Beeldbank

DSC 0054
Reacties naar aanleiding van de beelden op de beeldbank bij voorkeur naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DSC 0053

Werken bij de beeldbank? 

Er zijn zo’n 25 mensen werkzaam bij de beeldbank, meestal vanuit huis. Ieder is vrijwilliger. Voor hen is het een boeiende uitdaging om uit te zoeken hoe het zit met situaties zoals die op oude foto’s worden aangetroffen. Waar was dat? Zit er een verhaal aan vast? Wat is er sindsdien gebeurd?

Wie zich interesseert voor het werk binnen de Beeldbank, kan zich melden op het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Samen met de stuurgroep beslist de nieuwe vrijwilliger over het type werk wat hem het meest aanstaat. Naast de werkprocessen die al genoemd zijn (scannen, bewerken en beschrijven) zijn er ook andere werkzaamheden te verzorgen. Denk hierbij aan:

  • Acceptatie en selectie van foto’s

  • Collectiebeheer (meer technisch gericht)

  • Het afhandelen van verzoeken om foto’s te mogen gebruiken

  • Het verwerken van opmerkingen die door bezoekers van de website worden ingediend

  • Het onderhoud van de website en andere p.r.

  • Eindredactie (herstel van spelfouten en stijlfouten)

  • Bijdragen aan de ‘Leiden-kalender’, en aan de publicaties van de HVOL.

Ook roulatie tussen de werksoorten is een optie.

 

Over ons

De beeldbankorganisatie is een commissie binnen de Historische Vereniging Oud Leiden.
Als organisatie is de Beeldbank ontstaan in 2004. Maar reeds in 1987 waren de eerste pogingen tot ordening al gaande. De vereniging had duizenden beelden verzameld die zij kreeg toegespeeld van de leden. Deze beelden bestonden uit lantaarnplaatjes, foto's, dia’s, glasnegatieven en prentbriefkaarten.

Elk van de werkprocessen (scannen, bewerken en beschrijven) staat onder leiding van een coördinator. Het geheel staat onder leiding van een stuurgroep, waarvan naast de drie coördinatoren ook de voorzitter en secretaris deel uitmaken.

Sinds 2014 kan in het gebouw van Erfgoed Leiden en omgeving (ELO) een ‘eigen’ locatie gebruiken.


 

 



 

 

 

Veelgestelde vragen over het gebruik van de Beeldbank.

  1. Kan ik zelf beelden plaatsen op de beeldbank?
    Dat is niet mogelijk. Door contact op te nemen met de beeldbank doen wij dat voor je.
  2. Gaat het alleen maar over Leiden?
    Nee, We plaatsen ook beelden uit de omgeving van Leiden
  3. Zijn alle beelden op de website vrij om te downloaden?
    Zeker niet!  Bij elk beeld staat bij het opvragen van de gegevens de rechten vermeld.
  4. Hoe kan ik een reactie geven op een beeld van de beeldbank?
    Voorlopig is dat het makkelijkst door gewoon een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
    Met het invulformulier dat links van het beeld kan worden opgeroepen kunnen wij (nog) niets.

 

 

 

 

Bekijk de beeldbank van de HVOL

 

Zoeken in beeldmateriaal

Welke werkzaamheden bestaan er binnen de BEELDBANK-Groep:

Selecteren van beelden
De beelden worden aangeboden of geschonken; Zij worden bekeken en beoordeeld door een commissie en hoe de beelden kunnen worden ingepast in de BEELDBANK.

Invoeren in de computer
De beelden worden genummerd en met zoveel mogelijk gegevens in een database van onze computer ingevoerd.

Scannen
De glasplaten, negatieven en foto’s worden volgens een vaste procedure gescand en de resultaten worden in onze computer opgeslagen. Dit werk gebeurt in een toegewezen ruimte van de vereniging in Leiden. Het stappenplan wordt door ervaren vrijwilligers uitgelegd. Voor dit werk is een rooster nodig. Het werk kan het beste door twee vrijwilligers samen op een vast dagdeel gedaan worden.
Dit werk wordt door de coördinator Scannen uitgezet.

Beeldbewerking op de computer
De gescande beelden worden voor de bewerkers op USB sticks gezet. De beeldbewerking wordt dan met het programma Photoshop Elements gedaan. Dit gebeurt volgens een afgeproken plan en procedure. Het stappenplan wordt door een ervaren vrijwilliger uitgelegd en zo nodig begeleid. Na het bewerken worden de USB sticks weer naar de BEELDBANK-ruimte gebracht en weer in de computer ingevoerd. Dit werk kan in eigen tempo en op een thuiscomputer gebeuren.

De coördinator Beeldbewerken regelt alle uitgiften en ontvangsten.

Beschrijvingen maken
Bij alle beelden worden beschrijvingen gemaakt. Niet bij alle beelden werden deze meegeleverd. Dat betekent veel zoekwerk in artikelen, kranten en andere naslagwerken. Naast interesse is grote kennis van Leiden hierbij van groot belang. Voor het goed gebruik van de zoekfunctie op de website is het aangeven van trefwoorden een belangrijk bijkomend werk bij de beschrijvingen.

Eindredactiewerk
Het eindredactiewerk vraagt goed taalgevoel en kennis van de Nederlandse taal. De beschrijvingen worden nagekeken op juiste spelling, punten en komma’s. Er zijn 2 vrijwilligers die deze taak op zich hebben genomen.
Zij hebben regelmatig overleg over hun werk met de coördinator Redactie.

Invoeren in de website
Tenslotte worden de beelden en beschrijvingen verwerkt, geconverteerd en ingevoerd in de database van Erfgoed Leiden. Vanaf dat moment kunnen bezoekers van de HVOL website de beelden bekijken, vergroten en de beschrijvingen lezen en reageren.

Aanvullingen beoordelen
Aan de bezoekers van de website wordt gevraagd mee te denken en zo nodig aanvullingen te geven via racties. De gegeven aanvullingen moeten worden beoordeeld, vragen beantwoord en de gegevens kunnen aan de beelden worden toegevoegd.

Consultatie
Een groep van historici en Leiden-kenners staan onze beeldbankgroep terzijde om sturing in de beschrijvingen te geven en moeilijke vragen te beantwoorden.

De website wordt door de HVOL bijgewerkt en nog steeds aangevuld en verbeterd. Begin 2015 verwacht de HVOL een nieuwe website te presenteren.

We kunnen altijd wel hulp gebruiken bij alle bovenstaande taken, neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als u interesse heeft.

DSC 0047

Zoeken in de beeldbank

Hoe vindt u de gewenste afbeeldingen?

1. Toets een trefwoord (zoekterm) in, en klik op ‘zoeken’. U krijgt een reeks foto’s te zien waar het trefwoord in is verwerkt, in welke rubriek dan ook.

2. U kunt na invulling van het trefwoord een rubriek selecteren (titel, maker, collectie, enz.) om een verfijning aan te brengen. Klik op ‘zoeken’. Ook dan krijgt u een reeks foto’s te zien die aan uw selectievraag voldoet.

 

 


Tips

  • Voor de wijze van presentatie van de foto’s kunt u binnen het zoekblok keuzes maken (gallery of lijst).
  • Door de cursor op een vraagteken te schuiven verschijnt een hulpschermpje dat u helpt de keuze te maken.
  • Onder het zoekblok staan rijen met locaties, fotografen en datering. Dit zijn snelkoppelingen. U kunt desgewenst het keuzeblok overslaan en direct op uw keuzeknop klikken.
  • Hebt u het zoekresultaat met een reeks foto’s in beeld, dan krijgt u de bijbehorende informatie door op de foto van uw keuze te klikken.Wilt u terug?
  • Klik dan op ‘zoekresultaat’ of op ‘Beeldbank Historische Vereniging Oud Leiden‘ boven de foto.

Heropening

juli 2020

De sluitingsperiode van de beeldbank loopt ten einde.
De foto's op de beeldbank zijn vanaf 1 september 2020 weer te bekijken.

Subcategorieën