Agenda

Download als een iCal bestand
Verleden, heden en toekomst van de media in Leiden
Woensdag 09 Oktober 2019, 20:00 - 22:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een avond over verleden, heden en toekomst van de media in Leiden, bestaande uit een lezing door Jan Leune (krantenman pur sang) over 50 jaar Leidse pers, een gesproken column van Jaap Visser (publicist, onder meer in het Leidsch Dagblad) en een debat aan de hand van enkele stellingen onder leiding van Ton van Brussel (oud-directeur van de Rode Hoed) met als deelnemers Marleen Damen (wethouder van Leiden), Jaap de Jong (hoogleraar Journalistiek en nieuwe media Leiden), Teuntje van Delft (hoofdredacteur uitgeverij Verhagen), Hugo Schneider (hoofdredacteur Holland Media Combinatie) en Reanne van Kleef (Sleutelstad.fm).

 

De Leidse pers 50 jaar geleden

De Leidse pers vijftig jaar geleden, toen nog vijf kranten dagelijks over de Sleutelstad schreven. Daarover vertelt Jan Leune in zijn lezing. Hij haalt herinneringen op aan het ‘onafhankelijke’ Leidsch Dagblad, de ‘rooms-katholieke’ Leidse Courant, de ‘protestants-christelijke’ Nieuwe Leidse Courant, de Leidse editie van de ‘liberale’ Haagse krant Het Vaderland en die van zijn ‘socialistische’ tegenhanger Het Vrije Volk. Leune vertelt onder meer over:

• de rol van de courantiers Sijthoff bij de opkomst en ondergang van de kranten in Leiden;
• krantenafdelingen in de schaduw van de redactie;
• de eerste vrouwen op de Leidse redactieburelen;
• journalisten die vrijwillig of gedwongen van krant wisselden;
• journalisten die uitgroeiden tot invloedrijke Bekende Nederlanders;
• een doofpotaffaire na een door een journalist aangestoken brand bij de Leidse Courant;
• nepnieuws;
• hoe hij een einde maakte aan een opzetje tussen gemeentebestuurders, andere politici en journalisten om Leiden op heimelijke wijze aan een zwembad te helpen;
• de betrekkelijkheid van primeurs;
• 'links' en 'rechts' in de pers;
• redactionele onvrede met hoofdredactioneel beleid bij Leidse Courant en Leidsch Dagblad;
• waarom vier krantentitels gedoemd waren opgeheven te worden en
• de hiaten in de archieven.

Leune onthult voorts hoeveel miljoenen guldens staatssubsidie Sijthoff Pers in de jaren tachtig kreeg voor het instandhouden van de Leidse Courant en Het Binnenhof en welk miljoenenbedrag HDC, de uitgever destijds van het Leidsch Dagblad, begin jaren negentig aan Sijthoff Pers betaalde voor de overname van de Leidse Courant en het weekblad de Leidse Post.
Ten slotte doet Leune een voorstel voor een formulewijziging van de enig overgebleven krant, het Leidsch Dagblad, die de abonnees en lezers meer recht doet dan thans en de uitgeverij (ofwel de Belgische eigenaren) in staat zal stellen deze krant bij wijze van spreken tot nog in lengte van jaren profijtelijk te continueren.

Jan Leune (72) is geboren en getogen in Leiden, gepokt en gemazeld in het krantenvak: redactioneel, commercieel, logistiek. ‘Krantenman’ Leune begon als 19-jarige als journalist bij de Leidse Courant, werkte daarna voor Het Vaderland en Het Binnenhof en was voorts algemeen coördinator van de Stichting Pers Unie (een redactioneel samenwerkingsverband van regionale kranten in Nederland en België). Hij sloot zijn journalistieke periode af als directeur-hoofdredacteur van Het Binnenhof en (kopblad) de Leidse Courant. Leune werd vervolgens dagbladmanager van Sijthoff Pers, uitgeverij van o.m. de Haagsche Courant. Bij Wegener ten slotte stond hij aan de wieg van een bezorgbedrijf voor alle Nederlandse dagbladen.

Locatie Stadhuis Leiden, Burgerzaal, ingang Breestraat
Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de gemeente Leiden en is voor iedereen toegankelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden.