Agenda

Download als een iCal bestand
P.J. Bloklezing door Martijn Storms en Kester Freriks
Donderdag 02 November 2023, 19:30

Martijn Storms, conservator kaarten en atlassen bij de Universitaire Bibliotheken Leiden, en Kester Freriks, roman- en natuurschrijver en journalist/columnist bij de NRC, verzorgen dit jaar samen de P.J. Bloklezing. 

De Historische Vereniging Oud Leiden, Leidsch Dagblad en Universiteit Leiden organiseren jaarlijks gezamenlijk de P.J. Bloklezing tijdens de 'Week van de Leidsche Geschiedenis'. P.J. Blok, befaamd historicus, was op 5 november 1902, samen met Jacob Overvoorde, oprichter van de Vereeniging 'Oud Leiden'. 

Bij de commissie die de lezing organiseert, viel Martijn Storms op door de originele manier waarop hij de kaartencollectie van de UBL onder de aandacht brengt van een groot publiek. Met NRC-journalist Kester Freriks publiceerde hij vorig jaar het boek Grensverkenningen. Langs oude grenzen in Nederland, een serie wandelingen in Nederland op basis van kaarten van Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis in de collectie van de UBL. 

Zes van die wandelingen in Leidse dreven verschenen in mei en juni 2022 als een serie in het Leidsch Dagblad. Storms was vorig jaar ook initiatiefnemer en eindredacteur van het monumentale boek Kaarten die geschiedenis schreven.

Martijn Storms zal het onderwerp inleiden, Kester Freriks zal speken over de wandelingen, en hoe hij daarbij te werk is gegaan. 

De kern van de indrukwekkende kaartencollectie die Storms voor de UB beheert, werd in de 19 de eeuw gevormd door de Leidse kaartenliefhebber Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis (1797-1872). Bodel Nijenhuis (hij woonde Rapenburg 69) was de laatste telg uit het Leidse uitgeversgeslacht Luchtmans. Als 12-jarige kreeg hij van zijn vader een kastje met landkaarten, die zijn belangstelling voor cartografie aanwakkerden. In 1848 stapte hij uit de uitgeverij en legde zich vrijwel volledig toe op het verzamelen van kaarten. Daarnaast was Bodel Nijenhuis tussen 1839 en 1861 secretaris van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. 

Bodel Nijenhuis liet zijn collectie na aan de Universiteit Leiden. 

Martijn Storms (Arnhem, 1978) is conservator kaarten en atlassen bij de Universitaire Bibliotheken Leiden. Storms studeerde sociale geografie en planologie aan de Universiteit Utrecht waar hij zich specialiseerde in GIS en cartografie. Hij publiceert met regelmatig over diverse historisch-cartografische onderwerpen. Naast Grensverkenningen verscheen in 2022 zijn boek Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar wereldgeschiedenis in 100 oude kaarten. Dat boek geeft dwarsdoorsnede van de omvangrijke en gevarieerde cartografische collecties van de UBL.

Kester Freriks (Djakarta, 1954) is auteur van een groot aantal romans, essays, natuur- en vogelboeken. Hij debuteerde in 1979 met de verhalenbundel Grand Hotel Lembang. Daarna volgden schrijversbiografieën over Maria Dermoût en Madelon Székely-Lulofs. Met boeken als Verborgen wildernis. Ruige natuur & kaarten, en Wandelingen der Neederlanden. Hedendaagse voetreizen door historisch Nederland en Grensverkenningen. Langs oude grenzen in Nederland (in samenwerking met conservator Martijn Storms) bereikte hij een groot publiek. Zijn werk werd genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Natuurboek, en de Jan Hanlo Essayprijs. Sinds 1981 is Kester Freriks verbonden aan diverse redacties van NRC.

 

Locatie: Teldersauditorium, Academiegebouw, Rapenburg 73

Deze lezing is georganiseerd door de Universiteit Leiden, het Leidsch Dagblad en de HVOL, en is gratis toegankelijk.