Excursies

Rembrandtwandeling 2 juni 2019

Er was een groot aantal deelnemers aan deze wandeling. In het restaurant Tabú werd iedereen welkom geheten met koffie en gebak. Piet de Baar gaf vervolgens een uitvoerige inleiding over Rembrandt’s jonge jaren in Leiden.

Met maar liefst vier groepen werd er daarna door Leiden gewandeld. Het was warm maar verder prachtig weer. Het was een interessante wandeling waarbij de gidsen naast de bekende wetenswaardigheden over Rembrandt elk met hun eigen verhalen en anekdotes over Rembrandt's leven in Leiden kwamen. Uiteindelijk bleek anderhalf uur toch weer te kort om alles te vertellen over Rembrandt en zijn tijdgenoten. Ook al denk je veel te weten over Leiden, ook nu weer hoorden we veel interessante nieuwe wetenswaardigheden.

Kortom: een geslaagde wandelexcursie!

Rembrandt1 min 

 

Bus excursie Haastrecht en Gouda 18 mei 2019 

Met een bijna volle bus vertrokken wij naar Haastrecht. De buschauffeur nam (onbedoeld) een leuke toeristische route door de polder. Aangekomen in Haastrecht moest de koffie en gebak daarom in wat sneller tempo dan anders worden genuttigd. Ondertussen vertelde gids Hans Kattenwinkel over de interessante, rijke geschiedenis van de stad (!) Haastrecht. Inmiddels was het prachtig weer geworden, ideaal voor een wandeling door Haastrecht. We horen over het lucratieve transport van goederen, dat toen nog over water ging. En het maken van een verbinding met de Lek door een sluis te bouwen tussen de Hollandse IJssel en het riviertje de Vlist. Die aanpak leverde veel inkomsten op. Dit stond Dordrecht niet aan en een legermacht werd er op uitgezonden om de sluizen te vernielen. Uiteindelijk mocht er een schutsluis komen met een spil in het midden om doorvaart te voorkomen. En later werd het een overlaadplaats. Een rail met karretjes liep eeuwenlang van de sluis naar de andere kant. 

Ook werd een bezoek gebracht aan het Boezemgemaal Haastrecht. Daar werd zeer aanschouwend verteld over de inklinking van de Krimpenerwaard en het stijgen van de zeespiegel in de loop der eeuwen en de verwachting voor het jaar 2100. Dat zag er niet best uit. Het werd ons indringend duidelijk, dat dit proces zo niet veel langer kan doorgaan!

De bus bracht ons daarna naar Gouda, waar wij een uitstekende lunch genoten volgens het ijzersterke HVOL-concept: soep, belegde broodjes en een kroket! Aan het einde van de lunch kwam de Goudse gids vertellen over de roemrijke historie van de stad Gouda. Er waren veel overeenkomsten maar ook veel verschillen met Leiden. Beide steden kenden perioden van hoogconjunctuur, gevolgd door mindere tijden. Ook hier was de waterverbinding aanleiding tot ernstige geschillen. Het aanbrengen van een sluis in de dam in Leidschendam werd door de Gouwenaars niet getolereerd. Ook daar werd een legertje naartoe gestuurd om de boel kort en klein te slaan! 

Drie gidsen leidden ons door Gouda met bezoek aan de kerk de Sint Jan, niet de grootste, maar wel de langste kerk van Nederland. Daar was na de grote brand een gebrandschilderd raam geschonken door de stad Delft. Op dit Delftse raam is de Geuzenvloot afgebeeld, die over het ondergelopen land naar het bezette Leiden vaart. Daarnaast het raam, dat door Leiden was geschonken. 

De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje, waarna wij moe, maar voldaan weer huiswaarts keerden.

 

 

GoudaHaastrecht2

 

GoudaHaastrecht3

 

GoudaHaastrecht1

Dit raam was een schenking was van de gemeente Leiden in 1603 aan de Gouwenaars na de brand van de Sint Janskerk in 1553. Zie het Leidse wapen midden onderaan. 

Fietstocht Bollenstreek - 28 april 2019 

De weergoden waren ons niet zo goed gezind op deze vroege en vooral druilerige zondagochtend. Desondanks verzamelden zich bij het standbeeld van Boerhaave bijna alle deelnemers aan de fietsexcursie, chapeau!. De tocht begon nat, maar naarmate de dag vorderde liet het zonnetje zich steeds meer zien.

De eerste stop was bij de 400 jaar oude eendenkooi Warmond. De stichting wordt sinds 2008 gerund door hard werkende vrijwilligers. Twee enthousiaste gidsen gaven ons een uiterst informatieve rondleiding in een prachtige Hollandse omgeving!

Hierna werden de stalen rossen weer bestegen voor de volgende etappe naar museum de Zwarte Tulp in Lisse. Het ging weer flink betrekken, dus een mooi moment om even binnen te zijn en ons wat op te warmen. Hier kregen wij een rondleiding door het museum en over de geschiedenis van de bollenvelden. Tegenover het museum konden we van een -zoals altijd- goed verzorgde lunch genieten.

Geheel gelaafd en verkwikt werd de fietstocht voortgezet langs enigszins uitgebloeide bollenvelden richting Sassenheim. Bij de ruïne van Slot Teylingen werden we al opgewacht door onze enthousiaste gids. Deze ging uitgebreid in op de rijke geschiedenis van het kasteel en haar bewoners, zoals Jacoba van Beieren.

Dan is het tijd voor de terugreis naar Leiden. We hebben weer een hoop bijgeleerd!

 

foto 2 fietstocht bollenstreek

 

foto 1 fietstocht bollenstreek

 

foto 3 fietstocht bollenstreek

 

Dagexcursie naar Den Bosch - 22 september 2018 

DB 10

 

Dieze 01

Terugblik: Bezoek aan Voorschoten - 8 oktober 2016

Excursie VoorschotenFoto van Robert Smit

Excursie VoorschotenFoto van Robert Smit

Terugblik: Dagexcursie Alkmaar 2016

Excursie Alkmaarfotograaf onbekend

Excursie Alkmaar
fotograaf onbekend

Terugblik: Fietsexcursie naar Bodegraven-Wierickerschans - 11 juni 2016

Excursie WierickerschansFoto van Robert Smit

Excursie WierickerschansFoto van Robert Smit

Terugblik: Dagexcursie naar Bergen op Zoom - 21 mei 2016


fotograaf onbekend


fotograaf onbekend

Terugblik: Bezoek aan het Hoogheemraadschap van Rijnland - 11 maart 2016

 
Foto's van Kirsten Mieog  

Terugblik: Wandeling 'Ontdek Oud Oegstgeest' - 10 april 2016

Foto van Kirsten Mieog

Foto van Kirsten Mieog