Kroniek november 2014

1. Woonstichting Ons Doel stelt Karin Rosielle aan als interim bestuurder voor een half jaar. Ze neemt de taken van Ben Noorlander over, die in september met verlof werd gestuurd. Hij treedt af als directeur bestuurder en vervult nu een rol als adviseur binnen de stichting. Woningcorporaties als Ons Doel moeten grote veranderingen ondergaan, zoals de verhuurdersheffing en de opdracht zich alleen nog op sociale huisvesting te richten. (LD07-11, Dichtbij07-11, WW19-11).

((CV 1. Hans van Bellen (77) komt uit een gezin met elf kinderen. Zijn vader had al in de jaren twintig van de vorige eeuw in Oegstgeest zijn eigen kapperszaak. Twee van zijn zussen en broer Jacques gaan ook dat vak in. Hij werd veel gepest op school omdat hij stotterde en bovendien dyslectisch was. ‘Zo'n jeugd vormt je voor de rest van je leven. Vanaf mijn zestiende ben ik veel gaan lezen. Alle mogelijke literatuur. Zo heb ik die dyslexie weten te overwinnen’. Vanaf zijn dertiende werkte hij in de zaak van zijn vader en ging drie, vier avonden per week naar de kappersschool. Zijn vrouw Betty Goddijn, waarmee hij 55 jaar getrouwd is, vindt in Mariënpoelstraat een winkel waar in 1960 het paar zelf begint. ‘Je had in Leiden vier bekende kappersfamilies: Westen, Plu, Van Tongeren en wij’. Later opent hij een nieuwe zaak aan de Stationsweg waar in de hoogtijdagen 22 man werkte. Begin jaren tachtig ging men bezuinigen, ook op de kapper. Hij verruimde de openingstijden van 7 tot 7 uur. Als eerste zaak in Leiden hoefden klanten geen afspraak te maken. Om de openingstijdenwet te omzeilen knipte hij de zaak in tweeën. Links het gedeelte waar van zeven uur 's ochtends tot één uur 's middags werd gewerkt. Om één uur werd de hele handel verplaatst naar de rechterkant, die tot zeven uur 's avonds open was. Hij werd opgeleid in de tijd van de permanentjes en de watergolf. Halverwege de jaren zestig kwam Vidal Sassoon op, die korte bobkapsels predikte. Hij volgde workshops bij hem en Alexandre in Parijs (een andere wereldberoemde kapper). Tot zijn klantenkring behoren beroemde tv-omroepsters zoals Loes Haasdijk, Alice Oppenheim en Karin Kraaijkamp. Woonde in Frankrijk en had een woonboot aan de Kaag. Gelukkigste tijd had het paar in een zomerhuisje in Solassi in Noordwijkerhout toen het financieel even wat minder ging. Vijf maanden geleden kreeg hij te horen uitgezaaide longkanker te hebben. Hij heeft twee zoons Joost (52) en Thomas (49) en woont in Oegstgeest. (LD01-11)).

1. Restaurant De Branderij is gesloten, maar de eigenaars Harry en Elles Bemelman gaan door met De Gaanderij. Het restaurant aan de Nieuwstraat 32 wordt in januari 2015 verbouwd. Er komt onder meer een trap om de bovenzalen beter te benutten. De Branderij werd in 1981 geopend. De compagnons Peter van der Hoorn en Rob Boogert hadden het pand samen met café De Uyl van Hoogland en De Gaanderij in hun bezit. Toen ze na een tijdje uit elkaar gingen, zette Van der Hoorn het café voort en de restaurants werden verkocht. In 1999 werden Harry en Elles mede-eigenaars en sinds vijf jaar zijn zij er samen verantwoordelijk voor. De Uyl werd dit jaar verkocht aan twee jonge ondernemers en voor De Branderij wordt een nieuwe uitbater gezocht. ‘Het voelt alsof we een tweeling uit elkaar hebben gehaald’, zegt Elles. ‘Het contract van De Branderij liep af, en de huur was te hoog ten opzichte van de opbrengsten. We richten ons nu op één zaak en maken daar het beste restaurant van de stad van’. Harry: ‘Wij hebben persoonlijke herinneringen aan De Branderij, want in 2000 vierden we er onze bruiloft. Er zijn echt mooie feesten gevierd. Dertig jaar lang was het een begrip in Leiden’. De Branderij leeft voort in het restaurant, want het wordt de naam van de bovenzaal. Het plein rondom de Hooglandse Kerk wordt steeds levendiger. Aan de overkant is een gezellige wijnbar en we hebben goed contact met onze buren’. (LD18-11).

1. In het voormalige pand van De Rooij Lederwaren op de Haarlemmerstraat zit een nieuwe tassenwinkel: Amy's Reis- en Lederwaren. Alexandra Nieuwolt hoorde dat de eigenaren met pensioen gingen en de zaak in maart dicht ging. ‘Een eigen winkel was altijd mijn droom. Het was nu of nooit’. Ze zegde haar baan als reisadviseur bij de ANWB op en schreef een businessplan. In augustus ging de eigen winkel open. De officiële opening was begin november. ‘We verkopen jonge merken met een goede kwaliteit. Haar 11-jarige dochter helpt af en toe in de winkel en wil ooit de zaak overnemen. (LD02-12).

1. De gemeente laat zo snel mogelijk drie panden controleren na een balkonongeluk op de Oude Herengracht. Twee Poolse mannen vallen er met het balkonhek zes meter naar beneden. Beiden lopen botbreuken op, waaronder gebroken benen en een gebroken ruggenwervel. De kozijnen waaraan het balkonhek vastzat bleken verrot te zijn. Het particuliere pand is er één van drie vergelijkbare panden. Bij de inspectie wordt bekeken of de constructie van de balkonhekken veilig en deugdelijk is. Ook wordt bekeken of de hekken voldoen aan het bouwbesluit zoals dat gold in het bouwjaar van de woningen. (RTVW01/02-11, Sl02-11, LD03/05-11).

1. Sportcafé De Valk aan de 2e Binnenvestgracht krijgt na 40 jaar twee nieuwe eigenaren. Albert de Jongh (73), samen met Willem Visscher van 't Centrum de oudste kroegbaas van Leiden, draagt de zaak over omdat hij ‘een aanbod kreeg dat hij niet kon laten schieten’. Een vaste klant en zijn broer wilden het pand kopen, waarin het café zit en waar Albert boven woont. En een andere stamgast wilde het cafébedrijf graag voortzetten. Kees de la Rie (45) en zijn vrouw Annet Lepelaar (43) worden de nieuwe gezichten. Albert mag boven de zaak blijven wonen tot zijn dood. ‘Ik heb geen kinderen, dus ik hoef niet voor later te zorgen. Ik heb er een goed gevoel over. Ik krijg straks elke maand een bedrag om van te leven’, zegt de kastelein. De la Rie komt al dertig jaar in De Valk en had al langer zijn zinnen op het café gezet. ‘We hadden het er al vijftien jaar over. Alleen Albert stopte maar niet. Tot de kwestie drie weken geleden ineens in een stroomversnelling kwam’. Hij rent nu van afspraak naar afspraak: leveranciers, de notaris, ga maar door. ‘Alles blijft zo veel mogelijk bij het oude. Hier en daar een beetje opfrissen, de keuken veranderen, geen glitter en glamour’, zegt Annet. ‘En die vloerbedekking op de plafondbalken gaat er af. Maar de foto's aan de muur, de oude jeneverflessen die bij het interieur horen, de vlaggetjes en sjaaltjes worden gekoesterd’. Albert is er trots op dat hij in al die jaren geen rottigheid in zijn zaak heeft gehad. ‘Je kunt wel een portier voor de deur zetten, maar soms werkt dat averechts. Ik probeerde altijd met een lastige klant te praten en naar buiten te krijgen. De klandizie zijn echte Leidenaars en studenten uit de buurt. Lugdunummers en Roodenburgers komen er naar voetbal kijken. De meeste gasten zijn Ajax-fan. Albert: ‘Het is geen echte Ajax-kroeg. Iedereen is welkom, ook Feyenoord-fans’. Zelf zal hij ook langs blijven komen. Om een potje te dammen met zijn vrienden, een borreltje te drinken of om zijn vertrouwde plekje achter de bar in te nemen. Hij werkt al bijna 60 jaar. Eerst in de zaak van zijn vader: Broodje de Jongh op de Beestenmarkt, waar nu McDonald’s zit en later in het café. Volgens klant Ton Kohlbeck is een toonbeeld van bescheidenheid en gulheid: . ‘Bezorgers van de biervaatjes krijgen elke week een tientje fooi en kunnen aan de overkant op zijn kosten nog een uitsmijtertje te halen. Hij overlaadt zijn klanten met gratis rondjes. Aan 3 oktober met al zijn drukte en lawaai heeft hij een grondige hekel. Hij was altijd dicht, op de dag dat de hele Leidse horeca zijn slag wil slaan. En zijn twee katjes in het bovenhuis wil hij met herrie niet alleen laten. Verder is hij gek op auto's, als het maar Honda is. Tientallen jaren kocht hij elk jaar het nieuwste model: zijn enige persoonlijke uitspatting. Zijn enige vrije dag, woensdag, gebruikt hij onder meer voor een dagje met de trein of het bezoeken van klanten of vrienden in ziekenhuis of verpleeghuis’. (LD01-11).

1. Mannen laten zich scheren in ‘The Duke of Oz’ tijdens de ‘Shave Off’ van Movember Leiden. Daarna moeten ze een maand hun snor laten staan. ‘We willen meer aandacht vragen voor prostaat- en teelbalkanker’, zegt organisator Kaj van der Vlist. De opbrengst van de avond gaat direct naar de Movember Foundation. Verder is een goodiebag te koop die recht geeft om deel te namen aan diverse activiteiten. Op 30 november is het eindfeest in zes deelnemende horecagelegenheden: The Duke of Ozz, De Kruik, Brasserie de Engelenbak, Visbrasserie de Poort, Café Re-Spons en Lemmy’s biercafé. (Sl23-10).

1. De specialisten in de oude Nederlandse letteren Rick Honings en Peter van Zonneveld, hebben een nieuwe editie van Camera Obscura (1839) van de Leidse student Hildebrand verzorgd. Aanleiding is dat Hildebrand - pseudoniem voor Nicolaas Beets - 200 jaar geleden werd geboren. De nieuwe uitgave wordt bij boekhandel Van Stockum in de Breestraat gepresenteerd. Daaraan voorafgaand vindt een wandeling plaats langs de plaatsen in Leiden die Hildebrand in zijn observaties beschrijft. (UL21-10, LD22-10).

1. Maarten ’t Hart vliegt met zijn roman ‘Een vlucht regenwulpen’ over Nederland. Met een helikopter vliegt hij naar openbare bibliotheken in Schagen, Vriezenveen, Geldrop en zijn reis eindigt in Leiden. Hij landt in de Oostvlietpolder bij de biologische boer Wilbert van der Post. Per taxi wordt hij naar de binnenstad gebracht. Het is start van de jaarlijkse leesbevorderingscampagne Nederland Leest, waarin zijn boek dat in 1978 verscheen bij de Arbeiderspers, centraal staat. ‘s Middags wordt hij feestelijk ontvangen bij de bibliotheek BplusC aan de Nieuwstraat. De middag wordt afgesloten met een muzikale lofrede: ‘t Hart wordt toegezongen door mezzosopraan Tanja Kross. Zij trakteert hem op een medley van de muziekstukken die voorkomen in de roman. Die is ‘s avonds ook te horen in het tv-programma ‘Opium live’ van Cornald Maas. ’t Hart is al een halve eeuw lid van de bieb, waar leden een gratis (gesigneerd) exemplaar vaan het boek kunnen ophalen. Volgens BplusC-medewerker Els Snijder organiseren middelbare scholen leesprojecten rondom het verkozen boek. Cabaretier Rop Janze speelt op 19 november zijn voorstelling ‘Heel Nederland vlucht in regenwulpen’, een programma over belangrijke thema's uit de roman en de schrijver zelf. (Dichtbij21-10, LD23/25/31-10, HOZ26-10, Dichtbij31-10, WW29-10, RTVW02-11, Sl03-04, LD03/04-11, WW05-11).

1. Het politiedistrict Leiden-Bollenstreek raakt zijn politiebaas kwijt. Districtschef Joep Pattijn vertrekt naar Zuid-West Limburg. Een opvolger voor is nog niet bekend. De leiding van politie-eenheid Den Haag, waaronder Leiden-Bollenstreek valt, versnelt een tweede sollicitatieronde. Pattijn solliciteerde onlangs op drie functies: zijn huidige positie, districtschef in Delft-Westland en de functie van sectorhoofd in Zuid-West Limburg. ’Ik mocht na de gesprekken kiezen waar ik sectorhoofd wilde worden’, zegt Pattijn die precies vijf jaar geleden in Leiden werd aangesteld (toen nog zonder Bollenstreek). Hij koos voor Zuid-West Limburg, met plaatsen als Maastricht, Sittard, Stein, Vaals en Valkenburg. De politiebaas heeft daar al zeven jaar een huis, maar kon er - vanwege zijn werk in de Leidse regio - niet wonen. Pattijn: ‘Dat district kent mooie politiële uitdagingen, zoals de drugsproblematiek, de internationale component in het politiewerk en vermenging van de onder- en de bovenwereld’.
Onder Pattijn maakt het district Leiden-Bollenstreek kennis met flink wat ‘nieuwigheidjes’. ‘Crowd control’ bij grote evenementen, waarmee Pattijn eerder ervaring opdeed bij de Vierdaagse van Nijmegen. Maar ook het stadsverbod voor inbrekers (in spe) dat het district in 2012 als eerste in Nederland invoerde. Pattijn vindt de sfeer op straat veel prettiger geworden. ‘De mensen zeuren minder en de criminaliteit daalt. Dit jaar scoren we al weer vijftien procent lager, ten opzichte van vorig jaar’. De Noordwijkse afdeling opsporing is bezig te verhuizen naar Leiden en dat geldt ook voor het Districts Informatie Knooppunt in Leiderdorp. De afdeling publieksopvang krijgt over een paar weken te horen waar ze terecht komen. Wat hij het meeste gaat missen aan Leiden? ‘De stad, met name het centrum. Leiden is een fantastische stad. Ik loop altijd met plezier langs de grachten naar al die oude panden te kijken. Maar ook de sfeer bij de Leidse politie ga ik missen: de afstand tussen de leiding en de mensen op straat is heel klein. En ook de contacten met burgemeester Henri Lenferink. Hij is heel betrokken bij de politiedossiers’. (LD11/30-10).

1. ‘Beroemde Leidenaars, prachtige gebouwen, nostalgische foto's en spannende verhalen’. Dat is de Dag van de Leidse Geschiedenis in de Hooglandse Kerk. Historische musea, kerken, uitgeverijen, begraafplaatsen, verenigingen en instanties uit Leiden presenteren zich. Er komen circa 4.500 bezoekers. Museum Boerhaave presenteert de Leidse wetenschappers en de stichting Diogenes laat zien welke historische panden gered en gerestaureerd konden worden. Ook de Marekerk, Pieterskerk en Hooglandse Kerk zijn vertegenwoordigd, evenals de begraafplaatsen Rhijnhof, Zijlpoort en Groenesteeg. Andere deelnemers zijn Panorama Leiden, Het Gilde Leiden, Het Leids Wevershuis, STIEL, de Stichting Open Monumentendag, de uitgeverijen Gingko en Primavera Pers. De Beeldbank en de werkgroep Geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden hebben een stand. En er is aandacht het oralhistoryproject van de werkgroep Dirk van Eck. Hulp wordt ingeroepen bij de transcriptie van het 19de-eeuwse dagboek van ds. Abraham Rutgers van der Loeff, dat 44 jaar beslaat. En er zijn lezingen over de Engelse reis van een Leidse lakenfabrikant, het Leidse activisme in de jaren zeventig, kinderarbeid in Leiden rond 1900 en industriële architectuur in Leiden. In 2008 werd de dag voor het eerst gehouden bij de verschijning van de Leidse canon. ‘Betrokkenen hielden daar zulke goede herinneringen aan over, dat nu tot een vervolg is besloten’, aldus Tanneke Schoonheim van de Historische Vereniging Oud Leiden. ‘Het is opmerkelijk hoeveel Leidenaars zich met de geschiedenis van hun stad bezighouden’, zegt de historisch taalkundige, die als bestuurslid betrokken is bij de organisatie. ‘Het mooie is: het komt allemaal uit de mensen zelf’. Uit de Stadsenquête 2013 blijkt dat acht op de tien Leidenaars geïnteresseerd zijn in het culturele erfgoed. Schoonheim: ‘Als je ze vraagt naar hun verleden kunnen ze daar uitgebreid over vertellen. Bijvoorbeeld waar hun achternaam vandaan komt, waarom hun familie in die en die eeuw uit Frankrijk is overgekomen. Er zijn ook ontzettend veel initiatieven die zich met de plaatselijke historie bezighouden. Zo zijn er bijvoorbeeld werkgroepen die zich met gevels bezighouden of met het industriële erfgoed en er is een paar dat alle straathoeken fotografeert en die met tekst en uitleg op een website plaatst’. Een precieze verklaring heeft Schoonheim niet. ‘Ik denk dat het onder andere komt omdat het zo'n knusse stad is met veel historie. Als je door de stad loopt zie je zoveel terug uit de oude tijd’. Zelf verdiepte ze zich in de geschiedenis van de stegen, waarover ze het boekje 'Langs Leidse stegen' schreef. ‘Leiden was vroeger een arme stad, die zich weinig bezighield met het behoud van oude gebouwen. Veel is gesloopt. Ik denk dat men nu zoiets heeft van: 'dat mogen we niet nog een keer laten gebeuren’. Agnes van Steen (1956) houdt een lezing en presenteert haar boekje ‘Strijdcultuur - Leids activisme in de jaren '70’. Van Steen: ‘Het stak scholieren en werkende jongeren aan maar ook kunstenaars, die - in navolging van studenten - inspraak eisten. Andere groepen zoals homo's en vrouwen eisten gelijke rechten. Woningzoekenden wilden wonen en gingen desnoods kraken. Ze gebruikten dezelfde methoden om hun eisen kracht bij te zetten, zoals de straat op met spandoeken maar ook bezetten was populair’. Afgezien van de gedeelde strijdcultuur, waartoe ook het plakken van affiches en kranten op buitenmuren behoorde en het maken van muziek, werd de tijd volgens van Steen gekenmerkt door een grote mate van solidariteit voortkomend uit een gedeelde maatschappijkritiek. Na 1980 verdween geleidelijk veel van het elan, maar nog steeds zijn mensen die de wereld willen verbeteren, Agnes van Steen ging in 1974 in Leiden geschiedenis studeren en maakte zo zelf een deel van het idealistische tijdperk in de stad mee. Na haar afstuderen werd zij docent geschiedenis op de Rembrandt Scholengemeenschap die na fusie Da Vinci College ging heten. De laatste tien jaar maakte zij deel uit van de redactie van het in 2013 opgeheven Jaarboek der sociale en economische geschiedenis van Leiden en omstreken, een uitgave van de Dirk van Eckstichting. Zij schreef daarin diverse artikelen over met name de Vrouwenbeweging, maar ook over de Studentenvakbeweging in de jaren '60. Zij heeft ook andere publicaties op haar naam staan zoals over vrouwen van hoogleraren, verenigd in Vrolec, en over de geschiedenis van de 'Leidsche' HBS die uiteindelijk eindigde als Rembrandt Scholengemeenschap. Het boekje telt 48 pagina's, kost acht euro en is een uitgave van uitgeverij Ginkgo. Die diesrede tijdens de diesviering van de HVOL wordt gehouden door Dick de Boer. Daarvoor koos hij het lied ‘Belgica looft den Heer’ als uitgangspunt. Een anonieme Leidse rederijker schreef het voor de ‘dankdag’ die op 5 oktober 1588 werd gehouden om de ondergang van de Armada te vieren. Doordat het lied in de 17de eeuw heel populair werd, bleef de melodie ook bewaard. Aan het eind van zijn lezing zingt De Boer het lied nog een keer, zich op zijn luit begeleidend. Daarna verrast hij zijn gehoor met een extra couplet ter ere van de oud-voorzitter Hans Blom. Beiden traden 47 jaar geleden in de jubileummusical van het Historisch Dispuut ‘Robert Fruin’ op. De stampvolle Hooglandse kerk zingt het couplet uit volle borst mee. De tekst verschijnt als artikel in het Leids Jaarboekje 2015. (LD24/30-10, Dichtbij28-10, WW29-10, LN 28-10, Dichtbij05-11, HOZ09-11).

1. De Historische Vereniging Oud Leiden brengt opnieuw de Leiden-Kalender uit. De Beeldbank van de HVOL heeft deze keer samengewerkt met de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden (STIEL), met als thema Industrie in Leiden in het verleden. Niek Bavelaar fotografeerde de recente beelden. De kalender is te koop voor 6,50 euro. (Dichtbij30-10).

1. Muziek van de jaren 70 en 80 is troef op Dance Xperience Leiden in het nieuwe Holiday Inn Event Center. Organisator is Leidenaar Paul Louwers, een van de mannen achter de legendarische Disco Dance Party's in de Groenoordhallen. Louwers: ‘Wij waren de eerste gebruiker en het bevalt goed. Een perfecte locatie met voldoende ruimte en een mooie aankleding’. Barbara Straathof, Mike Peterson, Timeless en DJ Sven zorgen voor het muzikale vermaak. Straathof is leadzangeres van de coverband Happy Hour, die vele jaren alle feesten in Leiden en omgeving opluistert. Mike Peterson is er in de Groenoordhallen ook vaak bij. (LD25-10).

1. Tussen de meer dan 50.000 deelnemers aan de marathon van New York lopen ook de Leidse Koos Ouwerkerk (70) en zijn zoon Marcel (41). ‘Mijn vader liep al jaren hard en zou dit jaar zijn zevende marathon van Leiden lopen. Zelf had ik al een aantal keer de halve marathon gelopen. Maar dat had ik wel gezien, waarop ik samen met mijn pa, als cadeautje voor zijn zeventigste verjaardag, 'de hele' wilde lopen’. Vanaf oktober vorig jaar oefenden de twee meerdere keren per week samen voor de Leiden Marathon, wat het grote doel werd. Dat werd de opwarmer voor de loop in de ‘The Big Apple’. (LD229-10).

2. Een promotiefilm over Leiden van amateurfotograaf Arne Wossink (36) scoort de eerste dag 25.000 hits op internet. De film kan een grote toeristentrekker worden. In het timelapse-filmpje zijn 15.000 foto's vlak achter elkaar genomen op locaties als de Nieuwe en Oude Rijn, Leidse Schouwburg, station Leiden Centraal, begraafplaats Groenesteeg en de Beestenmarkt. Er staat een camera op statief en er wordt om de paar seconden een foto gemaakt. Wossink groeide op in Woerden, promoveerde in Leiden als archeoloog. en woont en werkt een paar jaar in de VS (Chicago) en keert terug naar Leiden. In dertien maanden filmt hij honderden uren. Daarna volgt zo mogelijk nog meer werk achter de computer. Voor een timelapse-clip van 10 seconden zijn 240 foto's nodig. Daarbij komt per clip een half uur tot meerdere uren nabewerking. Op de computer worden kleuren aangepast, vogels verwijderd en opnamen vaak gestabiliseerd met speciale software, zodat een vloeiende beweging ontstaat. Wossink heeft veel materiaal weggegooid. ‘De Burcht had ik ook gefilmd. Maar de parasols staan daar het hele jaar door. Uiteindelijk paste het beeld niet in de film. Ook de grote kerken kon ik om diverse redenen geen plekje geven’. Leiden Marketing heeft al contact gezocht en de nu werkloze Wossink hoopt op samenwerking. (Dichtbij01-11, HOZ02-11, LD04-11).

2. De 98-jarige gymnastiekvereniging Jahn gaat het eeuwfeest niet halen. De Leidse turnverenigingen vormen op 1 januari 2015 een organisatie: Stichting Gymsport Leiden. ‘We zijn bezig om een interim-bestuur te formeren’, zegt voorzitter Jan de Knegt (71), die Jahn al twaalf jaar leidt en al 65 jaar lid is. ‘Ik was vijf jaar toen ik met mijn oudste broer mee ging. Eerst als gewoon lid, om op zijn vijftiende trainer te worden. ‘Met diplomering en certificering via de bond. Les geven zat er vroeg in en ik werd al snel hoofdleider van de club’. In gymnastiekwereld werd hij een bekend gezicht. ‘In de regio, bij Kring Rijnstreek, en ik heb ook in het bondsbestuur van de KNGU gezeten’. Jahn werd in 1916 opgericht, in gebouw Pniël in de Jan Vossensteeg. De jonge mannen, die aan de basis stonden, lieten na tien jaar vrouwen toe. Wat in die tijd bijzonder was. Zij bepalen nu voor 95 procent het gezicht van de christelijke vereniging die 650 leden telt. Als jongens na hun zestiende willen doorgaan, verwijzen wij ze naar Excelsior’. Het turnen kent zeven divisies met daarboven een eredivisie. Jahn turnt op eerste en tweede divisieniveau. Ondanks de grote interesse voor het turnen (mede dankzij de prestaties van Epke Zonderland) en het belang van lichaamsbeweging blijft steun van de overheid volgens De Knegt ‘fors achter’. Tijdens de kwalificaties voor het NK voor teams op 1 en 2 november doen de turnverenigingen Jahn en Nieuw Brunhilde voor het eerst onder de vlag Gym Sport Leiden mee. Drie van de vier ingeschreven gemengde teams plaatsen zich. Het NK is op 22 en 23 november in Amsterdam. (Dichtbij01-03-11, HOZ02-11, WW05-11).

2. Leiden krijgt een Rembrandt Experience; een grote publieksattractie rondom Rembrandt van Rijn. Dat zegt directeur Martijn Bulthuis van Leiden Marketing in een talkshow van Omroep West. Iedereen denkt bij de naam Rembrandt volgens hem direct aan Amsterdam. ‘We willen dat bezoekers Rembrandt in de toekomst gaan associëren met Leiden. Het Rembrandthuis in Amsterdam helpt daar aan mee door daar ook het Leidse verhaal te vertellen’, zegt Bulthuis. Voorbeeld is het Vermeercentrum waarmee Delft zich de afgelopen jaren profileerde als de stad van Vermeer. Er wordt gedacht aan een pop up-tentoonstelling en een ‘Rembrandt-lab’ waar spannende dingen gebeuren. (RTVW02-11)

2. Matthijs Snouck Hurgronje houdt in de aula van historische begraafplaats Groenesteeg een lezing over zijn beroemde familielid Christiaan Snouck Hurgronje, een zeer veelzijdig Leids wetenschapper. Hij was arabist, islamoloog en antropoloog en schreef vele duizenden bladzijden over tal van onderwerpen. In Leiden kom je zijn naam onder andere nog tegen aan het Rapenburg, waar het Snouck Hurgronjehuis staat, en op begraafplaats Groenesteeg, waar hij begraven ligt. Hij overleed op 26 juni 1936. (LD29-10).

2. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig legt het door hem gemaakte steentje in het trottoir voor het huis aan de Lorentzkade waar tot 17 augustus 1943 Meijer van Kleeff woonde. Het vermeldt wanneer de exploitant van bioscoop Lido om het leven kwam: 31 januari 1944 in kamp Auschwitz. Kleinzoon Arthur deed anderhalf jaar archiefonderzoek om alles over zijn opa te weten te komen. Hij houdt een speech en zijn zoon Steyn leest een gedicht voor. Het is een emotionele ochtend, waar ook de 78-jarige Bob van Kleeff, Arthurs vader, er ondanks zijn ziekte, bij kan zijn. Tientallen aanwezigen leggen er - naar joods gebruik - allemaal een klein steentje bij. Demnig plaatste sinds 1994 samen met zijn team al 43.500 'Stolpersteine' in heel Europa. Hij noemt het zo omdat je er met je hoofd en hart over struikelt. Lange tijd wiste de familie niet hoe Meijer was omgekomen. Oma Emma sprak er niet over. Meijer werd op 1 maart 1898 in Amsterdam geboren, trouwde met de Duitse Emma en ging in haar geboorteland wonen. Ze kregen twee kinderen: Eef en Bob en keerden terug naar Nederland. Samen met zijn twee broers runde hij de bioscoop Lido. In 1943 hielp hij zijn neef aan een onderduikadres in de straat. De neef werd echter verraden en vertelde uiteindelijk wie hem had geholpen. Meijer heeft zich volgens de overlevering nog één of twee nachten schuil gehouden in een biechthokje van de Petruskerk, maar werd toch met zijn neef gedeporteerd naar kamp Vught en later naar Auschwitz waar hij stierf in de gaskamers. Arthurs vrouw Antoinette. ‘We kennen hem alleen uit verhalen. Het gaat meer leven nu het is uitgezocht. Dat geeft een vorm van rust’. (LD03-11)

2. In een huis in de Borneostraat wordt een dode man gevonden. Waarschijnlijk is hij van de trap gevallen, aldus de politie. (RTVW02-11, Dichtbij02-11, Sl02-11, LD03-11).

2. Leiderdorper Turgay Tüfekcioglu opent de nieuwe zaak Le Chat Noir aan de Morsstraat 35. Het is een jazzclub, wijnbar en café in één. Eerder waren in het pand een nachtclub, winkel en Turks eethuis gevestigd. Een Frans café uit de jaren '30 met rood lederen banken, een jazz-zangeres die voor mooie muziek zorgt, ontmoetingen met vrienden, goede wijn en lekkere hapjes is het idee. Aan de muren wil Tüfekcioglu jazzfotografen laten exposeren. Op 2 en 3 oktober werd er al proefgedraaid. Uit zijn netwerk kent de Leiderdorper goede jazzartiesten en tot februari is de agenda al vol gepland met optredens. Tüfekcioglu volgde een opleiding tot kok en sommelier en importeert wijnen uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Overdag wordt er biologische thee en koffie geschonken. Behalve tapas wordt er vegan en glutenvrij eten geserveerd. (LD07-10).

3. De Restaurants ‘Dartel’ en restaurant ‘In Den Gapenden Eter’ zijn volgens de nieuwe GaultMillau de beste restaurants van Leiden. Met veertien punten zijn ze koplopers van de zeven Leidse restaurants in de gids, die restaurants beoordeelt op een schaal van twintig en geldt als concurrent van de Michelin-gids. Voor de ‘Gapenden Eter’ is het al het vierde jaar dat die score wordt behaald. De eigenaars Norbert van Dartel en Judith van Vliet zijn blij verrast met de stijging in rang. Het duo begon zes jaar geleden het restaurant in de Kloksteeg. Hij verzorgt als chef het eten en zij zorgt als sommelier voor de wijn en is gastvrouw. Ze worden door de recensenten geroemd om hun ‘bevlogenheid’, ‘prachtige gerechtjes’ en biologische inslag. Het restaurant heeft een eigen moestuin in park Cronesteyn. Ook wordt Dartel beschreven als het nieuwe ‘lievelingsadres’ van de recensenten. Andere Leidse restaurants die in de gids staan zijn La Place, Special Alexander, In Den Doofpot, Prentenkabinet en Woods. (LD05/06-11).

3. De sirenes in de regio Haaglanden en Hollands-Midden gaan niet af door een technische storing. (RTVW03-11, Sl03-11, LD04-11).

3. De Haagse rechtbank veroordeelt een 49-jarige Leidse moeder in één van de gruwelijkste ontuchtzaken ooit in Leiden tot vier jaar gevangenisstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarna moet ze worden behandeld en haar dochter een schadevergoeding van 7.500 euro betalen. Geen enkel excuus is denkbaar, vinden de rechtbank en officier van justitie Chantal de Ceuninck die twee weken eerder vijf jaar gevangenisstraf eist. De vrouw leidde haar 12-jarige dochter op voor seks met haar eigen SM-meester, een 44-jarige Belg. Deze man werd in mei al veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf. Hij ging niet in beroep. Het openbaar ministerie neemt het haar bijzonder kwalijk, dat ze zich tot behandeling van de zaak beriep op haar zwijgrecht. Ze zegt zwaar onder druk te zijn gezet door haar vriend. Ze stuurde hem wel berichten dat ze het een eer zou vinden als hij seks zou hebben met haar dochter. De vrouw wordt veroordeeld tot mede plegen van verkrachting, ontucht en het vervaardigen, verspreiden en in bezit hebben van pornografisch materiaal van haar dochter. De psycholoog vindt dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is. Haar dochter verklaarde: ‘Ik hield mijn mond en deed wat mijn moeder wilde. Ik was zó opgelucht toen alles uitkwam’. (LD21-10, LD04-11).

3. De Leidse woningcorporaties stemmen hun beleid soms onvoldoende op elkaar af. Dat leidt tot onnodige bouw of verkoop van woningen, zegt de onafhankelijke visitatiecommissie Raeflex die woningbouwcorporatie De Sleutels onderzocht. Raeflex stelt vast dat er een corporatie is die veel eengezinshuurwoningen verkoopt, terwijl de Sleutels juist een tekort aan zulke woningen heeft. Verder investeert een corporatie veel in seniorenwoningen, terwijl de Sleutels juist een overschot aan die woningen heeft en daarom een toewijst aan jongere huishoudens. De commissie adviseert dat de gemeente en de corporaties betere afspraken maken. (Sl03-11).

3. De voorzitter van het college van bestuur van ROC Leiden Jeroen Knigge is ontslagen. Hij werkte aan een strategisch meerjarenplan, dat in december op hoofdlijnen klaar had moeten zijn. Zijn directe opvolger is Henk de Jong, onder meer voormalig gemeentesecretaris in Amsterdam. De raad van toezicht vindt dat Knigge te weinig deed aan de financiële problemen en aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit. ‘De financiële situatie hangt als een molensteen om onze nek’, aldus Bas Douma, woordvoerder namens de raad van toezicht. De problemen ontstonden bij de bouw van de nieuwe schoolgebouwen bij station Leiden Centraal en Leiden Lammenschans. Voor beide panden moet het ROC miljoenen euro's huur per jaar betalen en is er ook een koopverplichting over twintig jaar. Voor het pand bij station Leiden Centraal is die verplichting inmiddels omgezet in een optie. Douma: ‘Maar er moet snel meer gebeuren. Voor een oplossing moeten we zwaar onderhandelen met ontwikkelaar Green Real Estate en de Bank Nederlandse Gemeenten. Onder leiding van Knigge ging dat niet snel genoeg’. Het ROC voelt ook de hete adem in de nek van het ministerie van onderwijs, dat de financiële situatie onderzoekt. Na een tussentijdse rapportage is besloten niet verder te gaan met Knigge. Volgens Douma is er iemand nodig die daadkracht heeft en meer financieel-strategisch is. Knigge sprak af dat Green Real Estate de supermarkt, het gymlokaal en de parkeergarage in het Lammenschanspand terugnam. Die afspraken werden volgens Douma gemaakt in een financieel betere tijd. Inmiddels voelen die als een strop om de nek. Het ROC staat sinds 2012 onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie. Een aantal opleidingen is als ‘zwak’ beoordeeld. Knigge is woedend dat zijn ontslag naar buiten is bracht zonder afstemming en er nog geen akkoord ligt. Volgens zijn advocaat Van Win worden hem ten onrechte dingen in de schoenen geschoven. De afspraken werden onder verantwoordelijkheid van de raad van toezicht gemaakt, voordat Knigge aantrad. In zijn blog meldde Knigge een week eerder nog dat het ROC in een ‘onrustige periode’ zit, maar dat hij optimistisch is. Wethouder Frank de Wit roemt Knigge: ‘Zijn visie, bevlogenheid en zijn kennis van het beroepsonderwijs heb ik steeds als enorm waardevol ervaren. De waardering is dus erg groot. Het beroepsonderwijs is in onze kennisstad enorm belangrijk. Daar heeft Knigge jarenlang keihard aan gewerkt’. De Wit zegt dat de raad van toezicht hem heeft geïnformeerd. ‘Dat is zorgvuldig gegaan’. (Zie ook 11-11). (RTVW03/04-11, LD05-11, Sl04/05/12-11).

4. De eigenaren van Breestraat 68, die eerder een akkoord met de gemeente bereikten dragen bij de notaris het monumentale pand over. De gemeente sloopt het pand om er een winkelsteeg aan te leggen die de verbinding moeten vormen tussen Aalmarkt en Breestraat. In 2007 deed de Raad van State al uitspraak na een jarenlange actie. (Gem04-11, Dichtbij05-11).

4. De Leidse heffingen gaan in 2015 met 1,25 procent omhoog, melden B en W. Zoals al eerder vaststond gaat de ozb, met 1,5 procent omlaag. En dat is ook de komende drie jaar het geval, hebben D66, PvdA, SP en de VVD besloten. De stijging betreft leges, afvalstoffen-, riool-, precario- en parkeerheffingen evenals markt-, staan- en havengeld. (LD06-11).

4. De winkeliersverenigingen van de Haarlemmerstraat willen dat hun straat in de vroege uurtjes eenrichtingsverkeer wordt. Nu mogen winkeliers, leveranciers en bevoorraders tot 11 uur in alle richtingen door de straat crossen, overal parkeren en in- en uitladen. Dat zorgt voor een dagelijkse janboel waar (brom)fietsers en wandelaars slingerend tussendoor proberen te komen. De winkeliers willen ook dat het toezicht op fietsers en scooterbestuurders - die nog altijd door de straat rijden op tijden dat het verboden is - verbetert. Het optreden van politie of opsporingsambtenaren tegenover straatverkopers, flyeraars en straatmuzikanten, lijkt helemaal te ontbreken. Wat bovendien stoort is dat brieven aan de gemeente vaak pas na maanden worden beantwoord. Of soms helemaal niet. Volgens de gemeente komen voor de straatverkoop, het flyeren en illegaal fietsen begin 2015 nieuwe richtlijnen. (LD05-11).

4. Het Leiden Academic Center for Drug Research (LACDR) van de Universiteit Leiden gaat samenwerken met het bedrijf Treeway BV. Met wiskundige modellen over het ziekteverloop willen zij klinische tests van nieuwe medicijnen bespoedigen. Een kandidaat-medicijn dat Treeway ontwikkelde wordt nu getest in de derde fase van een ‘klinische trial’. Er wordt een wiskundig model ontwikkeld van zowel het gemiddelde als het individuele ziekteverloop van ALS om de klinische tests en de data-analyse te optimaliseren. Ook wordt een model ontwikkeld dat inzicht moet bieden in de interactie tussen neurologische en immunologische processen. ALS is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt rond de 1.500 patiënten: elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. De oorzaak is nog onbekend. (UL04-11).

4. De in Leiden geboren zanger Bart van Overbeek, die deelnam aan het eerste seizoen van The Voice of Holland, gaat de titelsong maken voor de nieuwe Nederlandse speelfilm ‘Na de regen’. Deze productie is het resultaat van het 48 Days Filmproject, een nieuwe spin-off van het succesvolle fenomeen 48 Hours. Een groep jonge, talentvolle makers produceert binnen 48 dagen een volledige speelfilm. Het lied staat op een album dat 29 november, tijdens de première van de film op het Eindhoven Film Festival, wordt gelanceerd. Het drama vertelt over Scott (gespeeld door Koert-Jan de Bruijn), een miljonair die in een post-apocalyptische wereld de zorg krijgt over een van huis weggelopen jongen (gespeeld door de 11-jarige Merlijn Remmig). Samen moeten zij overleven in een wereld geteisterd door een bacterie die zich via regen verspreid. Het 48 Hour Film Project, waarbij binnen twee dagen een korte film wordt gemaakt, heeft de afgelopen jaren wereldwijd al vele duizenden filmpjes opgeleverd. (Dichtbij04-11, HOZ09-11).

4. De fototentoonstelling ‘Leven in De Kooi’ in Het Gebouw aan het Arubapad wordt geopend. Een jaar hebben zeventien fotografen ‘het wonen, leven en werken’ in deze wijk vastgelegd. De zeventig foto’s die zijn gemaakt door de Documentaire Groep van de LAFV zijn tot en met 28 november te bezichtigen. Zoals de ‘blingbling’-woning van Sophia van Tongeren in de Lombokstraat, die ze twee jaar moet verlaten wegens renovatie van de wijk. De noordelijke blokken worden gesloopt en de rest wordt vernieuwd. Ze wil in een flat verderop gaan wonen, maar blijft wel in De Kooi. ‘Ik ga hier nooit meer weg. Hier ligt mijn leven’. Een andere rasechte Kooibewoner, groenteboer Jan Springer (74) is ook op foto vastgelegd. Al zestig jaar rijdt hij met zijn groentewagen naar de klanten ‘Eigenlijk wil ik wel met pensioen, maar dat doe ik pas als mijn wagen kapot gaat’. ‘Al deze mensen geven een typisch beeld van de wijk, zij maken de sfeer’, aldus Jannie de Groot, fotograaf en coördinator van het project. ‘De Kooi is een interessante wijk om te fotograferen. Er woont een grote verscheidenheid aan mensen afkomstig uit andere culturen, maar tegelijkertijd wonen er echte Leidenaren. Ook is de mix van nieuwe en oude architectuur interessant’. De fotografen waren bij vele feestjes en bijeenkomsten in de wijk en legden contact met bewoners. Medium Bep Monfils en stadsdichter Jaap Montagne lezen bij de opening een gedicht voor en er is accordeonmuziek. Ook krijgen alle Kooibewoners het boekje ‘Leven in de Kooi’ in de bus met de foto´s die van hun wijk gemaakt zijn. (website LeidenNoord03-11, Sl03-11, LD04/11-11)

4. B en W besluiten museum Naturalis een financiële bijdrage van 450.000 euro te geven om het skelet van Tyrannosaurus rex te kopen. Directeur Edwin van Huis vraagt de provincie om eenzelfde bedrag. Daarmee komt de benodigde vijf miljoen die het kost om de dinosaurus naar Leiden te halen en op te knappen een stap dichterbij. Inmiddels heeft de actie Tientje voor T. rex circa 450.000 euro opgebracht en is er 3,7 miljoen beschikbaar. ‘Eind van dit jaar beslissen we of we het financieel aandurven om de T. rex naar Naturalis te halen’, aldus Van Huis. (LD03-11)

4. Voor iets meer dan 25.000 vierkante meter lege kantoren zijn plannen voor ombouw tot woonruimte, blijkt uit gemeentelijke gegevens die de PvdA-fractie opvroeg. Vanwege strikte planologische regels is dat niet eenvoudig. Dertien vastgoedeigenaren doen toch een poging. In twee gevallen is dat gelukt. In elf gevallen wordt nog druk overlegd. Het transformatieplan voor het lang leegstaande pand op de hoek van Ir. Driessenstraat en Hooigracht ging niet door vanwege de ongewenste dakopbouw, overtreden van bouw- en brandvoorschriften en te weinig parkeerplekken in de buurt. De eigenaar heeft het aantal van 33 woningen veranderd in 21 studentenappartementen en 19 studentenkamers en het ontwerp is in behandeling. Het voormalige pand van de firma Research voor Beleid aan de Schipholweg 13-15 is het meest recente project dat voor omvorming is aangemeld. Volgens eigenaar vastgoedfirma Merin wordt gedacht aan een combinatie van wonen en een hotel. (LD04-11).

4. De zaterdagmarkt krijgt over een kleine twee jaar een iets andere vorm. Kramen die nu in de Beschuitsteeg staan en op de Nieuwe Rijn nabij de Hoogstraat, krijgen een nieuwe plek. Ze worden overgebracht naar de Aalmarkt als daar het winkelproject klaar is, maakt wethouder Robert Strijk bekend.
Hoewel de brandweer overal op tijd kan zijn bij calamiteiten, maakt de gemeente het smalle en deels steile gedeelte van de Nieuwe Rijn, bij de horecagelegenheden Dende en Van Engelen kraamvrij. Strijk kondigde ook aan dat een brandweerwagen, één keer per jaar, het hele markttraject op zaterdag gaat rijden om marktkooplui en publiek aan een eventuele noodsituatie te laten wennen. (Gem04-11, LD06-11, LN12-11)

4. Het Muziekhuis en Q-bus tussen de Middelstegracht en de Uiterstegracht verkeren in financieel zwaar weer. De (huur)schuld is opgelopen tot 90.000 euro zodat de gemeente er geen heil meer in ziet. Directeur-programmeur Hans van Polanen meldde aanvankelijk dat Qbus op 1 december leeg aan de gemeente moet worden opgeleverd. Maar volgens wethouder Robert Strijk bestaat de kans dat de zaal langer kan openblijven, antwoordt hij op 13 november tijdens een commissievergadering op vragen van de SP. Strijk heeft 17 november een gesprek met bestuur en directie van het Muziekhuis, omdat er voor het eerste kwartaal van 2015 al concerten zijn geboekt. Harde voorwaarde is dat de huurachterstand niet verder oploopt. Elke maand dat ze langer open willen blijven moet de huur vooruit worden betaald. Volgens Van Polanen was 1 december onmogelijk. Daarom heeft het bestuur om respijt gevraagd in een ultieme poging het geld ergens vandaan te halen. De kans bestaat dat een deel van de optredens verhuist naar de nieuwe poptempel Gebr. de Nobel. Als muziekhuis en gemeente er samen niet uitkomen wil wethouder Strijk de oefenruimtes verhuren aan een andere organisatie: Mogelijk BplusC, maar ook een andere partij zou kunnen. Volgens Van Polanen wordt naast 60.000 euro huur per jaar ook 20.000 betaald aan kosten voor de verbouwing in het verleden toen de gemeente zo'n 800.000 euro stak in de isolatie van het pand. Alle subsidiegelden voor poppodia gaan straks richting nieuwe poptempel Gebr. de Nobel. In het Muziekhuis bevinden zich oefenruimtes voor bandjes. In de aanpalende podiumzaal Q-bus werden de afgelopen jaren honderden optredens gehouden van binnenlandse en buitenlandse artiesten, vaak van enige bekendheid en allure. Tot een financieel gezonde huishouding leidde dat niet. De stichting kwam geregeld in financiële nood. Dat gebeurde nog in 2009 en in 2012, waarbij de gemeente de hand over het hart streek. Van Polanen: ‘De afgelopen vijf jaar is er een stijging van 2.500 naar 10.000 bezoekers. Daar staat tegenover dat een gesubsidieerde baan is weggevallen, en we nog steeds gebukt gaan onder een last van vorige verbouwingen’. Het wegvallen van een loonkostensubsidie gaf volgens Van Polanen de nekslag: ‘We moesten die zelf dragen. Die persoon werd ook nog langdurig ziek en moest worden vervangen’. Groot nadeel is de ligging, verscholen in een binnenstadswijk achter de parkeergarage van de Hooigracht. In het verleden zijn vergeefs alternatieve locaties gezocht. Daarom werden zeven jaar geleden tonnen uitgegeven aan isolatie. Om buurtbewoners ter wille te zijn, kwamen er strikte regels voor openingstijden en decibellen. ‘Ik vind het volkomen terecht dat Gebr. De Nobel wordt gezien als hét muziekcentrum van Leiden’, zegt Van Polanen, die er ook van is overtuigd dat er behoefte blijft voor een kleinere, meer intieme zaal. Zeker nu we van Fonds 1818 een bijdrage hebben gekregen om onze oefenruimtes op te knappen’. Op 28 november maakt de beheerder bekend dat Qbus en het Muziekhuis open blijven tot 1 mei 2015 en wordt nog gezocht naar een oplossing. (Sl04/11/15-11, LD08/17/20-11, Mare20-11, LD29-11, Sl01-12, LD03-12, Dichtbij07-12, WW10-12)

4. Het kruispunt van de Rooseveltstraat en Voorschoterweg wordt in 2015 voor 261.000 euro aangepast. McDonald's Nederland draagt daar 150.000 euro aan bij omdat de Amerikaanse hamburgerketen bij het kruispunt een McDrive opent die extra verkeer aantrekt. Nu al ontstaan er geregeld opstoppingen. Probleem is dat de Voorschoterweg een provinciale weg is en de gemeente over de Rooseveltstraat gaat. De gemeente gaat op de Rooseveltstraat een extra afslagstrook aanleggen. Mocht de reconstructie duurder uitpakken, dan draagt het McDonald’s nog eens drie vijfde bij. De fastfoodreus heeft ook een plan ingediend om het parkeerterrein voor het pand, waarin voorheen het Leidsch Dagblad zat, te veranderen, bomen te kappen en een kinderspeelplaatsje aan te leggen. In de gemeenteraad uitten eind vorige maand partijen als SP, GroenLinks, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren kritiek, maar alleen de laatste stemde tegen. (Gem04-11, LD07-11, HOZ09-11).

4. De opknapbeurt van winkelcentrum Stevensbloem is uitgesteld tot voorjaar 2015, meldt wethouder Robert Strijk in een brief aan de gemeenteraad.
Winkels worden opgeknapt, er komt circa 1.000 vierkante meter nieuw ruimte bij de twee supermarkten Albert Heijn en Dirk. Verder worden wandelroutes herleid en ontstaan nieuwe parkeerplekken. Hoeveel geld het kost wordt niet openbaar gemaakt. Volgens Strijk gaat het om een ‘majeure investering’. De vertraging is vooral ontstaan door de langdurige onderhandeling over overdracht van gronden rond het winkelcentrum van de gemeente aan de vastgoedbeheerder. Verder was er discussie over het aantal parkeerplekken. Aanvankelijk werd gedacht aan veertig nieuwe bovenop de bestaande honderd vakken. Inmiddels is het aantal teruggebracht naar dertig plekken. De renovatie moet nu voor de kerst in 2015 klaar zijn. John Zonneveld, manager van het Albert Heijn-filiaal en bestuurslid van de winkeliersvereniging heeft begrip voor het uitstel. ‘We hopen dat de vertraging uiteindelijk voordelen oplevert’. PvdA-raadslid Anna van den Boogaard betreurt de nieuwe vertraging. (LD04-11, Sl10-11, St12-11).

5. Een nieuw combibad, naast zwembad De Vliet aan de Voorschoterweg, kost 15 miljoen euro. Dat is 3,2 miljoen meer dan eerder geraamd, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Toch wil het stadsbestuur het plan verder uitwerken. In 2015 moet duidelijk zijn waar de gemeente dat extra geld vandaan haalt. Als alternatief voor het Vijf Meibad aan de Boshuizerlaan opknappen en openluchtzwembad De Vliet openhouden werd in 2012 geopperd om een nieuw overdekt 50 meterbad te bouwen naast De Vliet, voor zwemles en officiële waterpolowedstrijden. Uit een nieuw onderzoek, waarin drie varianten worden bekeken, blijkt dat idee uitvoerbaar. Diverse zwemverenigingen, badbezoekers en wijkvereniging Vlietpoort doen aan de studie mee. Omdat de exploitatie negatief zal zijn moet er gemeenschapsgeld bij als het combibad eenmaal draait. Met zonnepanelen en het gebruik van restwarmte ontstaat een duurzaam geheel. Wethouder Frank de Wit wil tegen de zomer van 2015 een concreet plan aan de gemeenteraad voorleggen. (Sl05-11, LD10/12-11, Dichtbij10-11, WW12/26-11).

5. B en W onderzoeken of de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van Unesco kan komen. Het initiatief is van de VVD, die er niet aan twijfelt dat Leiden de mooiste binnenstad van Nederland heeft. De liberalen denken dat meer toeristen de stad bezoeken als het historisch centrum een plaats op de lijst krijgt. Het college wil de voor- en nadelen van zo’n vermelding nagaan. In 2015 worden de resultaten van dit onderzoek bekend. Daarna zal het college een eventuele voordracht voorbereiden. Plaatsing betekent ook subsidie van Unesco voor monumentenonderhoud. Elke tien jaar wordt er door de Nederlandse overheid een lijst gemaakt met potentiële monumenten. In 2020 wordt de nieuwe lijst ingediend. Frieke Hurkmans van de Pieterskerk Stichting zou een Unesco-status voor de kerk ‘zeer eervol’ en ‘ongelofelijk bijzonder’ vinden. De provincie wil de Romeinse grens Limes op dezelfde lijst en heeft minister Jet Bussemaker gevraagd de route voor te dragen. De Limes is de vroegere grens van het Romeinse rijk die in Nederland liep van Katwijk tot Arnhem. Er stonden wachttorens, forten en nederzettingen. Er is een reconstructie gemaakt in Park Matilo. Het pleidooi bij de minister wordt gesteund door Gelderland, Utrecht en de Duitse deelstaten Nordrhein Westfalen en Rheinland. Er staan nu 1.007 monumenten op de lijst van materiaal erfgoed. Unesco neemt in 2018 een besluit over de nieuwe werelderfgoedlijst. (Dichtbij05-11, RTVW05-11, LD06-11, LN12-11, WW12-11).

5. Ex-wielrenster Leontien van Moorsel geeft een speciale fietsclinic op station Leiden Centraal in het kader van de Week van de Werkstress. Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1 in Nederland. ‘Werkgevers moeten werknemers aansporen meer te gaan bewegen’, zegt van Moorsel. ‘Het is belangrijk dat inspanning en ontspanning hand in hand gaan’. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopt met de campagne werkverzuim terug te dringen. ‘De gemiddelde kantoorklerk vergeet zo'n beweegmoment nogal eens’, zegt Ilana Cukier van campagnebureau BKB die de week in samenwerking met het ministerie organiseert. (RTVW05-11, LD06-11).

5. Rivierduinen heeft voor 2015 voor circa 5 miljoen euro minder afspraken kunnen maken. In 2013 en 2014 lagen de inkomsten op respectievelijk circa 200 en 190 miljoen euro. Het betekent dat de GGZ-instelling die actief is in de Leidse, Alphense en Goudse regio opnieuw moet reorganiseren met banenverlies als gevolg. Woordvoerster Carla Overkamp : ‘We zijn bezig met plannen maken. Half december is meer duidelijk’. Bij Rivierduinen loopt al een reorganisatie waarbij 140 van de 1.900 fulltimebanen vervallen. (LD05-11).

5. Sportstad Leiden organiseert voor de derde keer het Leidse Sportcongres voor bestuurders van sportverenigingen bij Zorg en Zekerheid. Tijdens het congres krijgen besturen van de vereniging allerhande tips. Jan Breedeveld presenteert de avond, waarna de manager van Sportbedrijf Leiden, Stef Gresnigt, de stand van zaken in de Leidse sportwereld toelicht. (Sl11-09).

5. Oorlogsfotograaf en antropoloog Teun Voeten stelt drie foto's beschikbaar die voor 500 euro worden geveild bij boekhandel Kooyker aan de Breestraat. Het gaat om handgemaakte barietprints van foto's die hij begin deze eeuw in Afghanistan en Liberia maakte. Ze zijn door de fotograaf zelf afgedrukt van het originele negatief. In het kader van het Internationaal Fotofestival Leiden exposeert hij tot 9 november in galerie Amber aan de Hooglandse Kerkgracht zijn bekroonde serie ‘Tunnel People’. Hij legde het dagelijks leven van daklozen vast, die een nieuw leven proberen op te bouwen in een ondergrondse spoorwegtunnel in New York (Manhattan). De opbrengst gaat naar het Willem-Alexander Kinderfonds LUMC, dat zich inzet voor chronisch zieke kinderen. De avond wordt afgesloten met een signeersessie. (Sl22-10, HOZ26-10, WW29-10, LD31-10, LD07-11).

5. De gemeenteraad keurt subsidie van 500.000 euro goed voor steun aan het opknappen van het Bio Partner-gebouw in het Bio Science Park. De totale kosten bedragen twee miljoen euro. (LN29-10).

5. Bezoekers, patiënten en medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen droog van de parkeergarage naar het ziekenhuisgebouw lopen. Ferry Breedveld, voorzitter van de Raad van Bestuur, opent de door Queeste architecten ontworpen gaanderij met zuilen met in het oog springende gekleurde bollen op het dak. Overdag laten ze het daglicht door en ’s avonds zijn ze verlicht. Sedumplanten moeten binnen een jaar of twee voor een groen dak zorgen. (LUMC06-11).

5/7. Tientallen inwoners, ondernemers en belangenorganisaties spreken twee dagen in op de hoorzitting over de Rijnlandroute tussen de A4 en A44 in het provinciehuis. Een bewoner van een monumentale boerderij aan de Rijksstraatweg schiet vol tijdens zijn verhaal. Hij woont in het enige huis op een rijtje van acht dat mag blijven staan. ‘Ik ben vijf jaar voor de gek gehouden door de provincie’, klaagt hij. Zij huis is al jaren onverkoopbaar en op allerlei vragen aan de provincie komt geen antwoord. ‘Een e-mail van 29 april aan gedeputeerde Ingrid de Bondt is nog steeds niet beantwoord. Dat is toch schofterig gedrag’. Eenzelfde verhaal komt van het buurtschap Zuidwijkse Polder. De bewonersvereniging Charlotte Köhlerpad houdt de politici een spiegel voor: ‘Is er nu niemand die durft te zeggen dat het geldverspilling is om bijna een miljard te betalen voor een weg die niet nodig is om de verkeersproblemen op te lossen?’. Tijdens de hoorzitting worden veel alternatieven aangedragen. Het burgerinitiatief Rijnlandroute presenteert een plan om de tunnel langer te maken en de bak door de polder bij de Stevenshof te overkappen. Voorstanders van het megaproject roepen de provincie op om door te pakken. Werkgeversorganisaties als VNO-NCW en Transport en Logistiek Nederland vinden de verbinding van levensbelang voor telers en andere bedrijven in Zuid-Holland. De provincie zou alle procedures zorgvuldig hebben afgehandeld en er mag geen tijd verspild worden met verdere onderzoeken. Ook de veiling van Flora Holland kan niet meer wachten tot de weg er is. Ondernemers uit Katwijk vrezen 2,5 miljoen schade per jaar op te lopen als twee bruggen over de Oude Rijn niet meer kunnen openen. Volgens de provincie zou het 17 miljoen euro extra kosten om er beweegbare, stalen bruggen te plaatsen maar volgens de Katwijkers kunnen fabrikanten zo'n brug al voor 7 miljoen euro leveren. Ook de ANWB, de HISWA, de stichting Recreatievaart Nederland en de jachthaven Marina Rijnsburg luiden de noodklok: gesloten bruggen zijn slecht voor het toerisme en de economie. Bovendien heeft de Oude Rijn veel potentie, benadrukt de Hiswa. Als Katwijk een zeejachthaven krijgt, is dit dé staande-mastroute van de Noordzee naar het achterland. In het Engelse Eastbourne levert een nieuwe waterverbinding zo'n 400 miljoen euro per jaar op’. McDonald's in het Transferium langs de A44 wil weten waar het bedrijf aan toe is als de Rijnlandroute wordt aangelegd zegt een advocate van de hamburgergigant. Volgens het plan zal het Transferium moeten wijken. De hamgburgertent zou eerst naar de overkant van de weg kunnen, maar dat alternatief is geschrapt. In het restaurant werken honderd mensen. Wim ter Keurs, sprekend namens het Bewonersgroepenoverleg Rijnlandroute, zegt nog steeds te hopen dat de politici nadenken over alle verhalen. Op 19 november vergadert de provinciale commissie Verkeer over de Rijnlandroute. (LD07/08-11, RTVW05-11).

6. Het Diaconessenhuis Leiden, het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda werken voortaan samen binnen Oncologie Netwerk West. Het samenwerkingsverband van oncologen en chirurgen en andere specialisten richt zich met name op borstkanker. Oncoloog Erdogan Batman en chirurg Anneke Zeillemaker in het Diaconessenhuis: ‘We willen ons werk nóg beter doen. We willen uitblinken’. In 2015 volgt ook samenwerking op het gebied van dikke darmkanker en daarna de kwaadaardige aandoeningen aan de prostaat, eierstokken, lymfeklieren en de huid. Voor de behandeling van de jaarlijks gemiddeld 600 borstkankerpatiënten staat vanaf nu een team van zeven oncologen, zeven chirurgen en andere specialisten zoals de radioloog, patholoog, nucleair geneeskundige en de plastisch chirurg klaar. Zij bespreken de behandeling van iedere patiënte, ongeacht het ziekenhuis waar zij heen gaat. ‘We kunnen snel handelen. Wie een verwijzing van de huisarts krijgt, komt op de mammapoli en krijgt in één dag de uitslag en eventueel wat het behandeladvies wordt’. Iedere patiënte krijgt vanaf het begin van de behandeling een eigen aanspreekpunt. (LD07-11).

6. William Christie, Peter J. Katzenstein en Lilian Gonçalves-Ho Kang You zullen een eredoctoraat ontvangen. De Universiteit Leiden verleent de eredoctoraten tijdens de viering van de dies natalis op 9 februari 2015. Christie, die gespecialiseerd is in Franse barokmuziek, is naast docent ook klavecinist, dirigent en musicoloog. Katzenstein, hoogleraar aan de Cornell University, ontvangt het eredoctoraat voor zijn invloedrijke werk binnen de vergelijkende politieke economie en internationale betrekkingen. Juriste Gonçalves-Ho Kang You, momenteel staatsraad bij de Raad van State, heeft zich bijzonder sterk gemaakt voor de mensenrechten. (Mare06-11, UL11-11).

6. Scholieren en studenten zijn niet altijd goed op de hoogte van de inhoud van het leenstelsel. Dat blijkt uit een enquête van de Leidse Studenten Vakbond (LSVb) en de Studentenvakbond AKKU. De bonden ontdekten dat dertig procent van de bachelorstudenten niet beseft dat ze ook onder het leenstelsel vallen als ze een master doen. Uit betogen geschreven door vwo-6-leerlingen blijkt bovendien dat de voorlichting over het leenstelsel ook op de middelbare school achterblijft, aldus de LSVb en de AKKU. (Mare06/27-11).

6. Dom vindt Ton Dietz, directeur van het Afrika-Studiecentrum het besluit van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) om geen studenten meer naar Afrika te sturen vanwege ebola en politieke instabiliteit. ‘HvA-studenten moeten juist kijken hoe het echt in Afrika is. In drie van de 54 landen heerst ebola en vergeleken met een decennium geleden is Afrika een stuk stabieler’, schrijft hij.
‘Studenten wordt geleerd kritisch en intelligent naar de wereld te kijken, maar hun bestuurders geven wel heel erg het verkeerde voorbeeld’. Ook de Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden kunnen zich niet vinden in de beslissing van de HvA en volgen de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. (LD07-11).

6. Ruim 19.000 kinderen en jongeren lopen jaarlijks hersenletsel op, bijvoorbeeld door een (verkeers)ongeval, hersentumor of geweld. Het is de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen en jongeren en heeft vaak levenslange gevolgen, aldus Arend de Kloet, psycholoog bij Sophia Revalidatie in Den Haag die daarop promoveert aan het LUMC. De Kloet: ‘De gevolgen blijken soms pas jaren later, vaak op transitiemomenten in het leven. Wanneer een kind naar de middelbare school gaat of op zichzelf gaat wonen, wordt er opeens een veel groter beroep gedaan op vaardigheden als organiseren en plannen. Onverwacht openbaren zich soms dan pas duidelijke problemen. De relatie met vroeger letsel wordt dan niet altijd gelegd. De Kloet pleit ervoor om deze kinderen beter te volgen. Samen met het Erasmuc MC en het LUMC (Wilco Peul) wil Sophia Revalidatie daarvoor een registratie- en volgsysteem implementeren. Verder wordt met ziekenhuizen en revalidatiecentra in de regio een grootschalig gezamenlijk onderzoek naar participatie van kinderen met hersenletsel opgezet. Gamen lijkt volgens hem een veelbelovende en aantrekkelijke aanvulling te zijn op de revalidatiebehandeling. (UL06-11, LD08-11).

6. Is een patiënt depressief en boos? Dan moet je opletten als behandelaar en eventueel een zwaardere behandeling starten. De combinatie kan extra risico's met zich meebrengen, ontdekt neuropsycholoog Floor Verhoeven die vandaag promoveert aan de Universiteit Leiden. Ze hebben een grotere kans op andere symptomen, zoals angstklachten of gedachten aan zelfmoord. Ze signaleert kleine fysiologische verschillen in met name de testosteron- en cholesterolgehalten. Verhoeven stelde vast dat het gen Monoamine oxidase A. niet is gerelateerd aan agressie in het algemeen, maar wel aan boosheid of agressie die samenhangt met een sombere stemming. (UL04-11, LD05-11, Mare06-11).

6. De Haagse rechtbank veroordeelt een 21- jarige Leidenaar conform de eis van het openbaar ministerie tot een half jaar celstraf. Hij was vaste huisdealer in een drugshol aan de 4e Binnenvestgracht. In april maakt de politie een eind aan de drugshandel nadat omwonenden klaagden over de grote aanloop van junkies. De politie observeerde de woning vier dagen voordat ze de drugshandel beëindigde. Op al die dagen signaleerden agenten er de verdachte. De bewoner van het pand staat ook terecht maar verschijnt niet op de zitting. Tegen hem luidt het vonnis vier maanden celstraf waarvan twee voorwaardelijk conform de eis van de officier. (LD24-10, LD08-11).

6. Leiden heeft een van zijn oudste brouwersgilden terug. Het Sint Stevensgilde wordt exact 553 jaar na zijn oprichting nieuw leven ingeblazen op een geheime locatie. Op de plek waar Jacob Pieter Cops, Claes Claesen Jacobse, Willem van Tetrode, Claes Jansz en Rutger Jansz, samen met ‘andere goede mannen van de brouwerien binnen Leyden’ op 6 november 1461 hun gilde startten, zorgen bierbrouwers Jan-Willem Fukkink, André van der Zee, Peter Slotboom en Danny Schwallier en beschermheren Rogier Rustige en Lambert Vos ervoor dat het gilde in moderne versie weer aan de slag kan. De ceremonie die in nachtelijk Leiden de wedergeboorte van het gilde inluidt, heeft een klassiek en bijna vrijmetselaarachtig karakter. Te midden van zakken met hop en andere benodigdheden om bier te brouwen, tekenen brouwers en beschermheren bij kaarslicht beurtelings het oprichtingsdocument, waarna zij elkaar verwelkomen. ‘Bier brouwen heeft een diepgewortelde traditie in de stad’, zegt Rustige, die er onderzoek naar deed. ‘Het Sint Stevensgilde had vroeger een altaar in de Onze Lieve Vrouwekerk, achter de Haarlemmerstraat. Op Tweede Kerstdag, Sint Stevensdag, houden we een ceremonie op de plek waar die kerk stond, het Vrouwenkerkplein’. De vier brouwers die het bestuur van het gilde vormen, traditiegetrouw ‘homans’ genoemd, bepalen wie er lid mag. Het gilde telt maximaal 22 leden met verwijzing naar de 22 originele brouwers’. Het is de bedoeling maandelijks een gildeavond te houden. De officiële start is gepland op 1 januari 2015. Thuisbasis wordt het in aanbouw zijnde Stadsbrouwcafé op de Aalmarkt. Daar zullen zij op locatie hun bieren brouwen en worden de gildebieren van de tap verkocht. (LD10/11-11).
6. De sfeerverlichting in de binnenstad wordt ontstoken tijdens de vierde editie van de Lichtjesparade. Bijzonder thema is dit jaar de viering van het 25-jarig jubileum van het Kinderrechtenverdrag. Verder worden panden in de stad verlicht en werken kinderen samen met een kunstenaar aan wereldbollen. Speciaal werd een nieuw lied geschreven dat op de Nieuwe Rijn ten gehore wordt gebracht door zo’n 1.000 scholieren. Daarvoor wordt op 1 oktober een clip opgenomen in de Josephschool aan de Oppenheimstraat met de Amsterdamse rapper Monsif Bakkali als co-writer. Daarbij zijn ook vertegenwoordigers van aanwezig van Unicef, Centrummanagement en Zangexpress die het project begeleiden. De 17-jarige rapper komt met zijn oom de volgestroomde lerarenkamer binnen. Hij is enthousiast over het nieuwe lied. ‘Ik heb er zin in, het is een leuke 'track' geworden’. Fagnotti van Unicef: ‘Ter ere van het 25-jarig jubileum wilden we graag een nieuw, eigentijds lied hebben. En dat is gelukt’. (WW01-10, LN01-10, LD02-10, WW05-11, LN05-11, Dichtbij07-11, LD07/11-11).
7. Een zwangere vrouw wordt op de Vlietweg bij de Lamebrug het water in geduwd na een verkeersruzie. De vrouw moet plotseling remmen voor een fietser, waardoor er een wielrenner achterop haar auto klapt. Die slaat de automobiliste in haar gezicht en duwt haar het water van de Vliet in. Hij laat haar er achter en keert pas terug nadat de vrouw roept dat ze zwanger is.. Samen met een passant haalt hij haar uit het water. Ze houdt aan de duwpartij blauwe plekken over. Daarna gaat de wielrenner er vandoor richting Rijndijk. De politie roept hem op om zich te melden. Ook is de recherche op zoek naar een pizzabezorger die staat te kijken als de zwangere vrouw aan de kant wordt geholpen. Waarschijnlijk is hij achter de wielrenner aangegaan. Wielersportbond NFTU, wielerverenigingen en wielrenners roept de racefietser ook op zich te melden. De NTFU is dit jaar een campagne gestart om excessen te melden.
Willem Haasnoot, voorzitter van de Leidse Ren- en Toervereniging Swift vindt het gedrag van de wielrenner ‘buiten alle proporties’. In het programma ‘Opsporing verzocht’ wordt op 25 november aandacht besteed aan de zaak. Er komen vijftien tips binnen en er meldt zich een getuige.(Sl08-11, RTVW09/26-11, Dichtbij09/25/26-11, LD10/11/14/26-11, WW12-11, HOZ23-11).
7. Theo Bakker (56) presenteert zijn nieuwe dichtbundel ‘Weer thuis’ bij boekhandel Kooyker in de Breestraat . In de gedichten beschrijft hij de duistere periode die hij de afgelopen jaren beleefde. ‘Ik ben er weer uitgekrabbeld en ben nu in staat terug te kijken’, zegt hij. Bakker becommentarieert tennis op de sportzender Fox en had jarenlang een wekelijkse column in het Leidsch Dagblad. Twee jaar geleden stopte hij er abrupt mee. Bakker: ‘Ik kreeg te maken met tegenspoed en moest keuzes maken. Ik bleek prostaatkanker te hebben, kreeg hartklachten en raakte zwaar overspannen. Het was een pittige reeks. Ik had 's nachts verschrikkelijke angstdromen, waarin ik de dood ontmoette in verschillende gedaantes’. Van dat diepe doet hij in zijn bundel min of meer verslag. De poëzie is in het begin somber van toon, zwaar, pessimistisch. Gaandeweg verandert de toon. ‘Ik hoop dat andere mensen er iets aan hebben’. De bundel verschijnt bij uitgeverij Contrabas. (LD08-11)
7. De hitsingle ‘This Is What It Feels Like’ van de Leidse dj Armin van Buuren, heeft zeven keer platina gehaald. Dat wordt bekendgemaakt in het televisieprogramma RTL Late Night. Van Buuren is zichtbaar ontroerd.
‘Dat een rechtenstudentje uit Leiden dit mag bereiken. Dat vind ik echt heel bizar’, zegt de dj tegen presentator Humberto Tan. De plaat werd 150.000 keer verkocht. De single uit 2013 was de eerste van het album ‘Intens’. De Canadese zanger Trevor Guthrie verzorgde de vocalen. De twee scoorden er een wereldhit mee. John Ewbank maakte er ook nog een ‘classical remix’ van, die ook in de hitlijsten belandt. (RTL07-11, RTVW07-11).
7. De Amsterdamse hoogleraar Arnoud Boot krijgt de Economie Onderwijsprijs van de Iclon, de lerarenopleiding van de Universiteit Leiden. Boot, geregeld op tv om uit te leggen hoe de economie werkt, levert volgens Iclon een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van het economieonderwijs, doordat hij zich als hoogleraar bezighoudt met het voortgezet onderwijs. (LD08-11).
7. De Leidse zangeres Naomi brengt binnenkort een nieuwe single uit. Na een operatie duurde het herstel enkele maanden. (Dichtbij07-11, WW12-11).
7. De eerste officiële bouwaanvraag voor een studentencomplex met 57 woningen en een spa- en wellnesscentrum op het terrein van voormalige Meelfabriek is de deur uit Volgens woordvoerster Margot Simons van Meelfabriek bv zijn bij deze eerste fase de hoge fabriekspanden en loodsen nog niet betrokken. De aanvraag maakt een einde aan jaren van plannen maken door de Noordwijkse projectontwikkelaar Ab van der Wiel, die het complex al sinds eind vorige eeuw in handen heeft. Om een gemeentegarantie niet mis te lopen, die eind dit jaar zou vervallen, is besloten het project in stukken op te knippen. Aan de kant van de Waardgracht komt het wooncomplex dat is ontworpen door architect Jan Splinter in opdracht van corporatie Duwo. Begin 2015 kan de eerste paal de grond in. Dat geldt ook voor het wellnesscentrum met zwembad op een strook grond naast het monumentale entreegebouw. Azzurro uit Noordwijk gaat het uitbaten. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het centrum in een van de nieuwe torengebouwen zou komen. Meelfabriek bv kondigt aan ook een aanvraag in te dienen voor stevige flatgebouwen met daarin zogeheten lofts (zelf indeelbare appartementen). (LD07-11).
7. Cultuurwetenschapper Bob van Zijderveld promoveert aan de Vrije Universiteit op onderzoek naar de 19de-eeuwse correspondentie van Naturalisgrondlegger Hermann Schlegel en zijn zonen. Het biedt een rijk inzicht in de Leidse sociale structuren in die tijd. Van Zijderveld interesseert zich vooral voor de manier waarop de Duitse Schlegel en zonen hun carrière en netwerk opbouwden. Schlegel kwam als 17-jarige kopergieter uit Duitsland naar Nederland. Hij ontwikkelde zich en werd directeur en curator van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in Leiden, de voorloper van het huidige Naturalis. Ook zijn twee zonen waren succesvol: Gustav werd hoogleraar sinologie en Leander componist. De ruim honderd brieven verhalen ook over de geschiedenis van Naturalis en de Universiteit Leiden. De documenten werden gevonden in een bezemkast en Zijdeveld kreeg ze 2006 in handen. (RTVW04-11, LD05-11).
((CV 8. De 53-jarige Mark Horton wordt geboren in Engeland, groeit op in Maleisië, en woont in Leiden en is eigenaar van diverse sportscholen onder andere in Zuid-West. De Kung Fu-leermeester wordt opgenomen in de Europese eregalerij op zijn vakgebied, de Martial Arts Hall of Fame. ‘Na het WK won ons team zoveel medailles dat een paar honderd Chinezen met ons op de foto wilden. Een blanke man die goud wint in Hong Kong, dat is en blijft daar bijzonder. Daar is het de nationale sport’, aldus Horton. Vanaf zijn elfde deed hij aan wedstrijden mee en 19 jaar oud opende hij in Engeland zijn eerste Kung Fu-school. Vanaf 1984 is hij er nationaal en Europees kampioen. In 1995 komt hij naar Nederland. Via een bevriend leraar komt hij in Leiden terecht. ‘Kung Fu is een Chinese krijgskunst, de fysieke uiting van een Aziatische levensstijl. Een levenswijze die draait om begrippen als waardigheid en evenwichtigheid. Het belangrijkste principe is da 'een gram een ton kan tegenhouden. Mijn leraar is de grootmeester Doc Fai Wong. Hij heeft de hoogste rang ter wereld binnen onze stroming van de Shaolin Kung Fu. Shaolin is het klooster in China waar Kung Fu in 240 voor Christus is ontstaan. Doel is een lang en gezond leven te hebben, verder niks. Vechten is bijzaak. Onze school is in 1836 opgericht. Voor mij is hij echt een soort vaderfiguur. Ik heb leerlingen die sinds 1982 al bij me zijn. Hier in de sportschool is de jongste leerling vier, de oudste 92 jaar’. Horton traint zes dagen per week en doet mee aan alle grote wedstrijden. We wonnen dit jaar zeven keer goud op het WK en in Amerika drie gouden medailles. Horton neemt nu een jaar vrij nemen van wedstrijden om zich op andere projecten te concentreren. Zoals het Aziatische Cultuur Centrum, dat hij in de binnenstad wil stichten. Een centrum met een Aziatische winkel, horeca, een bibliotheek en een tempeltje. (LD08-11).
8. Leiden krijgt een nieuwe stadsdichter als opvolger van Jaap Montagne. Er zijn vier genomineerden geselecteerd. Op 29 januari 2015, Nationale Gedichtendag, wordt een van hen gekozen tijdens de finale in de openbare bibliotheek aan de Nieuwstraat 8. De jury selecteerde Christiaan van Tol, Frank Fabian van Keeren, Wouter Ydema en Ferdinand van Heijningen op basis van drie ingezonden gedichten. Ze moesten origineel zijn, maar ook toegankelijk en minstens één daarvan moest een Leids onderwerp behandelen. De jury, bestaande uit Jaap Montagne, Willeke van der Meer van boekhandel Kooyker en kunstredacteur Theo de With van het Leidsch Dagblad, kwam tot een eensluidend oordeel. Deze vier staken met kop en schouders boven de rest uit. Op 20 november lezen ze uit eigen werk voor op een speciaal belegde dichtersavond bij de Boekenzolder aan de Middelstegracht 38. (LD08-11, LN12-11)
8. De belastingstijging van het hoogheemraadschap van Rijnland bedraagt in 2015 4,4 procent. Het definitieve tarief valt wat lager uit dan in juni werd vastgesteld in het Meerjarenperspectief 2015-2018. Daarin werd nog uitgegaan van 4,5 procent. Op verzoek van de meerderheid van het algemeen bestuur worden diverse projecten uitgesteld. In 2016 en later komt het tarief waarschijnlijk boven de 5 procent uit. Rijnland investeert in 2015 zo'n 100 tot 150 miljoen euro in watersystemen die de gevolgen van een stijgende waterspiegel en dalende bodem bestrijden. (LD08-11).
8. Leiden doet onderzoek doen naar het aantal illegalen. De gemeente ziet die groep groeien. ‘Er zijn volgens organisaties als De Binnenvest, Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen en Vluchtelingenwerk aanwijzingen dat daar schrijnende gevallen tussen zitten. Mensen die niet terug kunnen vallen op familie en zonder onderdak of inkomsten vast komen te zitten. De gemeente reageert hiermee op de situatie van Mohammed Bin Talal uit Saoedi-Arabië die al 143 dagen op een bankje voor station Leiden Centraal ‘woont’. Hij is een telg van de vorige koninklijke familie van Saoedi-Arabië. ‘Mijn opa was de laatste emir van het koninkrijk’. ‘Ik heb heel veel aanspraak en heb mensen van over de hele wereld ontmoet. Aziaten, Afrikanen, Zuid- en Noord-Amerikanen. Ze komen naast mij zitten en beginnen te praten’. In het Engels, want Nederlands spreekt hij niet. ‘Ik krijg erg veel spullen van Leidenaren. Soms hebben mensen zelf wat gekookt en brengen dat dan. Of restaurants geven mij het eten wat over is. Mijn Al-Rasheed familie waren de heersers van een groot gedeelte van Saoedi-Arabië. In 1921 is de stad van waaruit wij regeerden aangevallen door Ibn Saoed, de stichter van het huidige Saoedi-Arabië. We zijn tot een overeenkomst gekomen. Wij hielden ons geld, zij kregen de macht’. Maar de vijandschap tussen de twee families verdween niet, ook al werden er gemengde huwelijken gesloten om de relatie te verbeteren. Toen hij zeven jaar was vluchtte hij met zijn vader naar Irak, waar hij tot 1988 woonde. Daarna ging hij naar Amerika om zijn bachelor politicologie te halen. In 1995 belandde hij voor de master ‘Social Communication’ aan de Universiteit aan Amsterdam. ‘Ik ben in Leiden terechtgekomen op uitnodiging van een vriend die ik in de jaren erna uit het oog verloor. Toen ik de stad zag, wilde ik niet meer weg. Alles is hier leuk. De mensen, de grachten, de huizen. Tot hij erachter kwam dat het familiefortuin was verdwenen van zijn Zwitserse bankrekening. Dat hij op straat leeft, wist zijn familie niet. Ze bieden hem direct hulp aan maar dat wil hij niet aannemen. Hij wijst op zijn boodschappentas die vol zit met koekjes, pakjes drinken en chocolade. Na het verlopen van zijn studentenvisum vroeg hij nooit een verblijfsvergunning aan. Een paspoort heeft hij ook niet. En zijn Iraakse identiteitskaart verviel na de val van Saddam Hoessein. Omdat hij illegaal in Nederland verblijft, belandde hij meerdere malen in de cel. In 2005 en van 2009 tot 2012 zat hij vast. De Saoedische ambassade wilde een gesprek met hem maar dat liep op niets uit. Ze weigerden hem papieren om terug te keren naar zijn vaderland. Hij is niet de enige maar de Immigratie en Naturalisatie Dienst wil niet ingaan op individuele gevallen als Mohammed. Hij houdt de Saoedische regering verantwoordelijk voor de ellende in zijn leven. ’Ze krijgen mij niet klein’. (LD08/26-11, Dichtbij17-11).
8. Kitchen Art aan de Boommarkt 13 bestaat 25 jaar en viert dat met speciale demonstraties en workshops. De winkel is de plek voor liefhebbers van koken, bakken en culinair genieten. Kok Norbert van Dartel van het gelijknamige restaurant toont snijtechnieken en directeur Harald Wüsthof van het beroemde messenmerk uit Solingen is ook aanwezig bij de start. Eigenaresse Yvonne Eveleens was stewardess en reisde veel voor haar werk. Ze raakte vooral geïnspireerd in de VS waar ze in Seattle de eerste kookwinkels zag, Ze opende de winkel op de Botermarkt en trok twee jaar ook het naastgelegen pand erbij.
(LD11-11).
8. Twintig fotografen trekken door de binnenstad om foto's te maken van bezoekers. De kiekjes zijn te zien bij de Urban Screen op het Stadhuisplein waarmee een portret ontstaat van Leiden en haar inwoners. Het grote scherm staat er in het kader van Internationaal Fotofestival Leiden. (LD03-11, LN05/12-11, WW12-11).
8. De 45-jarige Frits Landesbergen Big Band geeft een jubileumconcert in het Leids Danscentrum aan de Lammenschansweg 134a. De naamgever sticht de band eind jaren zestig. Hij is 82 jaar, maar repeteert nog wekelijks met zijn muzikanten en treedt elke maand minimaal één keer op. Door zijn artrose speelt hij zelf niet meer, maar is nog altijd bandleider. ‘Ik bepaal het repertoire en ik sta voor het orkest. Onze muziek vraagt een bepaalde manier van spelen. Tempo is ontzettend belangrijk. Er moet wel een bepaalde swing in zitten’. Count Basie en Duke Ellington zijn z’n grote muzikale helden. Van de muzikanten van het eerste uur is alleen trompettist André Bruins nog over. ‘In de jaren 70 en 80 waren we een hechte club met weinig verloop. Van lieverlee moesten mensen afhaken. Die zijn meestal vervangen door beroepsmusici die met pensioen gingen, bijvoorbeeld van het Residentie Orkest’. In zijn woonhuis aan de Koninginnelaan ligt her en der bladmuziek verspreid, maar er klinkt geen muziek. ‘Ik heb nooit de radio aan’. Hedendaagse muziek vind ik niks. Van moderne jazz houd ik ook niet zo. Het mag tegenwoordig blijkbaar niet meer swingen’. We spelen nog op jazzavonden in Kijkduin en in een Haags jazzcafé. Nee, in Leiden niet veel. Maar ons jubileumconcert wel, want dit is onze bakermat’, aldus Landesbergen. (LN29-10, LD06/11-11)).
9. Het Leiden International Film Festival (LIFF) trekt een record aantal bezoekers. Voor de 9de editie worden 33.000 kaarten verkocht. Vorig jaar waren dat er nog 30.000. Directeur Alexander Mouret: ‘Het is mooi om te zien dat het LIFF nog elk jaar groeit.’ De samenwerking met het filmplatform Cineville zorgde er voor dat niet eerder zo’n groot percentage bezoekers van buiten Leiden naar het festival kwam. De openingsfilm Whiplash van regisseur Damien Chazelle wint de American Indie Competition. Met een gemiddelde publiekswaardering van 4.53 uit 5 laat de winnaar de zestien andere competitiefilms achter zich. (Zie ook 31-10). (RTVW09-11, LD11-11).
9. De 14-jarige Robin Smits maakte van haar diabetesspulletjes een kroonluchter en hoopt er geld mee te verdienen voor diabetespatiënten in ontwikkelingslanden. Ze heeft diabetes type 1 en kwam op het idee bij de Kunstacademie in Den Haag. ‘Er was daar een opdracht om voor producten een andere bestemming te bedenken en dat inspireerde me’. De lamp is gemaakt van roze kapjes en slangetjes. De opbrengst is voor Insuline for Life. Zij verzamelen nog houdbare insuline en diabeteshulpmiddelen, die anders verloren zouden gaan, en sturen die naar ontwikkelingslanden. Er is al meer dan 200 euro geboden. (RTVW09-11).
9. Leidenaars kunnen door de polders rondom de Merenwijk ‘dwalen’ met een speciale applicatie voor de smartphone. De interactieve app bevat themaroutes die de Merenwijk en de omliggende polders De Strengen, Tengnagel en een deel van de Zwanburgerpolder met elkaar verbinden. Ontwerpster is Merenwijk-bewoonster Fleur van den Berg, die er twee jaar geleden mee begon in opdracht van Wijken voor Kunst. Samen met theatermaker Pepijn Smit heeft de kunstenares verhalen rondom de routes ontwikkeld. Verder zijn er foto's en geluiden verzameld over de historie, cultuur en natuur van de Merenwijk. De app wordt bij de kinderboerderij Merenwijk gepresenteerd in aanwezigheid van wethouder Robert Strijk (RTVW29-10, LD06-11, RTVW09-11, HOZ13-11).
9. Na zijn romandebuut over een seksueel geobsedeerde man komt Pieter Vroegop met een nieuw opvallend boek. ‘De troost van een lichaam’ gaat onder meer over verloren linkse illusies en de troost die gezocht wordt in relaties maar eindigt in een volstrekt drama. Vroegop geeft een tijdsbeeld van de roerige jaren zestig en zeventig. De Leidenaar kiest weer voor een pseudoniem: Pieter Sparre. Het deels autobiografische boek biedt inzicht in de dwaze ideologische opvattingen van een complete generatie. De 70-jarige Vroegop, getrouwd en drie kinderen, raakte in zijn jonge jaren in de ban van links-revolutionaire opvattingen. (HOZ09-11, Dichtbij19-11, WW26-11).
10. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden sluit een huis aan de Willem de Zwijgerlaan wegens gevaar voor de omgeving. De politie zag eerder op de dag dat de ruiten waren ingegooid en dat het gas open stond, terwijl de bewoner van het huis niet thuis was. De bewoner mag het huis nu niet meer in. (RTVW11-11, Dichtbij11-11, Sl11-11, FeedGem11-11, LD12-11, HOZ16-11).
10. Op de Dag van de Mantelzorg worden zo'n 45 mantelzorgers, die zich hebben aangemeld, op het stadhuis ontvangen voor een dagje theater, workshops en film. De gedachte achter dit alles: een dag niet zorgen maar genieten. Wethouder Roos van Gelderen heet iedereen samen met PS Theater welkom in de raadzaal. (Sl10-11).
10. Het CDA wil dat Leiden in 2016 in het teken van 750 jaar stadsrechten staat. ‘Alle reden voor een feestje’, vindt raadslid Joost Bleijie die het idee onlangs opperde in de gemeenteraad. Burgemeester Henri Lenferink is het er niet mee eens omdat Leiden veel ouder zou zijn. Bleijie vindt die ‘historische fijnproeverij’ niet zo belangrijk. ‘In 1266 heeft Leiden stadsrechten gekregen. Dat jaartal staat ook in de canon van Leiden. Er waren ongetwijfeld eerder al stadsrechten, maar wat daar in staat weet niemand’. (Sl10-11).
11. Noorderkwartier krijgt nieuwe bestrating, nieuwe stoepen, bloembakken en meer opknapwerk. Het stadsbestuur moet daarvoor ergens twee miljoen euro vandaan zien te halen, krijgt wethouder Paul Laudy mee als voorwaarde van een raadsmeerderheid. De wijk, die ligt ingeklemd tussen Herensingel en Willem de Zwijgerlaan, ‘leed’ de afgelopen jaren onder bouwprojecten als de aanleg van Nieuw Leyden en het opknappen van de Willem de Zwijgerlaan. Enkele straten zijn vernieuwd, zoals de Marnixstraat, maar andere zijn ook hard aan een opknapbeurt toe. Onlangs hielden bewoners van de Julianastraat een handtekeningenactie om de gemeente daarop te wijzen. Die wil er twee verkeersdrempels neerleggen om sluipverkeer te frustreren en het eenrichtingsverkeer gaat ook voor brommers en scooters gelden. Maar voor een ingrijpende opknapbeurt moeten de bewoners geduld hebben. Dat geldt ook voor het gebied aan weerszijden van de Sophiastraat, zoals de Prinsenstraat, Anna Paulownastraat en Alexanderstraat. De PvdA dragen in een motie het stadsbestuur op in mei 2015 met een plan te komen. SP, GroenLinks, CDA, Leefbaar Leiden en de Partij voor de Dieren sluiten zich daarbij aan. Laudy: ‘Het zit niet in het budget. We gaan bekijken of het lukt’. (LD10/13-11).
10. De Leidse cabaratier Jochem Myjer doet alle stemmetjes in een animatiefilm over Sint-Maarten. De film wordt op YouTube geplaatst en was eerder te zien in de bioscoop. De film ‘Pommes Frites’ volgt drie kinderen die langs de deuren gaan om snoep op te halen. Ook is een wat oudere man te zien die patat gaat halen bij snackkarhouder Joop. De film is geregisseerd door Balder Westein. (RTVW11-11).
10. Oliver Alexander brengt zijn nieuwe single ‘Free’ uit. En begin 2015 volgt de ep, die een voorproefje is van het album dat hij gaat maken. Een jaar geleden zegde hij zijn kantoorbaan op en speelde afgelopen zomer op ‘Jazz at the Lake’ en wil graag optreden in de nieuwe muziektempel ‘Gebr. De Nobel’. ‘Ik heb een bedrijfskundige opleiding op zak en ben gespecialiseerd in marketing. Ook op kantoor heb ik veel geleerd wat ik nu kan toepassen’. Op het Amerikaanse Berklee College of Music deed hij een half jaar de opleiding singer/songwriter. Nu wil hij de nieuwe Billy Joel worden. Alexander :, ‘Ik ben daar nog lang niet, maar als ik maar een beetje in de buurt kom van zijn muzikale genialiteit ben ik al tevreden’. Verder wil hij veel optreden. (LD07-11).
11. Leiden wil het betaald parkeren digitaliseren. Vergunningen en parkeerkaartjes worden straks op kenteken uitgegeven en gecontroleerd om op controlekosten - er worden scanvoertuigen ingezet - en vergunninguitgifte te besparen. Volgens de gemeente kunnen inwoners en ondernemers online gemakkelijk en snel hun parkeerzaken regelen. Zij hoeven dan geen parkeervergunning of parkeerticket meer achter de autoruit te leggen. Ook komt er in plaats van de kraskaart en de tijdelijke bezoekerspas een digitale visiteregeling. Leidenaren kunnen hun bezoek via internet aanmelden. De digitalisering duurt ongeveer twee jaar. In 2016 moeten alle parkeerautomaten zijn vervangen of aangepast. Betalen met de mobiele telefoon in combinatie met een kenteken wordt ook mogelijk. (Gem11-11, Dichtbij12-11, HOZ16-11, WW19-11, LN19-11).
11. Hotel-Restaurant De Beukenhof is failliet. Het horecabedrijf had op 6 september al uitstel van betaling aangevraagd. Er wordt gewerkt aan een doorstart, meldt het bedrijf op de website. Het restaurant is voor onbepaalde tijd dicht is. De problemen zouden zijn ontstaan door een combinatie van factoren. Volgens advocaat De Weerdt zijn de problemen ontstaan door een combinatie van factoren. Eigenaar Erwin Rozendal is druk in de weer om geldschieters en investeerders te vinden. Het restaurant annex hotel op de hoek van Terweeweg en Rijnsburgerweg verkeert al enige jaren in financieel zwaar weer. Rozendal heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd met het oog op een betere toekomst en de aantrekkende economie. ‘Helaas heeft de afgelopen jaren het tegenovergestelde plaatsgevonden. De crisis is ook aan ons niet voorbij gegaan’. De horecaman begon een kwart eeuw geleden met één restaurant in de Morsstraat en bouwde dat aantal gestaag uit. Zo zette hij afgelopen jaren de succesvolle restaurantketen Koetjes en Kalfjes op, samen met zijn vrouw en zakenpartner Jacky Weeber. Rozendals grootste aanwinst vierde hij in 1996, toen hij De Beukenhof overnam. De laatste Michellin-ster was het restaurant toen al kwijt, maar dat deerde de nieuwe eigenaar niet. Hij wilde de eetgelegenheid voor een wat breder publiek toegankelijk maken. En hij droomde ervan naast De Beukenhof een hotel te openen wat hem na jaren gesteggel met de gemeente Oegstgeest ook lukte. Aanvankelijk werkte de nieuwe formule van 'die sjieke tent achter die groene haag'. De Beukenhof werd ook een officiële trouwlocatie en in 2010 werd nog met veel bombarie het 65-jarig bestaan gevierd. De economische crisis liet echter zijn sporen na. ‘Die heeft ervoor gezorgd dat particuliere en zakelijke gasten minder frequent komen én minder besteden. Ook de feesten-, partijen- en huwelijksmarkt is achtergebleven. We hebben daarop getracht te anticiperen met nieuwe concepten en aangepaste menuprijzen. Maar tegen de opkomst en populariteit van internetvoordeelcoupons viel op een gegeven moment niet meer aan te knokken’. De Beukenhof bestaat al sinds 1948. De Leidse Chef-kok Henk Schreuder (46), die er bijna 25 jaar werkte en sous-chef Dré van den Berg (54) uit Oegstgeest, die er 35 jaar in de keuken stond vertellen op 29 november in het Leidsch Dagblad over hun sterke band met ‘De Beuk’ en hun visie op het faillissement. De vestigingen van de restaurantketen Koetjes en Kalfjes in Oegstgeest, Leiden, Alphen aan den Rijn en Den Haag zijn vanaf 14 november tijdelijk ook gesloten. De franchise-vestiging in Amsterdam is wel open. (Zie ook 18-11). (RTVW07/11/14-11, LD08/12/29-11).
11. De ChristenUnie wil dat de gemeente meer doet om uitgeprocedeerde asielzoekers te helpen. In een motie wordt gevraagd extra geld vrij te maken om de groeiende groep ‘ongedocumenteerden’ te voorzien van basisvoorzieningen. Het aantal mensen zonder verblijfstitel groeit en daarmee ook het probleem. Mensen slapen op straat, in bootjes of tuinhuisjes, maar ook bij particulieren thuis. Een raadsmeerderheid van CDA, de SP, D66, GroenLinks, de PvdA en de Partij voor de Dieren steunt het verzoek Ook de VVD staat er sympathiek tegenover, maar wil niet dat er extra geld wordt vrijgemaakt. Burgemeester Henri Lenferink gaat er mee aan de slag en denkt aan extra ondersteuning van de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV). (Sl10-11, LN19-11, WW25-11).
11. Amar Haroui (44), voorzitter van de stichting Hoop en Ontwikkeling, is tegen het afstaan van een donororgaan onder voorwaarden. ‘Dat zou bevolkingsgroepen alleen maar verder uit elkaar drijven’. Hij reageert op de discussie die een week eerder losbarst nadat Belinda Smink en Nicole Plas van de stichting Orgaan en Transplantatie zeggen de animo wellicht groter wordt, als de donor voorwaarden kan stellen. Samen met de Nierstichting, acht transplantatiecentra, de NVN (Nierpatiëntenvereniging Nederland) en het Landelijk Overleg Niertransplantatie, onderzoekt de stichting hoe potentiële donoren over de streep kunnen worden getrokken. De stichting Hoop en Ontwikkeling werd anderhalf jaar geleden opgericht om een brug te slaan tussen groepen als moslims, joden en christenen. Eén van de speerpunten is het bevorderen van orgaandonaties. Volgens Haroui staat dat islam het doneren toe. (LD11-11).
11. De gemeente zet de komende maanden loktieners in om te controleren of supermarkten en avondwinkels of sportclubs alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Dat is sinds 1 januari verboden. Hassan Mohammed van avondwinkel Rembrandt aan de Breestraat is één van de winkeleigenaren die een brief van de gemeente met de aankondiging ontvingen. ‘Bij 99 procent van de jongeren vraagt hij om een legitimatie. ‘Niet voor de overheid, maar voor mezelf. Anders krijg ik een grote boete’. Volgens Mohammed is zijn omzet sinds 1 januari gedaald. De Nightmarket aan de Steenstraat heeft eveneens daar last van. Ook Albert Heijn ontving een brief. De supermarktketen zegt er alles aan te doen om te voorkomen dat alcohol aan minderjarigen wordt verkocht. (LD11-11)
11. Jacqueline de Savornin Lohman staat centraal op de vijfde Masters of Vitality, een lezingenreeks door vitale sprekers van Leiden Academy on Vitality and Ageing. De 81-jarige speelt een deel van haar nieuwe voorstelling ‘Liedvermaak’ en wordt geïnterviewd door Cisca Dresselhuys over het ouder worden. De geïnterviewde is emeritus hoogleraar andragologie, advocaat, voormalig senator voor D66, scriptiebegeleider en cabaretier. De bijeenkomst wordt gehouden in theater Ins Blau aan de Haagweg 6. (LD29-10).
11. De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een hengelverbod in Leiden en dient daarvoor weer een motie in bij de gemeenteraad. De partij vindt het onaanvaardbaar dat vissen aan stress en pijn worden onderworpen voor het vermaak van mensen. Sportvisserij is volgens de PvdD dierenmishandeling. ‘Als vissen zouden kunnen schreeuwen, zouden we er heel anders tegenaan kijken’, laat de partij weten. Duo-raadslid Harbert van der Kaap: ‘Het is niet meer van deze tijd om dieren te verleiden om in een verstopte haak te bijten, ze uit hun leefomgeving te halen en ze vervolgens gewond terug te zetten’. In 2012 werd ook al een poging gedaan maar die motie werd verworpen. Verder wil de PvdD ook dat er in Leiden een jachtverbod komt (RTVW05-11, Sl05/06-11, LD07-11).
11. Fonds 1818 trekt zich terug uit het Cultuurfonds Leiden. De publiekprivate samenwerking met de gemeente is een succes en dus kan het fonds een stap opzij doen maar blijft wel projecten financieel ondersteunen. Het fonds betaalde sinds 2008 jaarlijks 200.000 euro mee, de gemeente stopt eenzelfde bedrag in de pot. Wethouder Robert Strijk voelt er voor dat ontstane gat op te vullen en doet binnenkort een voorstel in het college’. Het cultuurfonds en cultuurmakelaar Michaël Roumen vervullen volgens hem en heel belangrijke rol. (Sl11-11, LD13-11).
11. Wijkvereniging Pancras-West heeft naast een bezwaarschrift bij de gemeente tegen het verlenen van een horecavergunning voor het pand Nieuwe Rijn 28 ook de Haagse rechtbank een voorlopige voorziening aangevraagd om de vergunningverlening te schorsen. ‘Als dat lukt, moet je de bodemprocedure afwachten. Dat kan wel twee jaar duren’, zegt voorzitter Jaap van Meijgaarden die verwacht dat een investeerder dan afhaakt. Volgens wethouder Robert Strijk kan de gemeente zo’n vergunning niet weigeren, zolang de regels niet zijn aangepast. (Sl11-11).
11. De Raad van Elf van carnavalsvereniging ‘De Hutspotten’ luidt het nieuwe seizoen officieel in met het plaatsen van de steek op het hoofd van Cornelis Joppenszs, het beeldje bij station Leiden Lammenschans om 23.11 uur. Ook wordt de nieuwe Leidse Prins Carnaval bekend gemaakt: Dat is Cor Nieuwenburg. Op 15 november tijdens het Prinsenbal in de residentie Partycentrum De Zijl ook zijn Prinsennaam onthuld: Cornelis de Eerste. Hij springt uit een enorme hutspot en stoot voorganger prins Anton de Eerste van zijn troon. En gaat direct voorop in de polonaise. Hij wil het komende jaar met zijn Raad van Elf vooral de ouderen veel plezier brengen in de zorgcentra.
(HOZ09-11, Sl13/17-11, Dichtbij17-11, LD18-11, WW19-11).
11. De gemeente verkoopt een stuk grond aan het Naturalis Biodiversity Center voor de uitbreiding van het museum en onderzoekscentrum. Ook geeft de gemeente het museum een miljoen euro. Daarvan is 450.000 euro voor de aanschaf van het skelet van de Tyrannosaurus rex. Die bijdrage wordt verrekend met de grondprijs die vijf miljoen euro bedraagt. B en W besluiten daartoe omdat Naturalis een belangrijke kwalitatieve impuls levert aan Leiden, de werkgelegenheid en de lokale economie. De T. rex trekt naar verwachting vele extra bezoekers uit binnen en buitenland. Wethouder Robert Strijk: ‘Het is goed voor het museum en voor de stad. Horecaondernemers en winkeliers profiteren mee en verwacht hierdoor meer mensen aan een baan te kunnen helpen’. De gemeenteraad moet er nog mee akkoord gaan. Naturalis-directeur Edwin van Huis spreekt van een belangrijke mijlpaal in een jaar fondsenwerven voor de aankoop van T. rex: ‘De gemeente heeft grote betrokkenheid getoond sinds de opgraving van het skelet en de start van onze campagnes’. Naturalis heeft de grond nodig om het plan te realiseren dat nieuwbouw en renovatie van het bestaande pand aan de Darwinweg 2 omvat. De totale investering bedraagt ongeveer 70 miljoen euro. Het perceel grond aan de Mendelweg Zuid dat is verkocht, wordt parkeerterrein en een buitentuin. Naturalis dient een aanvraag in voor een omgevingsvergunning. (Sl12-11, Gem12-11, Dichtbij12-11, LD13-11, LN19-11, WW26-11, LN17-12).
11. Jeroen Knigge, voorzitter van het college van bestuur van het ROC Leiden, legt zich neer bij zijn ontslag. In een gesprek met de raad van toezicht is afgesproken dat Knigge accepteert dat de raad van toezicht hem met onmiddellijke ingang vervangt. Beide partijen zeggen dat eerdere berichtgeving wellicht te voortvarend was en dat het belang van ROC Leiden is gediend met rust en continuïteit. Volgens Knigge's woordvoerder Ernst van Win wordt het dienstverband eind 2014 formeel beëindigd. Of hij een afkoopsom meekrijgt, wil Van Win niet zeggen. Er is volgens een gezamenlijke verklaring een verschil van inzicht ontstaan over de aanpak van het dossier vastgoed en financiën. De raad benadrukt dat Knigge bij zijn aantreden met dit dossier werd geconfronteerd en geen verantwoordelijkheid droeg bij het ontstaan van de problemen. (Zie ook 03-11). (LD12-11, Sl12-11).
11. De gemeenteraad keurt de begroting voor 2015 goed. Alleen de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie stemmen tegen omdat die te weinig gericht zou zijn op duurzaamheid en groen. B en W wordt gevraagd onder meer de volgende wensen uit te voeren: het aantal coffeeshops op maximaal tien in plaats van acht bepalen (D66), scholierenproject ‘Jezelf zijn op school’ (voorlichting over seksuele diversiteit) drie jaar voortzetten (D66), geld voor betere bestrating en groen in het Noorderkwartier (PvdA), meer standplaatsen voor oliebollenkramen en het hele jaar door verkoop (VVD), niet meer baggeren in sloten en grachten tijdens het broedseizoen (GroenLinks), en twee legale graffitiplekken inrichten (GroenLinks). Verder stelt de raad 350.000 euro beschikbaar voor renovatie van het Van der Werffpark en 1,7 miljoen voor renovatie van de Staatsspoorbrug. Uit de Nuon-pot wordt twee miljoen euro beschikbaar gesteld voor startende ondernemers onder meer in het Bio Science Park. Bovendien stemt de raad in met de opzet Hoogwaardig Openbaar Vervoer voor Leiden. En stemt de raad in met een nieuwe erfpachtovereenkomst voor technologiebedrijf Kolonos dat in het voormalige JVC-pand in Roomburg is gehuisvest. Kolonos wil uitbreiden en het pand aan De Heyderweg, waar werd gestart, slopen en vervangen door nieuwbouw. (Gem13-11, LD13-11).
11. Verplicht in- en uitchecken voordat je het station Leiden Centraal binnenloopt, leidt tot onveilige situaties, zegt de PvdA in de gemeenteraad. De NS zijn van plan de ov-poortjes in de toekomst te sluiten, zodat treinreizigers het station alleen in kunnen als ze hebben ingecheckt met hun ov-chipkaart. De PvdA is bang dat de veiligheid van de reizigers in het geding komt. De strijd tegen ov-poortjes woedt al enige jaren. In 2008 pleitte de gemeente al voor het openhouden van het station, maar uiteindelijk trok de NS aan het langste eind en bleven de poortjes staan, zo bleek in 2010. Begin dit jaar kwam Leiden nog een keer in actie met negen andere gemeenten. Volgens NS dragen afgesloten stations juist bij aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van reizigers. (RTVW13-11, Sl13-11, LD15-11).
11. Van de Universiteit Leiden pakt 11 procent van de medewerkers en 2,2 procent van de studenten de auto. Dat blijkt uit onderzoek dat in april werd gehouden onder 5.000 studenten en medewerkers in opdracht van het vastgoedbedrijf van de universiteit. Landelijk neemt gemiddeld 50 procent van de woon-werkreizigers de auto. Van de studenten komt 45 procent op de fiets naar hun college, onder de medewerkers doet de helft dit. Een kleine groep fietst elektrisch: 1,6 procent van de medewerkers en 0,3 procent van de studenten. Daarna is het openbaar vervoer het populairste transport. Zo´n vijf procent komt lopend. De elektrische fiets is interessant, volgens de universiteit, omdat die de bereidheid om naar het werk te fietsen vergroot. De universiteit heeft als doelstelling binnen twee jaar zestien procent energie te besparen ten opzichte van 2005. (LD13-11).
12. Bewoners van de wijk Bockhorst vrezen lawaai- en stofoverlast als het kruispunt Plesmanlaan - Haagse Schouwweg de komende jaren volledig op de schop gaat. Ook zijn ze bang dat de drukke nieuwe wegen een stuk dichter bij de wijk komen te liggen. Vooral in de Jan Paetsplein, die het dichtst bij de wegen ligt, maken de bewoners zich zorgen. Want de bestaande geluidswal en de bomen die de straat afscheiden, moeten tijdelijk verdwijnen. Daarom dringen de bewoners aan op provisorische maatregelen zoals een scherm achter de tuinen zolang de werkzaamheden duren. (LD12-11).
12. Een 24-jarige Leidse vrouw wordt opgepakt voor betrokkenheid bij een overval op een woning aan de Ter Haarkade door twee mannen. in haar woonplaats. Wat haar rol is maakt de politie niet bekend. Op 15 september ziet een 63-jarige als hij open doet twee mannen met een vuurwapen de trap oplopen. Ze vragen naar de code van een kluis en doorzoeken het huis. De bewoner en zijn 37-jarige zoon uit Leiderdorp worden vervolgens vastgebonden, maar ze weten los te komen nadat de overvallers zijn vertrokken. De vrouw meldde zich op een politiebureau in Den Haag. (RTVW13-11, Sl13-11).
12. De Haagse rechtbank veroordeelt een 25-jarige Leidse bodybuilder conform de eis van de openbaar ministerie tot een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Daarnaast wordt een eerdere voorwaardelijke straf van drie maanden tenuitvoergelegd. De Leidenaar, die in maart kampioen werd tijdens de Open Rotterdamse Kampioenschappen, handelde in cocaïne, xtc en anabole steroïden. Bij een inval werd een grote apothekerskast vol anabole steroïden gevonden. En een aantal wikkels met cocaïne en MDMA en tientallen xtc-pillen. Uit tapgesprekken bleek ook dat hij lange tijd een koffer vol cocaïne van een Katwijker in zijn huis bewaarde. De rechtbank vindt de Leidenaar medeplichtig aan de handelsactiviteiten van de Katwijker. (LD31-10, LD15-11).
12. Veertig leerling-verpleegkundigen van het LUMC krijgen er geen baan, terwijl dat wel is beloofd. De studenten kregen aan het begin van hun studie een baangarantie, maar kregen in oktober te horen dat het niet doorgaat. De studenten in het laatste jaar van de opleiding doen het zogeheten werk-leertraject. Ze zijn zomer 2015 klaar met hun studie. ‘We kunnen geen baangarantie geven, omdat wij efficiënter en doelmatiger zijn gaan werken om concurrerend te blijven’, legt LUMC-woordvoerder Sonja Groen uit. ‘Soms moet je als werkgever ook slechte boodschappen overbrengen. We zeggen het nu zo'n zeven tot acht maanden voordat zij afgestudeerd zijn, zodat we nog naar een oplossing kunnen zoeken. Het LUMC wil meehelpen zoeken naar een andere baan’. De studenten vinden het opmerkelijk omdat er veel uitzendkrachten als verpleegkundige werken. Het LUMC bevestigt dat en kijkt of dit aantal kan worden verminderd. Volgens Elise Merlijn van de vakbond AbvaKabo-FNV en NU '91-woordvoerster Karin Weerts mogen ze niet worden ontslagen. ‘Baangarantie staat in het contract dat ze sloten bij de aanvang van de opleiding. En een contract mag je niet zomaar eenzijdig opzeggen’. Ze volgen een vierjarige leerwerkopleiding op mbo- of hbo-niveau. Vier jaar geleden was er een groot tekort aan verpleegkundigen. Nu is er een overschot, maar dat kan zo weer omslaan. Dan ga je toch geen jonge, enthousiaste, goed opgeleide mensen op straat zetten?’. Groen: ‘Het zorglandschap is in een paar jaar tijd veranderd. Mensen blijven langer werken en wisselen minder snel van baan. We moeten efficiënter werken om de concurrentie vóór te blijven’. Leerlingen die enkele maanden geleden met hun leerwerkopleiding bij het LUMC begonnen, kregen al geen baangarantie meer. (RTVW12-11, LD17-11).
12. Leiden kent meer dan 180 nationaliteiten. Een op de drie kinderen groeit op in een meertalige thuissituatie. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Onderwijsprofessionals, van consultatiearts tot medewerker van een kinderdagverblijf, beantwoorden de vragen. Zeventig procent van hen komt dagelijks in aanraking met meertaligheid. Tijdens een symposium in Naturalis en de Hogeschool Leiden vraagt taalwetenschapper Jacomine Nortier ouders van gezinnen van buitenlandse komaf niet te verplichten Nederlands te spreken met hun kinderen, zeker als zij zelf de taal niet goed beheersen. Het is volgens haar beter voor de taalontwikkeling van kinderen is als ze thuis een of meerdere talen vloeiend en foutloos spreken. Zelfs als er alleen Turks, Pools of Spaans wordt gesproken. ‘Het goed beheersen van één taal, is de basis om een andere taal snel te leren. Tweetalige kinderen hebben een grotere woordenschat en de twee talen ondersteunen elkaar in het leerproces. De helft van de kinderen met een achterstand is autochtoon’. (LN12-11,LD13-11).
12. Een rit met een streekbus van Arriva kan in de toekomst mogelijk goedkoper. De provincie onderzoekt of er kosten te besparen zijn door het streekvervoer door één maatschappij te laten verzorgen. De SP vraagt om zo'n studie en krijgt daarvoor de steun van de meerderheid in Provinciale Staten. In Zuid-Holland zijn er vier gebieden waarin verschillende openbaar vervoerbedrijven een bod kunnen doen op een vergunning. Het gaat om het noorden van de provincie vanaf Leiden, de Drechtsteden, Goeree-Overflakkee en de Haagse regio. Als er maar één aanbesteding nodig is, wil de SP het prijsverschil teruggeven aan de reiziger. (RTVW13-11).
12. Josje den Ridder rekent af met populaire vooroordelen over leden van politieke partijen. Uit haar onderzoek waarop ze vandaag promoveert aan de Universiteit Leiden blijkt dat leden geen ‘stoorzenders’ zijn met veelal andere opvattingen, maar dat hun standpunten goed overeenkomen met die van kiezers en Kamerleden van hun partij. In het publieke debat en in wetenschappelijke literatuur bestaan veel vooroordelen: leden hebben extremere opvattingen dan hun politici of zijn juist vaak alleen lid omdat ze belangrijke posten najagen. De Ridder deed onderzoek onder leden van GroenLinks, PvdA, D66, Christen Unie, VVD en SGP en concludeert dat leden over het algemeen flink eensgezind zijn, zich onderscheiden van leden van andere partijen en dat hun opvattingen overeenkomen met die van kiezers en Kamerleden van hun partij. ‘Ze vormen dus geen obstakel, maar kunnen partijen en kiezers juist met elkaar verbinden. Bij vraagstukken over Europese eenwording en integratie van minderheden is de interne eensgezindheid, externe verdeeldheid en representativiteit geringer. Het zijn relatief nieuwe vraagstukken en voor gevestigde partijen lastig in te passen in hun oude ideologie. ’Dat veel leden omwille van hun carrière lid zijn, is volgens Den Ridder schromelijk overdreven’. Zo’n 2,5 procent van de kiesgerechtigde bevolking is lid van een politieke partij maar speelt een belangrijke rol bij het opstellen van het partijprogramma en de keuze van partijleiders. (UL11-11, LD12-11).
12. De Leidse Sterrewacht houdt een feestelijke bijeenkomst rond de allereerste geslaagde landing op een komeet. Het Rosettaruimtevaartuig van de (ESA) arriveert op 6 augustus bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko na een reis van tien jaar door het zonnestelsel. De landing van de sonde is om 17.00 uur en twee uur later zijn de eerste beelden te zien: Sterrenkundige Ewine van Dishoeck geeft een toelichting. De ESA-missie slaagt niet helemaal omdat de harpoenen, die hem op het komeetoppervlak moesten verankeren, niet werkten. Ruimtevaarder André Kuipers spreekt in het Space Expo in Noordwijk van een ‘bijzonder moment, ook voor de Nederlandse industrie’. De zonnepanelen zijn gemaakt door het Leidse bedrijf Dutch Space en de satelliet is bij Estec in Noordwijk getest. (LD12/13-11).
12. In de kruipruimte onder het Bonaventuracollege aan de Burggravenlaan is asbest gevonden. Het gaat om resten isolatiemateriaal van decennia geleden. Leerlingen zijn geen moment in gevaar geweest, staat in een brief die directeur Eduard Nagel aan leerlingen en ouders stuurt. Binnenkort begint de sanering, die zes tot acht weken in beslag neemt. Een deel van het schoolplein wordt afgezet.
De isolatie is ruim veertig jaar geleden vernieuwd toen nauwelijks iets bekend was over de gevaren van asbest. (LD13-11)
12. Het rommelt in de top van GGZ-instelling Rivierduinen die actief is in de Leidse, Goudse en Alphense regio. Twee van de drie leden van de raad van bestuur stappen na een geschil met de Raad van Toezicht per 1 januari 2015 op. Het gaat om geneesheer-directeur Cecile Gijsbers van Wijk en Erik Laarhoven. Het lot van de derde bestuurder, voorzitter Marjolein ten Kroode, is onduidelijk. Pim Breebaart van de raad van toezicht verwijst voor commentaar naar Carla Overkamp, die ook namens de raad van bestuur spreekt. Ze wil weinig kwijt over de aard van de vertrouwensbreuk: ‘Het ging over het te voeren beleid. Recent werd duidelijk dat de verschillen van inzicht niet te overbruggen waren’. Ondanks de crisis gaat de uitvoering van de reorganisatie onverminderd door. Boven op de 140 arbeidsplaatsen die op 1 juli werden geschrapt volgen er in de eerste helft van 2015 nog eens 100, als de medezeggenschapsorganen half december akkoord gaan. Het bestuur wil de reorganisatie in een lager tempo uitvoeren dan de toezichthouders, valt op te maken uit het nieuwsbulletin voor medewerkers, Flits. De ondernemingsraad en de familieraad vinden het onbegrijpelijk dat de twee bestuursleden nu opstappen. ‘Over de aard van het conflict weet ik nog te weinig’, zegt OR-voorzitter Johan Stouten. ‘Het tijdstip is ongelukkig. Onderhandelingen met de zorgverzekeraars zijn gaande. Precies dan raken we het stuur even kwijt’. Interim Roelf Scholma zegt namens de familieraad zich ook te verbazen over het tijdstip: ‘De toezichthouders hebben er vertrouwen in dat per 1 januari nieuwe interim-bestuurders kunnen worden aangesteld, zeggen ze. We houden de vinger aan de pols’. (Zie ook 28-11).(LD13-11).
13. Jazzpianist Frans Heemskerk (41) presenteert het eerste album ‘Persona’ van zijn trio in Scheltema aan de Marktsteeg. Hij wordt tijdens de presentatie begeleid door bassist Jeroen Vierdag van de Ploctones en drummer Arno van Nieuwehuize van het Metropole Orkest. Als mystery guest Zosja El Rhazi zingt mee tijdens het nummer ‘Yellow cab’. In het publiek ook veel bekende musici als Chris Koenen en Aad van der Pijlen van Men in Blues, Lo van Gorp en mondharmonicavirtuoos Bart Landstra. Peter Visser, die vrijwel alle concerten in Leiden bezoekt en hierover schrijft op zijn blog ‘MuziekGezien’ zegt: ‘Als er nu een bom op Scheltema valt, is de helft van de toonaansprekende Leidse en een deel van de landelijke muziekscène verdwenen’. Jarenlang is Heemskerk een vaste waarde in de Leidse jazzscene met zijn French Connection, een band van wisselende omvang. Heemskerk ‘Door Karel Boehlee ben ik pianist geworden. Rond mijn vijftiende werd ik door een klasgenoot meegevraagd naar café De Tregter waar Karel speelde. Toen ik dat zag wist ik: dat wil ik ook. Die muziek kende ik helemaal niet’. Op 'Persona' staan alleen eigen stukken. Heemskerk werkt ook als muzikaal leider bij musicals. In 2009 wint hij de John Kraaijkamp Musical Award voor arrangementen die hij maakt voor ‘The Wild Party’. ‘Nu werk ik bij Joop van den Ende aan een musical van Ruut Weissman naar het boek van Tessa de Loo, 'De Tweeling'. Met muziek van Ilse de Lange en J.B. Meijers. Ik was muzikaal leider, arrangeur en pianist van 'Love Story'. Dat project duurde zo lang en was zo intensief, zes dagen per week, dat ik uit ‘Men in Blues’ moest stappen’. (LD13/18-11)
13. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden besluit unaniem dat er een nieuwe brandweerkazerne wordt gebouwd in Leiden. De kazernes in Leiderdorp en Oegstgeest gaan dicht. Toen de plannen voor de nieuwbouw begin dit jaar bekend werden, reageerden de burgemeesters van Oegstgeest en Leiderdorp boos. Zij wisten van niks en voelden zich overvallen.
De regionaal commandant zegt dat hij druk in gesprek is met de vrijwilligers om hen te behouden voor de brandweer. ‘Dat krijgt meer dan normale aandacht’.
Leiderdorp en Oegstgeest leggen zich neer bij de sluiting. Een onderzoek wees uit dat de ‘brandweerzorg voldoende gewaarborgd blijft’. De gemeenten houden veel kritiek over de wijze waarop Hollands Midden omgaat met de tientallen vrijwillige brandweerlieden. De verhuizing heeft plaats als de Leidse kazerne is verhuisd van de Gooimeerlaan naar Schipholweg, Burgemeesters Laila Driessen en Jan Waaijer schrijven het algemeen bestuur dat de rol van de vrijwilligers wordt gereduceerd tot hand- en spandiensten. ‘De korpsleiding praat wel met de vrijwilligers maar die hebben weinig in te brengen’. De sluiting is in de loop van 2017. (LD07-11, RTVW13-11).
13. Wethouder Paul Laudy en Karina, de vrouw van de overleden kunstenaar Jan Wolkers geven het startsein voor de verplaatsing van beeld ‘Ode aan Rembrandt’ van Jan Wolkers. Na bijna vijftien jaar verhuist het kunstwerk van het Stationsplein naar de andere zijde van station Leiden Centraal. Het duo verwijdert een zware natuurstenen tegel, die op de nieuwe plek niet meer terug komt omdat aan de kant van het LUMC het kunstwerk direct in het plein geplaatst wordt. Laudy: “Het Stationsgebied wordt de centrale ontmoetingsplek van Leiden waar ruimte is voor wonen, werken, winkelen, reizen en verblijven. Het verbindt de historische binnenstad en het Bio Science Park. Nu het plein aan de kant van het LUMC is opgeknapt, reist het kunstwerk naar zijn eindbestemming. Het hoge kunstwerk vormt de laatste stap in de aankleding van het plein’. Karina Wolkers is et eens met die plek: ‘Jan ontwierp het monument voor het plein aan de kant van het LUMC. Daar komt het beter tot zijn recht en kijkt het uit richting de zee’. De kunstenaar onthulde zijn werk in 2005 op zijn 80ste verjaardag. De driekantige, roestvrijstalen zuil is ruim zes meter hoog. In het bovenste deel zitten gekleurde brokjes glas, die verwijzen naar de kleuren op Rembrandts palet. In het deel eronder zitten stukjes lichtgroen glas, die het water van de Oude Rijn symboliseren. (Gem13-11, Dichtbij14-11, Sl14-11, LN19-11, St19-11).
13. ‘De Arend’ aan de Herensingel is tegen de vlakte. Aan een lange periode van leegstand, kraak en verregaande verpaupering komt daarmee een einde. Alleen de unieke monumentale schoorsteen uit 1910 blijft over. De voormalige wasserij moet wijken voor nieuwbouw. Er komen 24 huurappartementen voor starters en jongeren. De oplevering is medio 2015. Het behoud van de schoorsteen kost 80.000 euro. De helft werd betaald door de gemeente, 5.000 euro werd bijgelegd door de stichting Diogenes. Sponsors zorgden voor het resterende bedrag. Het slopen van de panden heeft heel wat voeten in de aarde. Asbest moet eerst door het gespecialiseerde Leidse bedrijf Van Diemen uit het gebouw worden verwijderd. Ook de bodem heeft een forse sanering nodig. De vervuiling is zo ernstig dat de nieuwe woningen, ook na de grondige schoonmaakbeurt, een speciale, luchtdichte vloer krijgen. En nog tot 2030 wordt de bodem jaarlijks onderzocht. Volgens een schatting van projectontwikkelaar Ecoplicity uit Oegstgeest wordt het nieuwe complex, dat is ontworpen door architectenbureau JSA, eind 2015 opgeleverd. De bakstenen schoorsteen doorloopt een ander traject. Die wordt gerestaureerd en vormt het middelpunt van de gezamenlijke tuin van het nieuwe appartementencomplex. De Arend dateert van 1835 en stond toen op Zoeterwouds grondgebied. De firma werd tot 2004 gerund door de broers Theo en Wils de Goede, de vijfde generatie wasbazen. Omdat wasserijen vroeger naar vogels werden genoemd, is de naam bedacht, zo vertelde het duo bij hun afscheid. Door de staat van het pand, de vervuilingen in de bodem en een paar kraakacties, raakte het duo hun pand jarenlang aan de straatstenen niet kwijt. Exact tien jaar na hun pensionering wordt hun fabriekje alsnog gesloopt. (LD29-10, Sl13-11, Dichtbij13-11, WW26-11).
13. De Haagse rechtbank veroordeelt een 63-jarige Leidenaar die op 30 augustus 2013 met zijn sloep de Warmondse Poldercross roekeloos belaagt tot twaalf dagen cel en een boete van 1.500 euro. De officier van justitie eist twee weken eerder 26 dagen celstraf waarvan veertien voorwaardelijk en 150 uur taakstraf. Vier deelnemers moesten voor hun leven zwemmen in de Grote Sloot toen de boot rakelings langs voer. Twintig getuigen bevestigden dat. Volgens de officier van justitie nam hij een 'welbewust risico' en rekent hem dat zwaar aan ook al geen spijt betoont. De directeur en mede-eigenaar van een vastgoedbedrijf vindt dat hem niets te verwijten valt, dat hij veilig heeft gevaren. De rechtbank acht poging tot mishandeling bewezen. (LD31-10, LD14-11).
13. Bij een grote verkeerscontrole wordt 8.000 euro aan openstaande boetes geïnd en 63.000 euro aan achterstallige belasting. Ook worden 58 voertuigen in beslag genomen en 26 boetes uitgedeeld. Auto’s met kapotte verlichting en andere kleine mankementen worden naar de carpoolplaats bij het Transferium langs de A44 geleid. De ANWB is aanwezig om kleine reparaties uit te voeren, zodat bestuurders een boete ontlopen. Er zijn onder meer 30 lampensets vervangen. Bestuurders die dit weigeren, krijgen alsnog een boete. In de regio rond rijden ook vier ‘nummerplaatscanners’ rond die 30.000 voertuigen scannen. Met 230 auto's blijkt iets niet te kloppen en zijn door motorrijders aan de kant gehaald. De boetes zijn onder meer voor rijden door rood licht, niet handsfree bellen en rijden zonder rijbewijs. Een aantal mensen wordt door de Vreemdelingenpolitie gecontroleerd. Bij een persoon wordt DNA afgenomen. Sl13-11, RTVW14-11, Dichtbij14-11, LD15-11).
13. Een kwart van alle vrijkomende huurwoningen in de Leidse regio, Bollenstreek en Rijnstreek is in 2015 nodig om vluchtelingen onderdak te geven. Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en portefeuillehouder wonen van de regio Holland Rijnland, ziet grote problemen opdoemen. In 2015 zijn 1131 zogeheten 'statushouders', vluchtelingen met een verblijfsvergunning, gehuisvest. Dat is een verachtvoudiging van het aantal in 2012. Wienen: ‘Dramatisch veel. De wachttijden voor het vinden van een huis zullen fors oplopen als we niks doen’. Het aantal vluchtelingen stijgt, terwijl het aantal vrijkomende huurwoningen daalt door de recessie en verkoop door woningcorporaties. Wienen wil met de corporaties in gesprek om de verkoop te heroverwegen. ‘Anders hebben we het gigantische probleem dat we alleen huurwoningen aan statushouders kunnen toewijzen’. Er wordt gedacht aan het plaatsen van containerwoningen en het geschikt maken van grote eengezinswoningen voor kamerbewoning. Leegstaande kantoren kunnen mogelijk een oplossing bieden, of onbenutte bouwkavels. Leiden heeft meer huizen toebedeeld aan vluchtelingen dan noodzakelijk is op grond van toewijzing door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Oegstgeest en Noordwijk zien de vluchtelingen liever niet komen. (LD14-11)
13. Vanaf 2015 vervalt het landelijke financiële voordeeltje van 200 euro voor mantelzorgers die hulp verlenen aan thuiswonenden met een AWBZ-uitkering.
De gemeente heeft in plaats daarvan extra geld uitgetrokken om mantelzorgers te ontlasten. Ook worden er op wijkniveau innovatieve projecten ondersteund die de informele zorg verbeteren. Als laatste krijgen mantelzorgers een LeidsePas, waarmee korting worden gekregen bij horecabedrijven, winkels en instellingen. Die pas wordt sinds een jaar op de markt gebracht door CDA-raadslid Joost Bleijie en zijn broer Tim. Hij is niet bang voor belangenverstrengeling: ‘Ik heb er geen functie meer en verdien er ook niks mee’. In totaal trekt Leiden in 2015 400.000 euro uit voor het ondersteunen en belonen van mantelzorgers. Vanaf 2016 is daarvoor 570.000 euro beschikbaar. (Sl13-11, LD15-11).
13. Wie dagelijks aspirine slikt om hart- en vaatziekten te voorkomen, kan dat het best ’s avonds doen. Aspirine heeft dan meer effect, zonder dat er meer bijwerkingen optreden. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek waarop Tobias Bonten (30) promoveert aan de Universiteit Leiden. In zijn proefschrift meldt hij dat dagelijks tientallen miljoenen tabletten aspirine worden ingenomen tegen hart- en vaatziekten op afstand te houden. Bekend is dat de meeste hartinfarcten in de ochtend optreden. Bonten testte 300 dagelijkse aspirineslikkers. Een groep kreeg de asprine ochtends een andere groep ’s avonds. Later draaide hij de twee groepen om. Omdat bloedplaatjes als heel vroeg in de ochtend, tijdens de slaap, actief worden bleek ‘s ochtends aspirine innemen te laat om de kans op bloedpropjes te verlagen. Dat zouden ze dus beter kunnen doen, voor het slapen gaan. Dagelijks aspirine slikken geeft ook bijwerkingen. Alleen bij mensen die al een keer een hart- of herseninfarct hebben gehad, wegen de voordelen van bloedverdunning duidelijk op tegen de nadelen volgens Bonten. Zijn onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Hartstichting. (LUMC13-11, UL18-11, LD19-11)
((CV14. José en Roland Kruts, al 33 jaar samen, zijn met hun felrode-gele kraamwagen een visitekaartje voor de Leidse warenmarkt. In 1942 begon Istvan Kruts, de vader van Roland een groentekraam met zeilen. Bijna iedereen die nu in de kraam werkt is familie. Beide zonen Fabian en Menno en nog meer helpende handen. Roland is het type ‘rustige en vriendelijke man’ die geen vijf woorden gebruikt als hij het met drie afkan. Prioriteit nummer één is de kwaliteit van zijn aangeboden groenten en fruit. Jaar na jaar sleept hij de eerste prijs in wacht bij de verkiezing Beste Ambulante Groenteman van Nederland. (Sl14-11)).
14. Dynah Dettingmeijer (19) overleeft de eerste liveshow van het RTL-programma ‘The Voice of Holland’ niet. De Leidse rechtenstudente uit Leiden staat in het nieuwe onderdeel ‘The Clashes’ tegenover Sjors van de Panne, maar trekt aan het kortste eind. Hiermee is haar Volic-eavontuur ten einde. Met haar auditie gooit ze hoge ogen. Ze kiest voor Marco Borsato als coach. In de battle-ronde verslaat zij Sabine Uitslag. Bij The Clashes zingt het uptempo ‘Price Tag’ van Jessie J en de rockballad ‘Lost’ van Anouk. (Dichtbij19-11, WW26-11).
14. De 11 jarige turnster Juliëtte Pijnacker is uitgenodigd voor de Oranje Jong Talent selectie van de turnbond KNGU. Juliëtte wist het hoogste puntenaantal te behalen van alle deelnemende turnsters. De Leidse turnt bij de Amsterdamse eredivisievereniging Turnz Amsterdam Gymnastics. De Jong Oranje selectie traint acht maal per jaar onder leiding van topcoaches. Afgelopen weekeinde werd deze selectie getraind door de Amerikaanse coach Mary Lee Tracy. De afgelopen drie haalde ze steeds podiumplaatsen bij de Nederlandse Kampioenschappen. Op 15 en 16 november komt ze in actie bij het NK voor clubteams in Amsterdam. (Dichtbij14-11, WW19-11).
14. D66-Kamerlid Paul van Meenen overhandigt aan Jan van der Heijden van basisschool De Morskring de prijs ‘Conciërge van het Jaar'. De partij reikt de prijs voor de beste, leukste en meest behulpzame conciërge van Leiden voor de tweede maal uit. De partij ontving meer dan 65 nominaties. In een gedicht omschreven de docenten Van der Heijden als ‘collegiaal, vriendelijk en soms een spontane zanger’. Niet zo vreemd want Jan is de vader van de populaire Leidse zanger Ray van der Heiden. Van der Heijden is acht jaar de rechterhand en het geheugen van directeur Hans Neuteboom. Met de verkiezing wil D66 Leiden de conciërges extra in het zonnetje zetten om aandacht te geven aan het streven: op elke school een conciërge. (Sl14-11, LD15-11, HOZ16-11).
14. De voormalige Don Boscoschool in de Boerhaavelaan wordt geen gemeentelijk monument, besluiten B en W. Architect Jan van der Laan ontwierp het schoolgebouw uit 1952. (Sl14-11, Gem14-11)
14. Op het jaarlijkse filmfestival van de NOVA (Nederlandse Organisatie Van Audiovisuele Amateurs) in Purmerend is de film ‘Lonely Boy’ van de Leidse Henny Hartevelt uitgeroepen tot beste film. Op het festival zijn de beste amateurfilms van het afgelopen jaar te zien. Vaak gaat het om films die met een budget van een paar honderd euro en met eenvoudige middelen zijn gemaakt.
Niet alleen de jury, ook het publiek koos zijn film tot beste. Ook krijgt hij prijzen voor hoogst gewaardeerde nieuwkomer, de zaalprijs en voor beste acteur. In de hoofdrol woont hij in een armoedig flatje, is als baby van de trap gevallen, heeft geen vrienden en van de liefde geen kaas gegeten. Hij maakte de film samen met Jan Stap, Flor Terink, Janneke Seijsener, Astrid Scharloo, Michael de Bruin en Kim van der Heijden. Hartevelt begon zijn carrière als huisschilder, maar schreef zich in 1984 in aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, die hij met goed gevolg doorliep. Als beeldend kunstenaar richtte hij in 1992 de kunstschool Atelier de Stoel op, waar veel leerlingen onder zijn leiding de eerste stappen zetten op het pad van de beeldende kunst. Enkele jaren geleden ging hij met de filmcamera aan de slag. (LD15-11).
14. Wethouder Frank de Wit opent bij rugbyvereniging DIOK het nieuwe clubgebouw aan de Smaragdlaan en biedt de club 25.000 euro aan. Er zijn veel oude bekenden aanwezig zoals Steef Abelman, Aad van der Luit, oprichter Henk Goddijn en een aantal sponsors van het eerste uur. ‘Meer dan zeventig leden hebben geholpen bij de bouw. Als we alles hadden moeten betalen had dat het einde van DIOK betekend’, zegt voorzitter Cees Ahsmann. ‘Er is nieuwe riolering aangelegd, de elektra is vervangen, er ligt een nieuwe vloer, de centrale verwarming, de indeling van de keuken en de bestuurskamer zijn vernieuwd’. Door de hoge energierekening en doordat de club niet verzekerd bleek, was duurzaam denken de oplossing. Ook werd de contributie verhoogd. Om inbrekers, die de afgelopen jaren vier keer op bezoek kwamen te weren kregen de ramen dubbelgelaagd glas zijn de deuren extra beveiligd en is er een alarm en camera's. Er wordt voortaan alleen nog betaald met pasjes, zodat het pand voor inbrekers totaal oninteressant is geworden. Het bestuur hoopt in de toekomst een energieneutraal pand te hebben. Er staan nog zonnepanelen op het verlanglijstje. Het clubhuis werd in 1982 gebouwd. Volgens Ahsmann stonden de letters DIOK eerst voor ’Drank Is Onze Kracht’, maar dat vond de Nederlandse Rugbybond niet goed. Het werd ‘Doorgaan Is Onze Kracht’. Je zou er nu ‘Duurzaam Is onze Kracht’ van kunnen maken, aldus Ashmann. (LD14/18-11, WW26-11, St03-12).
14. De kringloopwinkel van Terre des Hommes in de Burgsteeg bestaat 25 jaar. (LN12-11).
14. Post NL plaatst ’s nachts in station Leiden Centraal een feloranje pakketautomaat. Het Amsterdamse bedrijf Saan hijst de onderdelen naar de entresol in de stationshal. Daar is het systeem, een kluisjeswand met bedieningspaneel, als grote legoblokken in elkaar geklikt. De komende weken wordt getest of de twee draadloze telefoonlijnen het goed doen waarmee het apparaat communiceert, en of het laten bezorgen en versturen van pakketten goed verloopt. Leidenaars kunnen er dan 24 uur per dag, zeven dagen in de week pakketjes ophalen en verzenden. Post NL ontwikkelde het systeem samen met het Poolse postbedrijf. Wie bij een webshop een artikel koopt en het laat bezorgen, kan station Leiden Centraal als afleveradres opgeven. Via sms ontvangt de klant een code, waarmee het kluisje op het station drie dagen te openen is. Daarna gaat het pakket door naar een postkantoor. Omgekeerd gaat het eender: online een pakket aanmelden en betalen en het met de code in de juiste kluis deponeren. Het is een van de tien automaten die Post NL in Nederland plaatst op de grote stations. Het maakt deel uit van een grote operatie om het aantal pakketkantoren te laten groeien van 2.600 naar 4.000. Bij voorkeur worden dat bemande balies in winkels, maar waar dat niet gaat kan zo'n automaat komen. Volgens Post NL heeft de automaat geen consequenties voor agentschappen en kantoortjes in de stad. Samen met NS is Massage-O-Matic BV ook een proef gestart met massagestoelen op station Leiden Centraal.
De vier leren stoelen staan in de hal en bij de opgang van perron 1. Een drukpuntmassage duurt vijf minuten. Om de privacy te vergroten, staan de stoelen in een speciaal ontworpen ellipsvormige behuizing. (LD15-11).
((CV 15. Cor Smit (60) is mede-initiatiefnemer van de nieuwe regionale historische website, aanjager van ‘oral-history’, een project waarbij oudere Leidenaars hun levensverhalen vertellen, auteur van vele Leidse boeken, geeft rondleidingen en lezingen. Hij was onder meer buurt- en jongerenwerker in Leden-Noord en -Oost, werkte voor de kinderopvang en bij de gemeente. Totdat hij besloot als kleine zelfstandige van de Leidse geschiedenis zijn broodwinning te maken. Je ziet hem zelden in een pak, eerder in schipperstrui. In oktober 2014 promoveert op het onderwerp dat hem al een kwart eeuw bezighoudt: de Leidse fabriekskinderen. Hij beweegt zich gemakkelijk tussen de professoren, maar ook ‘gewone Leidenaars’ lopen met hem weg. Smit is van eenvoudige afkomst. Zijn vader reed als Schiedamse vrachtwagenchauffeur dozen jenever rond in heel Nederland. Smit: ‘Als kind vond ik dat hij werd uitgebuit. Hij ging 's ochtends om zeven uur de deur uit en was drie, vier avonden per week niet voor tien, elf uur thuis’. Hij was de eerste in de familie die ging studeren. ‘Zo ‘n achtergrond neem je je hele leven mee. In mijn studententijd heb ik me altijd sociaal en politiek gemanifesteerd. Smit vindt dat de gemiddelde Leidenaar een grote mond heeft, maar een klein hartje. Ook iets goedmoedigs’. Als ambtenaar bij de gemeentelijke dienst Stedelijk Beheer, kreeg hij eind jaren negentig een burn-out. Door een samenloop van omstandigheden, zowel op het werk als privé, speelde dat jaren later weer op. ‘Toen het weer een beetje beter ging, zei mijn toenmalige directeur: waarom beschrijf jij als niet therapie de geschiedenis van het werk van onze dienst? Uit dat zetje is 'Leiden met een luchtje', mijn eerste boek, voortgekomen’. Twaalf jaar geleden waagde hij de sprong naar zelfstandig ondernemer. Hij scheidde in 1999 maar ging pas drie jaar geleden uit huis. ‘We wilden de kinderen samen naar volwassenheid toe begeleiden’. Hij heeft al dertien jaar een vaste relatie met Maja, die in Nijmegen woont. Smit deed 25 jaar over zijn promotie over kinderarbeid in Leiden. ‘Mijn dagen waren jarenlang zo gevuld; dat proefschrift moest er tussen de bedrijven door komen’. De voornaamste conclusie daarin is dat een deel van de kinderarbeid nooit is verdwenen. Kinderen van acht, negen, tien jaar, waren begin 20ste eeuw niet meer in de Leidse fabrieken te vinden, maar die tussen de twaalf en zestien wel. Het is nog steeds heel actueel, niet alleen in Derde Wereldlanden. De 13-jarigen mogen in Nederland veel meer uren draaien dan pakweg tien jaar geleden. Recent onderzoek toont aan dat een derde van de kinderen tussen de dertien en zestien vindt dat hun schoolprestaties negatief worden beïnvloed door hun arbeidsverplichting. ik moet er nog een op het grote publiek toegesneden versie van maken en het gewone werk - lezingen, boeken, artikelen, rondleidingen - gaat gelukkig gewoon door. Historisch onderzoek kost veel tijd. Soms zit je een dag tussen de archieven en dat levert uiteindelijk één regel op in je boek. Over de geschiedenis van de stad raak je niet uitgesproken. Elke keer ontdek je nieuwe aspecten, onontdekte dingen’. (LD15-11))
15. Historische Vereniging Oud Leiden is tegen de sloop van twee wooncomplexen aan de Zijlsingel. ‘Die zijn beeldbepalend en hebben cultuurhistorisch grote betekenis’, staat in een brief aan de gemeenteraad.
Aan de Zijlsingel en in de erachter gelegen Zeeheldenbuurt wil woningcorporatie Portaal 98 woningen slopen voor nieuwbouw. Volgens de vereniging zijn zulke meerlaagse complexen er niet veel in Leiden. Uit de vooroorlogse tijd kennen we vooral grondgebonden woningen, zoals in De Kooi, Transvaal, Tuinstadwijk en de Zeeheldenbuurt. De beide complexen vormen ook de ‘poort’ naar de buurt, met daarachter de typerende architectuur van de De Ruijterstraat’. Of de gemeenteraad en Portaal willen afzien van sloop, wordt later dit jaar duidelijk. (LD15-11).
15. Woningcorporatie Portaal moet het in Leiden in 2015 met 23 werknemers minder doen. Van de huidige 72 werknemers worden er acht ontslagen en vijftien worden overgeplaatst naar een andere regio. De inkrimping is onderdeel van een bezuinigingsoperatie, die eerder dit jaar al leidt tot het vertrek de directeur van Portaal Leiden: Bianca van den Oever. In haar plaats wordt Jolanda Donderwinkel, manager Volkshuisvesting in Leiden. De corporatie, met het hoofdkantoor in Utrecht, moet ruim acht miljoen euro bezuinigen. Dat is onder meer nodig om de verhuurdersheffing aan het Rijk te betalen en de enorme kosten die de financiële ondergang van collega-corporatie Vestia met zich meebracht. De bezuinigingsoperatie leidt tot totaal 108 ontslagen in de komende drie jaar. Gevolg is de Portaal zich bijna alleen nog bezighoudt met het beheer en onderhoud van het huidige woningbezit. ‘Wij concentreren ons op onze kerntaken’, zegt voorzitter Bert Keijts van de raad van bestuur in een brief aan zakenrelaties. Portaal is op zoek naar een nieuw computersysteem, zodat huurders meer zaken thuis kunnen regelen. (LD15-11).
15. De gemeente heeft zich uit de markt geprijsd bij onderhandelingen over een nieuw nationaal ijsstadion. Dat zegt Gerrit van Kooten, voorzitter van het schaatsgewest Zuid-Holland. De beoogde plek van het imposante project, dat talloze voorzieningen aan elkaar koppelt, was bij de kruising van de rijkswegen A4 en N11. ‘Leiden had nogal wat noten op zijn zang’, verklaart Van Kooten, nauw betrokken bij de oorspronkelijke en huidige plannen. ‘De gemeente vroeg een veel te hoge grondprijs en wilde de functies gesplitst over veel locaties hebben. Terwijl concentratie daarvan juist de kracht is’. Daarop is uitgeweken naar Zoetermeer, waar het project Transportium heet. Realisatie komt steeds dichterbij, zegt initiatiefnemer Frank Heijerman. Het project dong mee naar de status van nationaal ijsstadion, en als trainingslocatie voor alle topsporters, maar verloor die race van Icedôme. Nu dat niet meer gebouwd wordt, wil de KNSB met het huidige Thialf en met Transportium in zee. De investeringen in Zoetermeer bedragen 200 tot 250 miljoen euro. De verwachte economische en toeristische spin-off voor de regio is groot. (LD15-11)
15. De bestuurders achter de omstreden vastgoeddeal van ROC Leiden zouden die afspraken weer maken, zeggen Jacques van Gaal (oud-bestuursvoorzitter) en Tjeerd van Rij (oud-voorzitter raad van toezicht). Volgens het huidige bestuur van de mbo-instelling heeft de deal het ROC in ernstige financiële problemen gebracht. De publiek-private samenwerking tussen ROC, Bank Nederlandse Gemeenten en projectontwikkelaar Green Real Estate werd in 2009 beklonken. ROC bouwde het pand bij station Leiden Lammenschans en verkocht het aan Green, om het na twintig jaar huren terug te kopen. Bestuursvoorzitter Jeroen Knigge wist een deel van de afspraken in 2013 terug te draaien, maar moest vorige week toch aftreden. ‘Wij hebben prachtige afspraken gemaakt’, vindt Van Rij. ‘Iedere bestuurder zegt natuurlijk dat de problemen voor zijn tijd zijn begonnen. Ik zou het als een uitdaging zien’. ‘Ik voel me niet aangesproken’, zegt Van Gaal. ‘Als er iets is misgegaan, moeten mijn opvolgers het oplossen’.
Door de vastgoeddeal en zeven zwak beoordeelde opleidingen staat ROC Leiden sinds 2012 onder verscherpt financieel toezicht van de onderwijsinspectie. Het ministerie van onderwijs onderzoekt wat er mis ging en of er fraude is gepleegd. Oud-wethouder Van Rij ziet geen probleem in zo’n onderzoek. (LD125-11).
15 Jaime Korbee en Zyno Mylonas presenteren in de Vrijplaats aan de Middelstegraht 36 als songwriterduo ‘Swing Lo’ hun debuutplaat. Een EP met vier liedjes. Korbee (28): ‘We hebben alles zelf gedaan: opnamen, mixen, masteren’. Als tiener hadden ze een compleet verschillende muzieksmaak. Zyno luisterde vooral naar ruige metal, terwijl Jaime gek was van gangsterrap. ‘Die muziek hebben we afgezworen’. Korbee is webredacteur en Mylonas inregeltechnicus, en muziek is hun grote passie. Eerst speelden ze covers met een komische inslag. In 2013 pakten ze het serieuzer aan en mikken meer op een luisterpubliek. Er werd opgetreden op het festival Noorderliefde, tijdens de Kunstroute en bij talkshow Stand van de Stad. (LD14-11).
15/16. Maarten Biesheuvel staat centraal op de jaarlijkse boekkunstbeurs in de Pieterskerk. Bezoekers krijgen een speciale uitgave van zijn tekst ‘Brief aan vader’ in ongevouwen en ongebonden vorm. Op de beurs kan die worden omgetoverd tot een boekje. Biesheuvel las de brief anderhalf jaar geleden voor in een speciale aflevering van ‘De wereld draait door’ en huilde tranen met tuiten. Tijdens de Boekenweek nam Adriaan van Dis de presentatie voor één keer over en de Leidse schrijver zat aan tafel met zijn vrouw Eva. Vanwege zijn manische depressiviteit treedt Biesheuvel weinig naar buiten. Op de beurs is een ruim aanbod te zien van met de hand gebonden boeken, traditioneel vervaardigd drukwerk, kalligrafie en andere papierkunst. Margedrukkers tonen hun uitgaven en er zijn demonstraties van papierscheppen, kalligrafie en letterhakken in hout. (LD12-11, WW26-11).
16. Museum Naturalis houdt de eerste ‘dinosnurk’. 48 Kinderen van zeven tot twaalf jaar slapen een nacht tussen de vele dinoskeletten die sfeervol zijn uitgelicht. Er is een estafette waar windeieren worden vervoerd, kippen worden gevangen met een handicap en een dinobingo. In een grot moeten de deelnemers geblinddoekt zoeken naar dinobotten, dinosnot en dinopoep. Rond half twaalf is het bedtijd en duiken ze in hun slaapzak. Robin Heerink van Naturalis spreekt van een succesvolle pilot. (RTVW16-11, LD17-11, Sl17-11).
17. De Lammebrug wordt breder en hoger en de Europaweg een stuk breder. Toch vrezen bewoners van de Vlietweg en Vrouwenweg dat ze ook in de nieuwe niet veilig en zonder al te veel oponthoud van en naar hun huis kunnen komen. ‘Herhaalde verzoeken en ideeën van bewoners worden door de provincie steevast met ‘toedeledokie’ beantwoord’, aldus de brief van de Vereniging Bewoners Vrouwenweg. Lange wachttijden en een onoverzichtelijke, gevaarlijke verkeersituatie is waar de bewoners op die locatie al jaren mee moeten leven. Ze hadden hun hoop gevestigd op de plannen voor de Rijnlandroute en de verbreding van Lammebrug en de Europaweg. Maar in de meest recente plannen, waarvoor miljoenen euro’s zijn uitgetrokken, is een goede in- en uitvoegstrook van en naar Vrouwenweg en Vlietweg niet ingetekend’. De briefschrijvers kwamen 14 november samen en zagen dat het bij de nieuwe Europaweg lastig blijft om van de zijwegen op deze provinciale weg te komen. En ook nieuwe fietspaden, stoepen, busbanen en een nieuw tunneltje onder de vernieuwde brug door, worden er niet veiliger op, vrezen de bewoners.
De brief wordt 19 november besproken in de provinciale staten. De provincie verwacht veel van het instellen van een ‘blauwe golf’ waarmee de openstelling van de bruggen, computergestuurd, op elkaar worden afgestemd. Een permanente sluiting in de spits kost nog te veel geld. Eventuele problemen voor schippers worden binnen een aantal jaar verzacht met de nieuwe hogere Lammebrug. (LD18/21-11).
17. Minister Melanie Schultz van Haegen stelt 550 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van de Rijnlandroute, de nieuwe weg tussen de A4 en de A44.
De aanleg kost in totaal 800 miljoen euro en komt gedeeltelijk in een tunnel (bij Voorschoten) en een open bak (bij de Stevenshof) te liggen De rijksbijdrage was al toegezegd maar is door Schultz officieel vastgesteld. Ze meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer. Op 19 november vergadert de provinciale Commissie Verkeer en Milieu over het definitieve inpassingsplan voor de weg. Voorafgaand aan die vergadering bieden tegenstanders van de weg rond 13.00 uur een petitie aan met bijna 3.500 handtekeningen. Op 10 december stelt Provinciale Staten het plan vast. De Tweede Kamer buigt zich op 24 november over de plannen.. (RTVW17-11, Sl18-11, Dichtbij18-11, LD18-11).
17. De Schimmelstraat, Nicolaas Beetsstraat, Van Lennepstraat en De Genestetstraat in het Haagwegkwartier krijgen nieuwe bestrating. Tweeënhalf jaar geleden zijn de stoepen met parkeerplaatsen en delen van de rijbaan volgens de gemeente verkeerd aangelegd, waardoor de bestrating op sommige plekken kapot is gereden. Bij de herbestrating worden andere klinkers gebruikt. Ook de Da Costastraat wordt eind van het jaar aangepakt. Door vrachtverkeer is er spoorvorming ontstaan. (LD17-11).
17. Tijdens het Jeugdcafé in het buurtcentrum Vogelvlucht lanceert wethouder Roos van Gelderen ‘Social Brookers Leiden’. Dat zijn vertrouwenspersonen die jongeren adviseren en helpen. ‘Jongeren stappen helaas niet snel naar de professionele hulpverlening. Soms weten ze de weg niet, maar vaak vinden ze het gewoon niet ‘cool’. Ze praten liever met een vertrouwd persoon (vriend, familie, docent, sportcoach) in hun omgeving ofwel een Social Broker, meldt de website van de organisatie. (Dichtbij18-11, Gem20-11).
17 Met het storten van een bak speciaal Heijmans-geel beton start de bouw van het voorlopig het laatste grote nieuwbouwproject van woningcorporatie De Sleutels. Wethouder Paul Laudy en directeur Gerda van den Berg geven met de troffel in de hand het officiële startschot. Daarna wordt het feit in de moskee aan de Willem de Zwijgerlaan gevierd. Op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Gooimeerlaan verrijst een complex met 178 sociale huurappartementen. Als De Sleutels een ontwikkelaar vindt, kunnen op de locatie later nog 51 appartementen verrijzen. Uitvoerder is bouwbedrijf Heijmans. Bij diverse wooncomplexen die de afgelopen jaren zijn gebouwd, speelt het probleem dat ook mensen zonder auto verplicht een parkeerplek moeten huren omdat die bij de woning hoort. Doorverhuren mag doorgaans niet. Ook onder De Prinsenhoek is een parkeergarage gebouwd. Die is bestemd voor grote appartementen van 96 m2. In het complex komen ook 60 kleinere huurwoningen van 68 m2, die niet verplicht zijn gekoppeld aan een parkeerplaats. Van den Berg verwacht daarom geen problemen met huurders. Op het hoogste gedeelte wordt het gebouw veertien verdiepingen. Vorige week werd al een bouwkraan neergezet van ruim 50 meter hoog. Voor de kerst komt er een tweede bij van meer dan 70 meter hoog. De afgelopen maanden is er al van alles gebeurd op de voormalige Van Voorthuijsenlocatie, die inmiddels is omgedoopt tot De Prinsenhoek. Het heien ging in de vakantieperiode door en de parkeergarage is zo goed als klaar, waardoor nu ook bovengronds de bouw kan beginnen. Tijdens het heiwerk ontdekken de bouwers tot hun verrassing dat de ankers van het Zwarte Padviaduct verder uitsteken dan waarmee rekening is gehouden. De nieuwbouw komt daardoor voor een deel op schuine heipalen die om de ankers heen zijn geslagen. In de zomer van 2016 moet het hele complex klaar zijn en kunnen de eerste bewoners er terecht. Het officiële adres wordt Prins Clauslaan en ernaast komt een Prins Clauspad te liggen. De nieuwe namen worden onthuld bij de officiële start. Eerder trok corporatie Ymere zich terug uit het project. (Sl13/18-11, LD14-11, Sl18-11, WW19-11, LN19/26-11).
17. Opstoppingen en vertragingen van de busdienst zullen het gevolg zijn van een fout in de herinrichting van de Korevaarstraat. Dat voorspelt reizigersbelangenvereniging Rover na proefritten over de Breestraat en Korevaarstraat met bussen van Arriva. Door de nieuwe middenberm is er geen uitwijkmogelijkheid voor bussen. Dat levert vooral bij de entree van de parkeergarage boven supermarkt Hoogvliet een probleem op. Er is daar maar één rijstrook voor zowel bussen als auto's gereserveerd, terwijl daar vooral in het weekeinde geregeld een rij met auto's moet wachten. ‘Dat wordt een permanente opstopping op de zaterdagen. ‘Rover heeft daar al diverse malen op gewezen, maar het ontwerp is onvoldoende aangepast’, aldus een woordvoerder van de reizigersbelangenorganisatie. Busvervoerder Arriva wacht af en wijst voor de verantwoordelijkheid naar de gemeente. De gemeente verwacht geen problemen. ‘De straat is, net als de Breestraat, opnieuw ingericht en heeft een middenberm met bomen gekregen. De parkeerplaatsen zijn verdwenen’. Volgens de gemeente moest eerst een tijdje ervaring worden opgedaan met de nieuwe situatie: ‘Als blijkt dat aanpassing nodig is dan zijn er zeker maatregelen die we snel kunnen treffen. Daar gaan we niet op vooruitlopen’. De eerste zaterdagen doen zich nog voor de terugkeer van de bussen files voor op de Korevaarsrtaat. (Sl17/19-11, LD20-11, LN26-11, Sl03-12).
17. In zijn strijd tegen de gemeente zet Leidenaar Jan Verbaan ook een website in: www.leidscollegebv.nl. Met spandoeken op de hoek van de Hoge Rijndijk en de Zoeterwoudsesingel en op een strook grond die Verbaan bezit langs de A44 roept hij iedereen die ook vindt door de gemeente en stadsadvocaat Rob Lever te zijn benadeeld op zich te melden. Lever van Geelkerken Linskens Advocaten zegt niet te weten wat de directe aanleiding is. ‘Ik neem aan dat de adviseur en de advocaat van Verbaan zich distantiëren van de uitlatingen’, aldus Lever die niet inhoudelijk op de uitlatingen wil ingaan: Verbaan ligt al jaren over van alles en nog wat met de gemeente in de clinch. Meest recent over de dierenweide achter de De Sitterlaan waar op een stuk land van Verbaan paarden en geiten lopen die van de gemeente weg moeten. Ook staan Verbaan en de gemeente binnenkort weer voor de rechter in verband met - de sloop van - illegaal gebouwde appartementen aan de Korevaarstraat. Verbaan zegt nu, jaren na de sloop, alsnog te kunnen bewijzen dat er een vergunning voor is. (Sl17-11).
17. Tot en met 19 november zijn alle dierenweides en de kinderboerderij in de Merenwijk gesloten. Dat gebeurt nadat vogelgriep is vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (bij Gouda) en voor heel Nederland een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en mest is afgekondigd. Ook geldt er een ophok- en afschermplicht voor kinderboerderijen. Pluimvee moet afgeschermd worden, zodat ze niet in direct contact kunnen komen met andere dieren of mensen. Op 20 september wordt vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Langeraar. Het is de voor mensen besmettelijke variant H5N8, bevestigt het ministerie van Economische Zaken. Dezelfde variant als bij het bedrijf in Hekendorp. De gevolgen van een menselijke besmetting zijn volgens de GGD vergelijkbaar met een gewone griep en besmetting is alleen mogelijk bij intensief contact met ziek pluimvee. Daarom is er opnieuw een vervoersverbod voor drie dagen van kracht. Tot 24 november zijn alle kinderboerderij en dierenweides van de gemeente weer gesloten. Op 21 september wordt ook bij drie bedrijven in het Overijsselse Kamperveen vogelgriep vastgesteld. Op 25 november maakt het ministerie van EZ maatregelen voor kinderboerderijen bekend. Die moeten aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen om open te kunnen blijven, zoals afschermplicht, het nemen van hygiëne-/desinfectiemaatregelen en een strenge bezoekersregeling voor vogelverblijfplaatsen. De kinderboerderij Merenwijk blijft gesloten tot 11 december behalve voor dierverzorging. Op boerderij Die Barle Farm in Zoeterwoude worden op 30 november na een uitbraak van vogelgriep 28.000 kippen geruimd. Het bedrijf aan de Burmadeweg, dat behalve legkippen ook melkvee houdt, wordt hermetisch afgesloten. In een straal van tien kilometer – waaronder ook de rijksweg A4 valt - mag geen kip meer worden vervoerd. Vier pluimveebedrijven binnen die straal worden onderzocht. Onderzoekers treffen op 1 december vogelgriep aan bij wilde eenden. Het gaat om het zeer besmettelijke H5-type dat ze in twee monsters van uitwerpselen in de buurt van Kamerik bij Woerden vonden. Staatssecretaris Sharon Dijksma schrijft de Tweede Kamer dat dit het meest waarschijnlijk is op basis van de informatie die nu op tafel ligt. Op 30 november meldde ze dat er bij 1.500 onderzochte wilde vogels geen virus van het type H5N8 was gevonden. Ze overleg op 2 december over nieuwe maatregelen om de vogelgriep in te dammen. (Sl17/19/20-11, Dichtbij18-11, RTVW17/1819/21-11, LN19-11, LD20/2122/11, Gem26-11, LD01-12, RTVW01-12, Sl04-12, LN10-12, Sl11-12).
17. ‘Als op de Lammermarkt geen mooi groen park kan worden aangelegd doordat rekening moet worden gehouden met de kermis op 3 oktober, dan moet die kermis maar een beetje minder of op andere plekken neergezet worden’, zegt fractievoorzitter Mart Keuning van de ChristenUnie. Het plein rond molen De Valk wordt als dat garage klaar is opnieuw ingericht voor miljoenen euro’s. Het wordt onderdeel van het Singelpark. De opmerkingen van Keuning leiden tot een stroom van reacties. ‘De kermis moet in 2017 weer in zijn huidige vorm en omvang terugkeren op de Lammermarkt, bepleit de 3 October Vereeniging, daarin gesteund door een ruime meerderheid van de gemeenteraad. ‘We gaan ervan uit dat we weer dezelfde oppervlakte terugkrijgen'', aldus woordvoerster Bettina van Klaveren. Wethouder Paul Laudy: ‘De Lammermarkt wordt een groen plein, maar er moeten ook evenementen kunnen worden gehouden, zoals de kermis. Hoe we dat combineren, wordt de komende tijd een bijzondere opgave.’ Laudy bekijkt of er een kleinere kermis moet komen en de 3 October Vereeniging een vergoeding krijgt omdat veel festiviteiten rond Leidens ontzet uit de opbrengst worden betaald. ‘De kermis moet daar blijven en ik ga voorop in de polonaise’, aldus partjgenoot VVD-raadslid Frederik Zevenbergen. Maar een plein met jonge aanplant van graszoden, boompjes en bosschages, verhoudt zich slecht met reuzenrad, booster, spookhuizen en draaimolens. ‘Wij zijn niet tegen de kermis’, verduidelijkt Keunigs partijgenoot Johan Slobbe. ‘Misschien moet hij anders worden vormgegeven’. Daar zijn grotere partijen als VVD, CDA en D66 het niet mee eens. (Sl17/25-11, LD24-11)
17. Winkeliers in het Pieterskwartier voeren een klantenactie met de slogan ‘Koop klein, koop lokaal'. Met posters en stickers worden voorbijgangers attent gemaakt op de voordelen van het lokale winkelen. Leidenaars wordt gevraagd wat liever hebben: ‘een levendige binnenstad of scheurende pakketdiensten’'. Ze er omschrijven hun buurtje als het ‘Montmartre van Leiden’. Liedewij Leijten van Pomino, op de Langebrug, kwam op het idee voor de campagne, die is afgekeken van Small Business Day in de VS waarop landelijk aandacht wordt gegeven aan de kleine ondernemer. (LD17/21-11, WW19-11).
17. Het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind bestaat 25 jaar en wordt gevierd in Leiden met Unicef Nederland en de Universiteit Leiden. In de hele stad worden activiteiten georganiseerd waarbij inwoners en partners een rol spelen. Centraal staat het voormalige weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht waar nu het Kinderrechtenhuis is ondergebracht. De gemeente stelt daarvoor 50.000 euro beschikbaar. Evenals vijf jaar geleden is op 20 november in de Hooglandse Kerk bij de viering koningin Beatrix aanwezig. Jan Bouke Wijbrandi, directeur van Unicef, heet haar welkom. Volgens Wijbrandi wonen in Nederland de gelukkigste kinderen ter wereld, maar kan er toch het een en ander verbeterd worden. Ook de kinderen van De Springplank en de Pacelli School maken dit duidelijk met hun Kinderrechtenlied. In de Stadsgehoorzaal zijn 350 internationale wetenschappers aanwezig bij de conferentie. Voor de pleitcompetitie in de Sterrewacht en het Kinderrechtenhuis zijn 150 internationale studenten aanwezig. Hoewel het programma vooral gericht is op volwassenen, beleidsmakers, professionals en wetenschappers, is de voorafgaande periode juist op kinderen gericht. Ze worden betrokken bij de culturele festivals en activiteiten. Op school zijn gastlessen van Amnesty en Unicef. Ook is er een KinderrechtenTOP, een interactieve discussie over dilemma's rondom kinderrechten. Op 20 november is er een Unicef Studentenfeest met een nachtcollege over kinderrechten. Daarnaast ontwerpen ROC-studenten een kast met informatie en organiseren ze een grote campagne waarmee 10.000 medestudenten geïnformeerd worden over de kinderrechten en het kinderrechtenverdrag. Zestien groepen 7/8 van basisscholen en twee kunstklassen van het Leonardo Da Vinci college samen met kunstenaars aan het verbeelden van een kinderrecht. Dit gebeurt in de vorm van een bol. De ‘bollen’ worden met rapper Monsif onthuld tijdens de Lichtjesparade op 6 november. De rapper schreef een speciaal Kinderrechtenlied. Op de lampionnen van de ruim 750 kinderen die door de stad trekken staat het logo van de Kinderrechtenweek. De tweede editie van het Unicef Kinderrechtenfilmfestival gaat in de Hooglandse Kerk eveneens in première. (Gem28-01, LD30-01, LN05-02, St01/22-10, Gem 22-10, LD23-10, LD05/21-11, LN12/19-11, St12/19-11, Sl13/20-11, RTVW20-11, Dichtbij20/22-11). 
18. De Leidse journalist Janet van Dijk (49) presenteert haar nieuwe boek ‘’ik vin y lyv: het geheim van onvolmaakt gelukkige ouders’ bij Meet & Greet in de Raamsteeg 17. Het eerste deel van de titel is de verbastering van ‘ik vind je lief’. Zij werkte jarenlang voor het Leidsch Dagblad en woont nu in Oegstgeest. Van Dijk is moeder van twee dochters en heeft vanaf 2006 de weblog dewerkendemoeder.nl Daar staan inmiddels ruim 1.600 columns op over opvoeding en kinderen. Ze vindt dat er een goede tussenweg is tussen heel streng voor kinderen en ze volkomen vrijlaten. Het boek wordt uitgegeven door Reunion en kost 15 euro. (WW12-11, HOZ01-12).
18. Restaurantketen Koetjes en Kalfjes uit Oegstgeest is failliet verklaard. Ook de vestigingen in Leiden, Alphen aan den Rijn, Delft, Den Haag, en Haarlem zijn failliet. De vestigingen zijn al een week gesloten en het personeel wordt ontslagen. Het gaat om 80 arbeidsplaatsen. Of een doorstart mogelijk is, is nog niet duidelijk. Op 20 november maken eigenaarskoppel Erwin Rozendal en Jacky Weeber bekend dat het Oegstgeestse restaurant De Beukenhof definitief geen doorstart maakt. Een groep vaste klanten, verenigd onder de naam La Société, onderzocht de mogelijkheid om een financiële injectie te geven. Dat plan blijkt ‘niet opportuun en verantwoord’, zo staat in een verklaring. (Zie ook 11-11). (RTVW19-11, LD21-11).
18. Bedrijven die hoesjes met bedrukte reclameteksten om zadels van fietsen vouwen, krijgen een boze brief van de gemeente. Ongevraagd uitdelen of andere vormen van fietsreclame zijn verboden. Omdat er nooit ‘daders’ op heterdaad worden betrapt, probeert het stadsbestuur het nu via een schriftelijke waarschuwing. Vooral sportscholen gebruiken de hoesjes als reclamemiddel bij station Leiden Centraal, universiteitsgebouwen en op andere plaatsen waar veel fietsen staan. Dat moet nu definitief afgelopen zijn, vinden B en W. Eerder nam de gemeenteraad een motie aan van de Partij voor de Dieren om plastic(afval) terug te dringen. Als het verzoek niet helpt, volgt mogelijk een verbod. (Sl18-11, Gem18-11, Dichtbij19-11, LD19-11, Mare20-11, HOZ23-11, WW26-11, LN26-11)
18. B en W willen 264.000 euro beschikbaar stellen voor sportcomplex de Zijl voor de aanschaf van een zoutelektrolyse-installatie. De vraag naar duurzame, energiezuinige(re) en veilige installaties in zwembaden is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Door het toepassen van zoutelektrolyse is geen chlooropslag meer nodig omdat het naar behoefte ter plekke uit zout wordt geproduceerd. Door invoering van zoutelektrolyse worden de exploitatielasten van het zwembad verlaagd, wordt de kwaliteit van het badwater verhoogd en komt er een einde aan de opslag en transport van vloeibaar chloor. (Gem18-11, Sl18-11, Dichtbij19-11, WW26-11, LN03-12).
18. Treinstations Zoeterwoude Meerburg, Hazerswoude Koudekerk, Boskoop, en Waddinxveen staan voor 2028 met nog zeventien andere op de shortlist van staatssecretaris Wilma Mansveld, blijkt uit in een brief aan de Tweede Kamer.
Voorwaarden zijn de financiering moet rond zijn, de halte moet in het spoorboekje passen en er moeten voldoende mensen in- en uitstappen. Station Boskoop Snijdelwijk moet in 2017 gerealiseerd is. Ook de plannen voor de andere vier zijn al vergevorderd. Elk nieuw station krijgt een bijdrage voor de aanleg van maximaal 6,5 miljoen euro uit een speciaal potje. (Metro19-11, RTVW19-11, WW26-11).
18. Cabaretier Jochem Myjer krijgt uit handen van André van Duin de eerste André van Duin Comedy Award en 12.500 euro. De Leidenaar kan dit geld besteden aan een goed doel. ‘Jochem krijgt de prijs van mij voor zijn veelzijdigheid als cabaretier. Zijn humor spreekt jong en oud aan en zijn absurde humor is buitengewoon origineel’, zegt Van Duin bij de uitreiking in het Beatrix Theater in Utrecht. De award is ingesteld ter gelegenheid van het 50-jarig theaterjubileum van André van Duin. Hiermee wordt Van Duin geëerd voor de vele jaren die hij in het theater stond. De prijs zal elke twee jaar worden uitgereikt. (RTVW19-11).
18. Zorg en Zekerheid verhoogt de premie in 2015 met 5,2 procent. Dat komt neer op een stijging van vijf euro voor de basisverzekering per persoon, per maand. De zorgverzekeraar, die vooral actief is in de Leidse regio, meldt dat hogere zorgkosten voor rekening van de verzekeraar komen. ‘In 2015 worden de wijkverpleging, de langdurige geestelijke gezondheidszorg en de zorg aan huis voor mensen die doof of blind zijn overgeheveld van de AWBZ naar de zorgverzekeringswet’. Het ministerie van VWS raamt de stijging op tien procent. Ton van Houten, voorzitter van de raad van bestuur, schat de stijging lager in: ‘We hebben scherpe afspraken kunnen maken met de zorgaanbieders over kwaliteit, de prijs en de beschikbaarheid van zorg’. Ook investeert Z en Z een deel van de winst, die afgelopen jaren werd geboekt in de premie. Volgens Van Houten zijn de bezuinigingen nodig om de kosten van de zorg ook voor latere generaties betaalbaar te houden. Z en Z organiseert op diverse plaatsen bijeenkomsten waar klanten terecht kunnen met hun vragen. Z en Z verlaagde de premie voor 2014 nog met bijna tien euro per maand. Trendsetter DSW kondigde eind september als eerste aan de premies 2015 gelijk te houden. VGZ maakte onlangs een stijging van zes tot veertien procent bekend. (LD18-11)
18. Lingeriewinkel Hunkemöller in de Breestraat sluit op 15 juli 2015 de deuren. Het pand staat nu te huur. Dat maakt Annet Johannesson namens het ‘Head of Real Estate’ van het hoofdkantoor weten. ‘We concentreren ons op de drie pas verbouwde vestigingen in Leiden. Personeel proberen we zo goed mogelijk bij de andere vestigingen onder te brengen’. Hunkemöller heeft vestingen op de Haarlemmerstraat, op het Vijf Meiplein en een shop-in-shop bij V&D. Als er een andere huurder wordt gevonden, gaat de winkel eerder dicht. Personeel blijkt nog van niks te weten. ‘We hebben geen idee wat er gaat gebeuren’, aldus een werkneemster. ‘De Breestraat is net helemaal gerenoveerd. Het is zonde dat wij juist dan moeten sluiten’. (LD18-11).
18. De gemeente start met een driedaagse fietswrakkenactie. Rondzwervende fietsen worden verwijderd in de binnenstad. Drie dagen lang krijgen mogelijke fietswrakken een label. Fietsen die na een week nog steeds gelabeld op dezelfde plaats staan, worden meegenomen en vernietigd. (Gem14-11, Dichtbij17-11, Sl17-11, HOZ23-11).
18. Arresteren is de meest effectieve maatregel tegen terrorisme. Dat ontdekt promovendus Teun van Dongen van de Universiteit Leiden in zijn promotieonderzoek naar de effectiviteit van terrorismebestrijding. Hij zocht uit welke maatregelen er zijn genomen tegen nationalistisch terrorisme zoals het Irish Republican Army (IRA) en de Euskadi Ta Askatusuna (ETA), tegen linkse terrorisme zoals de Rote Armee Fraktion (RAF) en de Weather Underground en tegen de jihadistische bewegingen in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk.
Naast arresteren is dat bij voorbeeld proberen om leden uit de beweging weg te lokken. Van alle mogelijkheden is het arresteren en berechten de enige maatregel die tegen alle drie de soorten terrorisme werkt, concludeert Van Dongen, die constateert dat de aanpak van terrorisme weinig op ervaring is gebaseerd. (RTVW13-11).
18 Na een voorbereiding van drie jaar heropent juwelier Ruud de Gunst zijn vernieuwde zaak aan de Nieuwe Rijn. De winkel is twee keer zo groot, heeft een tuin met uitzicht op De Burcht, veel meer licht via een glazen gevel en zelfs een champagne- en koffiebar. De Gunst kwam op het idee bij een vakgenoot in Lissabon. De sfeer daar sprak hem erg aan. Hij legde contact met de verantwoordelijke architect. In februari werd achter de schermen begonnen, de afgelopen maand was de juwelier drie weken dicht. ‘De gevel is zoals hij in 1900 was. Het plafond kwam tevoorschijn onder andere plafonds, de authentieke details zijn opgeknapt. Een schouw bij de open haard en een trouwlounge maken de zaak compleet. Kunstenaar Selwyn Senatori maakte een muurschildering in het kantoor met ‘Ruud the juweler, King of Bling’. Het was een cadeau van de vrouw van Ruud. De Gunst bestaat 35 jaar. De ouders van Ruud hebben de zaak destijds opgezet, twaalf jaar geleden nam hij de zaak over. (LD25-11).
18. Een veiling van eerste boekdrukken van een Nederlandse verzamelaar bij veilinghuis Burgersdijk & Niermans aan de Langebrug levert ruim 130.000 euro op. Van de 443 kavels blijven er slechts twintig onverkocht. Het gaat met name om Engelse en Amerikaanse auteurs uit de twintigste eeuw. Topstuk van de veiling is ‘The marble faun’ van William Faulkner uit 1924. Het boek bracht 24.000 euro op. Een eerste uitgave van Ian Flemings ‘Moonraker’ over geheim agent James Bond uit 1955 gaat voor 3.000 euro van de hand. (LD020-11).
18. Informatiebijeenkomsten over inbraakbeveiliging, inwoners die 's nachts op straat de wacht houden en de politie die extra vaak in de buurt surveilleert. Het zijn drie voorstellen die de CDA-fractie doet om een nieuwe inbraakgolf in de wijk Stevenshof te voorkomen. Op 17 november meldt het Leidsch Dagblad een reeks inbraken in deze wijk waarbij de werkwijze van de dieven opvallend vaak dezelfde is: het openbreken van Velux-dakramen. Het CDA vindt dat de gemeente er alles aan moet doen om een nieuwe inbraakgolf te voorkomen. Daarbij denkt het CDA aan een bijeenkomst voor bewoners over het effectief afsluiten van (dak)ramen. (LD19-11).
19. De winnaars van de schrijfwedstrijd ‘Leidsch Dagblad Pennetje’ worden in het zonnetje gezet in de raadzaal van het stadhuis. Ze winnen een T-shirt met hun eigen verhaal erop gedrukt en een mooie pen. De jury was bijzonder tevreden over de inzendingen van Finn Temmink, Laura Plugge, Thijmen Meekes en Finn Helder allen uit Leiden, Liesbeth Geerlings uit Noordwijkerhout, Sophie Bout en Deirdre van Gils uit Alphen aan den Rijn en Sebastiaan van Deursen uit Voorschoten over het thema kinderrechten. De laatste wordt ook uitgeroepen tot publiekswinnaar. Met zijn verhaal over Dembe, een jongen die niet naar school kan, maar moet werken, krijgt de meeste stemmen op internet. Hij leest zijn verhaal voor bij de uitreiking van de Leidse Jeugdlintjes in het Kinderrechtenhuis op 21 november. (LD15/20-11)
19. Vele wensen van partijen in provinciale staten voor de Rijnlandroute kunnen niet worden vervuld wegens geldgebrek, blijkt uit de laatste debatten over de weg tussen de A4 en A44 in de commissie Verkeer en milieu van provinciale staten. Wensen zijn onder meer: een langere tunnel in de wijk Stevenshof in Leiden en het maken van beweegbare bruggen bij Katwijk. Verder zou er bij recreatieschap Vlietlanden een andere verbinding moeten komen in plaats van een geplande fly-over. Gedeputeerde Ingrid de Bondt zegt toe de kosten voor de bruggen in Katwijk te onderzoeken. Mocht de zoektocht naar een aannemer goedkoper uitvallen dan is het volgens De Bondt het moment om te kijken welke verbeteringen toch kunnen worden uitgevoerd. De Bondt: ‘Onze inschatting is dat het verstandig is met de tunnel te beginnen, zodat je tijdens de verbouwing van het Lammeschansplein minder overlast hebt’. Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA willen helemaal af van de weg. Volgens PvdA-statenlid Martin Loose is de weg niet meer nodig, omdat het verkeer minder hard groeit dan verwacht en mensen steeds meer thuis werken. ‘De Rijnlandroute is een grote bedreiging voor de weidevogels en mag daarom niet aangelegd worden’ zegt voorzitter Wim ter Keurs van het Bewonersoverleg RijnlandRoute in het provinciehuis. De route loopt volgens hem dwars door weidevogelrijke gebieden en maatregelen om de schade te beperken zijn er niet. Ter Keurs bood de politici vanuit Stichting Behoud Rijnland en het Bewonersoverleg RijnlandRoute een opgezette kievit en scholeksterkuiken aan. Actiegroep KeerPunt Rijnland biedt gedeputeerde Ingrid de Bondt een petitie aan tegen de nieuwe weg. Tientallen bewoners wonen de vergadering bij met mondkapjes op tegen luchtvervuiling. (RTVW19/20-11, LD20-11).
19. Archeoloog Evert van Ginkel krijgt tijdens een congres in Den Haag een lintje. De Leidenaar wordt ridder in de orde van Oranje-Nassau omdat hij zich inzet om archeologie en geschiedenis onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Van Ginkel was een van de eersten die zich in de jaren '80 als zelfstandig ondernemer met archeologie ging bezighouden. Hij geeft presentaties en adviezen. Verder schreef Van Ginkel meerdere boeken, waaronder het bekroonde kinderboek 'De onderkant van Nederland'. (RTVW20-11).
19. Ouderengeneeskunde zou gewoon basiszorg moeten zijn en geen specialisatie, zegt internist Gerard Jan Blauw in zijn intreerede als bijzonder hoogleraar interne geneeskunde, in het bijzonder ouderengeneeskunde in het LUMC. ‘Veroudering begint al tussen het 25ste en 30ste levensjaar als alle weefsels volgroeid zijn. Afhankelijk van iemands genetische constitutie of leefstijl verloopt dat proces trager of sneller. Het is volgens Blauw onzin mensen boven een bepaalde leeftijd in handen te geven van geriaters. Eigenlijk is alleen kindergeneeskunde een totaal andere tak van sport. Geriatrie is een weeffout in de geneeskunde. Het heeft volgens hem te maken met demografische ontwikkelingen, stijging van zorgkosten en omdat de geneeskunde zich mettertijd heeft opgesplitst in talloze specialismen en deelspecialismen. Juist ouderen hebben volgens Blauw heel vaak verschillende aandoeningen tegelijk. Een oudere met hoge bloeddruk, suikerziekte, artrose, osteoporose en COPD zou volgens de verschillende richtlijnen moeten worden behandeld met twaalf verschillende geneesmiddelen in negentien verschillende doseringen op vijf momenten van de dag en vaak van de diverse specialisten tegenstrijdige leefstijladviezen. In zijn oratie roemt Blauw de samenwerking tussen specialisten ouderen geneeskunde, neurologen, cardiologen, psychiaters, psychologen in het Haagse Bronovo Behandeladviescentrum Ouderengeneeskunde, waaraan hij is verbonden. ‘In de toekomst hopen we bij individuele oudere patiënten te kunnen voorspellen welke ziektebeelden ze mogelijk zullen ontwikkelen’. (LUMC19-11).
19. De Boekenzolder aan de Middelstegracht dreigt dakloos te worden. De gemeente heeft de gebruiksovereenkomst opgezegd en daarom wordt gezocht naar een nieuwe ruimte. Omdat de boeken veel wegen heeft een plek op de begane grond de voorkeur. Er is een ruimte nodig van minimaal 250 m2 waar behalve boekenkasten ook publiek kan worden ontvangen. De oude conservenfabriek aan de Middelstegracht 38, die zij in bruikleen had van de gemeente, wordt verkocht. ‘We wisten van de plannen, maar dachten dat het langer zou duren’, zegt secretaris Ilja Mottier. De zolder mag na 31 december nog even gebruikt worden als opslag, maar publiek mag er niet meer komen.
De boekenliefhebbers zitten al zeven jaar in het huidige pand. Sinds drie jaar organiseren ze ook maandelijks een gedichtenvoordracht, concert of lezing.
De Boekenzolder faciliteert ook bijeenkomsten. Zo is er 20 november een voorronde van de verkiezing voor een nieuwe Leidse stadsdichter. (Sl19-11, LD19-11).
20. In het voormalige pand van De Slegte aan de Breestraat verkopen vanaf september kunstenaars en winkeliers hun werk en waar. Het tijdelijk creatief warenhuis ‘Even Open’ dat vandaag zou sluiten blijft toch open tot 21 december onder een nieuwe naam: ‘Leidse Stijl’. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan plannen om er een centrum van kunst, cultuur, duurzaamheid en debat te vestigen. Initiator Wim Kuin vond in augustus kunstenaars en winkeliers bereid om de ruimte te huren. Sommige kunstenaars hebben flink wat werk verkocht of interessante opdrachten gekregen. Ook zijn er allerlei workshops en creatieve activiteiten georganiseerd. Op 22 en 23 november maakt fotografe Patricia Nauta gratis portretten en exposeert portretschilder Hans Bonte geschilderde portretten, samen met een aantal cursisten. Een weekeinde later maakt Patricia Nauta bijzondere kinderportretten en Rietje Troost tekent kinderen. Nieuw is ook de expositie ‘Betaalbare Kunst voor Sint en Kerst’, die op 28 november op de tweede verdieping begint. Die dag wordt het project 71x071 in bioscoop Trianon afgesloten met presentaties over allerlei interessante trends en innovaties in Leiden. Scholieren van het Leonardo College verdiepen zich met het project ‘Urban trends in Leiden’ in duurzame trends als groene daken , bio-based economy en vervoer op maat. Op 27 november opent The Mayflower Bookshop er tot 1 januari een boekwinkel. Vooralsnog van bescheiden opzet. ‘Ik verkoop nieuwe en gebruikte Nederlandstalige boeken’, zegt eigenaar Sander Zwart. Hij heeft op de Hogewoerd al sinds 2006 boekwinkel. ‘Daar zit ik een beetje uit de loop, dus ik ben om mij heen aan het kijken voor een betere plek in de stad’. Hij hoopt in 2015 door te gaan. Er is grote behoefte aan tweedehands boeken’. ‘Het concept van warenhuis blijkt te werken’, zegt Kuin. ,,Daardoor is de drempel om hier binnen te komen laag. Net als in Vroom & Dreesmann kun je vrijblijvend rondlopen. Het moet te galerie-achtig worden.'' Ook de kunstenaars hopen door te gaan. Wim Kuin: ‘We zijn volop in gesprek met de eigenaar van het pand. Er is zelfs een vijfjarenplan in de maak, zodat kunstenaars er langere tijd hun intrek kunnen nemen. (Dichtbij20-11, HOZ23-11, WW26-11, LD28/29-11).
20. Kim Ossewold verovert een plekje in de nieuwe Donald Duck-strip ‘De Pechkampioen’. De 21-jarige trouwe Leidse lezeres is een van de zestien winnaars van de actie ‘Heel Holland Kwekt’. Voor het eerst in 62 jaar konden lezers meedenken over de strip en invloed uitoefenen op het verhaal. De beste ideeën kregen een plekje in de nieuwe strip. (RTVW20-11).
20. Minister Melanie Schultz van Haegem brengt met een landmeetinstrument een stukje Leiden in kaart, als aftrap voor de nieuwe digitale kaart van Nederland. Op 1 januari 2016 treedt de Basisregistratie Grootschalige Topografie in werking. Dan moet er één uniforme gedetailleerde digitale basiskaart zijn die alle overheidsinstanties gebruiken. Landelijk investeerde de overheid 50 miljoen euro in het project. Het opbouwen en bijhouden ervan is een taak van gemeenten, provincies, waterschappen, Rijkswaterstaat, het ministeries van Defensie en van Economische Zaken en ProRail. Zij zijn ieder verantwoordelijk voor hun eigen stukje Nederland. Leiden is de eerste grote gemeente die gereed is voor het omzetten van bestaande kaarten naar de basisregistratie. Schultz: ‘Het is een enorme klus om dit voor elkaar te krijgen. Leiden verdient alle waardering voor de voortvarendheid waarmee ze dit hebben opgepakt’. Iedere Leidse boom is ingetekend. Zo'n 80.000 stuks. Op de nieuwe digitale kaart is alles tot in detail te zien. Ook prullenbakken en fietsenstallingen. ‘Leiden is het meest ambitieuze jongetje van de klas’, zegt projectleider Pascal Keij. In de Bloemfonteinstraat leggen twee mannen met fluorescerende oranje hesjes met een driepoot en meetinstrument de minister uit hoe het meten werkt. De nieuwe digitale plattegrond krijgt iedere drie maanden een update en is daardoor actueler dan Google Maps, legt coördinator Ruud van Rossem uit. ‘Je ziet bijvoorbeeld dat een huis is uitgebouwd. De schaal is 1 op 1.000. Nu moet nog betaald worden voor kaarten, straks zijn alle data openbaar’. Op de website www.pdok.nl is de kaart van Leiden in te zien. (RTVW20-11, LD21-11)
20. Museum Volkenkunde wint de Museumprijs Zuid-Holland 2014. De prijs – 4.000 euro - wordt elke twee jaar uitgereikt door de Vereniging voor Musea in Zuid-Holland (VMZH) aan het museum dat er het beste in is geslaagd om het eigen publiek te bereiken. Voor de prijs waren ook het Museum Boerhaave en Onderwijsmuseum in Dordrecht genomineerd. Volkenkunde was genomineerd voor de tentoonstelling ‘Verlangen naar Mekka’ die veel moslims naar het museum trok. Boerhaave was kandidaat met het Anatomisch Theater, waarvan een multimediaal schouwspel is gemaakt dat de geschiedenis van de wetenschap vertelt. (LD13-11, Sl20-11, WW26-11, LN26-11).
20. Wethouder Robert Strijk overhandigt directeur Ruud Visser van Gebr. de Nobel, symbolisch een enorme sleutel van het nieuwe Leidse poppodium in de Marktsteeg. Strijk: ‘Het is een aanwinst voor Leiden en de regio. Gebr. de Nobel gaat een breed publiek trakteren op concerten en evenementen die de veelzijdigheid van de (pop)muziekcultuur beslaan. Daarmee versterkt Leiden haar centrumfunctie op gebied van cultuur en is het een impuls voor onze Leidse economie. Gebr. de Nobel zal voor veel muziek- en cultuurliefhebbers een begrip in Leiden worden. Met de Leidse Schouwburg, De Lakenhal en het Scheltema wordt dit het cultuurkwartier van de stad’. Ruud Visser: ‘We hebben er even op moeten wachten, maar dit pand is te gek. Het biedt veel mogelijkheden. Naast de modernste, digitale apparatuur hebben we nu een grote zaal voor 750 bezoekers, een kleine zaal voor 200 man en een foyer. Hierdoor kunnen we op meer plekken tegelijkertijd artiesten laten optreden. Veel van onze optredens zijn nu al uitverkocht’. Martijn du Prie directeur du Prie Bouw & Ontwikkeling, die het poppodium bouwde is trots op het eindresultaat: ‘Midden in het centrum achter een monumentale fabrieksgevel staat nu een modern gebouw . Het kan tegen een stootje: extreem geluidsdicht door speciale detaillering en trillingsvrij voor de omgeving door gigantische veren in de vloer. Ik hoop dat de fans zich er snel thuis voelen’. Ook de familie De Nobel is aanwezig. Op deze plek dreef de familie jarenlang een handel in lompen, metaal en papier. Ruud Visser: ‘Die naam verdwijnt niet uit de stad. Wij dragen hem met trots’. Als herinnering wordt een plaquette onthuld, waarop de geschiedenis uit de doeken wordt gedaan. Ook een oud naambord kreeg een plek aan de muur van de foyer. De muren en de oude spanten zijn op deze plek nog zichtbaar voor de bezoekers. Na de sleuteloverdracht heeft Robert Strijk een verrassing voor vertrekkend bestuurslid van de Stichting Gebr. de Nobel, Egon Snelders. Hij wordt onderscheiden met een gouden Speld voor externe relaties van de gemeente. Snelders leverde een grote bijdrage aan de realisatie van het poppodium. Strijk roemt zijn veelomvattende activiteiten en het belang en de uitstraling daarvan. Zo was Egon Snelders sinds 2002 bestuurslid, lid van de stuurgroep en voorheen actief voor poppodium LVC. Ook krijgt hij de onderscheiding voor zijn werk als voorzitter van het Leidse Dichtersgilde en als voorzitter van de raad van toezicht van Theater Ins Blau. (Gem20-11,Sl20-11, Dichtbij21-11, LD21-11, HOZ23/30-11, LN26-11, St26-11).
20. Omwonenden, winkeliers en horecaondernemers van de Nieuwe Rijn komen naar het stadhuis om hun ongenoegen te laten blijken over het plan van de gemeente om extra horeca aan de Nieuwe Rijn toe te staan. Volgens initiatiefnemer wijkvereniging Pancras-West worden keer op keer winkelpanden getransformeerd naar horecabedrijven. De gemeente ligt de pandeigenaren geen strobreed in de weg. Voorzitter Jaap van Meijgaarden wijst op een brief van B en W waarin de gemeente zegt dat een overkill aan horeca in het gebied dreigt. Volgens hem is er geen draagvlak voor nog een nieuw restaurant. ‘Er zijn al veertien restaurants. De afgelopen periode kwamen er drie bij’, houdt de wijkvoorzitter de raadsleden voor. Veel te veel. Bovendien is er daardoor steeds minder sprake van een gesloten winkelfront. De wijkclub gebruikt de slogan: ‘Kies voor winkels! Er is al genoeg horeca aan de Nieuwe Rijn’. Ondernemer Marcella Pronk- De Haan wil met haar man Jan als kok aan de Nieuwe Rijn 27 het nieuwe restaurant Bordeaux vestigen en wijst er op dat het niet in strijd is met de omgevingsvergunning voor de binnenstad. Ze wijst er op dat in het pand voorheen al een koffiecorner zat. Bovendien wordt de entree in de jugenstilgevel van het monumentale pand in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Horecaman John Fakkel kijkt uit naar de opening van restaurant Wielinga Eten en Drinken aan de Nieuwe Rijn 28. Hij hoopt de zaak in het pand waar ooit Dansschool Wielinga zat half maart 2015 te openen. Voorzitter Jaap van Meijgaarden hoopt dat de rechtbank ook daar een stokje voor steekt. Beiden zitten op 28 november tegenover elkaar bij de commissie voor de bezwaarschriften van de gemeente. Een dag eerder bepleiten zij hun zaak bij de voorzieningenrechter in Den Haag. Fakkel verwacht dat met sluiting om één uur ’s nachts de overlast zal meevallen. ‘De keuken sluit om elf uur, maar mensen moeten nog wel even rustig kunnen natafelen’. Volgens zijn raadsman Floris van Galen leent Nieuwe Rijn 28 zich niet voor een winkel omdat het geen etalage heeft. Fakkel wil er een ’hoogwaardig restaurant’ van maken. De rechter doet binnen twee weken uitspraak in de zaak. (LD19/28-11, Sl20-11, LN26-11, LN10-12).
20. Uitspraak Haagse rechtbank tegen 18-jarige Leidenaar die op 17 april een gewelddadige diefstal pleegde in een woning in Zoetermeer samen met een 17-jarige medeverdachte uit Voorhout. De officier van justitie eist twee weken eerder vijf jaar celstraf. Tegen zijn hulp wordt 16 maanden geëist waarvan zijn 12 maanden en 6 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee en als bijzondere voorwaarde begeleiding door Bureau Jeugdzorg en 6 maanden ITB (individuele trajectbegeleiding) en de maximale werkstraf van 200 uur. Het duo smeedde een plan om de bewoner geld afhandig te maken door hem te bedreigen met een vuurwapen en een schroevendraaier Het slachtoffer weigerde zijn portemonnee af te geven en bij het gevecht raakte hij ernstig gewond. De daders gingen met 100 euro vandoor. Het slachtoffer heeft blijvend letsel overgehouden aan het geweld. Een oplettende getuige hoorde hard gegil en wist de 18-jarige verdachte aan te houden. Geen uitspraak gepubliceerd. (Sl06-11, Dichtbij07-11, LD08-11).
20. Maritiem historicus Marc van Alphen (60) uit Oegstgeest publiceert in boekvorm zijn proefschrift ‘Het oorlogsschip als varend bedrijf’ waarmee hij aan de Universiteit Leiden promoveerde. ‘De schrijver is tot 1808 naast de kapitein een cruciale figuur op een oorlogsschip. Hij administreerde alles wat er gebeurde, en zorgde er voor dat de kapitein meer militair kon zijn. Alle economische aspecten nam de schrijver voor zijn rekening nemen. De schrijver is de voorganger van de huidige marineofficier voor administratie en logistiek’. Van Alphen werkt voor het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag. Begon als geschiedenisleraar in het middelbaar onderwijs en werd in de jaren negentig gevraagd om docent zeegeschiedenis te worden op het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Hij bracht het leven van honderden scheepsschrijvers van de Rotterdamse en Amsterdamse admiraliteiten in kaart. Hun biografische gegevens staan keurig gerangschikt achterin het boek.
Het is een uitgave van 460 pagina's en zorgvuldig bijeen gezochte illustraties. (LD21-11).
21. Voormalig huisarts Har Meijer presenteert zijn elfde boek bij boekhandel De Kler in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof. Burgemeester Laila Driessen van Leiderdorp krijgt het eerste exemplaar van ‘Verstand op nul’ waarin hij het dementieproces van zijn zus en gevolgen daarvan beschrijft. Het boekje is te koop voor 10 euro. (HOZ01-12, HOZ15/12).
21. Rederij Rembrandt verliest het beroep tegen de vergunning voor de ijsbaan en kerstmarkt op de Nieuwe Rijn bij de Raad van State. Volgens de stadsreder is daardoor van begin december tot begin januari het mooiste stukje Leiden onbereikbaar voor rondvaartboten. De gemeente en de rederij liggen al jaren met elkaar overhoop over de periodiek afsluiting voor evenementen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de kans groot is dat in een bodemprocedure het bestemmingsplan definitief goedgekeurd wordt. Daarom is er geen reden om de ijsbaan en de kerstmarkt te verbieden. Daarbij heeft de rechter meegewogen dat Rembrandt de vorige rechtszaak ook heeft verloren. Volgens de raad is het afsluiten van het water geheel volgens de regels verlopen en duurt de afsluiting niet langer dan de maximaal 38 dagen die ervoor staan. De rederij schermde met het beschermd stadsgezicht, maar de rechter ziet niet in dat dit wordt aangetast met de tijdelijke activiteiten. Ook het bestemmingsplan biedt voldoende ruimte om de evenementen te laten doorgaan. Frans Schohaus van het Centrummanagement is ‘ongelofelijk blij’ met het resultaat: .’Ik hoop dat het nu klaar is en we kunnen samenwerken en vooruitkijken. Twee andere rederijen liggen bijvoorbeeld met een kerstboot op de markt. Samen met ondernemers de stad promoten is altijd ons doel geweest’. (Sl21-11, LD22-11).
21. In het Kinderrechtenhuis aan de Hooglandse Kerkgracht reikt wethouder Roos van Gelderen de Jeugdlintjes uit aan acht kinderen en jongeren en een groep omdat zij zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de Leidse samenleving. Ze krijgen een medaille, bloemen en een tas met ‘Ik ben een Leidse held’. De onderscheidingen worden elk jaar uitgereikt rond 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Van Gelderen: ‘Kinderen die zich op jonge leeftijd inzetten voor de maatschappij verdienen een beloning. Ik hoop dat ze een voorbeeld zijn voor andere jongeren en voor volwassenen’. Ze gaan naar Michiel Tchiche, die op 1 oktober zijn vriend Thijs uit het water, Estelle Nduwimana (15), die al twee jaar vrijwilligerswerk doet voor M25, een project dat jongeren uitdaagt om zich in te zetten voor de zwakkeren in de samenleving, Isa van der Steen, die haar hobby - theater - inzet om jongeren te helpen om te gaan met hun homo-, lesbische of biseksuele gevoelens, Milenco Walcott, die een grote steun is voor zijn familie en zich op school inzet voor de Gay Straight Alliance, Britt Rosan Hoogendoorn, die door haar oplettendheid ervoor zorgt dat een oude man, die met zijn scootmobiel in de berm bij een sloot viel, snel wordt geholpen, Jason Sieval (15) die als een soort buurtcoach met allerlei activiteiten voor jongeren voor sfeer en eenheid in zijn straat zorgt, Nick Noest (9) en Denzell Ezeh (14), die met hun passie voor vissen en kennis over het waterleven een grote bijdrage leveren aan het vissenmonitoringsproject in de Havenwijk en aan de natuur en Jongerenteam OmaLief, een groep Turkse jongeren van 16 tot 26 jaar die ouderen in een Leids verzorgingshuis wekelijks bezoekt voor een praatje of een wandeling. (RTVW21-11, LD22-11, Gem24-11, LN26-11, St03-12).
21. Wethouder Marleen Damen trapt een balletje mee met het Wajong-team UVS dat als enige vereniging in de Leidse regio meedoet aan de Dutch Career Cup die re-integratie van jongeren moet bevorderen. Op het UVS-terrein doen acht Wajong-teams mee aan een toernooi waaronder ook een team van de Leidse Praktijkschool Waterland. De gemeente heeft besloten het project bij UVS uit te breiden. Jongeren die een reguliere uitkering hebben of begeleiding krijgen van het Jongerenloket mogen zich aanmelden om voetballend op zoek te gaan naar een baan te gaan. ‘We zijn drie weken bezig met vijftien jongeren. Ze voetballen met elkaar en overdag doen ze klusjes voor de vereniging. Tussendoor hebben ze gesprekken met een jobcoach en gaan ze actief op zoek naar de baan die bij hen past’, zegt Jos van Alphen, coördinator van het project. De trainingen en het vrijwilligerswerk zijn erop gericht de sociale interactie te verbeteren. (LD22-11).
21. Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft een vaccin ontwikkeld tegen malaria. Het is klaar om op mensen getest te worden. Met het nieuwe vaccin worden verzwakte genetisch veranderde parasieten ingespoten die in een vroeg stadium van infectie niet overleven. Degene die het vaccin ontvangt raakt zo immuun voor de ziekte. Tegen malaria zijn allerlei oplossingen bedacht. Klamboes met insecticiden, medicijnen die de symptomen bestrijden en vaccins tegen bepaalde eiwitten die de parasieten doden. Deze oplossingen hebben allemaal hun nadelen, zegt parasitoloog Chris Janse. Muggen worden resistent tegen insecticiden en parasieten tegen geneesmiddelen. De vaccins die eiwitten blokkeren werken maar in ongeveer 40 procent van de gevallen. Het onderzoek naar het nieuwe vaccin begon in de jaren '90 en leidde tot de eerste succesvolle proeven met muizen in 2005. Het duurt waarschijnlijk een jaar voor de vergunningen rond zijn om te testen op vrijwilligers. (RTVW21-11, LD26-11).
21. Bij de Haagse rechtbank dient een rechtszaak die omwonenden van de moskee aan de Ter Haarkade hebben aangespannen tegen de parkeerplannen
bij het nieuwe islamitische gebedshuis. Het aantal parkeerplaatsen wordt vergroot van 78 naar 102. Daarmee probeert de gemeente de bezwaarmakers tegemoet te komen en bovendien de rechter ervan te overtuigen dat er voldoende parkeerruimte komt. Bij het oorspronkelijke ontwerp is sprake van 78 vakken. Daarvan komen er 45 in een garage onder de moskee en 33 op het plein ernaast. Hoewel de gemeente volhield dat 78 ruim voldoende was, stapte een groep buurtbewoners naar de rechter. De verhouding tussen het aantal auto's en het aantal parkeerplekken in de aanpalende wijk is al scheef en de komst van een mogelijk druk bezochte moskee brengt daarin geen verbetering, vrezen zij. De gemeente heeft het aantal plekken verruimd, staat in een brief van wethouder Paul Laudy aan de gemeenteraad. Door een groenstrook te schrappen, is er niet langer plek voor 33 auto's op het plein, maar 43 en op piekmomenten zelfs 57. Daarmee komt het ‘ruimschoots boven de berekende parkeerbehoefte’. Het bezwaar van omwonenden, dat molen d'Heesterboom door de bouw onvoldoende wind vangt, is volgens de rechtbank geen reden om de bouw stil te leggen. Alleen de molenaar kan zich daarop beroepen. De buurtbewoners reageren verbolgen en de sfeer is vrij grimmig. Buurtbewoner Mauk Kager weigert de gemeentevertegenwoordigers en Nabil Omari van de stichting Moslimgroep Leiden een hand te geven. De rechter doet over vier weken uitspraak. (Sl17-11, LD18/22-11).
21. De eerste 100 kilometer aan dijken in onder meer Wassenaar en Gouda die waren afgekeurd zijn versterkt voor 50 miljoen euro. Het hoogheemraadschap van Rijnland pakt in 2015 de resterende 30 kilometer aan risicovolle dijken aan. Bij een toetsing vijf jaar geleden bleek dat 230 kilometer verbreed of verzwaard moest worden. Zo’n 130 kilometer werd risicovol genoemd, omdat de gevolgen van een overstroming in deze gebieden voor de inwoners en de economie ingrijpend zijn. Ruim 30 jaar geleden kregen de dijken in Rijnland een grote onderhoudsbeurt. Door de bodemdaling moeten de dijken periodiek worden opgehoogd, verbreed en gestabiliseerd, want een groot deel van Rijnlands gebied ligt onder de zeespiegel. Er wonen, werken en recreëren 1,3 miljoen mensen. Thea de Roos-van Rooden van Rijnland zegt: ‘Grootschalige werkzaamheden kunnen enorme invloed op de leefomgeving hebben als een dijk ligt met veel klei opgehoogd en verbreed moet worden. Niet iedereen was daarom altijd even blij met onze plannen. Als de meest risicovolle dijken straks op orde zijn, is een grote achterstand ingelopen. De werkzaamheden aan de dijken die na 2016 overblijven, zijn minder ingrijpend’. (RTVW21-11).
21. Wetenschappers, universiteitsbestuurders en beleidsmakers uit de hele wereld komen twee dagen bijeen in de Universiteit Leiden om te bespreken hoe sociale wetenschappen en geesteswetenschappen een bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van mondiale problemen. Ook minister Jet Bussemaker is aanwezig. Op initiatief van de League of European Research Universities (LERU) ondertekent een delegatie van 's werelds leidende onderzoeksuniversiteiten een verklaring die oproept deze wetenschappen te steunen en te versterken. Met dit ‘Leiden Statement’ willen zeven universiteitsnetwerken uit Europa, de VS, Canada, Japan, Oost-Azië en Australië de belangrijke rol van deze wetenschappen vergroten. Historicus Wim van den Doel, LERU-voorzitter in deze wetenschappen en decaan van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden: ‘Studenten in deze disciplines werken later bij de overheid, in het bedrijfsleven en in de non-profit sector. Zij kunnen hun kennis over andere culturen en samenlevingen overdragen waardoor de maatschappij sterker en humaner wordt’. (UL18/25, LD19-11).
21, Speeltuin Ons Eiland aan de Kortenaerstraat moet niet worden bebouwd. Dat is de uitkomst van een enquête die bewoners uit de Zeeheldenbuurt hebben gehouden. ‘Een grote meerderheid is tegen', zegt mede-initiatiefneemster Jessica Hilhorst. Woningbouwcorporatie Portaal sloopt in ieder geval rond de honderd woningen voor nieuwbouw. Met bewoners en hun vertegenwoordigers wordt overlegd wat er met de resterende 258 huizen in de wijk achter de Zijlsingel moet gebeuren. Wijkvertegenwoordiger Hans van der Vlier vindt de eerste sloop meer dan genoeg. Bij de verregaande ontwikkelingen in de buurt zijn naast Portaal organisaties betrokken als Libertas, Historische Vereniging Oud Leiden, de bewonerscommissie en de gemeente. Onlangs presenteerde de buurt een wijkvisie waarin een centrale plaats en rol is ingeruimd voor het huidige park tussen Tasmanstraat en Admiraal Banckertweg. In de plannen wordt niet uitgesloten dat dit park ook een speelplaats krijgt waardoor Ons Eiland overbodig wordt. Dat zou de weg de weg vrijmaken dat terrein tussen Kortenaerstraat, Evertsenstraat, Heemskerkstraat en Trompstraat te bebouwen.
Bewoners van de 64 huizen in die vier straten zijn tegen bebouwing en vóór modernisering van de speeltuin, aldus Hilhorst. (LD22-11, LD03-12).
21. Burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen overhandigt Frans Helmerhorst (1949) een koninklijke onderscheiding bij zijn afscheid. Hij wordt officier in de orde van Oranje-Nassau. Hij promoveerde in 1981 aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn opleiding tot gynaecoloog aan de Universiteit van Leiden werd hij hoofd van de sectie Reproductieve geneeskunde van de afdeling Gynaecologie van het LUMC. Sinds 2005 is hij hoogleraar met als leeropdracht ‘Klinische epidemiologie van fertiliteit’ Sinds 1996 is hij ook coördinerend redacteur van de Fertility Regulation Group van de Cochrane Collaboration, die reviews publiceert die wereldwijd worden gebruikt voor het onderbouwen van beslissingen in de gezondheidszorg, zowel voor een individuele patiënt als voor beleid. Ook als bestuurslid van de Stichting Geneesmiddelenbulletin heeft Helmerhorst een belangrijke bijdrage geleverd aan de wetenschappelijke onderbouwing van de gezondheidszorg. (LUMC04-12).
21. Het schoolgebouw aan de Boerhaavelaan 44 wordt geen gemeentelijk monument. Dat besluiten B en W tegen de wil van de monumentencommissie. Doordat de voormalige Don Boscoschool, nu in gebruik bij het Bonaventuracollege, niet wordt beschermd, is de weg vrij voor een ingrijpende opknapbeurt. Het pand dateert uit 1952, is ontworpen door architect Jan van der Laan en bevat kunstwerken uit die tijd. Als het een officieel een gemeentelijk monument wordt levert dat allerlei beperkingen op bij een eventuele renovatie. Het stadsbestuur vindt wel dat de kunstwerken behouden moeten blijven. Wanneer het pand wordt opgeknapt, is nog onbekend. (LD22-11).
21. Het vertrouwen in de woningmarkt en het aantal huizenverkopen vertonen in de regio Holland Rijnland al anderhalf jaar een duidelijk stijgende lijn. Van een prijsstijging is nauwelijks iets te merken. Dat blijkt uit reacties van regionale makelaars op cijfers die het CBS bekendmaakt. Daaruit blijkt dat bestaande huizen inmiddels al een half jaar voor een iets hogere prijs van de hand gingen (tot 2,2 procent) dan in dezelfde periode vorig jaar. ‘De prijzen ontwikkelen zich niet of nauwelijks’ , zegt Wim de Leeuw van de gelijknamige makelaardij met vestigingen in de hele regio. ‘De markt is nog steeds heel erg gevoelig voor de vraagprijs. Wie denkt dat-ie kan vragen wat hij wil, verkoopt gegarandeerd zijn huis niet’. Volgens De Leeuw krijgt het CBS cijfers van het kadaster, dat overdrachten registreert. Die lopen een paar maanden achter. Bovendien zijn er grote verschillen tussen regionale woningmarkten. Er zijn er waar het nog steeds dramatisch gaat’. Holland Rijnland behoort daar niet toe, constateert De Leeuw: Er wordt flink meer verkocht dan vorig jaar. Alleen met appartementen gaat het wat minder. Tussenwoningen zijn nu het populairst. Starters die het kunnen, slaan de ‘appartementsfase’ over. Een logische keuze’. De historische lager entevan rond de drie procent voor tien jaar is een belangrijke factor. Consumentenvertrouwen is het allerbelangrijkste vindt De Leeuw, maar het blijft broos. (LD22-11).
21/22. De onopgeloste moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986 is het onderwerp van de voorstelling ‘In gesprek met mijn moordenaar’ van de muziektheatergroep De Andersons die in première gaat in de Leidse Schouwburg. ‘Ik ben opgegroeid met de Zweedse cultuur’, vertelt Anna Ågren, een van de Andersons, die haar jeugd in Leiden doorbracht. Het script is van Arjen Lubach. Ågren speelt alle verdachten die de revue passeren. ‘Er zijn 130 mensen die uit zichzelf de moord bekend hebben. Het dossier is inmiddels 225 meter lang, maar eigenlijk is men in al die jaren nooit een stap verder gekomen’. Het is ook een muzikale voorstelling met liedjes die variëren van pop tot funk tot cabaretesk. (LD20-11, Mare20-11).
22. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium organiseren voor de dertiende keer hun Lemun-conferentie, kort voor ‘Leiden model United Nations’. Ruim 400 jongeren van twaalf nationaliteiten komen naar de Fruinlaan om de Verenigde Naties te simuleren. ‘Inschrijvingen zijn ieder jaar sneller vol’, zegt zesdeklasser Emma van Gruijthuijsen. Als deputy secretary general of external affairs, een van de hoogste functies, regelt zij dit jaar alle communicatie met deelnemers. ‘Je leert speechen, verdiept je in complexe politieke problemen. Als je Noord-Korea speelt, kun je weinig opzoeken over je belangen. Dat is juist grappig. Je moet zelf nadenken: hoe is mijn ligging, wat zijn handige bondgenoten? Aan het eind van het weekeinde weet je zó veel’ Het dagprogramma is vol bijeenkomsten van militaire, politieke, sociale en economische comités. Alles in het Engels met dito dresscode en volgens VN-procedures. ‘s Avonds staat iedereen in verkleedkostuum op het feest. De helft van de buitenlandse deelnemers slaapt bij leerlingen thuis. (LD24-11).
22. Het grote bouwproject rond het Kooiplein in Leiden Noord wordt ingekrompen. De bouw van winkels op de tunnel over de Willem de Zwijgerlaan en nieuwbouw op de plek waar nu nog de flats aan de Jan Pieterszoon Coenhof, Van Riebeeckhof en Stuyvesanthof staan worden geschrapt. De sloop of het renoveren van die ‘hoven’, eigendom van woningcorporatie De Sleutels, is daarmee voor onbepaalde tijd uitgesteld. Wel zullen de flatwoningen naar behoren worden onderhouden is afgesproken met de bewonerscommissie. Volgens het gemeentebestuur is de reden dat er aanzienlijke financiële risico’s worden verwacht als deze onderdelen van het omvangrijke project worden doorgezet. Op en rond het Kooiplein wordt flink gesloopt en gebouwd door aannemer Heijmans. Oude woningen en schoolgebouwen verdwijnen, terwijl winkels en vooral veel ‘blokken’ met huur- en koopappartementen er verrijzen. Of ze zijn al opgeleverd, zoals in Het Gebouw aan de Surinamestraat. De operatie op de grens van de wijken Noorderkwartier en Kooi verloopt voorspoedig, zegt de gemeente. Al werd in juli bekend dat circa drie miljoen euro op het megaproject moest worden afgeboekt. ‘We gaan niet bouwen voor leegstand’, zegt woordvoerder Chantal Sevink. Raadslid Walter van Peijpe (GroenLinks) roept De Sleutels op om de verwaarloosde flats op te knappen, zodat ze de komende jaren weer goed bewoonbaar zijn en mogelijke ghettovorming wordt voorkomen. De aansluiting van de Kooilaan op en over de Willem de Zwijgerlaan, via het nieuwe viaduct, gaat in 2015 wel verder. Het einde van de Kooilaan komt daarvoor een stuk hoger te liggen dan nu het geval is en gaat schuin oplopen. Op de tunnel komt een kleine rotonde. Die werkzaamheden maken het noodzakelijk de ventweg langs de Willem de Zwijgerlaan bij de Hoven een paar maanden af te sluiten. Bovendien wordt het verkeer in de omgeving weer omgeleid via de Surinamestraat, waardoor die smalle straat het weer zwaar te verduren krijgt. (LD22/28-11).
22. De indrukwekkende schedel van een Triceratops horridus (Latijnse naam voor angstaanjagende dinosauriër) wordt online geveild. Ze staat al zes jaar in bruikleen in museum Naturalis maar krijgt een andere plek als het museum in 2016 twee jaar dicht gaat vanwege een grote renovatie. Volgens de veilingmeester moet de schedel, die voor 60 tot 65 procent origineel is en in Wyoming in de VS werd opgegraven 50.000 tot 75.000 euro opbrengen. De dino is een planteneter uit de Krijt-periode, die wel negen meter lang, drie meter hoog en dertien ton zwaar kon worden. Het dier had een enorme kop met drie hoorns en een scherpe hoornsnavel, een korte stevige nek, gedrongen smalle romp, korte staart en vier gespierde poten. (Dichtbij22-11).
22. Sinterklaas en zijn Pieten komen met de stoomboot aan bij de Beestenmarkt.
Het is even de vraag of burgemeester Henri Lenferink op tijd is zijn in verband met problemen met zijn fiets, maar verder verloopt de intocht soepel. Geen wanklank over de kleur van de Pieten. Geen rumoer, geen arrestaties van voor- of tegenstanders van Zwarte Piet. Via de Blauwpoortsbrug, Haarlemmerstraat, Hooglandse Kerksteeg, Hooglandse Kerkgracht en Burgsteeg gaat de Sint in optocht naar het Stadhuisplein. Er zijn optredens van goochelpiet en danspieten en daarna neemt de Sint zijn intrek nemen in het Huis van Sinterklaas, dat op 23 november de deuren opent. Daar is een oefendak, zijn er pietenbedden met een glijbaan, kunnen kinderen knutselen en is er een discovloer om te dansen op sinterklaasmuziek. Alle Pieten hebben een zwart gezicht. Er lijkt geen spoor te bekennen van de zwartepietendiscussie. ‘We hebben de landelijke trend gevolgd en een aantal themapieten toegevoegd’, zegt Liza van Alphen de Veer van Centrummanagement Leiden. De eerste dag brengen zo ‘n 4.000 kinderen een bezoek aan de Sint. Het huis is tot en met 4 december elke dag geopend. (Sl20-11, Dichtbij22/23/24-11, LD24/27-11, WW26-11).
22. Het Leonardo College, het Stedelijk Gymnasium en het Visser 't Hooft Lyceum doen mee aan de 17de editie van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren. Thema’s zijn dit jaar: overgewicht, terrorismebestrijding en middelbaar onderwijs. Dit jaar doet er een recordaantal van 120 scholen mee. De voorrondes op 22, 28 en 29 november zijn in Hilversum. De dertig beste scholen gaan door naar de finale op de Universiteit Leiden op 17 januari 2015. Het NK wordt georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, de Universiteit Leiden, de gemeente Leiden en diverse ministeries. (Sl20-11).
22. Motorclub MC Trailer Trash Travellers zit zonder clubhuis. Het verblijf aan de Karel Doormanweg op industrieterrein De Waard moet leeg zijn van burgemeester Henri Lenferink. Eerder dit jaar moest de club het voormalig clubhuis van motorvereniging Pegasus aan de Voorschoterweg verlaten, nadat ze dit in januari 2013 op vijandige wijze hadden overgenomen. Volgens Lenferink zit de TTT-groep illegaal in het pand. Volgens de TTT-rijders doet Lenferink weinig moeite om de club aan een nieuw onderkomen te helpen. Lenferink: ‘We zijn geen makelaar. De gemeente heeft geen rol in het vinden van een nieuwe plek. Overigens zijn we er niet erg happig op om de club te faciliteren’ . Het pand mag niet worden gebruikt als verenigingsgebouw. In 2013 zei Lenferink dat de club behoort ‘tot de éénprocent-motorclubs die in verband worden gebracht met criminele activiteiten’. (LD20-11).
24. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven bepleit een verdubbeling van de spoorlijn Leiden-Utrecht tijdens de bespreking van Het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport in de Tweede Kamer. Zij roept VVD-minister Melanie Schultz Van Haegen op de lijn structureel te verbeteren en niet op een beperkt deel. Volgens D66 is de half uur-verbinding onbetrouwbaar en is er geregeld sprake van forse vertraging en uitvallende treinen. (Sl24-11).
24. Het Leidse biotechnologiebedrijf Prosensa stemt in met een overname door de Amerikaanse branchegenoot BioMarin. Bij het bedrijf dat onderzoek doet naar een medicijn tegen de ziekte van Duchènne, werken zo'n 85 mensen. BioMarin betaalt 548 miljoen euro. Prosensa deed jarenlang samen met GlaxoSmithKline onderzoek naar het geneesmiddel, maar de Britse farmaceut verbrak begin die samenwerking nadat bleek dat drisapersen, het tot nu toe meest veelbelovende medicijn, niet goed werkte. Het bedrijf zocht naar een nieuwe geldschieter. Directeur Hans Schikan is in zijn nopjes met het bod dat, als het onverhoopt afketst, verandert in een aandelenuitgifte van 50 miljoen dollar. Het is geen overname uit geldnood, maar hoort volgens Schikan thuis in de medicijnenontwikkeling. ‘BioMarin is een wereldspeler die gespecialiseerd is in geneesmiddelen voor zeldzame ziekten en die heel veel waarde kan toevoegen aan alles waar we bij Prosensa voor staan’. Het bedrijf startte ooit met geld van patiëntenverenigingen, investeerders en kredieten. Medio 2013 maakte het Leidse bedrijf succesvol de stap naar de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Met de 90 miljoen dollar van die beursgang kon Prosensa weer een tijdje vooruit. BioMarin telt zo'n 1500 werknemers. Wat Schikan betreft, blijft Prosensa in Leiden zitten. ‘Het Bio Science Park is erg belangrijk voor ons. Het is hier hartstikke mooi, en alles zit hier’. (Dichtbij24-11, LD25/26-11).
24. De Sleutels wint de Stook-je-rijk-trofee. De woningcorporatie heeft zich het beste ingezet voor energiebesparing in de huursector. Stook je rijk is een project van de Natuur en Milieufederaties, Milieucentrum Rotterdam en de Woonbond. Voor het project worden in twaalf steden, waaronder Leiden, rondetafelgesprekken gehouden met raadsleden, corporaties en huurdersorganisaties. Doel is de energiebesparing te versnellen. Het woningbezit van De Sleutels werd het snelst energiezuiniger door onderhoud, renovatie en nieuwbouw. Ook werd een achterstand ingehaald. ‘We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan energiebesparing in ons bezit’, aldus Gerda van den Berg, directeur bestuurder. (Sl24-11, LN26-11).
24. Maarten van Rossem presenteert in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden zijn nieuwe boek ‘Europa volgens Maarten van Rossem’. Zijn nieuwe werk gaat over de geschiedenis van West-Europa na 1945 en de oplossingen voor de huidige vertrouwenscrisis bij een deel van de Europese bevolking. In dit essay stelt Van Rossem dat die vertrouwenscrisis alleen kan worden opgelost door een intensivering van de Europese samenwerking. (Sl22-10).
25. De Haagse rechtbank veroordeelt drie verdachten van wietteelt in de Stevenshof tot aanzienlijk lagere straffen dan justitie twee weken eerder eist. Volgens het openbaar ministerie waren de drie ‘grote jongens’ achter de hennepplantages. Ze wilden de huurders laten opdraaien voor de illegale teelt, als ‘katvangers’, zodat ze zelf buiten schot bleven. De officier van justitie eist celstraffen van een jaar en acht maanden en betaling van 80.000 euro tegen de twee hoofdverdachten (27 en 31) uit Den Haag en Bergen op Zoom. De rechtbank veroordeelt ze tot zes maanden cel. Tegen de derde verdachte (22), ook uit Bergen op Zoom, eist het OM een jaar en drie maanden. Die verdachte, ‘loopjongen’ van de twee hoofdverdachten, komt weg met een werkstraf van 80 uur. De rechtbank acht bewezen dat de mannen betrokken waren bij de wietteelt aan de Lau Mazirelstraat. Er is onvoldoende bewijs dat ze te maken hadden met de plantages in de panden aan de Lieven de Keijstraat en de Corrie ten Boomstraat, meent de rechtbank. De rechtbank is er niet van overtuigd dat de mannen een criminele organisatie vormden. Ze liepen tegen de lamp in een plantage in Zoetermeer. De Brabander kreeg in België eerder zes jaar cel voor wietteelt. (LD12/26-11).
25. Centrummanagement Leiden maakt tijdens een ondernemersavond in De Waag de winnaars bekend van wedstrijden om de titels ‘Beste service in de horeca’, ‘Beste service in de retail’ en ‘Beste Etalage’ bekend. Bij de horeca maken Eazie, Visbrasserie De Poort en Van de Leur kans om in de prijzen te vallen, bij de categorie retail zijn dat Scrapwood, Terpen Tijn en Suitable. Om de titel winkel met de beste etalage strijden Borg&Daphne Sieraden, Kapsones Kappers en Emma Biemans Interieur. Voor de eerste keer wordt een prijs uitgereikt voor de ‘Toponderneming van het jaar’. Ondernemers konden hiervoor een 'cross-sellingsplan' aanleveren. (Sl20-11).
25. De Leidse chemicus Dennis Hetterscheid krijgt een ERC Starting Grant van maximaal 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar de omzetting van zonlicht in duurzame en op grote schaal transporteerbare energie. Hij wil dit bewerkstelligen met op de natuur geïnspireerde katalysatoren. Een mogelijke oplossing is elektrolyse, waarbij zonlicht wordt omgezet in de chemische brandstof waterstof. Dat is niet nieuw maar er zijn nog geen bruikbare systemen die voldoende efficiënt zijn om toepasbaarheid op grote schaal te realiseren. Hetterscheid wil het concept toepassen in kunstmatige katalysatoren, die stoffen omzetten in andere stoffen. Uiteindelijke in een ‘groene’ brandstof. (UL25-11).
25. In Zuid-West begint over een half jaar de bouw van een nieuw schoolgebouw voor de Telders- en Daltonschool Leiden, voorheen de Sleutelbloem. Het ontwerp is inmiddels klaar. Het gebouw komt op de plek van De Marcke, een school voor speciaal onderwijs, die al enkele jaren leegstaat. De scholen krijgen acht lokalen en een eigen ingang en een aula, die gekoppeld kunnen worden met de gezamenlijke kleutergymzaal voor een voorstelling of feest. Het pand telt twee bouwlagen. Na de Europese aanbesteding, die nu loopt, verwachten de scholen half december de bouwvergunning. Een maand later moet de aannemer geselecteerd zijn. ‘De Marcke wordt op z'n vroegst na de voorjaarsvakantie gesloopt’, zegt Hubert van der Burg van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL), waaronder Daltonschool Leiden valt en die ook de bouw voor de openbare Teldersschool regelt. De nieuwbouw kost de gemeente 4,4 miljoen euro. Beide scholen willen ook een campus van de grond krijgen met allerlei voorzieningen voor kinderen. Het clubgebouwtje van speeltuin Vijfhoven en straatspeelorganisatie Thuis op Straat wordt in 2015 opgeknapt voor 350.000 euro. De Hoflaan, die het schoolplein van de speeltuin scheidt, wordt verkeersluw. De peuterspeelzaal van Stichting Peuterspeelzalen Leiden (SPL) in de Daltonschool en de peuterstartgroep van de Telders en kinderopvangorganisatie Smallsteps,, verhuizen mee naar de nieuwbouw. Als die klaar is in 2016 wordt de Teldersschool gesloopt en komt op die plek het Leonardo College, dat nu nog aan de Noachstraat zit. Wat er op de plek van Daltonschool Leiden komt, is nog onbekend. (LD25-11).
25. Parktrust, beheerder van de bedrijventerreinen bij de Rooseveltstraat, Kanaalpark, Lammenschansweg, Verbeekstraat, Westwal, De Veiling, Haagse Schouwweg en De Waard, gaat zelf de brandkranen op die terreinen vuurrood schilderen. ’Want op de gemeente wachten we al zeker twee jaar’, zegt Ad van den Berg. De klus is nodig om voor een keurmerk in aanmerking te komen. Nu zijn ze vaak grijs, of afgebladderde of overwoekerd met groen. De brandweer bevestigt dat het om een probleem gaat dat aandacht behoeft. ‘Het gebeurt vaak dat we de kranen in eerste instantie niet kunnen vinden. Dat geldt ook voor de oude, ondergrondse brandkranen. Daar staat dan een auto bovenop of ze zijn dicht geasfalteerd’. (LD25-11).
25. De doorstart van winkelketen Halfords is mislukt. Zo'n 90 winkels zijn dicht. De 28 franchisewinkels, waaronder die aan de Haarlemmerstraat in Winkelhof in Leiderdorp en op de Reineke Boulevard in Zoeterwoude blijven nog wel open. De vestiging in winkelcentrum De Luifelbaan gaat dicht. Curatoren Rinke Dulack en Robbert Roeffen zijn nog in gesprek over een eventuele overname. Het personeel is een dag eerder ingelicht tijdens een bijeenkomst in Ede. In totaal werken er 536 mensen bij het bedrijf. Halfords, bekend van onderdelen voor fietsen en auto's, is op 7 oktober failliet verklaard. De oorzaak zou liggen in veranderende marktomstandigheden en een moeizaam economisch klimaat. Volgens de curatoren heeft zich te elfder ure nog een nieuwe kandidaat gemeld. De afgelopen weken meldden zij meermalen dat er onderhandeld werd met serieuze overnamekandidaten. Op 21 november werd nog verklaard dat een oplossing dichtbij was. De keten was door Peter Jan Stormessand, die Halfords in 2013 over nam van Scapino, gereorganiseerd. (RTVW24-11, LD25/26-11, HOZ30-11).
25. Wethouder Robert Strijk presenteert tachtig ideeën om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Daarvoor moet jaarlijks tot 2018 1,5 miljoen euro worden vrijgemaakt. ‘Meer bezoekers naar de stad trekken, die er ook langer blijven en er meer uitgeven’, omschrijft hij het doel van de hele operatie. Dit Programma Binnenstad 2015-2018 moet samen met instellingen, ondernemersclubs en bewoners worden uitgevoerd. Onderdeel is het openen van een tweede VVV-kantoor naast het huidige Visitors Centre tegenover station Leiden Centraal in de buurt van het stadhuis. Ook het oude plan om in de hele stad gratis wifi aan te bieden, wordt opgepoetst. Om de stad schoner te laten ogen komt er meer aandacht voor de bestrijding van meeuwenoverlast en worden straatmeubilair, stadsparken en plekken waar veel fietsen staan of afval zich ophoopt, beter en vaker gereinigd. Ook wordt ervoor gezorgd dat de zomerse drukte op de Leidse wateren in betere banen wordt geleid. Aan het jaarlijkse gedoe rond de komst van een ijsbaan op de Nieuwe Rijn en de kerstmarkt, moet een einde komen door een regeling voor de komende vier jaar. Bovendien wil Leiden zich nadrukkelijker profileren als de stad van Rembrandt en wil weer meedoen aan het bloemencorso. Wat Leiden helpt in haar streven, zijn ook de opknapbeurten en uitgebreide (her)ontwikkelingen in het stationsgebied, de meelfabriek en het Nuon-terrein dat een afgietsel moet worden van het Amsterdamse Westergasfabriek. Uiteindelijk moet het leiden tot de verkiezing van Beste binnenstad van Nederland, in 2017. (LD26-11, LN03-12).
25. De ideeënwedstrijd ‘Levensles’ voor Zuid-Hollandse zorgstudenten wordt gewonnen door Lilian Djarkasi (24) van het ID College. Het opvallende idee: Kickboksen met ouderen. Lilian doet het zelf graag en ziet geen probleem om het zelfs op te nemen tegen ouderen in een verzorgingshuis. ‘Je moet het wel afstemmen op hun conditie. Veiligheid staat voorop, dus we moeten extra valmatten en bescherming gebruiken'. Ook de 83-jarige Harry Swart staat pal achter het initiatief. De ruim 100 studenten van ROC Mondriaan, de Haagse Hogeschool en het ID College presenteren in de Paleiskerk in Den Haag hun ideeën en initiatieven om de ouderenzorg te verbeteren. De Leidse wint 500 euro, die ze gebruikt om haar idee ten uitvoer te brengen. (RTVW25-11).
25. ‘De Bonte Koe’ is het hoogst genoteerde Zuid-Hollandse café in de top-100 van Misset Horeca. De ranglijst is voor de 21ste keer gepubliceerd op de nieuwssite voor de horeca. Het café staat in het landelijk klassement op plaats 20, negen plaatsen hoger dan in 2013. De jury noemt het een ‘plaatje van een café’. Gevestigd in de Hooglandsekerkkoorsteeg ontleent het zijn naam aan de slagerij die er ooit zetelde, maar inmiddels wordt er al meer dan een eeuw drank geschonken. Negen bieren van de tap - die deels zelf worden geïmporteerd - en nog eens zeven open wijnen. De jury treft een hippiesfeer aan in het café van eigenaar Frans Bik. ‘De jonge vrouw in de bediening loopt zich de benen uit het lijf, maar laat geen steek vallen. Ze is deskundig, vriendelijk en merkt lege glazen tijdig op. De gasten zijn een bonte pluimage van jong en oud, veel studenten zo te zien, en (gepensioneerde) professoren. De lekkere trek kan worden gestild met heerlijke kaas, rookworst van de lokale slager of biologische hamburger’. Complimenten van de jury zijn er ook voor het kleine, maar frisse toilet. Bik: ‘Sinds vorig jaar hebben we kleine maaltijdjes, burgers bijvoorbeeld, dat kan wel voor de stijging gezorgd hebben. Het assortiment is een van de dingen waar de jury op let. En dat verbeteren we continu. Maar ze kijken ook naar de deskundigheid van het personeel achter de bar, de gastvrijheid, hoe de zaak eruit ziet. Ik denk dat het komt omdat we allemaal met trots en plezier in de Bonte Koe werken. Tot de schoonmakers aan toe. Ik wil vooral een goed, leuk en gezellig café voor alle Leidenaren zijn. Dat zijn we al heel lang. Als je foto's van 60 jaar geleden ziet, is er weinig veranderd. Die sfeer houden we goed vast’. (Dichtbij25-11, RTVW25-11, LD26/29-11, WW10-12).
25. De eigenaars van meubelzaak Scrapwood zijn de Leidse topondernemers van het jaar. Emma Biemans Interieur Advies&Ontwerp heeft in de Breestraat de mooiste etalage van Leiden. Visrestaurant De Poort verleent de beste service in de horeca en herenkledingzaak Suitable heeft de beste service in de retail. De winnaars worden bekendgemaakt in het Huis van Sinterklaas (De Waag).
Centrum management Leiden organiseert de wedstrijden in het kader van de Kennis&Kunde workshops. Mystery shoppers gingen onaangekondigd op bezoek bij de genomineerden. Biemans had haar etalage met behangrollen gedecoreerd en wilde voorbijgangers met weetjes over deze papiersoort prikkelen. Voor de nieuwe verkiezing van toponderneming moesten ondernemers een plan maken waarmee je bestaande klanten ook andere producten kunt verkopen. Centrummanager Erwin Roodhart geeft een vooruitblik op 2015 met veel vieringen. De Hortus Botanicus bestaat 425 jaar, De Leidse Marathon 25 jaar en de Universiteit Leiden 440 jaar. De Lakenfeesten bestaan in juni 30 jaar en het Leiden Internationaal Film Festival viert het tienjarig bestaan. (LD26-11).
25. De Stichting Rembrandt in Leiden, museum de Lakenhal, het Rembrandthuis uit Amsterdam, Cultuurfonds Leiden en Leiden Marketing slaan de handen ineen om over een paar jaar een Rembrandt Experience in de stad te openen. Martijn Bulthuis van Leiden Marketing: ‘Een maand geleden hebben we samen de wens uitgesproken dat de Experience er moet komen’. Tjeerd Scheffer van Rembrandt in Leiden: ‘Als citymarketeer heb ik veel gedaan rondom de ontwikkeling van het merk Rembrandt. Rond 2006 stopte ik, daarna is er helaas weinig meer rond de schilder gedaan. Twee jaar geleden is de stichting opgericht om meer aandacht te vragen voor deze Leidse grootheid’.
Bulthuis: ‘In 2018 is er in de Lakenhal een grote tentoonstelling over de jonge Rembrandt. Het zou mooi zijn als de Experience er dan is’. Om niet te concurreren met Amsterdam is volgens het Rembrandthuis ook betrokken bij dit project. Beide steden gaan de verbinding Leiden - Amsterdam benadrukken. Het is maar een klein half uurtje met de trein’. Er wordt gedacht aan een mooi gebouw, waar Rembrandt zelf zijn verhaal vertelt. Tekeningen en schilderijen, maar ook met alle moderne toepassingen van nu. Audiovisueel, digitaal en met sociale media. Het liefst zouden we in de Latijnse school zitten. Maar die is langdurig verhuurd’. Zoals de plannen er nu liggen, is er ongeveer 2,5 miljoen euro nodig, schat Scheffer. (LD25-11).
26. Van de 54 vestigingen in Leiden en omgeving en de Bollenstreek van Esro dat afgelopen zomer failliet ging, hebben er 46 een doorstart gemaakt onder de paraplu van het Britse Smallsteps. Woordvoerder Monique Schumans: ‘We zien in Leiden een kleine teruggang in het aantal kinderen op de opvang. Bij een aantal kinderdagverblijven loopt het terug, maar er wordt ook gezocht naar uitbreiding. Het is erg afhankelijk van de wijk. Is er sprake is van terugloop of uitbreiding? Hoe staat het in de wijk met de concurrentie en het aantal geboortes? Daarnaast betalen ouders twee tot drie keer meer voor opvang dan een aantal jaar terug. Er komt een betere verdeling van vraag en aanbod’.
Jeroen Vriesema, directeur Stichting Kinderopvang Leiderdorp: We hebben in Leiderdorp tijdig ingespeeld op de ontwikkelingen. Dit jaar zijn er drie locaties bijgekomen. Door het faillissement van Estro stroomden van twee locaties kinderen bij ons binnen. We hebben na uitgebreid onderzoek een locatie van Estro overgenomen en ook de locatie bij het Diaconessenhuis. Bij de brede school in Leiden-Noord doen we naschoolse opvang’. (LD26-11).
26. Hongerwinterkinderen overleefden de ongunstige omstandigheden in de baarmoeder vermoedelijk dankzij aanpassingen aan hun DNA. Genen die de groei bevorderen blijken bij hen anders te zijn afgesteld. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega's van Columbia University en Harvard University in ‘Nature Communications’. In 1944-1945 daalde de beschikbare hoeveelheid voedsel tot een kwart van wat een mens nodig heeft. Toch zijn er toen kinderen verwekt die met een normaal geboortegewicht ter wereld kwamen maar hebben op middelbare leeftijd een hogere kans op gezondheidsproblemen. De aangepaste groeigenen hebben als bijwerking een ongunstig ingestelde stofwisseling. Die leidt een hogere cholesterolspiegel in het bloed op 60-jarige leeftijd, zegt onderzoeksleider Bas Heijmans, epigeneticus van de afdeling Moleculaire Epidemiologie van het LUMC. De onderzoekers vergeleken op meer dan een miljoen plaatsen het DNA van kinderen die tijdens de Hongerwinter zijn verwekt, met dat van hun broers en zussen. Ze konden zo verschillen in de afstelling van genen nauwgezet in kaart brengen. We onderzoeken in Europees verband of ongunstige omstandigheden van ongeboren kinderen nu tot vergelijkbare veranderingen in het besturingssysteem leiden, aldus Elmar Tobi. (LUMC27-11, UL03-12).
26. De voorbereidingen op de herinrichting van de Lammermarkt zijn in volle gang. Er wordt een tijdelijke weg aangelegd die wat meer richting de huizen komt om ruimte te maken voor de toekomstige inrit van de parkeergarage. De huidige parkeerplaats wordt in januari 2015 gesloten. Ook de parkeervakken voor de winkels aan de Lammermarkt verdwijnen. In plaats daarvan komen er laad- en losplekken, zodat de ondernemers bereikbaar zijn. Een tijdelijk alternatief parkeerterrein langs de Singel wordt aangelegd om de parkeernood wat te verlichten. Het grotere parkeerterrein Molen de Valk vervalt geleidelijk en is vanaf 5 januari 2015 niet meer beschikbaar. In december neemt het aantal beschikbare parkeerplaatsen al flink af. Eind december start aannemer DuraVermeer met het plaatsen van de damwanden voor de bouwkuip. In januari wordt begonnen met de bouw van de parkeergarage die in 2017 klaar moet zijn. (LD26-11, Gem27-11, WW10-12).
26. Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker willen universiteiten waar de kwaliteit telt en niet de kwantiteit. Hoge promotiebonussen, die kunnen oplopen tot 90.000 euro, moeten daarom verdwijnen. De universiteit Leiden en TU Delft zijn het niet eens met de opvattingen dat hoge promotiebonussen fraude in de hand werken. Er moet in ieder geval vijf procent vanaf is een van de ambtelijke adviezen die het duo presenteert. ‘Het is geen bonus, maar een tegemoetkoming in de kosten die we maken’, zegt een woordvoerder van de Universiteit Leiden, die in 2015 onderhandelt met minister Bussemaker over de herverdeling van het bonusgeld. Een dag eerder presenteert het duo de Wetenschapsvisie 2025. Een visie van 10 pagina’s op de ontwikkeling van de wetenschap in de komende tien jaar. Er komt geen geld bij, maar het wordt vooral ingezet voor onderzoek waar de samenleving wat aan heeft. Ook moeten universiteiten zich duidelijker profileren. Wetenschappers worden minder afgerekend op hun publicaties. Ook de bijdrage per afgeronde promotie - bijna een kwart van de eerste geldstroom - heeft een ‘te sturende werking’, en gaat omlaag. Dat geld gaat terug naar de universiteiten, die dat dan moeten besteden aan onderzoek dat in die wetenschapsagenda past. Ze moeten het ook gebruiken om zich nadrukkelijker te profileren ten opzichte van elkaar. Subsidieverstrekker NWO gaat op de schop. Wetenschappers moeten meer samenwerken en bedrijven, maatschappelijke organisaties, en NWO moet daarin een leidende rol spelen. En er moet meer particulier geld naar wetenschap, bijvoorbeeld vanuit stichtingen die een bijzondere leerstoel sponsoren. Er komen bijeenkomsten voor wetenschappers en filantropische organisaties die dat moeten bevorderen. (RTVW25-11, Mare27-11).
26. Ze hielden in november 1940 gedenkwaardige protestspeeches, tegen de anti-joodse maatregelen van de Duitse bezetter. Precies 74 jaar later wordt hieraan herinnerd met de onthulling van drie nieuwe gevelstenen bij de toenmalige woningen van de hoogleraren Rudolph Cleveringa, Lambertus van Holk en Tom Barge. Daarop staat het woord ‘protestrede’ en de gelaatsprofielen in een enkele lijn. Dat beeld past bij een regel uit de protestrede van Cleveringa, waarin hij zegt dat hij ‘met een enkele lijn, een enkele aanwijzing, een enkele streep probeert te komen tot een schets, die een suggestie is voor ontvankelijke geesten’. De gedenktekens zijn een initiatief van Willy Hijmans, destijds als student aanwezig bij het college van Barge. Hij kreeg bijval van een groep hoogleraren Blom, Beukers, Dutilh en Otterspeer en directrice Annah Neve van het Leids Universiteits Fonds. Ook de families van de drie hoofdrolspelers droegen bij, evenals de Elise Mathilde Stichting en de Van Berch van Heemstede Stichting. De stenen werden ontworpen en vervaardigd door Marc de Groot van de firma Bam Bam Steenhouwers. De gedenktekens worden onthuld tijdens een tour van familieleden en initiatiefnemers langs de locaties aan de Boerhaavelaan 6, Rijnsburgerweg 29, Plantage 26 en het Rapenburg. Ook is een zogeheten lezenaar (opstaande boekstandaard) gemaakt. Rector magnificus Carel Stolker de uit steen gehouwen katheder, op de binnenplaats van het Academiegebouw. De gedenksteen draagt het motto van de Universiteit Leiden, Libertatis Praesidium (Bolwerk van vrijheid). In een vlijmscherp betoog zette rechtendecaan Cleveringa in het Academiegebouw uiteen waarom het ontslag van zijn Joodse collega Eduard Meijers, hoogleraar burgerlijk recht, in strijd was met het volkerenrecht. De aanwezige studenten waren diep onder de indruk en zongen na afloop het Wilhelmus. Cleveringa's toespraak is onlangs genomineerd voor de verkiezing Beste Speech van Nederland, een initiatief van de VPRO-serie ‘Speeches’. (LD21/278-11, UL25-11, Mare27-11, UL03-12).
26. Het voormalige Ibishotel aan de A4 bij Leiderdorp wordt een ‘flexhotel’ voor ongeveer 100 arbeiders uit Polen en Hongarije. De verbouwing en inrichting van het hotel aan de Elisabethhof is in volle gang. De vergaderzaal wordt een fitnesscentrum en in de keuken van het restaurant komen de kookgelegenheden voor de bewoners. Op elk van de 68 kamers staat een koelkast en een tv. Een schotelantenne geeft de gasten op elke kamer zes Poolse tv-zenders. Hotel Flexforce zorgt voor vermaak en internetverbinding. Directeur Johan Roorda heeft omwonenden per brief ingelicht en op 11 december uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Burgemeester Laila Driessen en wethouder Kees Wassenaar nemen er een kijkje en er wonen dan inmiddels ruim zeventig arbeiders. Het is het derde hotel van Flexforce, dat zich richt op de huisvesting van arbeidsmigranten met een tijdelijke baan. Eerder werden hotels geopend in Ede en Rotterdam. Koppel Holding kocht het hotel voor een miljoen euro van Accor Holding, moederbedrijf van Ibis. Er komen ‘sociale begeleiders’ die de gasten wegwijs maken in de Nederlandse samenleving. Toekomstige bewoners verblijven er maximaal veertig maanden en er wordt samengewerkt met uitzendbureaus Adecco. (LD27-11, RTVW01-12, WW03-12, HOZ07-12, LD12-12).
26. De Haagse rechtbank veroordeelt een 24-jarige Leidenaar conform de eis van de officier van justitie tot opsluiting in een gesloten psychiatrische kliniek voor maximaal een jaar. Op 15 mei schopte hij zijn moeder bont en blauw. Hij gaf twee weken geleden toe dat hij helemaal was losgegaan. Foto's in het strafdossier lieten zien hoe erg haar verwondingen waren. Gedragsdeskundigen, als een psycholoog en een psychiater verklaarden hem ontoerekeningsvatbaar. Hij zou schizofreen zijn. Als Leendert z'n medicijnen niet inneemt gaat het mis, wordt 'ie onhandelbaar. En als wietgebruikende dakloze, soms verblijvend in het Papegaaisbolwerk, is op die medicijninname niet of nauwelijks controle. (LD13/28-11).
26. De IJ.V.L. organiseert samen met de Gemeentelijke Schoolsportcommissie Leiden het Schoolkampioenschap Hardrijden op de Schaats voor leerlingen van groep 3 tot en met 8 in de Schaatshal Leiden aan de Vondellaan 41. De wedstrijden zijn voor geoefende maar ook voor minder geoefende deelnemers. Er zijn 18 categorieën met individuele prijzen. Er doen elf scholen mee met 100 meisjes en 76 jongens. De beste is de Sint Jospehschool die voor de derde maal meedoet. De Morskring, vorig jaar winnaar, wordt tweede en Lucas van Leyden derde. (Sl13-11, WW03-12).
26. De provincie steekt bijna 4 miljoen euro in de restauratie en ontwikkeling van het regionale erfgoed. Ondernemers, vrijwilligers en andere overheden brengen samen nog eens ruim 7 miljoen euro bijeen. Doel is dat bewoners, scholieren, toeristen en ondernemers weten dat het erfgoed er is en het bovendien kunnen bezoeken en beleven. Met dit geld krijgen ruim zestig activiteiten financiële steun die vallen binnen de zeven erfgoedlijnen:
Romeinse Limes, Oude Hollandse Waterlinie, Atlantikwall, Landgoederenzone
Trekvaarten Goeree-Overflakkee en de Waterdriehoek (Kinderdijk, Dordrecht en Biesbosch). De provincie geeft ook 200.000 euro aan zes Zuid-Hollandse organisaties die samenwerken om gezonde activiteiten in de natuur te bevorderen. Zoals yoga in de duinen, een stiltewandeling of les in de natuur. Het gaat om het Zuid-Hollands Landschap, Dunea, IVN, Florence, Florein en de Parnassia Groep. Ook worden vrijwilligers opgeleid. (RTVW26-11, LD27-11).
26. De Leidse Reddingsbrigade (LRB) is officieel onderdeel van de Nationale Reddingsvloot (NRV). Het ministerie van Veiligheid en Justitie kan de hulpverleners waar nodig 24 uur per dag oproepen voor hulpverlening bij wateroverlast, overstromingen, (dreigende) dijkdoorbraken en (regionale) rampen. ‘Hartstikke leuk natuurlijk, we mogen eindelijk meedoen met grote landelijke oefeningen', zegt Jeffrey Veldt van de Leidse Reddingsbrigade over de nieuwe rampentaak van de organisatie. ‘Ons team is flink uitgebreid en we gaan meer samenwerken met de brandweer en de veiligheidsregio’. De LRB kreeg een snelle evacuatieboot in bruikleen van Reddingsbrigade Nederland nadat een compleet team van schippers, opstappers en EHBO'ers was gevormd, die een intensieve training krijgt. (RTVW26-11, LD27-11, Sl27-11, Dichtbij28-11, HOZ30-11, LN03-12).
26. Joost van Uffelen wint met zijn foto van een zeeleeuw de vakjuryprijs van de Frans Lanting Award 2014. De foto van de Leidenaar wordt uit bijna 5.000 ingezonden foto's als beste gekozen door de vakjury. De wedstrijd wordt georganiseerd door National Geographic en het Wereld Natuur Fonds. Topnatuurfotograaf en WNF-ambassadeur Frans Lanting maakt de winnaar bekend in het tv-programma ‘RTL Late Night: ‘Het is een schitterende foto van een zeeleeuwtje dat lijkt te poseren voor de fotograaf. Vaag op de achtergrond zie je nog meer zeeleeuwen. De foto brengt tot uitdrukking waarom die oceanen zo belangrijk zijn. Het is vrijheid en blijheid voor deze zeeleeuwen, maar wij moeten er wel voor zorgen dat ze een toekomst hebben in de oceanen’. Van Uffelen maakt de foto bij het Mexicaanse schiereiland Baja California tijdens het duiken aan de westkust. ‘De grootste uitdaging was om orde in de chaos van 300 speelse, razendsnelle dieren te scheppen. Uiteindelijk was er een jonge zeeleeuw mans genoeg om te poseren voor mijn camera. Deze soort zeeleeuw figureert veel in shows in dolfinaria, maar ik zie ze liever in het wild waar ze in vrijheid hun poses kunnen aannemen’. De winnende foto's worden gepubliceerd in National Geographic Magazine. De Leidenaar krijgt op 20 januari 2015 in de Oostvaardersplassen als onderdeel van de prijs ‘een dag les’ van Frans Lanting. (LD19/27-11, Dichtbij27-11, Sl27-11, LD21-01-2015)
((CV. 26 Inge van den Broek (59) viert dit seizoen het 40-jarig jubileum van balletschool. Daarnaast geeft ze schilderles, maat gedichten en verkoopt antiek in haar atelier Broek a/d Brug. Haar dochter Nelleke draait al zestien jaar mee en geeft ook les in het basisonderwijs. Inge wordt geboren in Willemstad op de Antillen en komt vlak voor ze twee jaar wordt naar Leiden. Net op de basisschool ziet een leerkracht haar flamenco-achtige pasjes maken. Ze mag klassiek gaan dansen bij Juffrouw Wijnands, een bekende in Leiden op balletgebied. Op haar achtste wordt ze geselecteerd uit tientallen (oudere) meisjes om op het toneel van Diligentia in Den Haag mee te dansen in een voorstelling. Tijdens haar middelbare schooltijd geeft ze les bij Klein Matillo en Groenoord en volgt daarna de opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Ze ontwikkelt zich verder bij de Modern School of Jazz van Benjamin Felixdal in Amsterdam. Omdat het geven van danslessen in het begin onvoldoende oplevert doet er naast administratief werk en secretaresse of verkoopster. Evenals echtgenoot Ton is ze gek op Leiden, wonen ze in het centrum en willen nooit meer weg. Moeder en dochter zijn al druk met de voorbereidingen voor de extra feestelijke voorstellingen in juni 2015 in Theater Ins Blau. Sl26-11)).
26. Het is mogelijk om milieuvriendelijk nylon uit afvalhout te maken, dat is ontdekt op de Universiteit Leiden. Hoogleraar Anorganische Chemie Lies Bouwman en promovendus Saeed Raoufmoghaddam deden deze ontdekking.
Nylon zit in onder meer textiel, tandenborstels en klittenband en wordt op grote schaal geproduceerd. Nu wordt de grondstof voor nylon gemaakt op basis van de afnemende voorraad aan fossiele brandstoffen, met een grote hoeveelheid zout als bijproduct. Met de ontdekking dat nylon te maken is uit afvalhout is er een schone milieuvriendelijke productiemethode gevonden door de Leidse onderzoekers. Octrooi voor de methode is inmiddels aangevraagd. (RTVW26-11, UL02-12, LD03-12).
26. De Leonardoafdeling van openbare basisschool Anne Frank in de Stevenhof wint de tweede editie Mensa SlimmerIQuiz 2014. In de aula van de Universiteit van Amsterdam strijden 22 scholen om de titel ‘Slimste school van Nederland’. Leerlingen Meike Holtz (11) , Max Louw (10) en Quinten Salomons (11) beantwoorden de vragen het best. Dolores Leeuwin van het tv-programma Klokhuis vuurt in hoog tempo 25 vragen af op de teams. Zij krijgen korte tijd om te overleggen en het antwoord op te schrijven. Het Leidse team zit op een speciale afdeling voor hoogbegaafden onderwijs. Robbert Dijkgraaf (bekend van De Wereld Draait Door) geeft het antwoord op de laatste vraag en een gastcollege over de relativiteitstheorie. De Nederlandse tak van Mensa, een internationale organisatie van en voor mensen met een hoog IQ, schreef de quiz voor basisscholieren uit. ‘We hebben eerst een selectieronde in de klas gehouden’ zegt leerkracht Monique van Tilburg. Eer maand eerder wordt de regiofinale in Voorburg gewonnen. ‘Wij hadden de taken goed verdeeld. Meike is goed in spelling en grammatica, Quinten in wiskunde en ik in algemene kennis en techniek’, aldus Max. De ontknoping wordt ook in de klas gevolgd via de livestream. Een dag later krijgen de kampioenen een heldenontvangst van hun klasgenootjes met taart als beloning. (Sl27-11, LD28-11).
27. De Hooglandse kerk bestaat in 2015 700 jaar in gebruik. Het Comité 700 jaar Hooglandse kerk presenteert in het Hooglandse Voorhuys de feestplannen voor het komende jaar. ‘De Hooglandse kerk is van alle Leidenaars. Daarom willen we dat zoveel mogelijk mensen het jubileum met ons mee kunnen vieren’ aldus voorzitter Egbert Moolenaar. De vier thema’s zijn: de thuisbasis van geloofsbeleving, een herkenbaar monument in de stad, een cultureel podium en een ontmoetingsplek en ruimte voor evenementen. Tijdens de jazzweek in januari is er een gospeluitvoering. Verder zijn er een inspiratieavond met het PS I Theater, een kindermusical, wekelijkse rondleidingen langs de tentoonstelling in de kerk van juni tot oktober en een galaconcert. Bovendien is er een concertreeks met zes uitvoeringen: iedere eeuw met zijn eigen muziekstijl.
In september wordt het nieuwe orgel Willis voor het eerst gebruikt. In april wordt het in stukken vanuit Liverpool naar Leiden verscheept en in elkaar gezet. Orgel Willis wordt het grootste Engelse orgel van Nederland. Tevens verschijnt in september het boek 'Zeven eeuwen Hooglandse kerk'. De kerk, waarvan de bouw begon op 20 december 1314 en de inwijding was op 13 september het jaar daarop, heeft in de zeven eeuwen tijd betreft bouwwerkontwikkeling niet stilgestaan. Het bleef niet bij dat kleine houten gebouwtje. Deze verhalen en nieuw historisch onderzoek omtrent de bouwgeschiedenis, zijn in het 300 pagina's tellende boek beschreven. Daarvoor is een speciale redactiecommissie gevormd en belichten drie historici Jan Dröge, Cor Smit en Elias van der Plicht de bouwgeschiedenis en de religieuze en sociale betekenis van de kerk. (LD28-11, EN28-11).
27. Voor zover politie en gemeente bekend, is er in Leiden geen criminele organisatie actief die mogelijk betrokken is bij liquidaties. Dat antwoordt burgemeester Henri Lenferink opvragen van de VVD-fractie. Toch roept de burgemeester binnenkort vertegenwoordigers van alle politieke partijen bijeen om te praten over de aanpak van criminele of geradicaliseerde (moslim)jongeren. Aanleiding waren berichten over de Leidse Syrië-ganger Reda N. (LD28-11, WW03-12).
27. Parkeren in het weekeinde blijft gratis in veel buitenwijken. En op tijden dat wel moet worden betaald, kost het eerste uur maar een dubbeltje. Dat zijn enkele wijzigingen in het nieuwste plan om in 2015 in vrijwel heel Leiden betaald parkeren in te voeren. Wethouder Robert Strijk (D66) legt de veranderingen voor aan de gemeenteraad. Wat blijft, is de scheiding tussen de binnenstad en de buurten eromheen. Daar moeten bewoners 50 euro per jaar betalen voor een parkeervergunning. Alleen ver van het centrum gelegen wijken, zoals Stevenshof en Merenwijk, zijn daarvan gevrijwaard. Met een 'schilwijkvergunning' overal buiten het centrum mag worden geparkeerd. Bewoners met een dure binnenstadvergunning mogen zowel in het centrum áls in de buitenwijken hun auto neerzetten. Betaald parkeren geldt dagelijks niet tot 21 uur, maar tot 19.30 uur. Verder wordt parkeren gratis op zondagen. En in de Vogelwijk, Houtkwartier, bedrijventerrein De Waard, het gebied noord van de Willem de Zwijgerlaan en west van het spoor Leiden-Utrecht, is parkeren ook op zaterdag gratis. Voor automobilisten die vaak in een van de Leidse 'schilwijken' moeten zijn, komt er een kraskaart, die vier uur geldig is en één euro kost. Voor de omgeving van winkelcentrum De Luifelbaan is een aparte constructie bedacht. Daar kost ook het tweede uur maar tien eurocent. Een andere wijziging betreft de functie van het grote parkeerterrein bij voetbalclub Lugdunum aan de Oegstgeesterweg. Die wordt op werkdagen opengesteld voor personeel en bezoekers van het Diaconessenhuis, scholen en andere bedrijven uit het Houtkwartier. (LD27-11, Gem28-11, LN03/06-12).
27. De Leidse Stadsbank ontving het certificaat van de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaalbankieren (NVVK). Aan de verlening van dit keurmerk, verplicht voor NVVK- leden ging een toetsing van de kwaliteit van schuldhulpverlening vooraf. Wethouder Marleen Damen: ‘Voor de Stadsbank en de klanten is dit van groot belang, want zonder vertrouwen en instemming van de schuldeisers kan een saneringstraject niet starten’. De NVVK is een brancheorganisatie waarbij ruim 90 organisaties zijn aangesloten. Dat zijn publieke en private ondernemingen die diensten aanbieden in meer dan 400 gemeenten. (Gem03-12, LN17-12).
27. De gemeenteraad besluit dat volgende belastingtarieven en heffingen op 1 januari 2015 met 1,25 procent omhoog gaan: leges, markt- en staangeld, precariobelasting, riool- en afvalstoffenheffing, en onroerende-zaakbelastingen voor niet-woningen als bedrijfspanden. De OZB voor woningen wordt verlaagd.
De toeristenbelasting wordt niet verhoogd, wel is de verordening aangepast in verband met de Wet basisregistratie personen. (Gem28-11, St03-12).
27. De gemeenteraad stelt 150.000 euro extra beschikbaar voor aanpassing van het kruispunt Rooseveltstaat/ Voorschoterweg wegens de komst van een McDonald’s restaurant met drive-in in het voormalige pand van het Leidsch Dagblad aan de Rooseveltstraat 82. De kosten worden deels betaald uit al beschikbare kredieten voor de Rooseveltstraat en een bijdrage van Mc Donald´s. (Gem28-11).
27. De gemeente bezoekt de komende weken de twaalf Leidse voetbalclubs om te horen wat hun noden en wensen zijn. Dat moet uitmonden in een actieplan voor het amateurvoetbal, dat een kommerrijk bestaan leidt. Diverse clubs kampen met schulden - onder meer UVS, GHC en Roodenburg - en andere hebben moeite om voldoende vrijwilligers te vinden. Sommige verenigingen kampen met ruimtegebrek en/of met een verouderde accommodatie. Vertegenwoordigers van de voetbalclubs en de KNVB bespreken dat in partycentrum De Zijl. Mogelijk leidt dat tot fusies. Gedacht wordt aan GOLsport met FC Boshuizen, GHC met Leidsche Boys, UVS met Lugdunum, en Rijnland met Leiden en Docos. Volgens voorzitter Wim Pikaar van FC Rijnland moeten de voetbalverenigingen nu proberen financieel gezond te blijven. ‘Je moet elkaar niet de tent uit concurreren’. Jeugdvoorzitter Lucas Riethoven van UVS vindt het logisch dat er fusies komen. ‘Dat gebeurt ook in Den Haag en Rotterdam. Dus waarom niet in Leiden. Sommige complexen liggen naast elkaar, zoals GOLsport en FC Boshuizen’. Niet alle clubs zien een fusie zitten. Zoals het multiculturele GOLsport met veel leden van Turkse komaf. Volgens Secretaris Saban Köroglu heeft de GOL-sport al vaker fusieplannen overleefd. ‘We hebben een ander beleid. Bij ons wordt geen alcohol geschonken’. De CDA-fractie vindt dat de clubs in vrijheid moeten kunnen kiezen. (Dichtbij 28-11, RTVW28-11, LD03/09-12).
27. De eerste versie Toolbox071 wordt gepresenteerd. Het is een online internetgrabbelton vol verhalen en weetjes over de Leidse regio is. Voor iedereen die zijn gasten, collega's of websitebezoekers meer wil vertellen over stad en regio. Een nieuw wapen in het arsenaal van Leiden Marketing om de regio onder de aandacht te brengen. Beoogde gebruikers zijn het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en de regiogemeenten. Het doel: het vergroten van kennis en het creëren van nieuwe banen en nieuwe markten voor het midden- en klein bedrijf in de hele Leidse regio. (LD25-11).
28 In de binnenstad komt een muur voor historische ‘weesgevelstenen’ die nu nog zijn opgeslagen, omdat de bijbehorende woning niet meer bestaat. De plek is nog niet bekend maar wethouder Robert Strijk is enthousiast over het initiatief dat een toeristische attractie kan worden. Ook bij de Historische Vereniging Oud Leiden, die een aparte geveltekenwerkgroep kent, gaat de vlag uit. ‘We zijn enorm blij dat de gemeente hiermee instemt’, aldus woordvoerder Philip Everts.
Gevelstenen en -tekens kwamen in de Gouden Eeuw in zwang als huistekens en herkenning omdat straatnummering nog niet bestond. Vaak hadden ze betrekking op het beroep van de bewoner of ging het om een familiewapen.
Veel Leidse tekens zijn recent gerenoveerd, maar in een aantal depots, zoals die van de Lakenhal, ligt nog een aantal afkomstig van huizen of hofjes die in de loop der eeuwen zijn gesloopt. Die worden nu opgespoord en gerestaureerd. (LD28-11, RTVW30-11).
28. Medewerkers van Jeugdzorg in Leiden zijn slecht af, vindt de vakbond. Bij de overgang van rijk naar gemeente dreigen ze hun dienstjaren en een deel van hun salaris kwijt te raken. Volgens Debbie van Leiden, de regionale onderhandelaar voor Bureau Jeugdzorg in Leiden, hebben de 35 werknemers een slechte onderhandelingspositie. ‘Een deel blijft in Haaglanden, een deel is boventallig en een deel treedt in dienst bij Cardea. Cardea is met functieomschrijvingen gekomen waarbij een lager salaris voor de werkzaamheden staat, voor enkele medewerkers tot 300 euro per maand. Omdat er gesproken wordt over een nieuw contract, mogen ze hun dienstjaren niet meenemen. Cardea-directeur Gerrit Jan Hoogeland: ‘Medewerkers vanuit Bureau Jeugdzorg krijgen direct een vast contract. In 2015 is er geen reorganisatie en ik verwacht geen bezuiniging in 2016-2017´. Abvakabo FNV is een meldpunt gestart voor medewerkers van Jeugdzorg die door de transitie in het gedrang dreigen te raken.
28. Het Rijksmuseum van Oudheden presenteert tot en met 10 mei 2015 een grote tentoonstelling over Carthago, de roemruchte stad uit de oudheid. In twee zalen wordt een beeld van de havenstad geschetst in de Punische en de Romeinse tijd. Er staan stukken uit het Louvre in Parijs, het British Museum in Londen en uit eigen depot. Het merendeel - 160 objecten - komt uit twee Tunesische musea. ‘Als tegenprestatie richten wij in het Nationaal Museum van Carthago een expositie in over Emile Humbert, zegt directeur Wim Weijland. Dankzij deze Humbert kwamen destijds archeologische objecten naar Leiden. Het museum heeft al twee eeuwen een uitstekende band met Tunesië. De stad Carthago zou gesticht zijn door koningin Dido. ‘Maar dat is een mythisch verhaal’, zegt Pieter ter Keurs, samensteller van de expositie. ‘Niemand weet of het echt zo gebeurd is’. Ook het verhaal over de Carthaagse krijgsheer Hannibal, die met zijn olifanten tegen de Romeinen ten strijde trok, heeft mythische proporties gekregen. Sculpturen van marmer en brons, kleurrijke mozaïeken, verfijnde juwelen en opgedoken kostbaarheden getuigen van de rijkdom van deze ooit zo machtige stad. Carthago ontstond in de negende eeuw voor Christus en werd 800 jaar later door de Romeinen verwoest, die het later weer opbouwden en uitgroeide uit tot de derde stad van het Romeinser ijk. Die bloeiperiode wordt in de tweede museumzaal getoond. Er staat onder meer een enorm beeld van een godin met een leeuwenhoofd. Een topstuk. (LD28-11, LD03-12).
28. Leidenaren die problemen hebben met hun buren kunnen vanaf terecht op de website Problemenmetjeburen.nl. Buurtbemiddeling Leiden en omgeving, onderdeel van Libertas Leiden, heeft zich aangesloten bij de landelijke website voor burenproblemen. Die organisatie helpt bewoners om problemen en ruzies op te lossen. Daniëlle de Vries, coördinator Buurtbemiddeling van Libertas hoopt dat mensen er meer gebruik van maken. (LD28-11).
28. Aan de gebrekkige informatievoorziening op het busstation bij station Leiden Centraal moet voorjaar 2015 een einde komen. De provincie steekt geld in vertrekborden. Reizigers kunnen nu op informatiezuilen wel zien wanneer hun bus vertrekt, maar er is geen duidelijke informatie over waar die bus komt te staan. Op informatieborden worden reizigers straks geïnformeerd over de exacte vertrekhalte en vertrektijd van hun bus. Ook komen er nieuwe displays boven de haltes. Reizigersvereniging Rover Holland Rijnland kaartte het probleem ruim een jaar geleden aan en is blij als het wordt aangepakt. Hans van Dam van Rover Holland Rijnland: ‘Het is een mooi resultaat. De kogel is in ieder geval door de kerk’. De gemeente steekt veel geld in het opknappen van de voorziening: er is opnieuw geasfalteerd en de haltes zijn toegankelijker gemaakt. Vanaf 14 december zullen ook bussen van het nieuwe R-net vertrekken vanaf het platform. R-net is hoogwaardig openbaar vervoer naar onder meer Zoetermeer en de Duin- en Bollenstreek. De displays boven de haltes krijgen een herkenbare rode kleur. (LD28-11, RTVW30-11).
28. Voor het eerst sinds 2006 wordt in Leiden weer een Nacht van de Wansmaak georganiseerd. Een avond vol slechte films in bioscoop Trianon. Na de digitale revolutie duiken er ineens schatten op waarvan samenstellers zelfs in hun stoutste dromen het bestaan niet durfden te vermoeden’, aldus de organisatoren. De Nacht wordt op andere data ook georganiseerd in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Deventer, Nijmegen en Rotterdam. (Sl17-11).
28. Gemeenten in de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek maken zich grote zorgen over de bestuurscrisis bij Rivierduinen. Ze vrezen voor de continuïteit van de psychiatrische hulp. Wethouder Roos van Gelderen is evenals collega’s bang dat afspraken die met gemeenten zijn gemaakt over zorg in 2015 niet worden nakomen. ‘We zoeken naar alternatieven’, zegt ze tijdens een regionaal bestuurdersoverleg in Scheltema in de Marktsteeg. Voor het beheer van vijf ‘inloophuizen’ voor psychiatrische patiënten geven Rivierduinen subsidie voor het eerste half jaar van 2015. Daarna willen de gemeenten mogelijk op een andere wijze verder. Het budget voor de inloophuizen wordt gekort met 25 procent. De Teylingse wethouder Arno van Kempen heeft ook zorgen over Gemiva en Kwadraad. (Zie ook 12-11). (LD29-11).
28. Mevrouw Ladan-Robbers viert haar 103de verjaardag. Sinds haar geboorte woont ze al in de sleutelstad. Ze groeide op in de omgeving van de Hoge en Lage Rijndijk. Ze komt uit een gezin van elf kinderen en was getrouwd met Willem Ladan, die een schildersbedrijf had en zijn kregen twee dochters. Een dag later wordt mevrouw Pronk-De Jong 101 jaar, Leidse sinds 2012. Zij werd in Den Haag geboren ook in eden gezin met elf kinderen. Ze was getrouwd met Jacobus Pronk en kreeg drie kinderen, waar ze nu dichtbij woont. (LD29-11, Dichtbij29-11, WW03-12).
28. De ‘woonuniversiteit’ aan de Touissantkade wordt volledig gevuld met leden van studentenvereniging Minerva. De verbouwing van het leegstaande ROC-gebouw startte afgelopen week. Medio 2015 gaan de ongeveer tachtig studenten er wonen, verdeeld over vier ‘huizen’. Bewoners huren direct van vastgoedbedrijf Villex, maar Minerva regelt de bewoners. In ieder huis komt één huisverantwoordelijke die de huur van zijn huisgenoten in een keer overmaakt aan de vastgoedbeheerder. Villex-directeur Rob Olivier: ‘Dit maakt het beheer voor ons makkelijker. We hebben per huis één aanspreekpunt’. Na de feestweken afgelopen zomer in het gebouw toonde Minerva interesse om er in te wonen’. Ook de centrale hal, de kleine kantoortjes bij de ingang en de sportzaal zijn straks voor de studenten beschikbaar om te studeren, te vergaderen en elkaar te ontmoeten. De lokalen worden elk verbouwd tot twee kamers. Bovendien krijgt ieder 'huis' een lokaal als gedeelde ruimte. Die richt Villex in overleg met bewoners in. (LD29-11, LN03-12).
28. Erfgoed Leiden en omstreken sleept de titel ‘Beste Website van het Jaar 2014’ in de wacht. De site ging afgelopen zomer in de lucht en is een initiatief van het Leidse archief aan de Boisotkade, met plaatselijke historische en archeologische organisaties. Op www.erfgoedleiden.nl staan uiteenlopende Leidse onderwerpen als beroemde personen, oude ambachten, bevochten stadsuitbreidingen, geschiedkundige plattegronden en opgravingen. De bijna onbegrensde interactieve mogelijkheden bleven niet onopgemerkt en zorgden voor een landelijke nominatie, die leidde tot de titel in de categorie ‘overheid’.
(LD29-11, LN03-12, St03/10-12).
28. De Breestraat wordt officieel heropend. De Bree-Mee-Expres, de cabriobus van Arriva met politici, ambtenaren, pers, centrummanagement, omwonenden en de winkeliers stopt bij het nieuwe Aalmarktproject voor de onthulling van de eerste zuil met foto's van ‘De Bree’. Vervolgens wordt in het stadhuis geproost op de heropening van de winkelstraat. ‘Het heeft allemaal lang geduurd en veel pijn gedaan, maar het is nu heel erg mooi geworden’, zegt Laurens Verspaandonk van tassenzaak Comtesse. Mark van Praag, voorzitter van winkeliersvereniging zegt dat ook de andere ondernemers tevreden zijn over het resultaat: bredere, chiquere stoepen met Leidse lantaarns en een nieuw plein voor terrassen bij het Gangetje. De nieuwe Bree is misschien wel net dat ene zetje dat ervoor zorgt dat ondernemers blijven. Neem Kristin Schraven. Zij runt sinds mei van dit jaar woonwinkel Huisnummer 73. Eigenlijk tijdelijk, maar recent heeft ze besloten te blijven, ook omdat ze denkt dat de Breestraat weer de mooiste plek van Leiden wordt. De winkeliers hopen dat de mensen er niet alleen komen winkelen maar ook flaneren, dat ze hier gezien willen worden. Om dat te bereiken is een campagne bedacht met een nieuw Leids werkwoord: meebreeën. Overal achter de etalageruiten is het te zien: Bree mee. Achter de slogan gaan een paar regels schuil: Fietsers en bussen moeten niet harder rijden dan 15 kilometer per uur en de fietsen moeten niet meer op de stoep worden gezet, maar in de ondergrondse stalling. (LD29-11, WW03-12).
28. Na bijna zeventig jaar wachten wordt in 2015 museum De Lakenhal gerestaureerd. Voor het definitieve ontwerp, dat wordt gepresenteerd, moeten vier panden worden gesloopt. Als het museum in 2017 wordt heropend, is het vloeroppervlak met de helft tot 7.800 vierkante meter. ‘Daarmee zijn we eindelijk weer toekomstbestendig’, zegt directeur Meta Knol. De grootste verandering wacht de Lammermarkt. Het museum loopt straks van de Oude Singel door naar dit plein waar een groot nieuwbouwblok komt. De nieuwbouw is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven: ‘Het huidige museum bestaat uit gebouwen uit verschillende eeuwen. Maar het zijn allemaal typisch Hollandse gebouwen van baksteen. Dus voeren we de nieuwbouw aan de Lammermarkt ook in baksteen uit’, zegt architect Ninke Happel. Er wordt een speciale baksteen voor gefabriceerd in ‘Van Goyen-grijs'. Daarmee wordt verwezen naar de grijstinten die de schilder Jan van Goyen in zijn Hollandse luchten verwerkte. De nieuwbouw die een stuk hoger dan de pandjes ernaast lijkt op het eerste oog misplaatst. ‘Nee, dit is juist typisch Leids’, verdedigt Ninke Happel het ontwerp. ‘In Leiden hebben wevershuisjes altijd zij aan zij gestaan met grote fabriekspanden. De textielfabrieken stonden her en der verspreid in de stad. Daarnaast werd gewoon gewoond. We hebben de grote maat van industriële panden als voorbeeld genomen’. De nieuwbouw aan de Lammermarkt bevat op de begane grond twee tentoonstellingszalen en een laad- en losruimte. Daarboven zijn kantoren, opslag en archief. De ingang blijft aan de Oude Singel maar de glazen overkapping boven het voorplein verdwijnt. Directeur Knol: ‘De kap werd in 1992 aangebracht als noodoplossing met een vergunning voor negen maanden’. Het wordt weer een echt plein met in de buitenmuur twee openingen zodat passanten op de Oude Singel kunnen zien wat er gaande is. Op het plein is het ook terras van het nieuwe museumcafé, een lange, smalle ruimte aan de linkerkant van het voorhof met circa zeventig zitplaatsen. Knol: ‘Het wordt geen restaurant. Je kunt er een kop koffie drinken of een boterham met Leidse kaas eten. Het is tevens een ruimte voor activiteiten buiten de openingsuren en kan ook worden verhuurd. Na de kassa en de garderobe komt de bezoeker in een nieuwe, centrale ruimte. Vanuit deze zogeheten achterplaats kan men de bezoeker naar de museumzalen: Elke vleugel krijgt straks zijn eigen gezicht. De Harteveltzaal uit 1890 is bestemd voor schilderkunst uit de 16de en 17de eeuw. De Papevleugel uit 1921 zoomt in op de 19de en 20ste eeuw. De nieuwe museumzalen aan de Lammermarkt zijn bedoeld voor tijdelijke tentoonstellingen, krijgen natuurlijk bovenlicht en uitzicht op de stad. De vier delen worden met elkaar verbonden via een centraal binnenhof, dat ontstaat door de historische ‘Achterplaets’ van de oude Laecken-Halle te heropenen. Deze Achterplaets staat in directe verbinding met de historische entree van het museum. Knol verheugt zich er nu al op. ‘Dan hoeven we niet meer elke keer de vaste collectie te ontruimen’. Volgens architect Happel schept de nieuwe indeling duidelijkheid. ‘Nu lopen bezoekers vaak gedesoriënteerd rond door de wirwar van zalen in het museum. In de toekomst zullen ze beter hun weg vinden’. Tijdens de uitbreiding gaat het museum dicht. Knol: ‘Maar we blijven zichtbaar in de stad. Onder meer in de Meelfabriek..
Het museum werd twee keer eerder uitgebreid: in 1890 en in 1921. Rijksmonument de Laecken-Halle werd in 1640 ontworpen door architect Arent van ’s-Gravesande en diende als keurhal van het wereldberoemde Leidse Laken, totdat het gebouw in 1874 werd getransformeerd tot museum. De rijk gedecoreerde gevel van het klassieke stadspaleis is in zijn oorspronkelijke vorm behouden gebleven. Van binnen was de Laecken-Halle altijd een functioneel werkgebouw, waar voorname kooplieden en wevers van lakense stoffen elkaar ontmoetten. Begin dit jaar stelde de gemeenteraad 16,6 miljoen euro beschikbaar stelde. Museum De Lakenhal heeft zich de opdracht gesteld de overige financiering zelf te realiseren. Inmiddels is dankzij een succesvolle campagne ruim 2,5 miljoen euro aan fondsen opgehaald, waaronder een 1 miljoen euro van de BankGiro Loterij, een bijdrage van 790.000 euro van de provincie bijdragen van het succesvolle Lucas van Leyden Mecenaat. Overige bijdragen komen van de onlangs gelanceerde American Friends of Museum De Lakenhal, Nederlandse particuliere en overheidsfondsen, sponsoring en overige donaties. (Gem28-11, LD29-11, WW03-12).
28. Medewerkers van Jeugdzorg in Leiden zijn slecht af, vindt de vakbond. Bij de overgang van rijk naar gemeente dreigen ze hun dienstjaren en een deel van hun salaris kwijt te raken. Volgens Debbie van Leiden, de regionale onderhandelaar voor Bureau Jeugdzorg in Leiden, hebben de 35 werknemers een slechte onderhandelingspositie. ‘Een deel blijft in Haaglanden, een deel is boventallig en een deel treedt in dienst bij Cardea. Cardea is met functieomschrijvingen gekomen waarbij een lager salaris voor de werkzaamheden staat, voor enkele medewerkers tot 300 euro per maand. Om er gesproken wordt over een nieuw contract, mogen ze hun dienstjaren niet meenemen. Cardea-directeur Gerrit Jan Hoogeland: ‘Medewerkers vanuit Bureau Jeugdzorg krijgen direct een vast contract. In 2015 is er geen reorganisatie en ik verwacht geen bezuiniging in 2016-2017´.
Abvakabo FNV is een meldpunt gestart voor medewerkers van Jeugdzorg die door de transitie in het gedrang dreigen te raken.
28. Het Rijksmuseum van Oudheden presenteert tot en met 10 mei 2015 een grote tentoonstelling over Carthago, de roemruchte stad uit de oudheid. In twee zalen wordt een beeld van de havenstad geschetst in de Punische en de Romeinse tijd. Er staan stukken uit het Louvre in Parijs, het British Museum in Londen en uit eigen depot. Het merendeel - 160 objecten - komt uit twee Tunesische musea. ‘Als tegenprestatie richten wij in het Nationaal Museum van Carthago een expositie in over Emile Humbert, zegt directeur Wim Weijland. Dankzij deze Humbert kwamen destijds archeologische objecten naar Leiden.
Het museum heeft al twee eeuwen een uitstekende band met Tunesië.De stad Carthago zou gesticht zijn door koningin Dido. ‘Maar dat is een mythisch verhaal’, zegt Pieter ter Keurs, samensteller van de expositie. ‘Niemand weet of het echt zo gebeurd is’. Ook het verhaal over de Carthaagse krijgsheer Hannibal, die met zijn olifanten tegen de Romeinen ten strijde trok, heeft mythische proporties gekregen. Sculpturen van marmer en brons, kleurrijke mozaïeken, verfijnde juwelen en opgedoken kostbaarheden getuigen van de rijkdom van deze ooit zo machtige stad. Carthago ontstond in de negende eeuw voor Christus en werd 800 jaar later door de Romeinen verwoest, die het later weer opbouwden en uitgroeide uit tot de derde stad van het Romeinse rijk.
Die bloeiperiode wordt in de tweede museumzaal getoond. Er staat onder meer een enorm beeld van een godin met een leeuwenhoofd. Een topstuk. (LD28-11).
28. Leidenaren die problemen hebben met hun buren kunnen vanaf terecht op de website Problemenmetjeburen.nl. Buurtbemiddeling Leiden en omgeving, onderdeel van Libertas Leiden, heeft zich aangesloten bij de landelijke website voor burenproblemen. Die organisatie helpt bewoners om problemen en ruzies op te lossen. Daniëlle de Vries, coördinator Buurtbemiddeling van Libertas hoopt dat mensen er meer gebruik van maken. (LD28-11).
28. Aan de gebrekkige informatievoorziening op het busstation bij station Leiden Centraal komt voorjaar 2015 een einde. De provincie steekt geld in vertrekborden. Reizigers kunnen nu op informatiezuilen wel zien wanneer hun bus vertrekt, maar er is geen duidelijke informatie over waar die bus komt te staan. Op informatieborden worden reizigers straks geïnformeerd over de exacte vertrekhalte en vertrektijd van hun bus. Ook komen er nieuwe displays boven de haltes. Reizigersvereniging Rover Holland Rijnland kaartte het probleem ruim een jaar geleden aan en is blij dat het wordt aangepakt. Hans van Dam van Rover Holland Rijnland: ‘Het is een mooi resultaat. De kogel is in ieder geval door de kerk’. (LD28-11).
28. Voor het eerst sinds 2006 wordt in Leiden weer een Nacht van de Wansmaak georganiseerd. Een avond vol slechte films in bioscoopTrianon. Na de digitale revolutie duiken er ineens schatten op waarvan samenstellers zelfs in hun stoutste dromen het bestaan niet durfden te vermoeden’, aldus de organisatoren. De Nacht wordt op andere data ook georganiseerd in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Deventer, Nijmegen en Rotterdam. (Sl17-11).
28. Gemeenten in de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek maken zich grote zorgen over de bestuurscrisis bij Rivierduinen. Ze vrezen voor de continuïteit van de psychiatrische hulp. Wethouder Roos van Gelderen is evenals collega’s bang dat afspraken die met gemeenten zijn gemaakt over zorg in 2015 niet worden nakomen. ‘We zoeken naar alternatieven', zegt ze tijdens een regionaal bestuurdersoverleg in Scheltema in de Marksteeg. Voor het beheer van vijf 'inloophuizen' voor psychiatrische patiënten geven Rivierduinen subsidie voor het eerste half jaar van 2015. Daarna willen de gemeenten mogelijk op een andere wijze verder. Het budget voor de inloophuizen wordt gekort met 25 procent. De Teylingse wethouder Arno van Kempen heeft ook zorgen over Gemiva en Kwadraad. (Zie ook 12-11). (LD29-11).
28. Mevrouw Ladan-Robbers viert haar 103de verjaardag. Sinds haar geboorte woont ze al in de sleutelstad. Een dag later mevrouw Pronk-De Jong 101, Leidse sinds 2012. (LD29-11).28. De 'woonuniversiteit' aan de Touissantkade wordt volledig gevuld met leden van studentenvereniging Minerva. De verbouwing van het leegstaande ROCgebouw startte afgelopen week. Medio 2015 gaan de ongeveer tachtig studenten er wonen, verdeeld over vier 'huizen'. Bewoners huren direct van vastgoedbedrijf Villex, maar Minerva regelt de bewoners. In ieder huis komt één huisverantwoordelijke die de huur van zijn huisgenoten in een keer overmaakt aan de vastgoedbeheerder. Villex-directeur Rob Olivier: ‘Dit maakt het beheer voor ons makkelijker. We hebben per huis één aanspreekpunt’. Na de feestweken afgelopen in het gebouw toonde Minerva interesse om er in te wonen’. Ook de centrale hal, de kleine kantoortjes bij de ingang en de sportzaal zijn straks voor de studenten beschikbaar om te studeren, te vergaderen en elkaar te ontmoeten. De lokalen worden elk verbouwd tot twee kamers. Bovendien krijgt ieder 'huis' een lokaal als gedeelde ruimte. Die richt Villex in overleg met bewoners in. (LD29-11).
28. Erfgoed Leiden en omstreken sleept de titel ‘Beste Website van het Jaar 2014’ in de wacht. De site ging afgelopen zomer in de lucht en is een initiatief van het Leidse archief aan de Boisotkade, met plaatselijke historische en archeologische organisaties. Op www.erfgoedleiden.nl staan uiteenlopende Leidse onderwerpen als beroemde personen, oude ambachten, bevochten stadsuitbreidingen, geschiedkundige plattegronden en opgravingen. De bijna onbegrensde interactieve mogelijkheden bleven niet onopgemerkt en zorgden voor een landelijke nominatie, die leidde tot de titel in de categorie ‘overheid’.
(LD29-11).
28. De Breestraat wordt officieel heropend. De Bree-Mee-Express, de cabriobus van Arriva met politici, ambtenaren, pers, centrummanagement, omwonenden en de winkeliers,stopt bij het nieuwe Aalmarktproject voor de onthulling van de eerste zuil met foto's van 'De Bree'. Vervolgens werd in het stadhuis geproost op de heropening van de winkelstraat. ‘Het heeft allemaal lang geduurd en veel pijn gedaan, maar het is nu heel erg mooi geworden’, zegt Laurens Verspaandonk van tassenzaak Comtesse. Mark van Praag, voorzitter van winkeliersvereniging zegt dat ook de andere ondernemers tevreden zijn over het resultaat: bredere, chiquere stoepen met Leidse lantaarns en een nieuw plein voor terrassen bij het Gangetje. De nieuwe Bree is misschien wel net dat ene zetje dat ervoor zorgt dat ondernemers blijven. Neem Kristin Schraven. Zij runt sinds mei van dit jaar woonwinkel Huisnummer 73. Eigenlijk tijdelijk, maar recent heeft ze besloten te blijven, ook omdat ze denkt dat de Breestraat weer de mooiste plek van Leiden wordt. De winkeliers hopen dat de mensen er niet alleen komen winkelen maar ook flaneren, dat ze hier gezien willen worden. Om dat te bereiken is een campagne bedacht met een nieuw Leids werkwoord: meebreeën. Overal achter de etalageruiten is het te zien: Bree mee. Achter de slogan gaan een paar regels schuil: Fietsers en bussen moeten niet harder rijden dan 15 kilometer per uur en de fietsen moeten niet meer op de stoep worden gezet, maar in de ondergrondse stalling. (LD29-11, Dichtbij30-11).
28. Na bijna zeventig jaar wachten wordt in 2015 museum De Lakenhal gerestaureerd. Voor het definitieve ontwerp dat wordt gepresenteerd moeten vier panden worden gesloopt. Als het museum in 2017 wordt heropend, is het vloeroppervlak met de helft tot 7.800 vierkante meter. ‘Daarmee zijn we eindelijk weer toekomstbestendig’, zegt directeur Meta Knol. De grootste verandering wacht de Lammermarkt. Het museum loopt straks van de Oude Singel door naar dit plein waar een groot nieuwbouwblok komt. De nieuwbouw is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven: ‘Het huidige museum bestaat uit gebouwen uit verschillende eeuwen. Maar het zijn allemaal typisch Hollandse gebouwen van baksteen. Dus voeren we de nieuwbouw aan de Lammermarkt ook in baksteen uit’, zegt architect Ninke Happel. Er wordt een speciale baksteen voor gefabriceerd in ‘Van Goyen-grijs'. Daarmee wordt verwezen naar de grijstinten die de schilder Jan van Goyen in zijn Hollandse luchten verwerkte. De nieuwbouw die een stuk hoger dan de pandjes ernaast lijkt op het eerste oog misplaatst. ‘Nee, dit is juist typisch Leids’, verdedigt Ninke Happel het ontwerp. ‘In Leiden hebben wevershuisjes altijd zij aan zij gestaan met grote fabriekspanden. De textielfabrieken stonden her en der verspreid in de stad. Daarnaast werd gewoon gewoond. We hebben de grote maat van industriële panden als voorbeeld genomen’. De nieuwbouw aan de Lammermarkt bevat op de begane grond twee tentoonstellingszalen en een laad- en losruimte. Daarboven zijn kantoren, opslag en archief. De ingang blijft aan de Oude Singel maar de glazen overkapping boven het voorplein verdwijnt. Directeur Knol: ‘De kap werd in 1992 aangebracht als noodoplossing met een vergunning voor negen maanden’. Het wordt weer een echt plein met in de buitenmuur twee openingen zodat passanten op de Oude Singel kunnen zien wat er gaande is. Op het plein is het ook terras van het nieuwe museumcafé, een lange, smalle ruimte aan de linkerkant van het voorhof met circa zeventig zitplaatsen. Knol: ‘Het wordt geen restaurant. Je kunt er een kop koffie drinken of een boterham met Leidse kaas eten. Het is tevens een ruimte voor activiteiten buiten de openingsuren en kan ook worden verhuurd. Na de kassa en de garderobe komt de bezoeker in een nieuwe, centrale ruimte. Vanuit deze zogeheten achterplaats kan men naar de verschillende museumzalen: Elke vleugel krijgt straks zijn eigen gezicht. De originele Lakenhal uit 1640 behandelt de textielgeschiedenis van Leiden. De Harteveltzaal uit 1890 is bestemd voor schilderkunst uit de 16de en 17de eeuw. De Papevleugel uit 1921 zoomt in op de 19de en 20ste eeuw. De nieuwe museumzalen aan de Lammermarkt zijn bedoeld voor tijdelijke tentoonstellingen, krijgen natuurlijk bovenlicht en uitzicht op de stad. De vier delen worden met elkaar verbonden via een centraal binnenhof, dat ontstaat door de historische ‘Achterplaets’ van de oude Laecken-Halle te heropenen. Deze Achterplaets staat in directe verbinding met de historische entree van het museum. Knol verheugt zich er nu al op. ‘Dan hoeven we niet meer elke keer de vaste collectie te ontruimen’. Volgens architect Happel schept de nieuwe indeling duidelijkheid. ‘Nu lopen bezoekers vaak gedesoriënteerd rond door de wirwar van zalen in het museum. In de toekomst zullen ze beter hun weg vinden’. Tijdens de uitbreiding gaat het museum dicht. Knol: ‘Maar we blijven zichtbaar in de stad. Onder meer in de Meelfabriek. Rijksmonument de Laecken-Halle werd in 1640 ontworpen door architect Arent van ’s-Gravesande en diende als keurhal van het wereldberoemde Leidse Laken, totdat het gebouw in 1874 werd getransformeerd tot museum. De rijk gedecoreerde gevel van het klassieke stadspaleis is in zijn oorspronkelijke vorm behouden gebleven. Van binnen was de Laecken-Halle altijd een functioneel werkgebouw, waar voorname kooplieden en wevers van lakense stoffen elkaar ontmoetten. Begin dit jaar stelde de gemeenteraad 16,6 miljoen euro beschikbaar stelde. De overige financiering moet het museum zelf realiseren. Inmiddels is ruim 2,5 miljoen euro aan fondsen opgehaald, waaronder 1 miljoen euro van de BankGiro Loterij, 790.000 euro van de provincie en bijdragen van het Lucas van Leyden Mecenaat. Overige bijdragen komen van de onlangs gelanceerde American Friends of Museum De Lakenhal, Nederlandse particuliere en overheidsfondsen en sponsoring. (LD29-11, Sl28-11, FeedGem28-11, LN03-12).
29. In navolging van Hilversum en Rotterdam moet ook Leiden vuurwerkvrije zones krijgen, bepleit de Partij voor de Dieren (PvdD) opnieuw. Burgemeester Henri Lenferink wil met de raad overleggen of de zones er moeten komen, en waar. Dick de Vos (PvdD) vindt dat knalvuurwerk moet worden verboden in de buurt van dieren. Hij denkt daarbij aan het asiel in de Stevenshof, het hertenkampje in de Leidse Hout en de kinderboerderij in de Merenwijk. ‘En het moet ook gelden in de omgeving van zieken- en verzorgingshuizen’, aldus De Vos. (LD29-11).
29. Vier fietscoaches doen hun intrede in de binnenstad om de overlast van fietsparkeren op de stoep tegen te gaan. Ze starten op de vernieuwde Breestraat en het plein bij het Gangetje en zijn onderdeel van de campagne ‘Bree mee’.
Vooral op zaterdag kan het winkelend publiek elkaar moeilijk passeren, is de Breestraat niet goed over te steken en worden ingangen van winkels versperd, zo blijkt uit tellingen. In steden als Amsterdam zijn positieve ervaringen opgedaan met fietscoaches die mensen aanspreken en flyers en fietslabels uitdelen. Er wordt gewezen op alternatieve stallingsmogelijkheden en zetten foutgeplaatste of omgevallen fietsen goed neer. Naast de Waagstalling onder de V&D kunnen fietsers elke zaterdag gebruikmaken van tijdelijke stallingen op de noordzijde van de Steenschuur en aan de Nieuwe Rijn tussen de Hooigracht en het Gangetje. De coaches worden begeleid door een gemeentelijk opsporingsambtenaar en zijn herkenbaar aan speciale jassen met de tekst ‘fietscoach’ en het nieuwe logo van de Bree. (St23-11, FeedGem25-11, St26-11, Dichtbij02-12, LN03-12, St03-12, WW03-12, HOZ07-12, St10-12).
29. De pro-zwartepietendemonstratie van Bep Monfils verloopt rustig. Ruim veertig mensen lopen mee met de optocht van de Lombokstraat in De Kooi - waar Bep woont - naar de Hema aan de Haarlemmerstraat. De helft van de deelnemers is verkleed als Zwarte Piet. De deelnemers delen pepernoten uit aan het winkelend publiek. ‘Heel gezellig en we krijgen leuke reacties’, zegt Bep tijdens de tocht. Al is het voor het winkelend publiek niet altijd duidelijk dat het om een optocht met een boodschap gaat. De politie begeleidt de optocht op de fiets. Vanwege bedreigingen eerder deze maand, besloot de politie extra mensen in te zetten. Ook het dweilorkest Piet en de Pepernoten zorgt voor begeleiding. Er doen zich geen incidenten voor. Behalve een duw links en rechts en een gemompeld scheldwoord, verliep het protest soepel. Monfils draagt een pietenpak met een luipaardprint en grote gouden oorringen: ‘Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel schouderklopjes gehad’. Vooraf hadden ruim honderd Leidenaren zich ingeschreven. Er is grote mediabelangstelling voor het pietenprotest. (Sl29-11, RTVW29-11, Dichtbij01-12, LD01/02-12, WW03-12).
29. Frank Zweerus van lunchroom Betterbagels aan de Lange Mare wil compensatie omdat zijn inkomsten terugliepen door drie containers voor de deur. De aanvraag voor een vergoeding raakt bij de gemeente twee keer zoek.
De vergunning voor de containers was door de gemeente afgegeven, vanwege verbouwing van het naburige pand. Deze week belde hij om te horen hoe het met de zaak staat. De aanvraag bleek gesloten omdat hij geen details opgestuurd zou hebben. Zweerus leverde voor de tweede maal zijn stukken - nu persoonlijk - af op het stadhuis. De gemeente zegt dat de stukken op een verkeerd bureau zijn beland en de zaak weer in behandeling is genomen. (LD29-11).
29. De Johan de Witt-scriptieprijzen gaan dit jaar allebei naar studenten geschiedenis van de Universiteit Leiden. Gloria Moorman (24) wint de prijs voor haar masterscriptie over de sociaal-culturele achtergrond van het verschijnen van Johan Blaeu's Italiaanse stedenatlas in 1663. De aanmoedigingsprijs is voor Joris Gerritse (23) voor zijn bachelorscriptie over de diplomatieke missie van de Republiek tijdens de Noordse oorlog. De prijzen zijn een initiatief van de historische vereniging Vrienden van De Witt en het weekblad Elsevier om historisch onderzoek ten tijde van de Republiek der Nederlanden (1625 - 1688) te stimuleren. Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier reikt de prijzen uit in Utrecht. (LD01-12).
29. André Sloos (62) en Flip Landwaart (56) gaan in het Huis van Sinterklaas met ‘pensioen’. Sloos is 42 jaar Sinterklaas en Landwaart, beter bekend als ‘Opa Piet’, zit 38 jaar in het vak. Toen ze in de jaren zeventig begonnen, kenden ze elkaar nog niet. In 1995 ontmoeten ze elkaar tijdens het sinterklaasfeest in het LUMC. Vanaf dat moment zijn ze een onafscheidelijk duo. ‘Als hij A zegt, zeg ik B. We vullen elkaar aan’, zegt Sloos. Ze waren ook aanwezig bij voetbalverenigingen, bedrijfsfeestjes en deden huisbezoeken. Landwaart is vanaf 1978 Zwarte Piet bij de intocht in Leiden. ‘Vroeger was dat bij de Haven. Sinterklaas ging niet te paard, maar in een rijtuig’. In 2005 krijgt Sloos de eer om intochtsint te zijn. Vijf jaar lang staat hij op het dek van de stoomboot en wordt hij ontvangen in Leiden. In 2011 wordt het duo plots niet meer gevraagd na een ruzie met de toenmalige voorzitter van de intochtcommissie. Sloos: ‘Het is gebeurd. We willen er niet meer bij stilstaan. We komen nu op bezoek bij kinderen, waarvan we de ouders als kind ook op schoot hebben gehad’. Alleen voor de Voedselbank blijft Sloos nog Sinterklaas spelen. In 2008 startte hij een initiatief waarbij hij boodschappen inzamelt ‘Dat is mijn kindje’, zegt hij over het project. (LD01-12).
29. Mendelssohn schreef onder zijn compositie ‘Lied ohne Wörter’ de tekst ‘Für Fräulein Lise componiert’. De zoektocht naar Lise brengt de Leidse amateurcellist Rene de Vries en zijn vrouw in Rusland, Siberië en zelfs Kamchatka. Hij schrijft er een boek over: ‘Met een cello door Siberië: het avontuurlijke leven van Lise Christiani en haar Stradivariuscello’. Zij blijkt Francaise Lise Christiani te zijn, die leefde van 1827 tot 1853. Lise werd door haar grootmoeder opgevoed en De Vries ontdekt dat zij de eerste vrouw was die als celliste optrad en op haar negentiende naar Rusland reisde. Daar verbleef ze in Sint Petersburg, Tobolsk, de oudste stad van Siberië en Irkoetsk. Vandaar uit ondernam ze een expeditie naar de Stille Oceaan, die een half jaar duurde en leidde naar Kamchatka, het vulkanisch schiereiland aan de oostkant van Rusland. Haar reis eindigde via Moskou en Odessa in de Kaukasus, waar ze op 25-jarige leeftijd overleed aan cholera. Haar cello uit 1700 staat in een museum in Cremona waar Stradivarius woonde en wordt af en toe nog bespeeld. Mendelssohn hoorde haar spelen in Leipzig en schreef naar aanleiding daarvan het stuk, dat ongebruikt op zijn bureau bleef liggen. Pas na zijn dood werd het uitgegeven maar toen was Lise - zonder het te weten - ook al gestorven. (LD29-11).
29/30. De Leidse masterstudenten Computer Science Mathijs van de Nes en Bas Nieuwenhuizen wonnen op 18 en 19 oktober voor de tweede achtereenvolgende maal de computerprogrammeerwedstrijd Benelux Algorithm Programming Contest en nemen daarom deel aan de finale voor Noordwest Europa in Zweden. Daarna lonkt de wereldfinale. Deelnemers aan de wedstrijd moeten in vijf uur zoveel mogelijk computerproblemen met het schrijven programma’s. In de Benelux-wedstrijd vormden ze een team met student Niels ten Dijke. Het team voltooide acht opdrachten, meer dan de andere teams. (LD24-10, Mare30-10).
((CV30. Jan Meijvogel (77) werkt 50 jaar bij de Universiteit Leiden. In 1964 mislukte een poging om een eigen sterrenkijker te bouwen en vroeg hij om hulp van de Sterrewacht. Ze waren zo enthousiast dat ze hem een baan aanboden. Meijvogel: ‘Men keek toen niet zo naar papieren, maar naar enthousiasme, en of je in het team paste’. Samen met zijn vrouw werd hij bij professor Oort thuis uitgenodigd voor een gesprek met hem en zijn collega’s. Voorwaarde voor de baan was dat hij sterrenkunde moest studeren. Hij geeft al vele jaren lezingen in het zaaltje van de Sterrewacht. Duizenden mensen liet hij als het een heldere nacht was, door de telescopen naar de sterren kijken. Nog steeds. Na zo’n 25 jaar werd hij hoofd van de civiele dienst bij biologie. Hij deed daar alles wat geen onderzoek of onderwijs was, van inkoop tot recepties regelen. Dat deed hij tot zijn veertigste dienstjaar. Hij gaf ook lezingen over orchideeën en paddenstoelen als gastmedewerker van de Hortus botanicus. In de hortus fotografeert hij vooral orchideeën., die onderzoekers meenemen uit exotische bestemmingen als Costa Rica, Indonesië, Papoea Nieuw Guinea. Maar paddenstoelen is het echte specialisme van Jan Meijvogel en zijn vrouw. ‘Ik richt me nu vooral op de kleine soorten. Sommige zijn elke dag anders. Je moet echt geduld hebben om ze op hun mooist te fotograferen’. (Mare27-11)
30. Bij boekhandel Kooyker in de Breestraat wordt een nieuw Leids boek met vijf wandelingen gepresenteerd. Het verschijnt zowel in het Nederlands als in het Engels Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan burgemeester Henri Lenferink, zelf een verwoed wandelaar. Diana van den Driessche bedenkt vijf wandeltochten binnen de singels en bundelt die in het boek ‘Lopend door Leiden’, dat in een Nederlandse en een Engelse versie verkrijgbaar is. ‘Er bleek geen goede toeristische gids over Leiden in het Engels te bestaan terwijl ik van de VVV en boekhandels hoorde dat er geregeld vraag naar is. Daarom ben ik maar in dat gat gesprongen’.Diana van den Driessche is oorspronkelijk psycholoog, werkte lange tijd in de farmaceutische industrie en geeft tegenwoordig les op de Hogeschool Rotterdam. Een jaar of tien geleden begon ze met schrijven. Onder meer blogs voor de Volkskrant en artikelen voor een huis-aan-huisblad. ‘Ik leerde zoveel mensen kennen en vergaarde zoveel kennis over de stad dat ik daar meer mee wilde doen. Zo ontstond het idee voor het boek. Eerst wilde ik het per wijk doen, maar het is juist leuk om kriskras door de stad te zwerven. Ik wil mensen plekken laten zien waar ze anders misschien niet snel komen’. De eerste route loopt van station Leiden Centraal naar Pancras. De schrijfster voert de lezer via de Maredijkbuurt, over de Heen-en-Weer-brug en langs de voormalige fabriek van Clos & Leembruggen. ‘Industrieel erfgoed is bijzonder en heeft de afgelopen jaren vaak een nieuwe bestemming gekregen’. Per wandeling licht ze twee onderwerpen uitgebreider toe. Zo staat ze onder meer stil bij de plannen voor het Singelpark en de Meelfabriek. ‘Voor de Meelfabriek heb ik echt een zwak’, zegt de auteur. ‘Ik woon er vlakbij en vind het een fantastisch gebouw. Ik kwam er voor het eerst om naar de voorstelling ‘Kingcorn’ van Paul Koek te kijken. Mijn laatste bezoek was aan de levensgrote portretten die kunstenaar Maurice Braspenning er op de muren maakte’. Ze staat in het boek ook stil bij de musea, monumenten en de Burcht. Het boek wordt uitgegeven door De Muze en kost 29,95 euro. (LD04-12).
30. In bioscoop Trianon gaat de film in première die is gemaakt van Merijn Tinga die in augustus honderden kilometers kitesurfte van het Belgische Oostende naar Ameland op een board gemaakt van plasticafval uit zee. Het project om de aandacht te vestigen op de grote hoeveelheid plastic dat in zee drijft wordt afgesloten met de vertoning van de documentaire 'Plastic Soup Surfer'. De barre tocht werd vastgelegd door documentairemaker Bie Muusze, die met een auto de kuststrook afscheurde om hem bij te houden. Tinga, met een atelier in de Breestraat, heeft een aantal grote kitesurftochten gepland in 2015. ‘Ik bouw een nieuw surfboard met flessendoppen op een draagvleugel om naar Engeland te surfen’. Doppen gebruikte hij ook voor het beeld dat hij als ambassadeur van stichting Noordzee aan de Kamercommissie aanbood. ,,Ik maakte het van 3.325 zwerfdoppen, die ik op het strand vond. Het beeld is een protest tegen het afschaffen van statiegeldflessen’, aldus kunstenaar Tinga. (LD29-11, LD02-12).