bakels en Ouwerkerk, die villa’s en een zorggebouw voor ogen had, handelde niet volgens de regels. Fraude en corruptie werd niet bewezen. Omdat de gemeente steken had laten vallen kreeg de ontwikkelaar in 2012 drie ton. Voor de nieuwe opzet is een grote rol toebedacht aan omwonenden in Vogelwijk, Raadsherenbuurt en Houtkwartier. ‘Een mooi streven maar we moeten nog zien hoe het uitpakt. Er heerst nog veel wantrouwen uit het verleden’, aldus een bestuurslid van de buurtclub in de Vogelwijk. (LD26-06).

26. Annelies de Koning volgt Anoesjka Dinjens op als directeur van de serviceflat Schouwenhove. Ze leidde eerder het servicecentrum ‘Te Hoogerbrugge’ in Rotterdam en was daarvoor hoteldirecteur. Ze wil in het 170 appartementen tellende bejaardencomplex in de Mors onder andere meer therapie en dagopvang aanbieden en een restaurantje openen. (LD26-06, LD03-07).

27. Loco-burgemeester Marleen Damen opent ‘Leiden Culinair’ op de Garenmarkt. Daarna is het de beurt aan Marco Caspers. Als ondernemer maakt hij prototypes van producten, maar is hij ook beeldenzager. Met een kettingzaag gaat hij een boomstronk te lijf en maakt het logo van Leiden Culinair. Het beeld wordt geveild en de opbrengst gaat naar jongerenhospica Xenia aan de Kloosterpoort. Op 28 juni kunnen bezoekers de WK-wedstrijd Oranje-Mexico volgen op een scherm van vier bij drie meter. De 28ste editie van het eet- en drinkevenement telt een recorddeelname en een muzikaal hoofdprogramma. De hoofdact wordt gevormd door Kris Barry & Perquisite. De entree van het omheinde feestterrein aan de Garenmarkt is groter en verplaatst van de Korevaarstraat naar de hoek bij het Steenschuur en Van der Werfpark. Voor vierdaagse evenement tot en met 29 juni komen achttien restaurants uit Leiden, één uit Oegstgeest en een uit Alphen aan den Rijn. Nieuwkomers zijn De Volharding, 149 Bites & Drinks en de Burgerbus, een samenwerking tussen Dartel en Slagerij van der Zon. De presentatie heeft plaats tegen een achtergrond van schelpen, parasols, surfplanken, palmbomen en andere rekwisieten die het thema ‘strand’ ondersteunen. Ook de organisatie heeft zichzelf in een modern jasje gestoken met een nieuwe website, een nieuw logo en een nieuwe app. De nieuwe Leidse witte wijn is weliswaar afkomstig uit Nieuw Zeeland, maar van de wijngaard van Michiel Eradus, telg uit een Leids geslacht dat tot in de jaren tachtig een bloemenzaak aan de Haarlemmerstraat runde. De wijn draagt de naam Issoria omdat een deel van de opbrengst gaat naar het gelijknamige Leidse hospice. De jury bepaalt dat het broodje buikspek van het Leidse restaurant ‘Koetjes en Kalfjes’ nummer één is. Gevolgd door bruchetta met kalfslende en gemarineerde eendenlever van stadgenoot ‘Kitsch&’. De aanmoedigingsprijs is voor de bouillabaisse van Mangerie De Zeeger uit Alphen aan de Rijn. Het bestuur is niet blij met twee edities van Rrrollend Leiden in mei en in augustus. Bestuurslid Paul Dirkse vindt drie foodevenementen in de zomer veel te veel voor Leiden. Waarschijnlijk is de Garenmarkt vanaf 2017 enkele jaren niet beschikbaar in verband met de bouw van de ondergrondse parkeergarage. Waar Leiden Culinair in die jaren wordt georganiseerd is nog onduidelijk. Dit najaar is er overleg met de gemeente over een andere locatie. (Sl17/26-06, LD18/26/27/28-06, WW02-07).

25. Een meevaller van 9,5 miljoen euro bij het openbaar vervoer in de Leidse regio investeert de provincie extra in betere aansluitingen van bussen en meer informatie aan reizigers. Dat is het resultaat van een debat in de Provinciale Staten. De PvdA herinnert het provinciebestuur aan een oude afspraak dat eventuele meevallers bij grote verkeersprojecten naar het hoogwaardig openbaar vervoer in Rijnland zouden gaan. Met steun van alle partijen wordt voorkomen dat het geld in de algemene reserve verdwijnt. Er komt nu een betere treinverbinding met Utrecht en een snelle busverbinding van Leiden naar Zoetermeer. (RTVW25-06, Sl26-06).

25. Commissaris van de Koning Jaap Smit is verhuisd naar Oegstgeest. Sinds zijn aanstelling in januari pendelde hij van zijn huis net over de grens in Noord-Holland naar Den Haag. Gedeputeerde Rogier van der Sande verwelkomde de commissaris als inwoner van Zuid-Holland. Smit schrijft zich deze week nog in bij de gemeente. (RTVW25-06).

26. Het sprookje van Sneeuwwitje is uit voor de Sjaak Veringa. Hij gooit de handdoek in de ring met het vroegere atelierschip van de tien jaar geleden gestorven beeldhouwer en landschapskunstenaar Frans de Wit. Veringa had het bijzondere schip willen exploiteren als atelierschip annex éénkamerhotel, maar zegt stuk te lopen op onwil van de gemeente. Veringa redde de door de kunstenaar omgebouwde Hasselter Aak ‘Hendrik Alberta’, een jaar of vier geleden van de sloop. Het schip is belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, vindt hij. Ook de Stichting Stiel, de Historische Vereniging Oud Leiden, het RAP, de cultuurmakelaar, oud-Lakenhaldirecteur Jetteke Bolten, architect Fons Verheijen en de stichting Frans de Wit hebben gepleit voor het behoud van het schip. Frans de Wit kocht het schip in de jaren zestig, meerde hem af bij het Waardeiland en bouwde het schip om tot atelier en woonruimte met onder andere afvalstaal van de Grofsmederij. Veringa is botenverhuur aan het Galgewater, restaureerde een reeks historische schepen, is medeoprichter van de historische haven, medeontwerper en bouwer van de Waterlijn en heeft een rondvaartbedrijf met klassieke schepen. Veringa: ‘Ik had een oud bedrijfsvaartuig gekocht bij de Kraaierbrug over de Nieuwe Rijn om die ligplaats te gebruiken voor Sneeuwwitje. Dan krijg ik te horen het is geen bedrijfsvaartuig maar een woonboot. Ik ben 63 en die strijd goed zat. Ik hoop dat creatieve mensen de fakkel overnemen anders gaat Sneeuwwitje op Marktplaats’. (LD26-06).

26. Het nationale waterpoloteam, op sponsorreis in eigen land, verliezen in zwembad ‘De Vliet’ het derde oefenduel tegen reisgenoot Brazilië nipt met 6-7. ‘Zo’n buitenbad geeft een heel bijzondere ambiance’, zegt bondscoach Robin van Galen. Dat vindt ook Yoran Frauenfelder, die werd opgeleid bij De Zijl en nu voor Utrecht speelt. Van Galens missie is om Oranje terug te brengen in de mondiale top acht, met als mikpunt de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Daarvoor is kwalificatie voor het EK in 2016 in Belgrado vereist. Brazilië staat onder leiding van Ratko Rudic, die wordt beschouwd als de beste waterpolocoach ter wereld. Hij won vier keer Olympisch goud met voormalig Joegoslavië, Italië en Kroatië. In de laatste seconden van het duel belandt een bal van oud-Leidenaar Spijker op de paal. (LD11/27-06, WW02-07, LN02-07)

26. Ondernemers uit de Leidse regio, verenigd in het Platform Bedrijfsleven Rijnland, vechten de groene bestemming voor de Oostvlietpolder aan bij de Raad van State. Volgens voorzitter Frank Ponsioen gaat het groene bestemmingsplan waartoe de gemeenteraad heeft besloten volledig voorbij aan de behoefte van het bedrijfsleven: De polder is volgens het bedrijfsleven nog altijd de gunstigste locatie voor een nieuw bedrijventerrein. Het tekort van 69 hectare in de regio manifesteert zich vooral op de as Leiden-Katwijk. ‘Het alternatief: de Veenderpolder in Kaag en Braassem ligt op een ongunstige plek. En ook in Kaag en Braassem is heel veel weerstand tegen de komst. Ondernemers vrezen jarenlang te moeten wachten voordat het bedrijventerrein er komt. (RTVW26-06, Sl26-06, LD27-06, WW02-07).

26. Kamerverhuurder Hans Zaalberg is begonnen om het achterstallig onderhoud in een van zijn panden weg te werken. Huurder Mike van Doorn heeft zijn Facebookpagina inmiddels offline gehaald, omdat hij tevreden is met de stap die Zaalberg heeft gezet. ‘De keuken wordt gestuct, een brandgevaarlijke situatie bij de zoldertrap is weggehaald en gaten in het dak worden gedicht’, zegt een gelukkige Van Doorn. Binnenkort worden ook de ramen aan de voor- en achterzijde van de woning gerepareerd en zal de keuken worden geschilderd. (Zie ook 11-06). (RTVW26-06).

26. Wethouder Marleen Damen neemt in de raadzaal de Wijkvisie Zeeheldenbuurt 2025 in ontvangst. De buurtvereniging heeft samen met de bewoners het toekomstplan opgesteld, dat na de zomer in de gemeenteraad wordt besproken. Ook woningcorporatie Portaal heeft de plannen klaar voor de toekomst van de huurwoningen in de wijk. Die bestaan uit een deel sloop- en nieuwbouw en een deel renovatie. Vooruitlopend daarop wil Portaal alvast een pilot uitvoeren in de Oosterstraat. Een blokje beneden- en bovenwoningen wordt daar gesloopt en vervangen door appartementen. (Sl26-06).

26. De aansluiting van de Kooilaan op de Willem de Zwijgerlaan valt 2,3 miljoen euro duurder uit dan de gemeente had begroot. De aansluiting kan niet tegen de overkluizing van de Willem de Zwijgerlaan worden aangelegd. Die is niet sterk genoeg en zou kunnen instorten. Daarom zijn veel duurdere ophogingsmaterialen nodig. Door vertraging bij de herontwikkeling van het Kooiplein en omgeving tot het ‘Plein van Leiden’ en veranderde marktomstandigheden, ontstond een extra tekort van 2,8 miljoen. In totaal komen de kosten 5,1 miljoen euro hoger uit. Eerder moet de gemeente 6,5 miljoen afboeken op het Aalmarktplan. ‘Dit zijn bedragen waar normaal gesproken wethouders voor aftreden’, vindt CDA-raadslid Moniek van Sandiek. Wethouder Paul Laudy zegt de tegenvallers van zijn voorgangers te hebben geërfd. Tussen Breestraat en Aalmarkt zou ASR Vastgoed het nieuw gevormde Catharinahofje met diverse kledingwinkels invullen. De ontwikkelaar biedt plots veel minder dan in 2011 is afgesproken. De gemeente is aan het rekenen en stelt een kort onderzoek in, maar het bedrag wordt alvast afgeboekt. Volgens Laudy verdient ook de ontwikkelaar minder dan gedacht maar moet een project waar de stad al een kwart eeuw op wacht doorgaan. ‘Een contract zonder enig risico is niet meer af te sluiten. Als je dat wil, wordt er niets meer in Leiden gebouwd’. (Sl26-06, LD27-06).

27. De één heeft met een heel team wekenlang getimmerd, de ander heeft prachtige kostuums genaaid en een derde doet mee met een simpel vlot zonder tierelantijnen. De Leidse peurbakkentocht, een van de hoogtepunten van de Leidse Lakenfeesten, kent grote tegenstellingen. Er is muziek en heel veel publiek. De Waagbrug zucht onder het gewicht van de vele toeschouwers bij deze taptoe te water. De 49 ‘bakken’ starten bij de Beestenmarkt varen door de stad en daarna volgt de prijsuitreiking bij Annie’s. De jury staat onder voorzitterschap van oud-wethouder Jan-Jaap de Haan. Bij de bedrijven wint de circusboot van ‘Damnia’. Bij de particulieren zijn dat ‘De Stamgasten’ die een platform met helikopter en vliegtuig hebben gebouwd. Bij de verenigingen gaat de eer naar de Legoboot van het ‘Leidse Tuynhuis’. Vervolgens is er tot middernacht het eindfeest op het Stadhuisplein. Voor Nils Raken, organisator van de Lakenfeesten, is de peurbakkentocht het hoogtepunt die ditmaal werd begunstigd door fraai weer. (LD27/28/30-06, Sl30-06, WW02-07).

27. De gemeente organiseert voor de achtste keer de Leidse veteranendag. Een dag later is de Landelijke Veteranendag voor de tiende keer in Den Haag. Burgemeester Henri Lenferink ontvangt de veteranen in de Hooglandse Kerk.
Ook dit jaar is een aantal jonge veteranen actief betrokken bij de organisatie. De dj Lars Filippo brengt muziek uit de tijd van de diverse missies ten gehore. Veteranen dragen hiervoor nummers aan. Ook worden foto's uit de verschillende uitzendingen op schermen vertoond. Bij het veteraneninstituut in Doorn staan 413 Leidenaren ingeschreven, waarvan 106 zich hebben aangemeld. De oudste is de 97-jarige P. Moerman die actief was bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De jongste is Jimmy Tromp (26) die in 2007 werd uitgestuurd naar Afghanistan. Behalve Lenferink spreekt ook Jan Willem de Vries namens de jonge veteranen voordat het buffet begint. (FeedGem26-06, LD27-06, LN02-07).

27. De maximumsnelheid op de A4 tussen Leidschendam en Den Haag-Zuid wordt verhoogd naar 130 kilometer. Overdag, tussen 6.00 uur en 19.00 uur blijft de snelheid 100 kilometer per uur. Het gedeelte tussen Zoeterwoude Dorp en Hoogmade blijft vanwege werkzaamheden nog 80 kilometer per uur. (Sl26-06, RTVW26-05).

27. De derdejaars leerlingen van het ROC Mondriaan aan de Vondellaan winnen De Gouden Prokkel. Die wordt in Utrecht uitgereikt door staatssecretaris Martin van Rijn en juryvoorzitter Gerdi Verbeet, de oud-Kamervoorzitter. De 45 studenten van de opleiding zorg en welzijn waren genomineerd met vijftien anderen uit ruim 350 initiatieven. De studenten arrangeerden in de eerste week van juni elf prokkels ofwel prikkelende ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking. Het varieerde van een boottocht en een high tea tot een wandeling en vogels kijken. (LD05/30-06, WW02-07).

27. Het Leidse biotechnologiebedrijf Amarna Therapeutics denkt dé manier gevonden te hebben om auto-immuunziektes te bestrijden. ‘Het is geen wondermiddel’, zeggen de directeuren Ben van Leent en Peter de Haan. ‘Wel een evolutie bij de behandeling van ziektes waarbij het afweersysteem (delen van) het eigen lichaam afbreekt, zoals ALS, aderverkalking, suikerziekte en alzheimer’. Amarna werkt samen met het Rotterdamse Treeway, dat is gesticht door ALS-patiënten. Zij hebben de toegang tot patiënten en data. De eerste proeven zijn, als alles volgens plan verloopt, binnen drie jaar. ‘Een eiwitje inspuiten wordt snel door het afweersysteem afgebroken’, zegt De Haan. ‘Je moet dus blijven inspuiten. Wij instrueren het immuunsysteem om dat eiwitje met rust te laten. Bij de makaken vond het in 2008 begonnen Amarna de middelen om het menselijk immuunsysteem om de tuin te leiden. ‘Die apen hebben een virus dat de mens zo volledig vreemd is, dat er geen afweerreactie voor is. Als je dat virus ‘uitkleedt’ en erin stopt wat je nodig hebt, kun je het inspuiten. In de bloedbaan worden de virusdeeltjes ingekapseld door levercellen, dat is natuurlijk en de enige eigenschap die we ze laten houden. Dan komen ze op de plek waar we ze willen hebben en doen de cellen zelf het genezende werk’. (LD27-06)

27. Tot 11 juli 2014 viert de Leidse Studentenvereniging Minerva het 200-jarig bestaan onder meer in een van de leegstaande ROC-gebouwen aan de Toussaintkade 51, die van geluidisolatie is voorzien. In maart begonnen leden van Minerva al met slopen, verven en bouwen om het gebouw om te toveren in feestzalen, bars, terrassen en restaurants. Verder zijn er een bioscoop, een lounge en twee buitenzwembaden. Met fietstaxi’s worden bezoekers van en naar het feestterrein vervoerd. Thema van het lustrum is ‘200 jaar tijdloos’. De lustrumkleuren zijn oranje en turkoois. De meeste mensen - zo’n 6.000 - komen naar het reünistenweekeinde op 28 en 29 juni. Zij herbeleven hun Leidse tijd met een bezoek aan het oude studentenhuis, meetings met jaarclubs, subgezelschappen, streekgezelschappen en subverenigingen. Er trekt een maskerade door de stad en de geschiedenis van Minerva en de band met Leiden wordt uitgebeeld. Frank Lameijer (23) geeft als praeses leiding aan de lustrumcommissie. Het Leidse corps telt 28.000 oud-leden die nog in leven zijn. Op het programma staan verder onder meer een symposium in de Pieterskerk (2 mei). (Sl30-11-2013, LD04-12-2013, LN04-12-2013, WW25-12-2013,WW26-02, RTV03-03, LD26-05, LN28-05, WW28-05, Mare19-06, WW25-06) .

28. Een oude traditie herleeft als een ‘Maskerade’ van Minerva door de binnenstad trekt. De optocht brengt de hoogte- maar ook de dieptepunten van de studentenvereniging in beeld. Uitgebeeld op praalwagens worden onder meer ‘Soldaat van Oranje’, het afbranden van het sociëteitsgebouw aan de Breestraat, de deelname aan de Jagers Compagnie Willem III, het bezoek van Churchill aan Minerva en de fusie met de VVSL. Eregasten en commissieleden gaan in koetsen aan de stoet vooraf. De jaargroepen met zo’n 1.500 deelnemers zijn ingedeeld van oud naar jong. Verder doen onder meer het muziekgezelschap Sempre Crescendo en roeivereniging Njord mee. De route is opgesierd met ballonnen in de lustrumkleuren. Commissaris Céline Lemoine zegt dat Minerva met zijn tijd is meegegaan en een moderne variant van vroegere Maskerade toont. In de 19de eeuw was een van de lustrumonderdelen van de studentenvereniging een optocht waarbij de studenten historische figuren uitbeeldden. Deze gekostumeerde optochten werden van 1825 tot 1920 gehouden. Kosten noch moeite werden gespaard. Heroïsche momenten hadden de voorkeur, zoals de intocht van hertog Albrecht van Beieren met zijn leger in Enkhuizen in 1396. Omdat de kosten de vereniging aan de rand van een faillissement brachten, stopte het ’corps’ in 1920. Bij het 37ste lustrum werd nog wel een historische expositie ‘Maskerade’ in de Hooglandse Kerk gehouden. Daar waren koetsjes, historische kostuums en een harnas, door Minervanen tijdens de beroemde maskerades gedragen, te zien. Ook was een hedendaagse blikvanger van de Leidse kunstenares Bernadette Drenth tentoongesteld: een kostuum van de 16de-eeuwse koningin Elisabeth van Engeland, gemaakt van textiel, papier en plastic. Nu Minerva het 40ste lustrum viert is deze traditie eenmalig in ere hersteld. Universiteitshistoricus Willem Otterspeer: 'Van een in het avondlijke duister en uit de verkleedkist samengesteld geheel, ontwikkelde de Maskerade zich tot een groot spektakel dat overdag plaatsvond en grote historische nauwkeurigheid nastreefde. De eerste dateert van 1825 en had als onderwerp ‘De intogt van Ferdinand en Isabella in Granada in 1492’. De stoet wordt nu geopend door een klassiek tafereel met Minerva als centrale figuur. Daarna volgt een rij koetsjes met de senaat van Minerva en hun gasten, waaronder de rector magnificus. De universiteit presenteert een praalwagen waarop studenten die natuurkundige proeven demonstreren met veel spektakel. Verder zijn er de groepen reünisten, van vlak na de Tweede Wereldoorlog tot en met 1994. Veel krasse knarren. En de fusie met VVSL valt perfect af te lezen uit de samenstelling. (LD26/30-06).

28. De Leidse Studenten Vereniging Minerva is de oudste studentenvereniging is van Nederland. Deze en andere feiten uit het 200-jarig bestaan staan in het jubileumboek ’Minerva voor het leven’. ‘Een studentenvereniging in Groningen heeft zich als eerste ’corps’ genoemd, maar wij hebben onomstotelijk bewijs dat de eerste sociëteit in Leiden is gesticht’, aldus Paul Menken. ‘Minerva is in 1814 opgericht boven koffiehuis ‘De Twee Kolommen’ aan Breestraat 121’. De vereniging is genoemd naar die sociëteit. Maar dat gebeurde pas na de fusie van het Leidsche Studenten Corps (LSC) en de Vereeniging van Vrouwelijke Studenten te Leiden (VVSL). Samen met Peter Sigmond stelde Menken het boek samen waaraan twaalf reünisten meeschreven.’Sinds de oprichting van de universiteit in 1575 kwamen de studenten al in groepen bij elkaar, een soort vriendengroepen die nationes werden genoemd’, vult Sigmond aan. ‘In 1814 besloten de studenten er één geheel van te maken met eigen ontgroeningpraktijken en eigen sociëteit’. Oorspronkelijk was het lidmaatschap alleen weggelegd voor mannen. Aan het einde van de 19de eeuw gingen ook vrouwen studeren en ontstond de Vereniging voor Vrouwelijke Studenten te Leiden. Die VVSL begon als leesclub, maar werd al snel gezelligheidsvereniging. Ondanks de komst van prinses Juliana in 1927 werden de dames nog niet door iedereen voor vol aangezien. Sigmond: ‘Toen de studentes eind jaren ’20 het pand aan het Rapenburg 65 wilden kopen van burgemeester De Gijselaar, weigerde hij omdat hij zijn huis niet aan dames wilde verkopen. Uiteindelijk hebben ouders het pand gekocht en doorverkocht aan hun dochters’. Financiële problemen bij beide vereniging, en het feit dat alle subverenigingen gemengd waren, leidde in 1971 tot het besluit VVSL en Minerva samen te voegen. Een jaar later verhuisde de VVSL naar het gebouw aan de Breestraat en in 1973 was de fusie rond. ‘Ik heb als bestuur van Minerva mogen onderhandelen met de dames’, zegt Sigmond. ‘Vrouwen mochten absoluut nog niet op de sociëteit komen. Tijdens de onderhandelingen kwamen de dames via trap aan de achterkant het gebouw binnen, gingen snel omhoog en glipten stiekem de bestuurskamer binnen’. De fusie kende ook tegenstanders Daarom was er aanvankelijk een mannen- en een vrouwenzaal. Toen bleek dat iedereen samen in discotheek Hifi stond, zijn die een snelle dood gestorven’.

Fotograaf Jeronimus van Pelt verbeeldde speciaal voor het boek acht belangrijke gebeurtenissen. Het boek telt 275 pagina’s en staat naast de geschreven geschiedenis, vol met platen, portretten van bijzondere leden, foto’s, en anekdotes. Zoals het verhaal over schutter Beeckman die samen met andere studenten in 1830 naar België vertrok om te vechten tegen de opstandelingen die zich wilden afscheiden van Nederland. Beeckman sneuvelde in de strijd. Het bericht bereikte Minerva op het moment dat ze de vierdejaarstafel wilden gaan dekken om de terugkomst van de soldaten te vieren. ‘Nog steeds staat de tafel op de sociëteit met vier stoelen eromheen. De ongeschreven regel is dat je er maar met drie personen mag zitten. Je weet immers nooit of schutter Beeckman nog terugkeert’, vertelt Menken. Ander dieptepunt in de historie: in december 1959 brandde het pand op de Breestraat tot de grond toe af. In het boek vertelt Dick Meursing hoe hij als student het brandende gebouw binnenging om instrumenten en het vaandel van muziekgezelschap Sempre Crescendo te redden. Sigmond: ‘Ondanks dat de maatschappij en de vereniging zijn veranderd, en gebruiken in de loop van de tijd zijn verdwenen of toegevoegd, loopt het samenzijn duidelijk als een rode draad door het boek’. De jubileumuitgave kost 45 euro. (LD26-06).

28. In de Pieterskerk wordt de viering van 200 jaar Minerva officieel geopend. De 1.500 aanwezigen zingen liedjes van de sociëteit, in het Nederlands en Latijn. Burgemeester Henri Lenferink benadrukt in zijn openingsrede de niet altijd makkelijke band met de stad. ‘De gewone Leidenaar had geregeld last van branieachtige studenten, die met elkaar op de vuist gingen en weinig op hadden met de autochtone Leidenaar’. Daarin kwam verandering toen Minerva in 1823 de viering van 3 oktober redde. Lenferink: ‘Het gemeentebestuur had besloten het feest voortaan op zondag te vieren. Dat scheelde een vrije dag. Minerva kwam in opstand. De studenten deelden haring en wittebrood uit aan de, nooddruftige bevolking en organiseerden volksspelen zoals zaklopen en andere spelletjes. Het was een groot succes en de gemeente haalde bakzeil. Het begin van een betere relatie. Volgens Lenferink is er van tegenstellingen geen sprake meer. ‘De studenten - en die van Minerva in het bijzonder - zijn verbonden met de stad Leiden’. Een lid van Augustinus reikt de hoogste universitaire onderscheiding uit aan Minerva ‘vanwege haar verdiensten, haar nauwe betrokkenheid bij de universiteit en vanwege het ambassadeurschap voor de Universiteit Leiden van haar leden en reünisten sinds 200 jaar’. 'We delen dezelfde vrouw', zegt rector magnificus Carel Stolker bij de uitreiking van de penning. ‘Minerva, godin van de wijsheid’. Deze godin, aanbeden door de Romeinen en eerder al door de Etrusken, is ook beeldbepalend voor het logo van de Universiteit Leiden. Ook zijn er toespraken van de voorzitter van het comité van aanbeveling Alexander Rinnooy Kan, Minerva-praeses Wenneke Stikkers en Lustrum-praeses Frank Lameijer. Het drietal ereleden wordt met twee uitgebreid. De heren Zwanenberg en Idema worden geëerd vanwege hun vele verdiensten voor de vereniging. Een dag later is op het voormalige vliegkamp Valkenburg een autorally waarin oldtimers, ‘brakke studentenkarren’ en Volvo's meerijden. Op 3 juli is een Stads- en Goedendoelendag met onder meer een hardloopwedstrijd door de binnenstad, ten bate van het Prinses Beatrixfonds. Ook is er een Lustrum-musical en een Ascotdag op Duindigt. (RTVW28-06 (LD28/30-06, UL01-07).

28. Jongens onder de 19 van De Zijl Zwemsport winnen het Nederlands kampioenschap waterpolo. In de finale tegen het Alphense AZC zegevieren ze met 12-8. In de halve finale ‘verplulverde’ de ploeg van coach Ruud Plouvier eerder De Linge met 28-5. (LD30-06).
28. De inzamelingsactie Tientje voor T.rex heeft tot nu toe 3.051.784 miljoen euro opgeleverd. De actie is opgezet om het skelet van door medewerkers van museum Naturalis opgegraven dinosaurus in de VS naar Leiden te verhuizen. Directeur Edwin van Huis verwacht de benodigde 5 miljoen nog dit jaar bijeen te krijgen. Dat bedrag dekt de aankoop, de preparatie van het skelet in het Black Hills Institute in South Dakota en de montage in een frame. Volgens Van Huis is directeur Pete Larson van het Black Hills Institute de beste ter wereld op dat gebied. ‘Die T. rex komt er zeker’, zegt hij bij de bekendmaking op het Stadhuisplein. De vleesetende dino moet het pronkstuk worden in de nieuwbouw naast het huidige museumgebouw, die in 2017 moet opengaan. Tijdens een feestelijke presentatie wordt ook de Naturalis Dinosaurus App gelanceerd, een naslagwerk over 160 soorten dinosauriërs op wetenschappelijke basis. (LD30-06, Sl30-06, RTVW30-06, WW02-07, LN02-07).

28. Annie's, het Glazen Huis op de Beestenmarkt, het Leidse Houtkwartier. Het komt allemaal voor in het boek 'De tranen van 88'. Deze voetbalroman met Leiden als decor is geschreven door Bas Hakker (39). De auteur groeide op in Voorschoten en voetbalde in zijn jeugd bij SVLV, inmiddels opgegaan in de club Voorschoten ’97. ’Hakker werkt als journalist voor bladen als Nieuwe Revu, Veronica Magazine en de Vara Gids. Hij schrijft met name over sport en media . ‘Het is een verhaal over vriendschap en onbevangenheid. Over jongens van achttien die met elkaar de kleedkamer delen en nog alle kanten op kunnen in het leven’. Quinten en Marieke zijn de twee hoofdpersonen. (LD28-06, HOZ29-06).

28. Berend Kirch transformeert de Stadsgehoorzaal tot één groot danspaleis. De stoelen zijn er uit. Hij is een van de vijf mannen achter het evenementenplatform MyHouse, dat zich specialiseert in elektronische muziek. Al drie jaar worden in Leiden geregeld feesten georganiseerd. Eerst in het inmiddels gesloten LVC in de Breestraat, eenmalig in Scheltema en nu terug in de Breestraat. ‘Het eerste feest op 22 februari was helemaal uitverkocht’. Moodymanns uit Detroit, die met zijn jazzy funk op het North Sea Jazz Festival stond, treedt op. Verder onder anderen Karizma, dj Rahaan, ROD (Benny Rodrigues) en Carl Craig. Het volgende feest is in december in Gebr. De Nobel, het nieuwe muziekpodium aan de Marktsteeg. (LD23-06).

28. In zorgcentrum Overrhijn aan de Willem de Zwijgerlaan is een werkplaats ingericht waar de bewoners kunnen klussen. Het is het resultaat van het winnende plan dat een aantal medewerkers onder wie Bertha Zonneveld indiende voor de Topaz Originaliteitsprijs 2014. De zorgkoepel en de Stichting Vrienden van Topaz stelden 10.000 euro beschikbaar. (LD28-06, WW02-07).

28. Kunstgoeroe Rudi Fuchs stelt in het najaar een tentoonstelling samen in museum De Lakenhal, die hij als student kunstgeschiedenis bezocht om kunstwerken met elkaar vergelijken. Volgens eigen zeggen heeft hij daar echt leren kijken. Later werd Fuchs directeur van het Van Abbe Museum in Eindhoven, het Gemeentemuseum in Den Haag en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Met al titel ’Een deftige parade’ kiest hij voor portretten uit de periode 1700-1900. ‘Veel stijf calvinisme en weinig sjeu’, aldus Fuchs. De portretten worden dicht bij elkaar opgehangen, waardoor het onmogelijk is om te ontsnappen aan de priemende blikken. (LD28-06).

29. Aan de 28ste editie van het straatmuzikantenconcours ‘De Gouden Pet’ zijn ditmaal 34 acts te zien op zeventien locaties op de Botermarkt, de Nieuwe Rijn de Hoogstraat en rond de Burcht en de Hooglandse Kerk. De finale is op het hoofdpodium op de Hooglandse Kerkgracht ‘Dizzy Fingers’ wint met swingende zigeunermuziek de publieksprijs van 500 euro. The Buskin’Belters, die het publiek laat meedeinen met akoetische muziek uit lang vervlogen tijden, nemen eenzelfde bedrag in ontvangst omdat de jury deze act het beste vindt. Het duo The Sunshine Soldiers, uitgedost in soldatentenue, brengen muziek uit de jaren 30 en 40 en winnen de originaliteitprijs van 200 euro. (LD30-06).

29. In Leiden worden inwoners gemiddeld 80,83 jaar oud. Mannen worden 79 jaar en vrouwen 82 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In de regio ligt de gemiddelde leeftijd hoger. Het hoogst scoort Voorschoten. (HOZ29-06).

30. In de loop van de week worden er in Leiden drie nieuwe digitale flitspalen aangezet. Het gaat om palen op de Churchilllaan, de Willem de Zwijgerlaan (ter hoogte van bushalte Sumatrastraat) en de Provincialeweg (ter hoogte van Huisman Motoren). De palen controleren niet alleen de snelheid, maar ook het rijden door rood licht. De vervanging is onderdeel van een landelijk project van het Openbaar Ministerie om de komende jaren een groot deel van de analoge ‘flitsers’ te vervangen door digitale palen. De verwerking van de boetes kost minder politiecapaciteit omdat de palen een digitale camera hebben die beelden van snelheidsovertreders direct overseinen naar een ‘dataverwerkingseenheid’. De foto's worden gemaakt met een infraroodflitser die niet te zien is. (LD30-06, Sl30-06).

30. Na tien jaar nemen Gerrit Jan de Bruyn en Margje Vlasveld afscheid van de Stichting IDeeWinkel tijdens een feesteditie van het Groene Ideecafé in Scheltema. De Bruyn was bestuurslid en Vlasveld, initiatiefnemer van de stichting en het Groene IDeeCafé. Natuurminnend Leiden kent De Bruyn van zijn inspirerende colleges aan Universiteit Leiden over ecologie en het ontstaan en teloorgaan van het landschap. Oud-voorzitter Bessie Schadee bedankt beiden in een korte toespraak. Wim van Rijn van de Zoeterwoudse geitenboerderij ‘Het Geertje’ en Ludy Feijen, bekend Leids buitenkunstenaar, zijn ook aanwezig. (Sl30-06).

30. De Breestraat in Leiden wordt voor bijna een half jaar afgesloten voor het busverkeer, meldt vervoerder Arriva. De stadsbussen, streekbussen en Qliners volgen een andere route. Ook komen er routes te vervallen. De winkels blijven wel bereikbaar. Door de Breestraat rijden normaliter honderden bussen per dag. De afsluiting wordt gebruikt om te bekijken wat de gevolgen op andere wegen in het centrum zijn, wat betreft verkeersdrukte en luchtverontreiniging. (RTVW30-06, LD02-07).

30. De Kooilaan is drie weken lang afgesloten om een duiker aan te leggen die ondergronds de waterverbinding vormt tussen de Bernhardkade en de Surinamestraat. (Sl30-06).

30. De Leidse schrijfster Joëlle Freriks sprak zestien bekende Nederlanders over de voor- en nadelen van de roem. Dat resulteert in het boek ‘Applaus’.
André van Duin, Corrie van Gorp, Wubbo Ockels, Rob de Nijs, Lenny Kuhr, Antoine Bodar en Maggie MacNeal zijn enkele van de geïnterviewden. Zij was medisch secretaresse en sprak mensen uit de zorg. Een huisarts, tandarts, psychiater, dierenarts, maar ook bekenden als René Diekstra en Heleen Dupuis. Die interviews zijn gebundelde in het boek ‘Het zal hun een zorg zijn’. Voor het nieuwe boek was André van Duin haar eerste gesprekspartner. ‘Door hem gingen andere deuren voor mij open’, aldus Freriks. ‘De roddelbladen schrijven maar raak, vaak zonder wederhoor. Ik treed ze met open vizier tegemoet. Wubbo Ockels maakte de verschijning niet mee. De vrouw van de astronaut krijgt het nu. ‘Ik doe geen officiële presentatie want ik wil absoluut niet in de schijnwerpers staan’, aldus de schrijfster die haar echte naam geheim houdt. Het boek kost 19,95 euro en is onder meer te bestellen via de website van Free Musketeers. (LD05-07, WW16-07).